Vyrazte na mladé kopřivy a dodejte si železo a vitamíny chutnou a levnou formou. Kopřivový špenát je rychlovka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule na kostky
  • čerstvé kopřivy (cca 2 litrová mísa)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vývaru/vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce rostlinné smetany

Jak udělat špenát z kopřiv

  1. Opereme kopřivy na sítku ve studené vodě, cibuli nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí dozlatova.
  3. Kopřivy nasekáme na menší kousky a přídáme k cibuli.
  4. Podlijeme troškou vody a přidáme česnek.
  5. Po minutce rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
  6. Ve studené vodě rozmícháme škrob a přilijeme do špenátu.
  7. Minutku povaříme do zhoustnutí, odstavíme a podle chuti doladíme jablečným octem a umeoctem.
  8. Chceme-li smetanový špenát, přidáme do vypnutého špenátu ještě rostlinnou smetanu.

Praktické

  • Na špenát použijeme jen mladé kopřivy nebo vršky starších kopřiv, tedy mladé listy a tenké stonky, dolní část starších kopřiv je příliš dřevitá, měli bychom ve špenátu znát vlákna.
  • Pokud máte velký ostrý nuž a lopatku na zeleninu, nepopálíte si ruce při jejich krájení. Pokud se bojíte, kopřivy přelijte horkou vodou, pak už pálit nebudou a můžete na ně sahat.

Obměna

  • Do špenátu můžete ke kopřivám přidat i jinou divokou zeleninu jako bršlici, hluchavku, žabinec apod.
  • Pro začátečníky nezvyklé na chuť divoké zeleniny můžete do špenátu přidat běžnou zeleninu jako mrkev, petržel apod., aby se ta divokost trochu naředila.
  • Místo česneku můžeme ochutit špetkou muškátového oříšku nebo pepře.

Děti

  • Špenát můžeme dávat už malým dětem po zavedení zeleninových příkrmů, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi tak, jak je uveden v receptu.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...
  1. Já bych nahradila klasický česnek medvědím česnekem nebo pestem z medvědího česneku s praženým slunečnicovým semínkem. Určitě to zkusím. Moc nám všem chutná. Cpu jej teď do všeho.Udělala jsem si docela slušnou zásobu až do příštího sběru :-)

  2. Špenát dávám k čemukoli jako kondiment nebo přímo jak omáčku, dávám místo teplé zeleniny nebo jako další položku zastupující teplou zeleninu na talíři. Nám totiž moc chutná a dělá veselé talíře :-) Přidám nějaké fotky, kde jsem ho použila a zároveň tedy i vyfotila jídlo.

  3. Dělávala jsem kopřivový špenát tak, že jsem na osmahnutou cibuli dala kopřivy a po změknutí zalila vejci.Nyní bych zkusila místo vajec rozdrobit tofu, jako v receptu Brokolice na mozeček.To by taky mohlo být dobré, zkusím obě dvě verze.Ještě se zeptám, co k takovému špenátu podáváte?

    • Dělám to také a je to také dobrá varianta, je to na jedné z těch fotek v dalším článku :-)

  4. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTradiční velikonoční menu: den po dni
Další článekVelikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)