Rychlá a moc dobrá kombinace mrkve, cizrny, cibule a koření. Během pár minut je hotovo a můžeme jíst!
Ingredience
na 1 porci
  • 1 velká cibule
  • hrst uvařené cizrny
  • 2 menší mrkve
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička koření na tofu (složení: semínka koriandru bio, kurkuma bio, citronová tráva bio, kmín křížový bio, semínka hořčice žluté bio, zázvor bio, paprika sladká bio, česnek bio, šalvěj bio, pískavice bio, fenykl bio, rozmarýn bio, tymián bio)

Jak připravit indickou cizrnu

  1. Na oleji orestujeme na půlměsíčky nakrájenou cibuli se špetkou soli.
  2. Přidáme mrkev, cizrnu a koření a 2 minuty restujeme.
  3. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí mrkve.
  4. Můžeme zahustit kukuřičným škrobem a ochutíme sojovou omáčkou.
  5. Podáváme třeba s rostlinným jogurtem a basmati rýží nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Pokud máte rádi hustší jídla, můžete tento pokrm zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody, který pár minut povaříte.

Obměna

  • Místo koření na tofu můžete použít směs kari nebo tajine koření viz indický cizrnový salát. Nebo k zelenině nasypat 1/3-1/2 lžičky koriandru (prášek), špetku římského kmínu, 1/3 lžičky kurkumy a 1/3 lžičky citronové trávy.
  • Mrkev můžete nahradit za jinou zeleninu (dýni, batát, aj.).
  • Cizrna se dá vyměnit i za jinou uvařenou luštěninu.
  • Kdo má rád, může ochutit česnekem nebo šťávou ze zázvoru.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCizrnové kari pro chladné dny
Další článekNedostatek železa u dětí: jak ho vyřešit a jaká je prevence