Guláš je díky použité zelenině sladký, koření a zázvor mu však dodávají pikantní chuť. Je to skvělý zahřívající pokrm, který uspokojí i chuť na tradiční masový guláš.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 1/4 dýně hokkaido
  • 1 řepa
  • kus zázvoru
  • koření: 1 lžíce sladké papriky, špetka chilli, špetka pepře
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • šálek studené vody
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli

Jak uvařit výborný guláš z dýně, řepy a černých fazolí

  1. Očistíme a na drobno pokrájíme červenou řepu, dýni omyjeme a pokrájíme na větší kostky i se slupkou.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni, řepu, pepř, chilli a papriku.
  3. Pár minut restujeme.
  4. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a necháme pod pokličkou vařit cca 20 min.
  5. Nastrouháme zázvor a vymačkáme šťávu.
  6. Když je zelenina měkká, přidáme zázvorovou šťávu a zavaříme (1 minutu) kukuřičný škrob rozmíchaný ve studené vodě.
  7. Odstavíme a podle chuti přidáme umeocet, sojovou omáčku a smetanu.

Praktické

  • Kukuřičného škrobu dejte podle potřeby, vždycky můžete přidat.

Obměna

  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvor můžete dát  česnek.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jiný guláš.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho často jíme s vařeným obilím.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
  • Dětem mladším jednoho roku obvykle nepodáváme fazole.

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...
  1. Výborné, pridala som hlivu ustricovú. Nezahustila som škrobom, ale časť som rozmixovala ponorným mixérom a obohatila lahôdkovým droždím.

  2. To byla ale mňamka :) měla jsem adzuki,tak jsem použila je,a opravdu moc dobré.Jen s vařenou celozrn.rýží a budu opakovat.Nikdy bych nevěřila,že budu jíst dýni v této formě a řepa taky dobrá.Jen tak dále :) děkuji za recept

  3. Tento guláš si dal s námi i náš starší, ačkoliv se mu ze začátku nelíbilo, že obsahuje červenou řepu. Dokonce si přidal napařovaný knedlík z celého obilí.

  4. dojedla jsem a holky takhle dobře jsem se teda dloho nenajedla, výborný. Zítra si ho uvařím ještě jednou k obědu, zbyla mi půlka řepy, už se teším. Děkuji za výborný recept. Bála jsem se v jídle té červené řepy a bylo to mňamy

  5. výborné, akorát jsem místo fazolek dala červenou loupanou čočku, jelikož jsem neměla uvařenou luštěninu a je to vynikající :-)

  6. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?
Další článekOvesná polévka se zeleninou