Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Kopřivový špenát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Vyrazte na mladé kopřivy a dodejte si železo a vitamíny chutnou a levnou formou. Kopřivový špenát je rychlovka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule na kostky
  • čerstvé kopřivy (cca 2 litrová mísa)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vývaru/vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce rostlinné smetany

Žaneta nešla do změny jídelníčku kvůli hubnutí. Smířila se s tím, že po čtyřicítce už to nepůjde a měla jinou motivac...

Jak udělat špenát z kopřiv

  1. Opereme kopřivy na sítku ve studené vodě, cibuli nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí dozlatova.
  3. Kopřivy nasekáme na menší kousky a přídáme k cibuli.
  4. Podlijeme troškou vody a přidáme česnek.
  5. Po minutce rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
  6. Ve studené vodě rozmícháme škrob a přilijeme do špenátu.
  7. Minutku povaříme do zhoustnutí, odstavíme a podle chuti doladíme jablečným octem a umeoctem.
  8. Chceme-li smetanový špenát, přidáme do vypnutého špenátu ještě rostlinnou smetanu.

Praktické

  • Na špenát použijeme jen mladé kopřivy nebo vršky starších kopřiv, tedy mladé listy a tenké stonky, dolní část starších kopřiv je příliš dřevitá, měli bychom ve špenátu znát vlákna.
  • Pokud máte velký ostrý nuž a lopatku na zeleninu, nepopálíte si ruce při jejich krájení. Pokud se bojíte, kopřivy přelijte horkou vodou, pak už pálit nebudou a můžete na ně sahat.

Obměna

  • Do špenátu můžete ke kopřivám přidat i jinou divokou zeleninu jako bršlici, hluchavku, žabinec apod.
  • Pro začátečníky nezvyklé na chuť divoké zeleniny můžete do špenátu přidat běžnou zeleninu jako mrkev, petržel apod., aby se ta divokost trochu naředila.
  • Místo česneku můžeme ochutit špetkou muškátového oříšku nebo pepře.

Děti

  • Špenát můžeme dávat už malým dětem po zavedení zeleninových příkrmů, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi tak, jak je uveden v receptu.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Já bych nahradila klasický česnek medvědím česnekem nebo pestem z medvědího česneku s praženým slunečnicovým semínkem. Určitě to zkusím. Moc nám všem chutná. Cpu jej teď do všeho.Udělala jsem si docela slušnou zásobu až do příštího sběru :-)

Špenát dávám k čemukoli jako kondiment nebo přímo jak omáčku, dávám místo teplé zeleniny nebo jako další položku zastupující teplou zeleninu na talíři. Nám totiž moc chutná a dělá veselé talíře :-) Přidám nějaké fotky, kde jsem ho použila a zároveň tedy i vyfotila jídlo.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Tempura z kopřivy

Kopřiva v těstíčku je vítanou křupavou složkou našich talířů. Příprava je jednoduchá a efekt dokonalý.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.