Sezóna meruněk je tady, tak zkoušíme, co všechno se z nich dá udělat. Došlo i na pudink. Samozřejmě zdravý, bezlepkový, bez mléka, bez cukru, vhodný i pro malé děti. Zjistili jsme, že je to levná, rychlá a pochoutka, která báječně osvěží v horkých letních dnech. Kdo ochutnal, nevěří, že není z mléka a že je bez cukru. Zatím chutnal všem. I těm, co na sladké moc nejsou.

Základní informace

Výtečná pochoutka, která báječně osvěží v horkých letních dnech.  Kdo ochutnal, nevěří,

není z mléka a že je bez cukru. Zatím chutnal všem,  i těm, co na sladké moc nejsou.

Ingredience (pro cca 8 mističek)

  • 4  meruňky
  • 2 jablka (nemusí být, pokud máte hodně  zralé meruňky)
  • Hrst rozinek
  • Půl listru ovesného mléka (nebo jiného rostlinného, může být i sušené naředěné vodou)
  • Půl litru vody
  • Špetka soli
  • 8-10 lžic kukuřičného škrobu
  • Čerstvé ovoce na ozdobení (jahody, maliny, borůvky, cokoli dle sezóny)

Postup

Očištěné vykrájené ovoce bez pecek dáme do hrnce. Opereme rozinky na sítku pod tekoucí vodou a přidáme k ovoci spolu se  špetkou soli pro zvýraznění sladké chuti. Přivedeme k varu a na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 20 minut. Mezi tím rozmícháme metličkou studené ovesné mléko s 8 lžícemi kukuřičného škrobu (případně rozmícháme sušené mléko s troškou horké vody a doředíme studenou). Když jsou jablka dostatečně rozvařená, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem.  Vlijeme do hrnce směs mléka s kukuřičným škrobem a za stálého míchání ještě 7 minut povaříme.  Hotový pudink vlijeme do mističek a zchladlý skladujeme v lednici. Před podáváním zdobíme čerstvým ovocem.

Praktické

Pokud se nám zdá pudink příliš řídký, rozředíme si ještě lžíci škrobu v malém množství studené vody a přidáme ho do hrnce a opět povaříme. V obráceném případě naředíme pudink vodou. Pudink už nám v chladu o mnoho víc neztuhne, proto si připravte kaši tak hustou, jak hustý a pevný chcete mít výsledný pudink.

Chcete-li mít pudink sladší, nebo meruňky jsou málo zralé, přidejte další jablka a rozinky. Pokud chcete kyselkavý, dejte jen samotné meruňky a rozinky.

Obměna

Můžete udělat pudink jen z jablíček nebo zkombinovat různé zbytky ovoce, které už vadne a je potřeba je zlikvidovat. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé!

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Pudink nám chutnal, ale nevím, co udělat k svačině, protože tohle naše děti zasytí tak na 20 minut a pak se dožadují něčeho dalšího…

  2. Moc dobrý pudink 🙂 Už jsem dělala i broskvový, malinový, jahodový a angreštový, všechno mňamka. Chtěla jsem se zeptat na kuzu, nemám s ním žádné zkušenosti. Dal by se jím zahustit pudink? popř. kolik se ho asi tak dává?

    • Kuzu je výborný zahušťovač, ale přesné množství vám neřeknu, dělám to hodně od oka. Stačí ho povařit chvilinku, než zesklovatí, takže není problém přidat další. Až budu puding dělat z kuzu, tak to odměřím.

  3. Zdravím, určitě vyzkouším, vypadá to skvěle..jen bych se chtěla zeptat, jak dlouho se dá skladovat v lednici…?? děkuji:-)

    • Tak asi 2 až 3 dny, záleží jako máte v lednici klima a jestli tam bydlí i jiné než zdravé potraviny, pak bych ho snědla raději do druhého dne.

  4. Dobrý den, děkuji za báječný recept. Pudink jsem udělala jen z jablíček, přidala trochu skořice a do části ještě karob. Máme zdravý, dobrý a krásný dvoubarevný pudink.

    • Děkujeme za příspěvek, Musíme Vás pochválit, že jste se receptem jen inspirovala a zkusila ho inovovat podle toho, co jste měla doma. Přesně to nás na tom vaření nejvíc baví. A nejlepší na tom je, že většina jídel se dá uvařit i zdravě.

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.