Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Dýňová kaše s jáhlami

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Výborná přirozeně nasládlá dýňovo-jáhlová kaše, která může sloužit jako uspokojující sladká snídaně, dezert nebo příloha k pečené zelenině, špízům či “řízečkům”.

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek jáhel
  • 1/2 dýně
  • 3-3,5 hrnku mandlového nebo jiného rostlinného mléka (případně vody)
  • shiromiso (není nutné)
  • sůl

Jak připravit jáhlovou kaši s dýní

  1. Jáhly propereme, dáme do hrnce, přidáme mléko (případně vodu nebo kombinaci mléka a vody), dýni a přivedeme k varu.
  2. Osolíme špetkou soli a vaříme na mírném plameni do vstřebání vody, cca 20-30 minut.
  3. Můžeme přidat shiromiso (není nutné) a tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši.
  4. Pokud by byla kaše moc hustá, přidáváme ještě mléko nebo vodu.
  5. Podáváme teplou, například s napařenou brokolicí a smaženou cibulkou.

Praktické

  • Pokud nemáte zrovna po ruce mixér, nevadí, stačí vařit kaši déle, aby se jáhly s dýní rozvařily a pak je rozmačkat mačkátkem na brambory nebo vidličkou nebo je nechat jen tak nerozmačkané, všechny verze jsou výborné.
  • Jelikož je v kaši i zelenina, je třeba ji sníst nejlépe ještě teplou, jinak ztrácí svou výživovou hodnotu. Zbytek kaše můžete ale uchovat teplou v termosce, do které kaši dáte hned po uvaření. Takto uchovaná zelenina se nestává tak brzy kyselinotvornou. Pokud si chcete tuto kaši dát i po vychladnutí, přidejte si k ní čerstvou zeleninu pro doplnění živin.

Obměna

  • Dýni můžete použít hokkaido nebo máslovou (je třeba oloupat slupku), obě varianty jsou výborné.
  • Místo jáhel můžete použít i například mléčnou nebo bílou rýži.
  • Máme rádi i verzi s troškou zázvorové šťávy nebo bílého (shiro) misa.
  • Pokud podáváte kaši nasladko, můžete přidat koření jako např. vanilku, skořici aj.
  • Nemáte zrovna po ruce rostlinné mléko? Nevadí. Dejte vařit spolu s jáhlami a dýní v jednom hrnci i mandle nebo kešu ořechy (výborný je ale i kokos), vše zalijte vodou a poté vše rozmixujte na kaši nebo použijte před mixováním rostlinnou smetanu, která vám kaši také krásně zjemní.
  • Vyzkoušejte také dýni udělat zvlášť v troubě a poté ji rozmixovat spolu s jáhlami uvařenými v mléce. Chuť bude ještě o chlup lepší!

Kombinujeme

  • Kaši můžeme podávat na snídani spolu se zeleninou a oříšky nebo semínky, nebo i nasladko jako dezert politý obilnými slady/sirupy a posypaný oříšky.
  • Výborná je kaše jako součást hlavního jídla – spolu s pečenou zeleninou, tofu či tempehem, špízy, zeleninovými nebo jinými řízečky aj.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
18. 9. 2023

Oblíbená kaše opět na scéně 🙂

Jaroslav Hlávka
10. 9. 2022

Krásné sobotní ráno, tak k snídani dáme třeba kaši 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

19
18

Dýňová omáčka Mac ‘n’ Cheese (vegan)

Výtečná lehká “sýrová” omáčka, která spolu s makaróny vytvoří dokonale lahodné jídlo, na kterém si často v původní verzi pochutnávají v Americe...

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...