Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvám. To platí o našem životě jako o celku. Nejvíce ohroženým orgánem je v březnu žlučník a v dubnu játra. Jak stravu na jaře upravit, abychom tělu umožnili se vyčistit a zhubnout?

Biologické jaro

Biologické jaro začíná už v půlce února. Podle čínské medicíny spadá jaro, tzv. malý jang, do elementu dřeva. Je tedy ovlivňováno dynamickou čchi, která směřuje vzhůru. V praxi to znamená, že máme šanci se na jaře zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvám. To platí o našem životě jako o celku.

Je to tedy výborné období i pro očistu našeho trávení. Nejvíce ohroženým orgánem je v březnu žlučník a v dubnu játra.

Máte v pořádku žlučník?

Potíže se žlučníkem se nejčastěji projevují tlakem v břiše po jídle, říháním, tlakem pod hrudní kostí. Bolesti se mohou projevit i formou tenisového lokte a bolestmi kyčlí. Na emociální úrovni nás pak potkávají záchvaty hněvu, jsme podráždění, bez nálady.

A jak jsou na tom játra?

Pokud máme vyčerpaná játra, bude to vidět na špatném stavu pokožky, budeme mít potíže se zažíváním, s pálením žáhy a se záněty. V emociální rovině nás pak bude sžírat vnitřní hněv.

Co jíst

Žlučníku i játrům udělá dobře sklenice teplé vody s čerstvou citronovou šťávou vypitá po ránu. Stejně tak jablka, jablečná šťáva či mošt. Jako po celý rok, tak i na jaře jíme sezónní, čerstvou stravu z podnebí našeho pásma, vařené obiloviny a trochu luštěnin.
Po zimě je potřeba doplnit čerstvé vitamíny, abychom nebyli unavení a nepodléhali chřipkám a rýmám. K tepelně upravenému jídlu, které stále slouží jako základ stravy, přidáváme co nejvíce zelených natí. Kromě vitamínů obsahují také velmi cenné enzymy.
Patří mezi ně pažitka, petržel, řeřicha setá, mladé listy pampelišek, sedmikrásky, ptačinec, popenec, česnek medvědí, polníček, listy kopřiv. Samozřejmě také první jarní zelenina – ředkvičky a saláty.

Snadno dostupným zdrojem vitamínů a minerálů jsou naklíčená semena a výhonky. Výhonky si můžete připravit z mrkve, petržele nebo cibule. Stačí uříznout a položit do mističky s vodou. Za pár dnů máte čerstvé mladé výhonky. Stejně tak si můžeme naklíčit luštěniny, obiloviny nebo semínka zeleniny. K tepelně upravenému pokrmu však postačí lžíce klíčků a výhonků denně, abychom si příliš neochladili zažívání. Plané zeleniny jako jsou kopřivy, ptačinec žabinec nebo kozlíček polníček upravujeme tepelně do polévek, omelet, karbanátků a špenátů.

Prevencí všech možných nemocí, chřipkou počínaje, rakovinou konče, je lžíce kvašené zeleniny denně. Dá se koupit i v prodejnách zdravé výživy pod názvem pickles, ale levnější a přínosnější je vyrobit si ji snadno a rychle sám doma. Naše babičky by vám recept určitě daly. Nakládaná cibule, mrkev, zelí nebo jejich kombinace byly donedávna docela běžnou potravinou na českém stole. Bylo tak dostatek vitamínů a enzymů celou zimu i na začátku jara, když ještě nic nerostlo. Nikdo pak nemusel shánět laktobacily v jogurtech a céčko v tabletkách.

Čemu se vyhnout

Na jaře omezíme tuky, smažené a grilované pochutiny, příliš slaná a kořeněná jídla, abychom nezatěžovali játra. Také méně pečeme a více vaříme ve vodě, dusíme a napařujeme. Alespoň na 14 dní vysadíme všechny živočišné produkty (maso, mléčné výrobky). Strava je odlehčená a jíme menší porce.

Co pít

K pití je i na jaře nejlepší neperlivá, neslazená voda. Ideálně teplá nebo alespoň „odražená“. Pokud se chceme pročistit, pijeme na jaře bylinné čaje. Udělají nám dobře všechny pročišťovací a močopudné. Lékem a prevencí na potíže žlučníku a podporu funkce jater jsou bylinné čaje, které obsahují hořčiny a byliny močopudné. Vyzkoušet můžete heřmánek, mátu peprnou, čekanku, pampelišku, pelyněk, truskavec, kopřivu, zemědým, přesličku, vřes, černý bez, řepík, šípek, popenec nebo měsíček lékařský.

Bylinné čaje se nesmí pít při akutním záchvatu žlučníku! A pijí se jen omezenou dobu, obvykle dva až tři týdny, nikoli trvale.

Skladbu žluči pozměňuje a rozpouštění kamenů podporuje ostropestřec mariánský. Dá se koupit jako bylinný extrakt a pije se s malým množstvím vody 3x denně pár kapek.

K přípravě „ovocných čajů“ používáme malé množství čerstvě narašených pupenů ovocných keřů (maliník, rakytník, ostružiník, šípek a černý rybíz). Pupeny jsou zdrojem nového života, je v nich veliká síla. Je to v podstatě takový elixír mládí.

Podobně působí tzv. květová voda. Do pramenité vody, ideálně ze studánky z ověřeného zdroje, přidáme jedlé květy (pampelišky, sedmikrásky, černý bez, měsíček, sléz, růže, květy jabloně, třešně) a necháme je vylouhovat. S vodou pak pijeme léčivou energii. Říká se, že o květinky pečují květové víly, proto je květová voda plná pozitivní energie.

Jarní detox

Kdo chce udělat generální úklid a tělo vyzbrojit do dalšího roku silnými játry a zdravým žlučníkem, dá si s námi jarní očistu.

Tak hezké jaro!

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

Po 10 dnech 2 kg dole a krev čistější (Jamila)

Jarmila: Dnes ráno mám 10. den kurzu Hubneme do...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Za výsledky krevních testů jsem dostala pochvalu (Vlasta)

Vlasta: Ahoj všichni, moc děkuji za tento program. Moc...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Jíst Jinak mě baví, nabíjí energií a je mi neskutečně dobře (Pavlína)

Pavlína: Zdravím všechny vespolek :-) V první řadě bych...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...
  1. Ahoj Evi a všichni,chtěla jsem se zeptat,zda kurz-jarní očista je „něco “ podobného,co podzimní detox?? Děkuji za odpověď…

    • Zdravím Lenko, Jarní očista je kurz vedený ve stejném duchu jako Podzimní detox, je ale laděný na přicházející jarní období. Tomu jsou uzpůsobené jídelníčky, zaměřujeme se hlavně na orgány, které jsou po zimě nejvíce oslabené, zejména na játra a žlučník. Společně uděláme jarní úklid domácnosti, přibyla nová videa se cvičeními s Ivonou, podpora profesionální psycholožky a psychoterapeutky Zuzky 😉 Každý kurz, i když je zdánlivě stejný, je trochu jiný a není zdaleka jen o receptech. Řeší se nová témata, probírají nové trable i radosti, v diskuzích najdete spousty nových příběhů a inspirace. I sama Eva říká, že je pro ni stejný kurz každý rok ve spoustě věcí úplně jiný. Člověk se posouvá a získává zkušenosti a v každém další kurzu tak dostane prostor věnovat se dalším věcem, ke kterým se v tom minulém třeba nepropracoval, protože řešil věci, které už teď má zažité 😉

      • Dekuji za info.. JJ mám moc rada, jste fajn parta, jidlo, názory… Spíš nestiham vse cist, komunikovat, dodrzovat, jak se, co ma… A to mi vadi… , diky profesi sestry, na covid aro, jsem ted ve skluzu ve všem…
        Ale dekuji za info a celkove, za Vás.. ❤️

        • Leni, udělej si očistu podle svých potřeb – jedeme v několika rovinách, zdravotníků je tam hodně, ti si musí samozřejmě najít nějaký kompromis, nejde zvládnout vždycky všechno podle ideálu. Ale můžeme se k němu celý život nenápadně přibližovat 😉 Každý krok se počítá, tak se bez obav přidej, určitě si sosneš v kurzu super nálady a budeš mít více síly i do náročné práce.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDžíny čekající na svou druhou šanci se dočkaly (Jana, 43 let)
Další článekHruškový nápoj à la bílá čokoláda