Dodají vám potřebnou energii, jsou plné živin, jednoduché na přípravu a navíc chuťově výborné. Jsou skvělou svačinkou na výlety, do školy nebo do práce. Těchto kuliček si můžete do zásoby udělat více. V chladu a uzavřené nádobě vydrží 4 - 5 dnů, pokud nebudou dříve snědeny. Uspokojí chutě na sladké nejen u dětí, ale i u dospělých. Do výroby kuliček se rády zapojí i samotné děti - vyzkoušeno.

Ingredience
  • 1 hrnek pomletého máku
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • ¾ hrnku rozinek / datlí
  • 1 hrnek uvařených jáhel              
  • Mořská řasa kombu (velikost poštovní známky; není nutná)
  • 2 – 3 lžíce rýžového sirupu
  • Kokos (dle potřeby)
  • Sůl
  • lžíce mirinu
  • 1 hrnek vroucí vody

 

Jak vyrobit kuličky kuličky z máku nebo makovou náplň

  1. Rozinky spaříme vroucí vodou a necháme 10 minut nabobtnat s troškou mirinu.
  2. Mák, kombu, mrkev a přecezené rozinky vaříme se špetkou soli na mírném ohni cca 20 – 30 minut. Rozinky jsou mokré, takže voda nebude nejspíš potřeba dolívat, ale přesto hlídáme množství tekutiny a občas promícháme. V případě potřeby dolijeme namáčecí vodou z rozinek.
  3. Jáhly propláchneme ve vlažné vodě a dáme vařit v dvojnásobném množství vody se špetkou soli do změknutí, cca 20 minut. Během vaření jáhly nemícháme, aby se nám nepřipálily.
  4. Po uvaření obě směsi rozmixujeme tak, aby vznikla hustá pasta (lze přidat kokos).
  5. Na závěr dosladíme rýžovým sirupem.
  6. Kuličky obalujeme v lehce opraženém kokosu (pro efektní barvu můžeme zakápnout šťávou z červené řepy) nebo pomletých oříšcích / semínkách. 

Praktické

  • Takto připravené makové těsto můžeme použít jako náplň do štrůdlu (např. těsto z: 2 hrnky celozrnné špaldové mouky, ¼ hrnku oleje, ½ hrnku vody, sůl).
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete kuličky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
  • Připravujeme těsně před Vánoci a skladujeme v lednici, viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc. Vydrží cca 5 dní.

Obměna

  • Mirin můžete nahradit rumem.
  • Místo rýžového sirupu můžete použít jakýkoliv jiný přírodní sirup nebo slad.

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 1 roku.

Zajímavé informace

  • Datle mají vysoký obsah železa, vitamínu B1, B5, hořčíku, draslíku, vlákniny a hormonu tryptofanu, díky čemuž podporují čilost, vitalitu a soustředění a dobrý spánek. Výborně pomůžou i při chudokrevnosti či stresu a působí také jako mírné afrodisiakum.
  • Mák je vynikajícím zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, železa a vitamínů E a B1. Skvěle podporuje růst a krásu vlasů a nehtů, zklidňuje nervovou soustavu, tlumí bolesti hlavy, pomáhá při stresu, duševní nerovnováze a podporuje dobrý spánek. 
  • Mořské řasy obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina. Mimořádně cenný je obsah vápníku. Některé druhy (hiziki, wakame, nori) mají až 14x více vápníku než mléko. Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuku a hlenu, vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin, jako je maso, rafinovaný cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky (z bílé mouky).

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

  1. Evi, v jakém množství vody vařit mák, mrkev atd. aby to mělo po uvaření správnou hustotu? děkuji

    • V podstatě je tam jen voda z těch morkých rozinek, ale nesmí se to pálit na sucho, takže kdyžtak trochu přidat, aby se to nenapékalo. Ale stačí pár lžic.

  2. Chuťově super, ale podlila jsem moc vodou a neztuhlo to. Takže jsem si vzala do práce do mističky a posypala kokosem a zbytek chci použít jako náplň do štrúdlu. Dejte prosím tip na recept na štrúdl, který se fakt povede👍 Diky

    • Luci, mrni na recepty na štrúdly na JJ, je jich tam víc – všechny jsme museli upéct, takže ozkoušené jsou. A jak se daří ostatním je dělat, to se dočteš v komentářích :-)) Já už se bojím cokoli doporučit, protože i naše velmi oblíbené a často opakované dezerty a štrúdly se občas někomu nepovedou a my nevíme, proč to tak je.

  3. Nestihlo to vychladnout, tak jsem to dala do mističky, kokosem posypala a nikdo nepoznal, že je v tom mrkev.

  4. Zdravíme Vás dievčatá, prosim, v kroku 2. Mak,mrkvu,kombi, hrozienka varíme spolu. Sú to hrozienka, ktoré som predtým namočila do mirinu? Nič by sa nestalo, keby som to tak, ale len tak pre zaujímavosť? Majte krásne pohodové dni!

  5. Hrnek uvařených jahel podle základního receptu, do polovychladlého nasypat půl hrnku celozrnné špaldové mouky a lžíci sojovky. Vytvarovat bochánek a pod utěrkou nechat kvasit do rána. Zahustit mišutkou. Někdy je potřeba i přes půl sáčku. Vlhkýma rukama vytvarovat na peč. papír koláč. Nádivka je dobrá i z jablek. Jablka i se šlupkou nastrouhat, přidat rozinky, špetku soli a skořici, povařit.

    • je slazené japonské rýžové víno. Používá se především jako ochucovadlo při vaření. Někdy bývá nazýváno jako slazené saké, což v podstatě je. Mirin se však nikdy nepije samotný, používá se výhradně na vaření.Není to nezbytné dochucovadlo, používáme ho místo rumu, který je z brambor.

  6. Tuto vynikající nádivku je dobré použít na korpus z kvašeného těsta a udělat velký kulatý koláč.

  7. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekProč 95% žen neudělá změnu v jídelníčku, přestože má informace
Další článekPéče o dítě – spánek a mytí