Naše oblíbené krémové "smetanové" těstoviny s tahini omáčkou, sladkými batáty, kadeřávkem a uzeným tofu. Toto jídlo bychom mohli jíst denně. Tato omáčka je velmi univerzální. Využijete ji i do salátů nebo jako dip.

Ingredience

těstoviny:

  • balíček celozrnných těstovin
  • 1 lžíce oleje
  • 1 velký batát
  • velká hrst kadeřávku
  • 1 cibule
  • 1 uzené tofu
  • sojová omáčka
  • sůl
  • semínka a petrželka na posyp

tahini omáčka:

  • 1/2 šálku tahini
  • 1/2 šálku vody
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 1/4 šálku lahůdkového droždí
  • 2 lžíce bílého misa (shiromiso)
  • 2 stroužky česneku (syrový protlačený nebo orestovaný)
  • sůl

Jak připravit krémové tahini těstoviny

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu a scedíme.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibulku a větší špetku soli.
  3. Jakmile je cibule dozlatova orestovaná, přidáme na kostičky batát a také orestujeme.
  4. Zalijeme lžící sojové omáčky, přidáme kadeřávek, zamícháme a podlijeme vodou (např. z vaření těstovin).
  5. Dusíme do změknutí.
  6. Mezitím si připravíme tahini omáčku.
  7. Všechny ingredience na omáčku vyšleháme nebo vymixujeme v mixéru.
  8. K měkké zelenině přidáme těstoviny a nalijeme omáčku a ještě cca 1/2 šálku vody (dle konzistence).
  9. Chvilku povaříme, aby se omáčkou těstoviny obalily a promícháme.
  10. Vypneme a vmícháme nahrubo nastrouhané (nebo na kostičky nakrájené) uzené tofu, ozdobíme petrželkou a semínky.

Praktické

  • Pokud nám vadí syrový česnek, můžeme ho dopředu orestovat na trošce oleje a až poté rozmixovat s tahini omáčkou.
  • Tuto tahini omáčku můžeme použít i na saláty, do různých zeleninových směsí, tortill a placek, vařených obilovin nebo jako dip k pečené zelenině.
  • Pro bezlepkovou dietu volíme pohankové nebo jiné bezlepkové těstoviny.

Obměna

  • Místo batátu můžeme dát dýni nebo mrkev. Výborný je i hrášek.
  • Pokud máme rádi, můžeme přidat i houby.
  • Kadeřávek se dá nahradit čínským zelím, hlávkovou nebo růžičkovou kapustou.
  • Tahini můžeme zaměnit za mandlové, kešu nebo jiné máslo.
  • Místo shiromisa můžeme dát jakékoliv jiné miso a citronovou šťávu můžeme nahradit za rýžový nebo jablečný ocet (v menším množství, dle chuti).
  • Zeleninu můžeme i péct v troubě a pak smíchat s těstovinami a omáčkou v míse.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...
    • 😃😃 Já slovo miluju použivám od doby, co jím jinak, nápadně často u nápadně velkého množství jídel, až se musím krotit, když píšu nový recept, aby to nebylo všude 😃😃

  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVitamíny a minerály v těhotenství. Které jsou nejdůležitější?
Další článekJak získat výhody aspirinu bez nežádoucích rizik? Obsahují ho i potraviny