Sezóna meruněk je tady, tak zkoušíme, co všechno se z nich dá udělat. Došlo i na pudink. Samozřejmě zdravý, bezlepkový, bez mléka, bez cukru, vhodný i pro malé děti. Zjistili jsme, že je to levná, rychlá a pochoutka, která báječně osvěží v horkých letních dnech. Kdo ochutnal, nevěří, že není z mléka a že je bez cukru. Zatím chutnal všem. I těm, co na sladké moc nejsou.

Základní informace

Výtečná pochoutka, která báječně osvěží v horkých letních dnech.  Kdo ochutnal, nevěří,

není z mléka a že je bez cukru. Zatím chutnal všem,  i těm, co na sladké moc nejsou.

Ingredience (pro cca 8 mističek)

  • 4  meruňky
  • 2 jablka (nemusí být, pokud máte hodně  zralé meruňky)
  • Hrst rozinek
  • Půl listru ovesného mléka (nebo jiného rostlinného, může být i sušené naředěné vodou)
  • Půl litru vody
  • Špetka soli
  • 8-10 lžic kukuřičného škrobu
  • Čerstvé ovoce na ozdobení (jahody, maliny, borůvky, cokoli dle sezóny)

Postup

Očištěné vykrájené ovoce bez pecek dáme do hrnce. Opereme rozinky na sítku pod tekoucí vodou a přidáme k ovoci spolu se  špetkou soli pro zvýraznění sladké chuti. Přivedeme k varu a na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 20 minut. Mezi tím rozmícháme metličkou studené ovesné mléko s 8 lžícemi kukuřičného škrobu (případně rozmícháme sušené mléko s troškou horké vody a doředíme studenou). Když jsou jablka dostatečně rozvařená, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem.  Vlijeme do hrnce směs mléka s kukuřičným škrobem a za stálého míchání ještě 7 minut povaříme.  Hotový pudink vlijeme do mističek a zchladlý skladujeme v lednici. Před podáváním zdobíme čerstvým ovocem.

Praktické

Pokud se nám zdá pudink příliš řídký, rozředíme si ještě lžíci škrobu v malém množství studené vody a přidáme ho do hrnce a opět povaříme. V obráceném případě naředíme pudink vodou. Pudink už nám v chladu o mnoho víc neztuhne, proto si připravte kaši tak hustou, jak hustý a pevný chcete mít výsledný pudink.

Chcete-li mít pudink sladší, nebo meruňky jsou málo zralé, přidejte další jablka a rozinky. Pokud chcete kyselkavý, dejte jen samotné meruňky a rozinky.

Obměna

Můžete udělat pudink jen z jablíček nebo zkombinovat různé zbytky ovoce, které už vadne a je potřeba je zlikvidovat. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé!

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...
  1. Vařila jsem dnes jako dezert pro rodinu a všichni si pochutnali (kdybych nebyla momentálně na HIT dietě, tak si dám s nimi). Jen mě trochu zmátlo množství tekutin v receptu – půl litru mléka a k tomu ještě půl litru vody. Tak jsem radši zabrouzdala do jiných receptů zde a dopadlo to dobře :-) Díky moc za recept!

  2. Pudink nám chutnal, ale nevím, co udělat k svačině, protože tohle naše děti zasytí tak na 20 minut a pak se dožadují něčeho dalšího…

  3. Moc dobrý pudink :-) Už jsem dělala i broskvový, malinový, jahodový a angreštový, všechno mňamka. Chtěla jsem se zeptat na kuzu, nemám s ním žádné zkušenosti. Dal by se jím zahustit pudink? popř. kolik se ho asi tak dává?

    • Kuzu je výborný zahušťovač, ale přesné množství vám neřeknu, dělám to hodně od oka. Stačí ho povařit chvilinku, než zesklovatí, takže není problém přidat další. Až budu puding dělat z kuzu, tak to odměřím.

  4. Zdravím, určitě vyzkouším, vypadá to skvěle..jen bych se chtěla zeptat, jak dlouho se dá skladovat v lednici…?? děkuji:-)

    • Tak asi 2 až 3 dny, záleží jako máte v lednici klima a jestli tam bydlí i jiné než zdravé potraviny, pak bych ho snědla raději do druhého dne.

  5. Dobrý den, děkuji za báječný recept. Pudink jsem udělala jen z jablíček, přidala trochu skořice a do části ještě karob. Máme zdravý, dobrý a krásný dvoubarevný pudink.

    • Děkujeme za příspěvek, Musíme Vás pochválit, že jste se receptem jen inspirovala a zkusila ho inovovat podle toho, co jste měla doma. Přesně to nás na tom vaření nejvíc baví. A nejlepší na tom je, že většina jídel se dá uvařit i zdravě.

  6. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŽampiony a zelenina po thajsku
Další článekZeleninová směs s tofu