Začíná sezóna malin a tak jsem jsem pro vás vymyslela nový recept s tímto vynikajícím ovocem. Vznikl vlastně velmi originálně. Sotva jsem vlekla těžkou tašku plnou zeleniny z obchodu a přitom se mi větší část malin v tašce rozdrtila. Bylo mi jich líto a potřebovala jsem je hned zpracovat a tak vznikl malinový krém. Pro jemnější chuť jsem výjimečně zkusila použít javorový sirup, ale stejně dobré to bude i s rýžovým či se sladěnkou.

Ingredience pro 4 mističky

  • 50g jáhel nebo 25g rýže a 25g jáhel
  • 200g bílé tofu (jeden balíček)
  • 4 lžíce javorového sirupu nebo 5 lžic rýžového či sladěnky (dle chuti)
  • miska malin asi 100-150g
  • špetka soli

Postup

IMG_2365-2

Jáhly nebo kombinaci jáhel s rýží propláchneme studenou vodou a dáme vařit do čtyřnásobku vody se špetičkou soli. Po 10 minutách varu přidáme nakrájené tofu na větší kostky a vaříme ještě asi 10-15 minut. Tofu by ze začátku mělo být alespoň z části ponořeno ve vodě, pokud máte vody málo, dolijte horkou. Ke konci varu už by se měla voda převážně vsáknout do jáhel a jáhly být spíše rozvařené. Pokud máte vody moc, nechte vařit déle a jáhly nechte ještě půl hodiny dojít pod pokličkou na vypnutém sporáku.

Uvařené jáhly spolu s tofu a několika lžícemi javorového sirupu či rýžového rozmixujeme do hladka. Přidáme 2/3 malin a ještě za tepla rozmixujeme. Pokud je to málo sladké, přidáme podle chuti sirup.

Můžeme samozřejmě použít i sladěnku, ale je nutné ji přidat ještě za horka, aby následně nepracovala a krém nám nezřídl. Pamatujte, že se sladěnkou už to nebude bezlepková verze.

Na závěr krém ozdobíme zbylými malinami. Podávat můžete teplé nebo vychlazené.

Kombinujeme

Tento krém můžete použít jako jednu z vrstev do pohárů.

ObměnaIMG_2363-2

Místo malin můžete použít jahody, borůvky, ostružiny či jiné sezónní ovoce. Pro zpestření krém rozdělte na dvě části a každou část mixujte s jiným ovocem.

Děti

Malinový krém mohou děti asi od 1,5  roku. Krém podávejte dětem buď teplý nebo v pokojové teplotě.

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

  1. To je parádní obrázek, co na mě vyskočil na stránce! V mrazáku jahody ze zahrádky a sbíhají se mně sliny… Zítra vyzkouším, děkuji za předpis 🙂

    • Já už včera obhlížela venku maliny a ostružiny….ale zatím ani nekvetou a v mrazáku nic 😃

  2. Za tento dezert jsem moc ráda, je to strašně jednoduchý, rychlý a jen z 5 ingrediencí, které jsou vždy doma. Dnes jsem ho dělala pro změnu z jahod ze zahrádky a děti se po něm mohli utlouci. Je to naše oblíbená sladká svačinka.

    • Děkuji za připomenutí, je to můj recept a strašně dlouho už jsem krém nedělala :-). Určitě ho zase znovu zopakuji.

  3. Toto je teda luxus!!! Našla jsem v mrazáku sáček malin a bylo mi líto je nepoužít, tak šly do tohoto úžasného krému. Jáhly jsem vařila v jablečném moštu, tofu dala hedvábné a nakonec přidala lžíci rýžového sladu, který už bych příště možná ani nedávala, stačil by jenom mošt. Chtěla jsem něco udělat na návštěvu ke kamarádce a myslím, že bude taky nadšená, jestli to po vychladnutí bude tak dobré jak za tepla. 🙂

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTofu sladký „tvaroh“ – jako nádivka i svačina
Další článekMandlový krém z rýže