Guláš je díky použité zelenině sladký, koření a zázvor mu však dodávají pikantní chuť. Je to skvělý zahřívající pokrm, který uspokojí i chuť na tradiční masový guláš.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 1/4 dýně hokkaido
  • 1 řepa
  • kus zázvoru
  • koření: 1 lžíce sladké papriky, špetka chilli, špetka pepře
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • šálek studené vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli

Jak uvařit výborný guláš z dýně, řepy a černých fazolí

  1. Očistíme a na drobno pokrájíme červenou řepu, dýni omyjeme a pokrájíme na větší kostky i se slupkou.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, řepu, pepř, chilli a papriku.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a necháme pod pokličkou vařit cca 20 min.
  5. Nastrouháme zázvor a vymačkáme šťávu.
  6. Když je zelenina měkká, přidáme zázvorovou šťávu a zavaříme (1 minutu) kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě.
  7. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet, sojovou omáčku a smetanu.

Praktické

  • Kukuřičného škrobu dejte podle potřeby, vždycky můžete přidat.

Obměna

  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvor můžete dát  česnek.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho často jíme s vařeným obilím.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme fazole.

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tento guláš si dal s námi i náš starší, ačkoliv se mu ze začátku nelíbilo, že obsahuje červenou řepu. Dokonce si přidal napařovaný knedlík z celého obilí.

      • já jsem ráda, že to se mnou sdílíte. Minulý týden mi dali zabrat- obzvláště náš pubescent, už jsem malomyslněla.

        • Někdy je to asi dost náročné….tak nemalomyslňte a buďte tu s námi. Vy děláte nám radost vašimi komentáři a my vás podržíme, když doma budou prskat 😉

  2. dojedla jsem a holky takhle dobře jsem se teda dloho nenajedla, výborný. Zítra si ho uvařím ještě jednou k obědu, zbyla mi půlka řepy, už se teším. Děkuji za výborný recept. Bála jsem se v jídle té červené řepy a bylo to mňamy

  3. výborné, akorát jsem místo fazolek dala červenou loupanou čočku, jelikož jsem neměla uvařenou luštěninu a je to vynikající 🙂

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?
Další článekOvesná polévka se zeleninou