Výborná přirozeně nasládlá dýňovo-jáhlová kaše, která může sloužit jako uspokojující sladká snídaně, dezert nebo příloha k pečené zelenině, špízům či "řízečkům".

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek jáhel
  • 1/2 dýně
  • 3-3,5 hrnku mandlového nebo jiného rostlinného mléka (případně vody)
  • shiromiso (není nutné)
  • sůl

Jak připravit jáhlovou kaši s dýní

  1. Jáhly propereme, dáme do hrnce, přidáme mléko (případně vodu nebo kombinaci mléka a vody), dýni a přivedeme k varu.
  2. Osolíme špetkou soli a vaříme na mírném plameni do vstřebání vody, cca 20-30 minut.
  3. Můžeme přidat shiromiso (není nutné) a tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši.
  4. Pokud by byla kaše moc hustá, přidáváme ještě mléko nebo vodu.
  5. Podáváme teplou, například s napařenou brokolicí a smaženou cibulkou.

Praktické

  • Pokud nemáte zrovna po ruce mixér, nevadí, stačí vařit kaši déle, aby se jáhly s dýní rozvařily a pak je rozmačkat mačkátkem na brambory nebo vidličkou nebo je nechat jen tak nerozmačkané, všechny verze jsou výborné.
  • Jelikož je v kaši i zelenina, je třeba ji sníst nejlépe ještě teplou, jinak ztrácí svou výživovou hodnotu. Zbytek kaše můžete ale uchovat teplou v termosce, do které kaši dáte hned po uvaření. Takto uchovaná zelenina se nestává tak brzy kyselinotvornou. Pokud si chcete tuto kaši dát i po vychladnutí, přidejte si k ní čerstvou zeleninu pro doplnění živin.

Obměna

  • Dýni můžete použít hokkaido nebo máslovou (je třeba oloupat slupku), obě varianty jsou výborné.
  • Místo jáhel můžete použít i například mléčnou nebo bílou rýži.
  • Máme rádi i verzi s troškou zázvorové šťávy nebo bílého (shiro) misa.
  • Pokud podáváte kaši nasladko, můžete přidat koření jako např. vanilku, skořici aj.
  • Nemáte zrovna po ruce rostlinné mléko? Nevadí. Dejte vařit spolu s jáhlami a dýní v jednom hrnci i mandle nebo kešu ořechy (výborný je ale i kokos), vše zalijte vodou a poté vše rozmixujte na kaši nebo použijte před mixováním rostlinnou smetanu, která vám kaši také krásně zjemní.
  • Vyzkoušejte také dýni udělat zvlášť v troubě a poté ji rozmixovat spolu s jáhlami uvařenými v mléce. Chuť bude ještě o chlup lepší!

Kombinujeme

  • Kaši můžeme podávat na snídani spolu se zeleninou a oříšky nebo semínky, nebo i nasladko jako dezert politý obilnými slady/sirupy a posypaný oříšky.
  • Výborná je kaše jako součást hlavního jídla – spolu s pečenou zeleninou, tofu či tempehem, špízy, zeleninovými nebo jinými řízečky aj.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVegetariánská zeleninová Korma
Další článekNechtěla jsem vypadat jak tlustá troska, Jana (53 let)