Guláš je díky použité zelenině sladký, koření a zázvor mu však dodávají pikantní chuť. Je to skvělý zahřívající pokrm, který uspokojí i chuť na tradiční masový guláš.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 1/4 dýně hokkaido
  • 1 řepa
  • kus zázvoru
  • koření: 1 lžíce sladké papriky, špetka chilli, špetka pepře
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • šálek studené vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli

Jak uvařit výborný guláš z dýně, řepy a černých fazolí

  1. Očistíme a na drobno pokrájíme červenou řepu, dýni omyjeme a pokrájíme na větší kostky i se slupkou.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, řepu, pepř, chilli a papriku.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a necháme pod pokličkou vařit cca 20 min.
  5. Nastrouháme zázvor a vymačkáme šťávu.
  6. Když je zelenina měkká, přidáme zázvorovou šťávu a zavaříme (1 minutu) kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě.
  7. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet, sojovou omáčku a smetanu.

Praktické

  • Kukuřičného škrobu dejte podle potřeby, vždycky můžete přidat.

Obměna

  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvor můžete dát  česnek.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho často jíme s vařeným obilím.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme fazole.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

maják v mlze

Dobrý den, jíst jinak začínám, učím se a moc...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...
  1. Skvely gulasek! s tou repou je to opet trochu jine, nez gulas klasik :-) Do chladnych a sychravych dnu jako delany! :-)

  2. Výborné, pridala som hlivu ustricovú. Nezahustila som škrobom, ale časť som rozmixovala ponorným mixérom a obohatila lahôdkovým droždím.

  3. To byla ale mňamka :) měla jsem adzuki,tak jsem použila je,a opravdu moc dobré.Jen s vařenou celozrn.rýží a budu opakovat.Nikdy bych nevěřila,že budu jíst dýni v této formě a řepa taky dobrá.Jen tak dále :) děkuji za recept

  4. Tento guláš si dal s námi i náš starší, ačkoliv se mu ze začátku nelíbilo, že obsahuje červenou řepu. Dokonce si přidal napařovaný knedlík z celého obilí.

  5. dojedla jsem a holky takhle dobře jsem se teda dloho nenajedla, výborný. Zítra si ho uvařím ještě jednou k obědu, zbyla mi půlka řepy, už se teším. Děkuji za výborný recept. Bála jsem se v jídle té červené řepy a bylo to mňamy

  6. výborné, akorát jsem místo fazolek dala červenou loupanou čočku, jelikož jsem neměla uvařenou luštěninu a je to vynikající :-)

  7. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?
Další článekOvesná polévka se zeleninou