Začíná sezóna malin a tak jsem jsem pro vás vymyslela nový recept s tímto vynikajícím ovocem. Vznikl vlastně velmi originálně. Sotva jsem vlekla těžkou tašku plnou zeleniny z obchodu a přitom se mi větší část malin v tašce rozdrtila. Bylo mi jich líto a potřebovala jsem je hned zpracovat a tak vznikl malinový krém. Pro jemnější chuť jsem výjimečně zkusila použít javorový sirup, ale stejně dobré to bude i s rýžovým či se sladěnkou.

Ingredience pro 4 mističky

  • 50g jáhel nebo 25g rýže a 25g jáhel
  • 200g bílé tofu (jeden balíček)
  • 4 lžíce javorového sirupu nebo 5 lžic rýžového či sladěnky (dle chuti)
  • miska malin asi 100-150g
  • špetka soli

Postup

IMG_2365-2

Jáhly nebo kombinaci jáhel s rýží propláchneme studenou vodou a dáme vařit do čtyřnásobku vody se špetičkou soli. Po 10 minutách varu přidáme nakrájené tofu na větší kostky a vaříme ještě asi 10-15 minut. Tofu by ze začátku mělo být alespoň z části ponořeno ve vodě, pokud máte vody málo, dolijte horkou. Ke konci varu už by se měla voda převážně vsáknout do jáhel a jáhly být spíše rozvařené. Pokud máte vody moc, nechte vařit déle a jáhly nechte ještě půl hodiny dojít pod pokličkou na vypnutém sporáku.

Uvařené jáhly spolu s tofu a několika lžícemi javorového sirupu či rýžového rozmixujeme do hladka. Přidáme 2/3 malin a ještě za tepla rozmixujeme. Pokud je to málo sladké, přidáme podle chuti sirup.

Můžeme samozřejmě použít i sladěnku, ale je nutné ji přidat ještě za horka, aby následně nepracovala a krém nám nezřídl. Pamatujte, že se sladěnkou už to nebude bezlepková verze.

Na závěr krém ozdobíme zbylými malinami. Podávat můžete teplé nebo vychlazené.

Kombinujeme

Tento krém můžete použít jako jednu z vrstev do pohárů.

ObměnaIMG_2363-2

Místo malin můžete použít jahody, borůvky, ostružiny či jiné sezónní ovoce. Pro zpestření krém rozdělte na dvě části a každou část mixujte s jiným ovocem.

Děti

Malinový krém mohou děti asi od 1,5  roku. Krém podávejte dětem buď teplý nebo v pokojové teplotě.

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

  1. Za tento dezert jsem moc ráda, je to strašně jednoduchý, rychlý a jen z 5 ingrediencí, které jsou vždy doma. Dnes jsem ho dělala pro změnu z jahod ze zahrádky a děti se po něm mohli utlouci. Je to naše oblíbená sladká svačinka.

    • Děkuji za připomenutí, je to můj recept a strašně dlouho už jsem krém nedělala :-). Určitě ho zase znovu zopakuji.

  2. Toto je teda luxus!!! Našla jsem v mrazáku sáček malin a bylo mi líto je nepoužít, tak šly do tohoto úžasného krému. Jáhly jsem vařila v jablečném moštu, tofu dala hedvábné a nakonec přidala lžíci rýžového sladu, který už bych příště možná ani nedávala, stačil by jenom mošt. Chtěla jsem něco udělat na návštěvu ke kamarádce a myslím, že bude taky nadšená, jestli to po vychladnutí bude tak dobré jak za tepla. 🙂

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTofu sladký “tvaroh” – jako nádivka i svačina
Další článekMandlový krém z rýže