Kopřivový špenát dnes u nás ochutnali kamarádi, co klasický špenát milují a tenhle divoký u nich prošel se spokojeným pomlaskáváním. Vyrazte na mladé kopřivy a dodejte si železo a vitamíny chutnou a levnou formou. Navíc je to rychlovka.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule na kostky
  • čerstvé kopřivy (cca 2 litrové mísy)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vývaru/vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce rostlinné smetany

Postup

  1. Opereme kopřivy na sítku ve studené vodě, cibuli nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí dozlatova.
  3. Kopřivy nasekáme na menší kousky a přídáme k cibuli.
  4. Podlijeme troškou vody a přidáme česnek.
  5. Po minutce rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  6. Ve studené vodě rozmícháme škrob a přilijeme do špenátu.
  7. Minutku povaříme do zhoustnutí, odstavíme a podle chuti doladíme jablečným octem a umeoctem.
  8. Chceme-li smetanový špenát, přidáme do vypnutého špenátu rostlinnou smetanu.

Praktické

  • Na špenát použijeme jen vršky kopřiv, tedy mladé listy a tenké stonky, dolní část je příliš dřevitá, měli bychom ve špenátu znát vlákna.
  • Pokud máte velký ostrý nuž a lopatku na zeleninu, nepopálíte si ruce při jejich krájení. Pokud se bojíte, kopřivy přelijte horkou vodou, pak už pálit nebudou a můžete na ně sahat.
  • Do špenátu můžete ke kopřivám přidat i jinou divokou zeleninu jako bršlici, hluchavku, žabinec apod.
  • Pro začátečníky nezvyklé na chuť divoké zeleniny můžete do špenátu přidat běžnou zeleninu jako mrkev, petržel apod.

 

Obměna

Místo česneku můžeme ochutit špetkou muškátového oříšku nebo pepře.

Děti

Špenát můžeme dávat už malým dětem po zavedení příkrmů, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi tak, jak je uveden v receptu.

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...
  1. Já bych nahradila klasický česnek medvědím česnekem nebo pestem z medvědího česneku s praženým slunečnicovým semínkem. Určitě to zkusím. Moc nám všem chutná. Cpu jej teď do všeho.Udělala jsem si docela slušnou zásobu až do příštího sběru 🙂

  2. Špenát dávám k čemukoli jako kondiment nebo přímo jak omáčku, dávám místo teplé zeleniny nebo jako další položku zastupující teplou zeleninu na talíři. Nám totiž moc chutná a dělá veselé talíře 🙂 Přidám nějaké fotky, kde jsem ho použila a zároveň tedy i vyfotila jídlo.

  3. Dělávala jsem kopřivový špenát tak, že jsem na osmahnutou cibuli dala kopřivy a po změknutí zalila vejci.Nyní bych zkusila místo vajec rozdrobit tofu, jako v receptu Brokolice na mozeček.To by taky mohlo být dobré, zkusím obě dvě verze.Ještě se zeptám, co k takovému špenátu podáváte?

    • Dělám to také a je to také dobrá varianta, je to na jedné z těch fotek v dalším článku 🙂

  4. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlovo o vodě
Další článekLékaři chtějí, abychom se báli ještě víc než oni – rozhovor s Ivanou Königsmarkovou