Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Bulgurový salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Jednoduchý a lahodný salát, který je hned na stole a přitom vás krásně zasytí. Někdy stačí pár surovin a troška času a dobrota je na světě. Zvlášť teď v létě, když se nám nechce v horku trávit čas u sporáku, není takových receptů nikdy dost.

Ingredience
2 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 1/2 žluté a 1/2 zelené cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 5 sušených rajčat
  • hrst bylinek (petržel, bazalka apod.) + trochu na ozdobu
  • olivový olej
  • olej na restování
  • sůl
  • pepř
  • lahůdkové droždí
  • 1 polévková lžíce slunečnicového semínka

Jak připravit rychlý salát z bulguru

  1. Bulgur uvaříme dle návodu na obalu.
  2. Připravíme si bylinkový olej – do vyšší nádoby dáme bylinky, sůl, pepř a olivový olej a vše rozmixujeme, ne však úplně najemno.
  3. V pánvi rozehřejeme olej a dáme do něj restovat cuketu, osolíme, opepříme a až trochu změkne, přidáme pokrájený česnek, slunečnicová semínka a cca po 2 minutách také uvařený bulgur.
  4. Vypneme sporák a vmícháme bylinkový olej a nakrájená sušená rajčata.
  5. Podáváme posypané bylinkami a lahůdkovým droždím.

 

Praktické

  • Salátek lze podávat teplý i studený a můžete si ho vzít i sebou do krabičky na výlet.
  • Pokud chceme kompletní talíř, orestujeme spolu se zeleninou tofu či seitan nakrájený na nudličky.
  • Pro bezlepkovou dietu použijeme bezlepkový bulgur nebo jinou obilovinu bez lepku.

Obměna

  • Můžete použít jinou zeleninu nebo bylinky dle chuti a zásob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
1. 8. 2023

Skvělá večeře! Přidala jsem k cuketě i trochu špenátu, k tomu včerejší tofu ála balkán a moc jsem si pochutnala😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Cuketové nudle v pikantní omáčce

Jednoduchý a pikantní recept z přerostlé cukety, která se na tento účel hodí perfektně.

Hrachová sekaná

Další tip, jak připravit luštěniny, tentokrát v podobě oblíbené sekané. Je velice jednoduchá, rychle připravená a můžete si ji ochutit zcela podle svých př...