Máte doma hrušky? Pak určitě vyzkoušejte tento rychlý a vláčný štrúdl z pivního těsta. Těsto je zcela univerzální a dají se do něj zabalit třeba i jablíčka nebo jiná náplň.

Ingredience
na 3 nohavice

těsto:

  • 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 125 g oleje
  • 200 ml piva
  • špetka soli

náplň:

  • 8 velkých hrušek / jablek (nebo kombinace)
  • velká hrst rozinek
  • skořice dle chuti
  • strouhaný kokos
  • nasekané vlašské ořechy

Jak připravit pivní štrůdl s hruškami

  1. Smícháme všechny ingredience na těsto.
  2. Rukama vytvoříme kuličku těsta.
  3. Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
  4. Těsto rozdělíme na 3 díly.
  5. Mezitím si připravíme náplň. Pokud máme tvrdé hrušky, nastrouháme je nahrubo (můžeme zkombinovat s jablíčky). V případ měkkých hrušek nakrájíme na kostičky.
  6. Všechny ingredience na náplň smícháme v misce.
  7. Každý díl těsta vyválíme na placku, doprostřed položíme vymačkanou náplň a srolujeme.
  8. Dáme na plech s pečícím papírem.
  9. Vrch štrúdlů potřeme směsí sirupu a vody, kterou jsme si předem v hrnečku smíchali.
  10. Těsto ozdobíme půlkami vlašských ořechů nebo oloupanými mandlemi.
  11. Pečeme na 180°C cca 20-30 minut.

Praktické

  • Štrúdl je skvělá svačinka na výlet, do školy nebo do práce.
  • Pokud je na vás štrúdl málo sladký, polijte si ho při podávání sladem nebo rostlinným sirupem.
  • Z tohoto těsta můžete dělat i sladké kapsy. Z těsta vykrojíte větší kolečka, dovnitř jedné poloviny dáte náplň a druhou polovinou přiklopíte a vytvoříte kapsu. Spoje přitlačíte například vidličkou nebo prstem.
  • Štrúdl můžete udělat i naslano.

Obměna

  • Štrúdl se dá udělat i z jemně mleté celozrnné žitné mouky (musí být ale opravdu jemná, jinak se těsto drolí). Je stejně dobrý, jako ten pšeničný.
  • Olej je nejlepší neutrální chuti – rýžový nebo slunečnicový.
  • Náplň můžete udělat i jen z jablek nebo jen z hrušek.
  • Rozinky můžete nahradit goji (kustovnicí) nebo jiným sušeným ovocem nebo je namíchat.

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...
    • Nechat odležet těsto, vyvalovat přes igelit, mouku předem prosát. To by mělo zabrat.

  1. Dobrý den, máte zkušenosti s těstem z pohankové mouky? Bude se drolit nebo držet? Hledám recept na dobré bezlepkové těsto na štrúdl.

  2. Dobrý den, píšete potřít směsí sirupu a vody. Ráda bych se zeptala jaký sirup použít a v jakém poměru smíchat. Mockrát děkuji za odpověď Jana

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek13 zajímavostí o kvašené zelenině
Další článekPlastová brčka – ekologický strašák ale i nutná pomůcka