Na základě článku o použití sóji v naší kuchyni se nám ozval čtenář, kterého náhlé zhoršení zdravotního stavu přivedlo k pravidelné konzumaci natta (výrobek vzniklý fermentací sojových bobů) i jeho domácí výrobě. Zjistil, že pravidelná delší konzumace natta má neoddiskutovatelný, až překvapující zdravotní přínos. K osobní zkušenosti přidává i návod na domácí výrobu natta.

Prudké zhoršení zdravotního stavu jako cesta k nattunatto s citronem a cibulkou

Musím předeslat, že jsem se zdravotní problematikou začal zabývat, až když mně najednou otekly všechny velké klouby a nemohl jsem se vůbec hýbat. Nechci ani popisovat všechny peripetie a zbytečná vyšetření, která jsem musel absolvovat. Nakonec byla nalezena příčina potíží (Chlamydia pneumonie). Sedm měsíců jsem užíval tři druhy antibiotik a nakonec se stav skutečně natolik zlepšil, že jsem je mohl vysadit. Imunitní systém jsem ještě posiloval některými bylinkami.

Během doby, kdy jsem užíval antibiotika, se mi vyvinula docela slušná osteoporóza. Antibiotika ovlivňují mikroflóru, která je malý, ale jistý zdroj vitaminu K2. Tak jsem začal pátrat a přes vitamín K2 jsem se dostal k nattu. Přestože ho konzumuji teprve asi dva měsíce, vidím jasné pozitivní výsledky v mnoha oblastech (předtím jsem užíval jen vitamín K2 izolovaný z natta, který má velice podobné účinky a indikace jako konzumace samotného natta).

Kde natto pomůže

Podle literatury natto pomáhá při následujících problémech:

  • upravuje zásadně mikroflóru
  • léčí osteoporózu
  • zabraňuje vápenatění cév
  • působí jako prevence infarktu a mrtvice
  • snižuje výskyt všech ložisek zánětů v těle
  • zlepšuje prokrvení končetin
  • má velký vliv na kazivost zubů
  • zlepšuje funkci ledvin a dokonce snižuje krevní tlak
  • zlepšuje usínání a spánek
  • zlepšuje stav kůže, vlasů a nehtů (říká se mu jídlo pro krásu)

Z vlastních zkušeností mohu potvrdit velice pozitivní vliv v těchto oblastech:

  • odstranění únavy
  • lepší usínání
  • lepší stav dutiny ústní
  • úprava střevní mikroflóry a zažívání
  • osteoporóza a stav kloubů
  • bolest páteře
  • prokrvování končetin

Návod na domácí výrobu natta (pro odvážné)

  • celá příprava musí probíhat téměř sterilně, nádoby a předměty musí být vypařeny vřelou vodou
  • suché boby  (450–500 g) promyjeme a na 24 hodin namočíme
  • po 24 hodinách vaříme 35 minut v papiňáku, poté ihned pořádně promyjeme pod teplou vodou
  • dáme se do ploché plastové dózy tak, aby na dně tvořily souvislou pěticentimetrovou vrstvu, necháme vychladnout
  • provedeme inokulaci (naočkování): použijeme půl vaničky bio natta (150 g) nebo spory Bacillus subtilis – velice dobře zamícháme do vychladlých uvařených sójových bobů.
  • dózu překryjeme alobalem, v němž propícháme rozevřenými nůžkami pravidelné malé dírky a dáme fermentovat
  • natto se dá fermentovat např. v menším akváriu s kvalitním akvarijním topítkem, domácí pekárně nebo chytré troubě s termostatem při teplotě 30–35 °C/24 hod.
  • uložíme na 3 dny do chladničky a můžeme konzumovat

 

 

Jak a kolik natta jíst

Denní porce natta je 1–2  vrchovaté polévkové lžíce. Chuť není zdaleka tak odporná, jak se popisuje. Někteří jej přímo milují.

Sója jako taková může mít strumigenní (goitrogenní) účinek, což může být problém zejména u lidí, kteří mají potíže se štítnou žlázou. Fermentací se však zničí údajně až 90 % těchto látek (právě proto je kysané zelí mnohem zdravější než syrové) a při běžné konzumaci mořských řas se tento drobný rozdíl ještě vyrovná vysokým obsahem jódu v mořských řasách.

Při pravidelné každodenní konzumaci se výsledky určitě dostaví.

 

Pozn. redakce: Vybráno a redakčně kráceno z korespondence se čtenářem, který dal souhlas k publikaci, protože chce ostatní podpořit, aby natto kupovali nebo přímo vyráběli také.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. dobrý den, chtěla bych se zeptat. Do teď jsem do polévek používala miso sojové, ale miso -natto mi chutná víc. můžu používat jenom to miso-natto? Díky za odpověď

    • Gabi, v miso natto je i zázvor, tak je otázka, jestli je to vhodné jíst celý rok stále dokola. Nemyslím,že by to mělo nějaké dramatické účinky, když byst to jedla pořád. Ale zkoušela jste ječmenné a rýžové? Ty jsou taky svkělé, já mám doma stále všechny a pořád je točím, to mi přijde nejlepší.

