Kopřivový špenát dnes u nás ochutnali kamarádi, co klasický špenát milují a tenhle divoký u nich prošel se spokojeným pomlaskáváním. Vyrazte na mladé kopřivy a dodejte si železo a vitamíny chutnou a levnou formou. Navíc je to rychlovka.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule na kostky
  • čerstvé kopřivy (cca 2 litrové mísy)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vývaru/vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce rostlinné smetany

Postup

  1. Opereme kopřivy na sítku ve studené vodě, cibuli nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí dozlatova.
  3. Kopřivy nasekáme na menší kousky a přídáme k cibuli.
  4. Podlijeme troškou vody a přidáme česnek.
  5. Po minutce rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  6. Ve studené vodě rozmícháme škrob a přilijeme do špenátu.
  7. Minutku povaříme do zhoustnutí, odstavíme a podle chuti doladíme jablečným octem a umeoctem.
  8. Chceme-li smetanový špenát, přidáme do vypnutého špenátu rostlinnou smetanu.

Praktické

  • Na špenát použijeme jen vršky kopřiv, tedy mladé listy a tenké stonky, dolní část je příliš dřevitá, měli bychom ve špenátu znát vlákna.
  • Pokud máte velký ostrý nuž a lopatku na zeleninu, nepopálíte si ruce při jejich krájení. Pokud se bojíte, kopřivy přelijte horkou vodou, pak už pálit nebudou a můžete na ně sahat.
  • Do špenátu můžete ke kopřivám přidat i jinou divokou zeleninu jako bršlici, hluchavku, žabinec apod.
  • Pro začátečníky nezvyklé na chuť divoké zeleniny můžete do špenátu přidat běžnou zeleninu jako mrkev, petržel apod.

 

Obměna

Místo česneku můžeme ochutit špetkou muškátového oříšku nebo pepře.

Děti

Špenát můžeme dávat už malým dětem po zavedení příkrmů, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi tak, jak je uveden v receptu.

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Já bych nahradila klasický česnek medvědím česnekem nebo pestem z medvědího česneku s praženým slunečnicovým semínkem. Určitě to zkusím. Moc nám všem chutná. Cpu jej teď do všeho.Udělala jsem si docela slušnou zásobu až do příštího sběru 🙂

  2. Špenát dávám k čemukoli jako kondiment nebo přímo jak omáčku, dávám místo teplé zeleniny nebo jako další položku zastupující teplou zeleninu na talíři. Nám totiž moc chutná a dělá veselé talíře 🙂 Přidám nějaké fotky, kde jsem ho použila a zároveň tedy i vyfotila jídlo.

  3. Dělávala jsem kopřivový špenát tak, že jsem na osmahnutou cibuli dala kopřivy a po změknutí zalila vejci.Nyní bych zkusila místo vajec rozdrobit tofu, jako v receptu Brokolice na mozeček.To by taky mohlo být dobré, zkusím obě dvě verze.Ještě se zeptám, co k takovému špenátu podáváte?

    • Dělám to také a je to také dobrá varianta, je to na jedné z těch fotek v dalším článku 🙂

  4. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlovo o vodě
Další článekLékaři chtějí, abychom se báli ještě víc než oni – rozhovor s Ivanou Königsmarkovou