Rychlá a moc dobrá kombinace mrkve, cizrny, cibule a koření. Během pár minut je hotovo a můžeme jíst!

Ingredience
na 1 porci
  • 1 velká cibule
  • hrst uvařené cizrny
  • 2 menší mrkve
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička koření na tofu (složení: semínka koriandru bio, kurkuma bio, citronová tráva bio, kmín křížový bio, semínka hořčice žluté bio, zázvor bio, paprika sladká bio, česnek bio, šalvěj bio, pískavice bio, fenykl bio, rozmarýn bio, tymián bio)

Jak připravit indickou cizrnu

  1. Na oleji orestujeme na půlměsíčky nakrájenou cibuli se špetkou soli.
  2. Přidáme mrkev, cizrnu a koření a 2 minuty restujeme.
  3. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí mrkve.
  4. Můžeme zahustit kukuřičným škrobem a ochutíme sojovou omáčkou.
  5. Podáváme třeba s rostlinným jogurtem a basmati rýží nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Pokud máte rádi hustší jídla, můžete tento pokrm zahustit škrobem rozmíchaným v trošce studené vody, který pár minut povaříte.

Obměna

  • Místo koření na tofu můžete použít směs kari nebo tajine koření viz indický cizrnový salát. Nebo k zelenině nasypat 1/3-1/2 lžičky koriandru (prášek), špetku římského kmínu, 1/3 lžičky kurkumy a 1/3 lžičky citronové trávy.
  • Mrkev můžete nahradit za jinou zeleninu (dýni, batát, aj.).
  • Cizrna se dá vyměnit i za jinou uvařenou luštěninu.
  • Kdo má rád, může ochutit česnekem nebo šťávou ze zázvoru.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...
    • Děkujeme Zdeňko 😉 Je super, že se nebojíte experimentovat 👍😍 Přesně o tom to je, jeden recept může mít sto různých chutí, díky použití různých druhů koření 😉

  1. Takovyto recept jde v rusnem dni jako na zavolanou! rodinka rikala: „mnam!“. Podavalo se s kroupovyma plackama.

  2. Úžasně jednoduché, rychlé a výtečné! A díky vám i objevuji skvělé kořenící směsi :-) Ač máme Sonnentor „za humny“, tak jsem moc jejich koření nekupovala, ale to se za poslední rok hodně změnilo ;-)

  3. Výborný oběd nebo večeře….my jsme měli k večeři – jednou s rýží, podruhé s bulgurem. Obojí bylo výtečné.

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCizrnové kari pro chladné dny
Další článekItalské dýňové rizoto