Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Špenát z řepových listů

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Listy z červené řepy jsou krásné a plné vitamínů. Jaká škoda je nepoužít v kuchyni! Pokud se vám sejde pořádný svazek, udělejte si skvělý špenát, který můžete dát místo jiné zeleniny na talíř, použít jako omáčku nebo přidat k těstovinám. Já ho dělám vždy, když sklízíme řepu.

Ingredience
pro 2-3 porce
  • 400 g listů řepy (bez řapíků)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule na kostky
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vody
  • špetka mletého pepře
  • špetka soli
  • 2 lžíce rostlinné smetany (pro smetanovou verzi)

Saša se přihlásila do kurzu a rozhodla se se mnou podělit o svoje úspěchy za posledních pár dní. Je toho toli...

Jak udělat špenát z listů červené řepy

  1. Opereme listy ve studené vodě, cibuli nakrájíme na kostky, česnek oloupeme.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí dozlatova.
  3. Řepové listy pokrájíme na menší kusy a přidáme k cibuli.
  4. Podlijeme troškou vody a pár minut podusíme do měkka.
  5. Vypneme, přidáme prolisovaný česnek a ponorným mixérem částečně můžeme obsah hrnce rozmixovat.
  6. Chceme-li smetanový špenát, přidáme do vypnutého špenátu ještě jednu dvě lžíce rostlinné smetany.

Praktické

  • Mixér nemusíme použít, můžeme nechat kousky špenátu a cibule viditelné. Anebo naopak můžeme rozmixovat zcela, aby nebylo znát, z čeho je špenát vyrobený. Já mixuji jen trochu, mám ráda konzistenci omáčky ale i viditelné kousky viz foto.
  • Pokud byste chtěli špenát zahustit, tak ve studené vodě rozmíchejte lžičku kukuřičného škrobu a přilijeme do špenátu na konci vaření. Minutku povaříme do zhoustnutí.
  • Pokud chcete hotový špenát dosolit, můžete přidat na závěr ještě sojovou omáčku.
  • Pokud máte rádi špenát trochu kyselý, přidejte umeocet nebo jablečný ocet. Já obvykle dám lžičku od obou podle chuti do již vypnutého špenátu.
  • Na špenát použijeme jen zdravé listy, stonky necháme na vývar nebo naložíme.
  • Množství výsledného špenátu vystačí na 2 – 4 zeleninové přílohy nebo na těstoviny pro 2-3 osoby. Záleží, co dalšího budete kromě špenátu mít na talíři.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a bezsójový, pokud nepřidáte na konci shoyou omáčku nebo nepoužijete sojovou smetanu. Pokud se chcete vyhnout lepku, použijte omáčku tamari, pokud potřebujete nesojovou verzi, použijte hrachovou či jinou omáčku na osolení a smetanu dejte mandlovou, ovesnou apod.

Obměna

  • Do špenátu můžete k řepovým listům přidat i jinou divokou zeleninu jako kopřivu, bršlici, hluchavku, žabinec apod. nebo zeleninové listy kedlubnů, ředkviček.
  • Místo česneku můžeme ochutit špetkou muškátového oříšku.
  • Pepř můžete vynechat nebo použít jiné koření. Já ráda dávám trošku mletého kmínu, mleté hořčice a koriandru.

Děti

  • Špenát můžeme dávat už malým dětem po zavedení zeleninových příkrmů, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi tak, jak je uveden v receptu.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Tempura z mrkvové natě

Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou, ba přímo...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...