těsto:
- 500 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- 125 g oleje
- 200 ml piva
- špetka soli
náplň:
- 8 velkých hrušek / jablek (nebo kombinace)
- velká hrst rozinek
- skořice dle chuti
- strouhaný kokos
- nasekané vlašské ořechy
Jak připravit pivní štrůdl s hruškami
- Smícháme všechny ingredience na těsto.
- Rukama vytvoříme kuličku těsta.
- Zabalíme do sáčku a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.
- Těsto rozdělíme na 3 díly.
- Mezitím si připravíme náplň. Pokud máme tvrdé hrušky, nastrouháme je nahrubo (můžeme zkombinovat s jablíčky). V případ měkkých hrušek nakrájíme na kostičky.
- Všechny ingredience na náplň smícháme v misce.
- Každý díl těsta vyválíme na placku, doprostřed položíme vymačkanou náplň a srolujeme.
- Dáme na plech s pečícím papírem.
- Vrch štrúdlů potřeme směsí sirupu a vody, kterou jsme si předem v hrnečku smíchali.
- Těsto ozdobíme půlkami vlašských ořechů nebo oloupanými mandlemi.
- Pečeme na 180°C cca 20-30 minut.
Praktické
- Štrúdl je skvělá svačinka na výlet, do školy nebo do práce.
- Pokud je na vás štrúdl málo sladký, polijte si ho při podávání sladem nebo rostlinným sirupem.
- Z tohoto těsta můžete dělat i sladké kapsy. Z těsta vykrojíte větší kolečka, dovnitř jedné poloviny dáte náplň a druhou polovinou přiklopíte a vytvoříte kapsu. Spoje přitlačíte například vidličkou nebo prstem.
- Štrúdl můžete udělat i naslano.
Obměna
- Štrúdl se dá udělat i z jemně mleté celozrnné žitné mouky (musí být ale opravdu jemná, jinak se těsto drolí). Je stejně dobrý, jako ten pšeničný.
- Olej je nejlepší neutrální chuti – rýžový nebo slunečnicový.
- Náplň můžete udělat i jen z jablek nebo jen z hrušek.
- Rozinky můžete nahradit goji (kustovnicí) nebo jiným sušeným ovocem nebo je namíchat.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Na obrázku je ten štrůdl tak krásný, ale mě se stále nedaří udělat těsto tak, aby se netrhalo a to jsem vyzkoušela přidat trochu více oleje a piva. Můžete mi poradit? Děkuji.
Dobrý den, máte zkušenosti s těstem z pohankové mouky? Bude se drolit nebo držet? Hledám recept na dobré bezlepkové těsto na štrúdl.