    • Holky, vy byste chtěly na všechno tabulky :-)) Co se týče natta, není potřeba se nějak omezovat nebo hlídat množství. Já osobně ho sním tak 2 lžíce za měsíc, protože ho častěji neseženu a dělíme se celá rodina. Japonci se s tím cpou ve velkém a nikdy jsem neslyšela, že by se s tím někdo předávkoval. V některých případech léčby (vysoký tlak apod.) se doporučuje lžíce denně pravidelně po dobu několika týdnů až měsíců. Takže bych ho jedla podle chuti a dostupnosti ;-)

  2. Tak dnes jsme měli natto-premiéru a jsme nadšeni. Po všech příspěvcích jsem byla až zklamaná, že žádný extra silný odér necítím ?. V knížce Ing.Průchové jsem se dočetla, že absolutně nechutná těm, kteří konzumovali hodně mléka a mléčných výrobků a mají extrémně zahleněný organismus. Tak to jsme na tom asi dobře ? . Jen jsem se chtěla zeptat, jak je to s jeho konzumací v případě užívání Trombexu(nasazen manželovi preventivně po lehké CMP)? Někde jsem zahlédla varování …

    • O podobném omezení nic nevím, ale měla jsem možnost zeptat se přímo pana Mervarta, který vlastní firmu Sunfood a ta natto dováží. Také o ničem podobném nikdy neslyšel, zrovna jako Dáša Lužná, která byla také u toho. Navíc natto se jí v malém množství a jen občas, Nezdá se mi že by mohlo nějak ublížit, pokud se ale bojí, může natto zcela vynechat. Osobně mám zkušenost s léky na ředění krve, kde mě varovali před užíváním některé zeleniny. Nakonec to ale vůbec nebyl problém a léky, které jsem měla užívat doživotně, už brát vůbec nemusím. Dokonce jsem si jako těhotná při druhém těhotenství po změně jídelníčku už nemusela ani píchat injekce na ředění krve.

      • Mockrát děkuji za odpověď. No, chutná mu velice, takže by ho docela mrzelo, kdyby nemohl :-). V článku, který jsem viděla, bylo varování kvůli obsahu enzymu nattokinázy, který snižuje krevní srážlivost. Tak ale je fakt, že denně ho jíst nebude, asi mu tu delikatesu odpírat nebudu :-D . Ještě jednou děkuji za informace, je skvělé, že se tady o nás tak staráte.

        • No tak když už mu chutná, to by byl hřích mu to brát! ? Většina lidí to nemá ráda, přitom je to tak zdravé. Na jak dlouho ty léky má? Pokud chodí pravidelně na kontrolu, může natto nasadit a nechat si zjistit, jestli není příliš naředěný. Rozhodně lepší ředit krev přirozeně výživou, než ji ředit léky, které zatěžuji ledviny a játra. To se přesně stalo u mě, strava zafungovala, léky a injekce nebyly potřeba.

    • Tak to jste jedna z mála, které chutná hned :-) Rozhodně je moc zdravé a nám už teď taky chutná.

      • My jsme ho také zkoušeli a bohužel nikomu to moc nechutná. Já si říkám, že někdy záleží na úpravě – pokud by někdo dělal v našem okolí a chtěl se podělit o ochutnávku – nepohrdnu ale je těžké najít lidi v okolí co jedí stejně jako my. :-( ale pomalu se to lepší, tak třeba se ochutnávky dočkám :-) a bude to mnam.:-)

    • Slávko, bohužel nemám vyzkoušeno, byť mám sáček se starterem, tak nemohu sloužit, třeba se ozve pan čtenář – výrobce.

    • Domluvte se s nimi na odběru, neradi to berou, když nemají jistotu odbytu, protože má krátkou trvanlivost.

  3. Já jsem právě soju ze stravy vyloučila úplně, kromě misa a sojové omáčky (natto jsem zatím nezkoušela, ale možná vyzkouším, pokud ho seženu). Měla jsem problém se štítnou žlázou, a to docela važný, boule už mi tlačila v krku, mudr mi navrhovala operaci! Do té doby jsem konzumovala pravidelně tofu, tempeh, holdovala jsem dost i sojové smetaně. Co se stalo, když jsem soju vyloučila? Boule na krku se výrazně zmenšila. Ale překvapilo mě i něco jiného, že mě i výrazně polevila alergie a senná rýma, což se mi nestalo po tolika letech makrobiotiky ani po předloňské jarní očistě, kdy se mi naopak alergie na pyl ještě zhoršila… Dávám si to do spojení se sojou, protože jinak si to vysvětlit neumím. Asi nám holt každému světčit nebude.

