Mléko s lískových ořechů a mandlí nemá chybu. Je jemné, lahodné a přirozeně mírně nasládlé.

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 50 g mandlí (mohou být i neloupané)
  • 50 g lískových ořechů
  • 500 ml vody
  • dostanete přes půl litru mléka

Postup

  1. Ořechy a mandle zalijeme pětinásobkem vody a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
  2. Vodu slijeme a namočené ořechy s mandlemi vhodíme do mixéru. Přilijeme asi polovinu vody.
  3. Mixujeme asi minutu. Pak přidáme zbytek vody a opět promixujeme. Tím, že vodu přidáváme postupně, se mléko lépe promixuje. 
  4. Mléko přecedíme pomocí jemného sítka. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude suchá drť. Přelijte do lahve a uschovávejte v lednici. 
  5. Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, na kaši či sladké pečení.

Máčení

Máčení ořechů a mandlí se provádí především kvůli tomu, abychom se zbavili inhibitorů růstu, které ořechy a mandle konzervují. Proto namáčecí vodu nepoužíváme, ale vylijeme. Pokud se inhibitorů nezbavíme, mohou nám způsobit nadýmání. Druhý způsobo, jak se jich zbavit je pražení. Pražením se navíc rozvine chuť a vynikne aroma ořechů.

Použití

  • Mléko samotné, nejlépe čerstvé, se doporučuje pít při překyselení organismu a při osteoporóze. Je to výborný zdroj vápníku u veganů.
  • Mléko se hodí jako základ pro dezert či zjemnění některých pokrmů, kam bychom dali rostlinnou smetanu (omáčky, zeleninová jídla, kaše apod.).
  • Mléko můžete použít studené či ho vařit.

Praktické

  • Skladujte v chladu. Mléko vám vydrží 2- 3 dny.
  • Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, sušenek, náplně do štrúdlu i koláčů.
  • Čím menší dáte poměr vody k ořechům, tím smetanovější dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější nápoj až krém, dejte poměr 1:4.

Děti od půl roku

Pro malé děti doporučujeme mléko krátce převařit, bude lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení.

Děti od roku

Nepřevařené ořechové mléko mohou děti v malém množství asi od roku, převařeného nebo jinak tepelně upraveného mohou větší množství.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

V každém kurzu se naučím něco nového (Marcela)

Marcela: Dobrý den všem, kdo se podílí na těchto...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

3 kg dole a už mě nebolí klouby (Hana)

Hana: Dnes jsem v 11. dni kurzu Hubneme do...
  1. Četla jsem na emiminu, že by se pomixované mělo převařit – kopíruji
    z náhražkových mlék jsou nejjedlejší ta ořechová – namočte večer nějaké oříšky a semínka do vody, ráno to rozmixujte, převařte, ještě jednou rozmixujte do hladka a přecete. Zbylou sušinu využijte do pečení, nebo do musli. Pokud chcete smetanu, tak použijte méně vody, aby to bylo husté. Převařením jednak zneutralizujete například enzymy blokující trávení bílkoviny a hlavně tedy získáte z oříšků a semínek silnější „mléko“. U obilninových „mlék“ je převaření nezbytné, jinak by ty škroby nebyly dobře stravitelné. (vitariáni nerozumí biologii a nebo přímo vědomě kecaj)
    tak nevím ja ho dceři dělat :-(

    • Ivo, vitariáni to mají celé celkem jinak, ale neznám žádného osobně, co by přežil na syrové stravě českou zimu. Obiloviny je vždy nutné převařit, ořechy, mandle a semínka jsou lépe stravitelné také převařená nebo pražená, ale dají se jíst bez obtíží i syrová. Takže bych si s tím úplně nelámala hlavu. Převařením se mléko stane stravitelnější, takže pokud bych ho vařila pro malé dítě, tak bych ho převařila. V obilném mléku se také všechno vaří.

      • Helčo, děkuji, dcera je už dospělá a zjistila, že jí vadí mléko a jegurt, tak hledáme náhradu, pila ho dost. Dělám mandlové, oříškové, makové a včera kešu. To šlo i do omáčky houbové , ale přidaly jsem i trošku smetany, zatím mám problém nahradit jen kešu mlékem. Teď ještě testujeme smetanu při vaření. Zatím nejím dle principů, nejde časově. Dojíždím do práce a jezdím brzo, ale o víkendu si kaši k snídani dáme a zelenin kvašenou dělám a všem chutná.

        • Ivi, jen pozor, abyste to s těmi rostlinnými mléky nepřeháněly. Ono kešu není z mnoha důvodů ideální. Jnak všechna rostlinná mléka nás tak trochu zahleňují. Berte rostlinná mléka jako náhražku tam, kde se to bez mléka neobejde, ale časem zjistíte, že žádné mléko vlastně není potřeba. Aspoň já to tak mám, rostlinné mléko dělám skutečně tak třikrát do roka, do vaření dám sem tam rostlinnou smetanu, ale jinak to k ničemu nepotřebuju. Skloubit zdravý životní styl s časově náročnou prací je těžké, ale možné to je, zrovna to tu Helča v jednom komentáři popisovala. Chce to trochu příprav, trochu plán a mít zmapované okolí, aby se vždycky dalo vybrat to nejlepší možné. A hlavně se z toho taky nezbláznit :-)

  2. Mléko, které je tady na fotce, je krásně bílé. :-) Lískáčky na něj nějak zbavujete slupky nebo to je mixované i se slupkou?

    • Pokud chcete lískáče zbavit slupky, je potřeba je opražit v troubě a slupky v utěrce z ořechů odrbat. Já jsem je ale nechala a i v kombinaci s mandlemi mléko bylo skoro bílé.

  3. Bohužel na lískové ořechy máme alergii. Výborné mléko je taky v kombinaci mandle, slunečnice a sezam.

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát se zálivkou s kokosovým krémem a umepastou
Další článekSetkání v Sázavě