Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Špenát z řepových listů

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Listy z červené řepy jsou krásné a plné vitamínů. Jaká škoda je nepoužít v kuchyni! Pokud se vám sejde pořádný svazek, udělejte si skvělý špenát, který můžete dát místo jiné zeleniny na talíř, použít jako omáčku nebo přidat k těstovinám. Já ho dělám vždy, když sklízíme řepu.

Ingredience
pro 2-3 porce
  • 400 g listů řepy (bez řapíků)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule na kostky
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vody
  • špetka mletého pepře
  • špetka soli
  • 2 lžíce rostlinné smetany (pro smetanovou verzi)

Principy Jíme Jinak znám už více než rok a postupně si je „zapracovávám“ pod kůži. ...

Jak udělat špenát z listů červené řepy

  1. Opereme listy ve studené vodě, cibuli nakrájíme na kostky, česnek oloupeme.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí dozlatova.
  3. Řepové listy pokrájíme na menší kusy a přidáme k cibuli.
  4. Podlijeme troškou vody a pár minut podusíme do měkka.
  5. Vypneme, přidáme prolisovaný česnek a ponorným mixérem částečně můžeme obsah hrnce rozmixovat.
  6. Chceme-li smetanový špenát, přidáme do vypnutého špenátu ještě jednu dvě lžíce rostlinné smetany.

Praktické

  • Mixér nemusíme použít, můžeme nechat kousky špenátu a cibule viditelné. Anebo naopak můžeme rozmixovat zcela, aby nebylo znát, z čeho je špenát vyrobený. Já mixuji jen trochu, mám ráda konzistenci omáčky ale i viditelné kousky viz foto.
  • Pokud byste chtěli špenát zahustit, tak ve studené vodě rozmíchejte lžičku kukuřičného škrobu a přilijeme do špenátu na konci vaření. Minutku povaříme do zhoustnutí.
  • Pokud chcete hotový špenát dosolit, můžete přidat na závěr ještě sojovou omáčku.
  • Pokud máte rádi špenát trochu kyselý, přidejte umeocet nebo jablečný ocet. Já obvykle dám lžičku od obou podle chuti do již vypnutého špenátu.
  • Na špenát použijeme jen zdravé listy, stonky necháme na vývar nebo naložíme.
  • Množství výsledného špenátu vystačí na 2 – 4 zeleninové přílohy nebo na těstoviny pro 2-3 osoby. Záleží, co dalšího budete kromě špenátu mít na talíři.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a bezsójový, pokud nepřidáte na konci shoyou omáčku nebo nepoužijete sojovou smetanu. Pokud se chcete vyhnout lepku, použijte omáčku tamari, pokud potřebujete nesojovou verzi, použijte hrachovou či jinou omáčku na osolení a smetanu dejte mandlovou, ovesnou apod.

Obměna

  • Do špenátu můžete k řepovým listům přidat i jinou divokou zeleninu jako kopřivu, bršlici, hluchavku, žabinec apod. nebo zeleninové listy kedlubnů, ředkviček.
  • Místo česneku můžeme ochutit špetkou muškátového oříšku.
  • Pepř můžete vynechat nebo použít jiné koření. Já ráda dávám trošku mletého kmínu, mleté hořčice a koriandru.

Děti

  • Špenát můžeme dávat už malým dětem po zavedení zeleninových příkrmů, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi tak, jak je uveden v receptu.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Tempura z mrkvové natě

Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou, ba přímo...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajíma...