Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Ostrý guláš s dýní, řepou a černými fazolemi

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Guláš je díky použité zelenině sladký, koření a zázvor mu však dodávají pikantní chuť. Je to skvělý zahřívající pokrm, který uspokojí i chuť na tradiční masový guláš.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 1/4 dýně hokkaido
  • 1 řepa
  • kus zázvoru
  • koření: 1 lžíce sladké papriky, špetka chilli, špetka pepře
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • šálek studené vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli

Eva se přihlásila do očistného programu, ale brala náš stravovací plán spíš jako scifi. Přeci jen si...

Jak uvařit výborný guláš z dýně, řepy a černých fazolí

  1. Očistíme a na drobno pokrájíme červenou řepu, dýni omyjeme a pokrájíme na větší kostky i se slupkou.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, řepu, pepř, chilli a papriku.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a necháme pod pokličkou vařit cca 20 min.
  5. Nastrouháme zázvor a vymačkáme šťávu.
  6. Když je zelenina měkká, přidáme zázvorovou šťávu a zavaříme (1 minutu) kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě.
  7. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet, sojovou omáčku a smetanu.

Praktické

  • Kukuřičného škrobu dejte podle potřeby, vždycky můžete přidat.

Obměna

  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvor můžete dát  česnek.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho často jíme s vařeným obilím.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme fazole.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Miluju kombinaci dýně-repa. Guláš chutnal moc, přidala jsem ještě žampiony a na smetanu jsem zapomněla. I tak byl famózní.

Dýně nebyla, nahradila ji mrkev a petržel. Luštěnina – bílé fazole a čočka beluga. Přidala jsem víc papriky😁A máme bez smetany, je to vynikající, děkuji ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.