Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s houbami shiitake a rýžovými nudlemi

Uvařeno
bez lepku

Thajské polévky máme moc rádi, ale nemusíme moc ty hodně pikantní. Tohle je naše, taková česká verze, na nudlovou pho  polévku. Sklidila velké ovace, tak věřím, že bude chutnat i vám.

Ingredience
4 porce
  • 3/4 l zeleninového vývaru
  • 50 g rýžových nudlí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 10 fazolových lusků
  • 10 kloboučků houby shiitake (čerstvé nebo sušené)
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté hořčice
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1 bobkový list
  • umeocet
  • sójová omáčka
  • sůl
  • olej
  • petrželka nať

Stáně byste těžko hádali, že jí bude v září 40 let. Před nedávnem se přihlásila do on-line k...

Jak připravit polévku na thajský způsob

  1. Dáme ohřát vývar a vodu na nudle. Ty uvaříme podle návodu, mezitím nachystáme polévku.
  2. Čerstvé houby očistíme a pokrájíme na měsíčky, sušené se musí předem namočit, aby změkly.
  3. Cibuli, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostičky, lusky zbavíme stopek a pokrájíme na menší kousky.
  4. V hrnci rozpálíme olej, na něj přidáme cibuli a osolíme. Společně orestujeme, až cibule zesklovatí.
  5. Přidáme zbylou zeleninu a všechno koření vyjma bobkového listu, zastříkneme sójovou omáčkou, zeleninu společně orestujeme.
  6. Zalijeme horkým vývarem, přidáme bobkový list a vaříme na mírném plameni do změknutí zeleniny.
  7. Do hotové polévky vložíme uvařené nudle a můžeme (ale nemusíme) přidat pro říznou chuť trošku umeocta, případně i trochu sójové omáčky, je-li třeba ještě přidat na slanosti.
  8. Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou.

 

Praktické

  • Sušené shiitake můžete namočit klidně už večer den dopředu a můžete si je předvařit, pokud je máte rádi měkkčí.
  • Nudle můžete mít také předem uvařené. Nudlí můžete dát víc, polévka bude hustější a sytější.
  • Pro verzi bez sóji vynechte sójovou omáčku a více osolte nebo použijte hrachovou či jinou nesójovou verzi omáčky pro dochucení.
  • Polévka je přirozeně bezlepková.

Obměna

  • Polévku můžete ochutit také miso pastou.
  • Místo shiitake můžete dát žampióny či jiné oblíbené houby.
  • Rýžové nudle můžete vynechat nebo dát jiné oblíbené těstoviny či obiloviny.
  • Koření můžete zredukovat podle svých zásob a chutí, zázvor můžete dát čerstvý (šťávu z něj) místo sušeného. Já jsem dala toto všechno a polévka velmi zabodovala, proto pokud koření máte, využijte jej.
  • Místo petrželky se skvěle hodí čerstvý koriandr.
  • Místo petržele můžete dát pastiňák nebo celer.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, menším ubereme sůl, olej, houby a dochucovadla.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.
2
24

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Jarní česnečka s naklíčenou čočkou

Roman udělal rychlou a velmi dobrou česnečku, kterou vylepšil porcí čočkových klíčků. To byla dobrota!
2
9

Kapustová polévka

Jednoduchý recept na klasickou českou kapustovou polévku, kterou zvládne uvařit i kuchař začátečník. Je výborná – pohladí na těle i na duši.

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...