Máte doma hrušky? Pak určitě vyzkoušejte tento rychlý a vláčný štrúdl z pivního těsta. Těsto je zcela univerzální a dají se do něj zabalit třeba i jablíčka nebo jiná náplň.
Ingredience
na 3 nohavice

těsto:

  • 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 125 g oleje
  • 200 ml piva
  • špetka soli

náplň:

  • 8 velkých hrušek / jablek (nebo kombinace)
  • velká hrst rozinek
  • skořice dle chuti
  • strouhaný kokos
  • nasekané vlašské ořechy

Jak připravit pivní štrůdl s hruškami

  1. Smícháme všechny ingredience na těsto.
  2. Rukama vytvoříme kuličku těsta.
  3. Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
  4. Těsto rozdělíme na 3 díly.
  5. Mezitím si připravíme náplň. Pokud máme tvrdé hrušky, nastrouháme je nahrubo (můžeme zkombinovat s jablíčky). V případ měkkých hrušek nakrájíme na kostičky.
  6. Všechny ingredience na náplň smícháme v misce.
  7. Každý díl těsta vyválíme na placku, doprostřed položíme vymačkanou náplň a srolujeme.
  8. Dáme na plech s pečícím papírem.
  9. Vrch štrúdlů potřeme směsí sirupu a vody, kterou jsme si předem v hrnečku smíchali.
  10. Těsto ozdobíme půlkami vlašských ořechů nebo oloupanými mandlemi.
  11. Pečeme na 180°C cca 20-30 minut.

Praktické

  • Štrúdl je skvělá svačinka na výlet, do školy nebo do práce.
  • Pokud je na vás štrúdl málo sladký, polijte si ho při podávání sladem nebo rostlinným sirupem.
  • Z tohoto těsta můžete dělat i sladké kapsy. Z těsta vykrojíte větší kolečka, dovnitř jedné poloviny dáte náplň a druhou polovinou přiklopíte a vytvoříte kapsu. Spoje přitlačíte například vidličkou nebo prstem.
  • Štrúdl můžete udělat i naslano.

Obměna

  • Štrúdl se dá udělat i z jemně mleté celozrnné žitné mouky (musí být ale opravdu jemná, jinak se těsto drolí). Je stejně dobrý, jako ten pšeničný.
  • Olej je nejlepší neutrální chuti – rýžový nebo slunečnicový.
  • Náplň můžete udělat i jen z jablek nebo jen z hrušek.
  • Rozinky můžete nahradit goji (kustovnicí) nebo jiným sušeným ovocem nebo je namíchat.

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, píšete potřít směsí sirupu a vody. Ráda bych se zeptala jaký sirup použít a v jakém poměru smíchat. Mockrát děkuji za odpověď Jana

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek13 zajímavostí o kvašené zelenině
Další článekPlastová brčka – ekologický strašák ale i nutná pomůcka