Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Bulgurový salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Jednoduchý a lahodný salát, který je hned na stole a přitom vás krásně zasytí. Někdy stačí pár surovin a troška času a dobrota je na světě. Zvlášť teď v létě, když se nám nechce v horku trávit čas u sporáku, není takových receptů nikdy dost.

Ingredience
2 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 1/2 žluté a 1/2 zelené cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 5 sušených rajčat
  • hrst bylinek (petržel, bazalka apod.) + trochu na ozdobu
  • olivový olej
  • olej na restování
  • sůl
  • pepř
  • lahůdkové droždí
  • 1 polévková lžíce slunečnicového semínka

Na svůj věk jsem si připadala celkem zdravá, ale v posledních letech se to horšilo. Kdysi jsem měla potíže se slinivk...

Jak připravit rychlý salát z bulguru

  1. Bulgur uvaříme dle návodu na obalu.
  2. Připravíme si bylinkový olej – do vyšší nádoby dáme bylinky, sůl, pepř a olivový olej a vše rozmixujeme, ne však úplně najemno.
  3. V pánvi rozehřejeme olej a dáme do něj restovat cuketu, osolíme, opepříme a až trochu změkne, přidáme pokrájený česnek, slunečnicová semínka a cca po 2 minutách také uvařený bulgur.
  4. Vypneme sporák a vmícháme bylinkový olej a nakrájená sušená rajčata.
  5. Podáváme posypané bylinkami a lahůdkovým droždím.

 

Praktické

  • Salátek lze podávat teplý i studený a můžete si ho vzít i sebou do krabičky na výlet.
  • Pokud chceme kompletní talíř, orestujeme spolu se zeleninou tofu či seitan nakrájený na nudličky.
  • Pro bezlepkovou dietu použijeme bezlepkový bulgur nebo jinou obilovinu bez lepku.

Obměna

  • Můžete použít jinou zeleninu nebo bylinky dle chuti a zásob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.