Sezóna meruněk je tady, tak zkoušíme, co všechno se z nich dá udělat. Došlo i na pudink. Samozřejmě zdravý, bezlepkový, bez mléka, bez cukru, vhodný i pro malé děti. Zjistili jsme, že je to levná, rychlá a pochoutka, která báječně osvěží v horkých letních dnech. Kdo ochutnal, nevěří, že není z mléka a že je bez cukru. Zatím chutnal všem. I těm, co na sladké moc nejsou.

Základní informace

Výtečná pochoutka, která báječně osvěží v horkých letních dnech.  Kdo ochutnal, nevěří,

není z mléka a že je bez cukru. Zatím chutnal všem,  i těm, co na sladké moc nejsou.

Ingredience (pro cca 8 mističek)

  • 4  meruňky
  • 2 jablka (nemusí být, pokud máte hodně  zralé meruňky)
  • Hrst rozinek
  • Půl listru ovesného mléka (nebo jiného rostlinného, může být i sušené naředěné vodou)
  • Půl litru vody
  • Špetka soli
  • 8-10 lžic kukuřičného škrobu
  • Čerstvé ovoce na ozdobení (jahody, maliny, borůvky, cokoli dle sezóny)

Postup

Očištěné vykrájené ovoce bez pecek dáme do hrnce. Opereme rozinky na sítku pod tekoucí vodou a přidáme k ovoci spolu se  špetkou soli pro zvýraznění sladké chuti. Přivedeme k varu a na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 20 minut. Mezi tím rozmícháme metličkou studené ovesné mléko s 8 lžícemi kukuřičného škrobu (případně rozmícháme sušené mléko s troškou horké vody a doředíme studenou). Když jsou jablka dostatečně rozvařená, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem.  Vlijeme do hrnce směs mléka s kukuřičným škrobem a za stálého míchání ještě 7 minut povaříme.  Hotový pudink vlijeme do mističek a zchladlý skladujeme v lednici. Před podáváním zdobíme čerstvým ovocem.

Praktické

Pokud se nám zdá pudink příliš řídký, rozředíme si ještě lžíci škrobu v malém množství studené vody a přidáme ho do hrnce a opět povaříme. V obráceném případě naředíme pudink vodou. Pudink už nám v chladu o mnoho víc neztuhne, proto si připravte kaši tak hustou, jak hustý a pevný chcete mít výsledný pudink.

Chcete-li mít pudink sladší, nebo meruňky jsou málo zralé, přidejte další jablka a rozinky. Pokud chcete kyselkavý, dejte jen samotné meruňky a rozinky.

Obměna

Můžete udělat pudink jen z jablíček nebo zkombinovat různé zbytky ovoce, které už vadne a je potřeba je zlikvidovat. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé!

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Pudink nám chutnal, ale nevím, co udělat k svačině, protože tohle naše děti zasytí tak na 20 minut a pak se dožadují něčeho dalšího…

  2. Moc dobrý pudink 🙂 Už jsem dělala i broskvový, malinový, jahodový a angreštový, všechno mňamka. Chtěla jsem se zeptat na kuzu, nemám s ním žádné zkušenosti. Dal by se jím zahustit pudink? popř. kolik se ho asi tak dává?

    • Kuzu je výborný zahušťovač, ale přesné množství vám neřeknu, dělám to hodně od oka. Stačí ho povařit chvilinku, než zesklovatí, takže není problém přidat další. Až budu puding dělat z kuzu, tak to odměřím.

  3. Zdravím, určitě vyzkouším, vypadá to skvěle..jen bych se chtěla zeptat, jak dlouho se dá skladovat v lednici…?? děkuji:-)

    • Tak asi 2 až 3 dny, záleží jako máte v lednici klima a jestli tam bydlí i jiné než zdravé potraviny, pak bych ho snědla raději do druhého dne.

  4. Dobrý den, děkuji za báječný recept. Pudink jsem udělala jen z jablíček, přidala trochu skořice a do části ještě karob. Máme zdravý, dobrý a krásný dvoubarevný pudink.

    • Děkujeme za příspěvek, Musíme Vás pochválit, že jste se receptem jen inspirovala a zkusila ho inovovat podle toho, co jste měla doma. Přesně to nás na tom vaření nejvíc baví. A nejlepší na tom je, že většina jídel se dá uvařit i zdravě.

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.