Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Zahřívací bylinky a koření

Pro většinu lidí znamená podzim a zima ponuré počasí a také nižší teploty. Toto období je ideální pro přípravu bylin a koření.

Každá bylina a koření má své specifické vlastnosti a účinky, ale zahřívací byliny mají některé vlastnosti hodně společné. Některé byliny mají pro náš organismus ochlazující účinky, například taková máta a ibišek. Další byliny naše tělo dokážou pěkně prohřát a jiné jsou neutrální a nemají výrazné ani ochlazující a ani prohřívající účinky.

Jak to funguje?

Některé byliny mají různé stupně prohřátí, například cayenský pepř je horký. Většina prohřívacích bylin stimuluje krevní oběh, což je dobré v chladném počasí, kdy máme tendenci více sedět a nehýbat se a potřebujeme rozproudit krev.
Mnohé z nich mají také zahřívací účinky na trávicí ústrojí, pomáhají mu pracovat efektivněji. Některé zároveň příznivě působí na imunitní systém a pomáhají s přetížením a léčbou dýchacích cest.

Hřejivé byliny a koření

  • skořice
  • hřebíček
  • muškátový ořech
  • nové koření
  • kmín
  • cayenský pepř
  • kurkuma
  • zázvor
  • tymián
  • oregano
  • česnek

Recepty na zahřívací čaje

Čaj z echinacey, tymiánu, rozmarýnu a fenyklového semínka

  • Tato aromatická směs bylin, je skvělá na prohřátí těla, když přijdou chladnější podzimní dny. Echinacea stimuluje imunitní systém, tymián má antibakteriální účinky a pomáhá předcházet nachlazení a chřipce, rozmarýn stimuluje oběhový systém, fenykl dodává této směsi aroma a zároveň je zde jako podpůrný trávicí prvek. Směs je také výborným antidepresivem.
  • Smíchejte v míse od každé byliny stejný díl a použijte jednu vrchovatou lžičku na šálek, zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 10 minut.

Čaj plný koření

  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 3 lusky kardamomu, rozdrcené
  • 3 hřebíčky
  • 3 semínka koriandru
  • špetka černého pepře
  • 1 lžička kvalitního černého čaje

Koření dejte do hrnce a zalijte 250 ml vody, vařte 15 minut. Poté přidejte černý čaj a 5 minut nechte ještě louhovat. Poté sceďte a pijte, dobrou chuť. Můžete přidat ovesné mléko.

Zkuste to taky

Pro podzimní a zimní měsíce jsou tyto byliny a koření velmi vhodné, ale nesmí se to s nimi přehánět a musí být vše vyvážené, protože jinak by mohly mít prohřívací byliny na tělo naopak vysušující účinky a mohlo by dojít ke špatné funkci trávení. Do receptů je proto vhodné přidat i zvlhčující složku, takže se nebojte do čaje přidat například ovesné mléko či proskurníkový kořen.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hana Kadidlova
14. 12. 2022

👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

3

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.

Kotrč kadeřavý

Kotrč je nejen jedlá, ale také medicinální houba, přezdívaná květák. Tradičně se používá v čínské medicíně.
1

Levandule nejen jako medicína

Květy levandule vždy dodají pokrmům ten správný šmrnc. Nebojte se s nimi v kuchyni experimentovat .
13
6

Mateřídouška – lék na záněty

Přitahuje včely, housenky, motýly a můry. Má široké uplatnění, v přírodě však ubývá.

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
14
1

Květy černého bezu v kuchyni: 6 tipů, jak je využít!

Bezinky už kvetou. Krásně voní a jsou léčivé. Pokud kolem nich chodíte, líbí se vám jejich květy a nevíte, co s nimi. Pojďte se inspirovat.