    • Taky si davam soju se stitnou zlazou dohromady… Mam problem se SZ a kdyz jsem delsi dobu nejedla tofu, tak jsem konecne nemela otekly krk… Ale nez mi to doslo, tak jsem si tofu opet dala a opet mam na pohled hruby krk… Takze za me sojove vyrobky taky ne :-(
      Katus, a vypozorovala jste neco ve spojeni stitna zlaza x morske rasy? Prave je taky vyrazuju, jestli se neco zmeni.

      • MArki, v Klubu jsou dva rozhovory, kde se řasy a štítná žláza řeší, mrněte na rozhovor s MUDr. Strnadelovou a s Dášou Lužnou na toto téma. Za případné poznatky budeme samozřejmě moc rády pro všechny ostatní ženy, protože naše republika je plná žen, co berou od mládí léky.

    • Co si budeme říkat, samotné sojové produkty typu smetana, jogurty, mléko, mouka ve všech konvenčních potravinách i věcech ze zdravé výživy opravdu velmi zahleńují. Miso pasta apod. tak nefungují, ale při alergii na sóju se musí vynechat. Je toho v populaci čím dál víc. Se sójou a štítnou žlázou máme ale i obrácené zkušenosti, jsou lidé, kterým naopak její zařazení pomohlo navzdory varování endokrinologa. Člověk prostě musí zkusit, co mu sedí a vybírat kvalitní potraviny.

      • Asi bude záležet jaký problém se štítnou žlázou je. Já mám cca 17 let hypofunkci ŠZ, fermentované sojové výrobky jim určitě 2x týdně a po zařazení mořských řas jsem léky snížila na polovic.

        • To je právě častý úkaz. Navíc se potvrzuje pravidlo, že problémy se štítnou žlázou jsou až v pořadí za předchozími potížemi, které člověk neuměl vyřešit a tak přišly na řadu hormonální procesy v těle a vše s tím spojené.Když se změní životospráva, najednou se uzdraví kdeco, včetně štítné žlázy. A pak člověk najednou nemuší řešit, kolik sní řasy nebo tofu.

          • No já nevím, jím jinak už hodně dlouho a nikdy jsem žádný závažný zdravotní problém řešit nemusela. Myslela jsem si, že tahleta strava je ta nejideálnější a za tím jsem si stála, cítila jsem se zdravě. No a pak se mi objevila boule na krku, a najednou jsem běhala od jednoho vyšetření k druhému, odběr krve, ultrazvuk, endokrinologie, citologie, doktoři se tvářili vážně. No nakonec se nic nepotvrdilo, hypo ani hyperfunkce, jen se mi prostě v ŠŽ udělal uzel o velikosti 4 cm!!!Ale z čeho, když jím tak zdravě? Tak jsem tak pátrala a pátrala, až jedna léčitelka mě osvítila ohledně soji. Ony prý i jáhli jsou goitrogenní! Nechtělo se mi tomu věřit, zapátrala jsem na internetu a je to tak, až jsem to oplakala. Ale pro jistotu jsem je omezila a dávam si je alespoň 2x, 3x denně na snídani… Bylo by to na dlouhý povídaní. Nechci zatracovat jenom jídlo, ani je nezatracuji, u každýho to asi funguje trochu jinak. U mě taky může být problém v dlouhodobém kojení závisláka, s kterým už bych ráda sekla, ale 2 a půl letá dcerka o tom nechce ani slyšet. Mám takový pocit, že až to úplně ukončím, tělo se zase samo dá do kupy.

              • Janko, to by taky na úplné vyléčení byla taky docela krátká doba vzhledem k tomu, že už jste v babičkovském věku a nejíte takhle řadu let.

            • KAtus, jak čtu tenhle váš příspěvěk, myslím si to samé, co vy taky už asi tušíte. Problém nebude jen v jídle. Uzli na štítné žláze se podle tradiční čínské medicíny dělí na tzv. horké a studené uzly a spojují podle typu se slabostí ledvin, jater nebo slinivky a sleziny. Všechny tyto orgány dostávají zabrat při těhotenství a dlouhém kojení, zvlášť pokud maminka nebyla zcela v pořádku již před těhotenstvím a v těle probíhaly různé záněty. Na štítnou žlázu je potřeba i pohlížet z pohledu našeho ženství – nepřijímání se vede k potížím právě v této oblasti. A když neznáme svoje hranice, někdy se udělá i uzel.

  4. s tím akvarijním topítkem to je dobrý nápad – to by šlo asi použít i při výrobě tempehu. Což mě láká vyzkoušet víc, zejména proto, že se to doma dá připravit i z jiných luštěnin než jenom ze soji.

  5. Zobrazit všech 35 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečené plátky celeru a cibule s rýží a fazolovou omáčkou
Další článekPečené dýňové plátky