Guláš je díky použité zelenině sladký, koření a zázvor mu však dodávají pikantní chuť. Je to skvělý zahřívající pokrm, který uspokojí i chuť na tradiční masový guláš.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 1/4 dýně hokkaido
  • 1 řepa
  • kus zázvoru
  • koření: 1 lžíce sladké papriky, špetka chilli, špetka pepře
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • šálek studené vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli

Jak uvařit výborný guláš z dýně, řepy a černých fazolí

  1. Očistíme a na drobno pokrájíme červenou řepu, dýni omyjeme a pokrájíme na větší kostky i se slupkou.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, řepu, pepř, chilli a papriku.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a necháme pod pokličkou vařit cca 20 min.
  5. Nastrouháme zázvor a vymačkáme šťávu.
  6. Když je zelenina měkká, přidáme zázvorovou šťávu a zavaříme (1 minutu) kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě.
  7. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet, sojovou omáčku a smetanu.

Praktické

  • Kukuřičného škrobu dejte podle potřeby, vždycky můžete přidat.

Obměna

  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvor můžete dát  česnek.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho často jíme s vařeným obilím.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme fazole.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...
  1. To byla ale mňamka 🙂 měla jsem adzuki,tak jsem použila je,a opravdu moc dobré.Jen s vařenou celozrn.rýží a budu opakovat.Nikdy bych nevěřila,že budu jíst dýni v této formě a řepa taky dobrá.Jen tak dále 🙂 děkuji za recept

  2. Tento guláš si dal s námi i náš starší, ačkoliv se mu ze začátku nelíbilo, že obsahuje červenou řepu. Dokonce si přidal napařovaný knedlík z celého obilí.

  3. dojedla jsem a holky takhle dobře jsem se teda dloho nenajedla, výborný. Zítra si ho uvařím ještě jednou k obědu, zbyla mi půlka řepy, už se teším. Děkuji za výborný recept. Bála jsem se v jídle té červené řepy a bylo to mňamy

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?
Další článekOvesná polévka se zeleninou