Máte doma hrušky? Pak určitě vyzkoušejte tento rychlý a vláčný štrúdl z pivního těsta. Těsto je zcela univerzální a dají se do něj zabalit třeba i jablíčka nebo jiná náplň.

Ingredience
na 3 nohavice

těsto:

  • 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 125 g oleje
  • 200 ml piva
  • špetka soli

náplň:

  • 8 velkých hrušek / jablek (nebo kombinace)
  • velká hrst rozinek
  • skořice dle chuti
  • strouhaný kokos
  • nasekané vlašské ořechy

Jak připravit pivní štrůdl s hruškami

  1. Smícháme všechny ingredience na těsto.
  2. Rukama vytvoříme kuličku těsta.
  3. Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
  4. Těsto rozdělíme na 3 díly.
  5. Mezitím si připravíme náplň. Pokud máme tvrdé hrušky, nastrouháme je nahrubo (můžeme zkombinovat s jablíčky). V případ měkkých hrušek nakrájíme na kostičky.
  6. Všechny ingredience na náplň smícháme v misce.
  7. Každý díl těsta vyválíme na placku, doprostřed položíme vymačkanou náplň a srolujeme.
  8. Dáme na plech s pečícím papírem.
  9. Vrch štrúdlů potřeme směsí sirupu a vody, kterou jsme si předem v hrnečku smíchali.
  10. Těsto ozdobíme půlkami vlašských ořechů nebo oloupanými mandlemi.
  11. Pečeme na 180°C cca 20-30 minut.

Praktické

  • Štrúdl je skvělá svačinka na výlet, do školy nebo do práce.
  • Pokud je na vás štrúdl málo sladký, polijte si ho při podávání sladem nebo rostlinným sirupem.
  • Z tohoto těsta můžete dělat i sladké kapsy. Z těsta vykrojíte větší kolečka, dovnitř jedné poloviny dáte náplň a druhou polovinou přiklopíte a vytvoříte kapsu. Spoje přitlačíte například vidličkou nebo prstem.
  • Štrúdl můžete udělat i naslano.

Obměna

  • Štrúdl se dá udělat i z jemně mleté celozrnné žitné mouky (musí být ale opravdu jemná, jinak se těsto drolí). Je stejně dobrý, jako ten pšeničný.
  • Olej je nejlepší neutrální chuti – rýžový nebo slunečnicový.
  • Náplň můžete udělat i jen z jablek nebo jen z hrušek.
  • Rozinky můžete nahradit goji (kustovnicí) nebo jiným sušeným ovocem nebo je namíchat.

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

  1. Dobrý den, máte zkušenosti s těstem z pohankové mouky? Bude se drolit nebo držet? Hledám recept na dobré bezlepkové těsto na štrúdl.

  2. Dobrý den, píšete potřít směsí sirupu a vody. Ráda bych se zeptala jaký sirup použít a v jakém poměru smíchat. Mockrát děkuji za odpověď Jana

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek13 zajímavostí o kvašené zelenině
Další článekPlastová brčka – ekologický strašák ale i nutná pomůcka