Domů > Magazín > Blog

Jak se vyznat v hluchavkách a využít vše, co nabízejí

Řada druhů a různé barevné variace… Vyznáte se v hluchavkách? Poradíme, jak si vybrat vhodný druh a správně využívat jednotlivé části rostliny.

Hluchavka a zdravotní účinky

Za nejznámější můžeme označit hluchavku bílou, často sbíraná je také hluchavka nachová. Jedná se o dva druhy s největším množstvím prospěšných látek. V květech obou druhů najdeme slizy, flavonoidy nebo silice, v listech zase vápník, železo, křemík nebo zinek. Jedlá a v kuchyni využitelná je i drobnější hluchavka skvrnitá.

Která je nachova a která skvrnitá?
Hluchavka skvrnitá je drobnější než nachová, která má nachové i vrchní listy, nejen květy.

Listy jsou právě díky vysokému obsahu železa vhodné pro ženy s menstruačními potížemi, působí také močopudně, podporují činnost ledvin a jater, zlepšují proces trávení a podporují tvorbu žluči.

Květy hluchavky pomáhají proti zánětům a kašli, působí příznivě na nervovou soustavu a při problémech s usínáním a mají příznivý vliv na reprodukční orgány žen i mužů.

A co žluté hluchavky?
Botanicky vzato jsou to pitulníky a jsou evidovány jako samostatný druh – pitulník horský, postříbřený a žlutý. Je to také léčivka vhodná na čaje, koupele a obklady.

Hluchavka a způsoby použití

Hluchavka se tradičně využívá na čaj z květů, méně známý je její potenciál v kuchyni (to za chvíli napravíme). A znáte hluchavkový vlasový oplach?

Čaj: 1 čajovou lžičku sušených květů přelijeme 1/4 l vroucí vody a necháme asi 10 min vyluhovat, poté přecedíme. Čaj je velmi lahodný a nasládlý, často oblíbený i u dětí.

Květy hluchavky můžeme při přípravě čaje kombinovat i s dalšími léčivkami, jako je meduňka nebo třezalka.

Vlasový přeliv: 1 vrchovatou čajovou lžičku sušené nebo čerstvé hluchavky přelijeme 250 ml vroucí vody, necháme 5–10 min vyluhovat, zcedíme a opláchneme vlasy (které už potom ideálně neoplachujeme vodou). Tato kúra vlasy posilní a dodá jim krásný lesk (může i mírně zesvětlit odstín).

Hluchavky v kuchyni

Kdo by někdy nezkusil ochutnat slaďoučké květy hluchavky… Tuto příjemnou chuť nektaru dodává významné množství sacharózy a díky tomu uplatníme květy hluchavky hlavně v rámci sladkých pokrmů (ale nejen tam).

Květy hluchavek nám dávají úžasný prostor pro hru s barevnými kombinacemi a kontrasty:

květy hluchavky a šťavele

Jednoduše čerstvými květy připravené dobroty posypejte nebo je nechte dělat parádu po boku ovoce zalitého agarovým želé.

Mírně nasládlá chuť nicméně nebrání použití květů i do slaných pokrmů, zkuste je využít také jako posypku hotových výtvorů (polévek, omáček nebo obilovin).

Nehodí se na tepelnou úpravu, okamžitě totiž zvadnou a přijdou o svoji nádheru – hlavní důvod, proč si je na pokrmy dáváme.

Tip na skladování květů
Natrhejte si kytičku hluchavek a doma je dejte do vázy. Budete mít krásnou ozdobu kdykoli k dispozici. V lednici rychle zvadnou.

Listy jsou skvělé do:

  • zeleninových salátů,
  • špenátu,
  • pomazánek,
  • nádivek,
  • placek, knedlíků, noků,
  • polévek nebo omáček.

Krásně pokrmy dozdobí a dodají našemu organismu porci prospěšných živin. Jednoduše do svého vyhlédnutého nebo už vyzkoušeného receptu přidejte pár listů nasekaných na libovolně velké kousky a dodejte tak pokrmu nevšední vzhled i chuť.

Kdy a jak sbírat a sušit hluchavku

Hluchavka bílá kvete od dubna do listopadu, nachová v teplých oblastech už od února. Nejvhodnější doba sběru květů i listů je od května do září. Květy můžeme konzumovat rovnou při sběru nebo sušit. Počítat musíme s tím, že sběr malých kvítků je poměrně pracný a sušením výrazně klesá jejich hmotnost. Pozor, aby se choulostivé květy nepomačkaly a nezapařily, jinak rychle zhnědnou. Vyžadují rychlé sušení, nejlépe umělým teplem (na maximálně 35 °C), můžeme je také sušit na vhodných sušících platech v suché a vzdušné místnosti, vždy jen v jedné vrstvě.

PS: Stále na sebe nemáte čas?

Co se postarat konečně i o sebe? Startujeme podzimní detox. Spravíme si jídelníčkem postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci trochu péče a porozumění.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

30 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

25
15

Můj život s Crohnem (Jana, 57 let)

Jana první operaci prodělala v roce 1982. Sem tam pobývala v nemocnici. Vyzkoušela snad všechno, ale bylo to jak na houpačce. Znovu ji odřezali a nově vymo...
10
2

Ulevilo se mi od starostí a cítím se líp (Alice, 50 let)

Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě náročnějším lednem. Nějak jsem se vším prokous...
60
3

Krása začíná zevnitř: Nejlepší potraviny pro krásnou pleť

Věděli jste, že je to právě kůže, která může být prvním indikátorem toho, že s vaším tělem není něco v pořádku? Kvalitní a zdravá strava má vliv nejen na n...

Stěhování do Canicalu (8. díl)

Tohle je Canical, městečko, kam se dnes stěhujeme. Při koupání s místními odhalíme plavkovou záhadu. Nebylo to mým neforemným tělem, ale módou, když jsem p...

Sundejte šedivé brýle a začněte si užívat

Jak můžete během pár minut denně zásadně zlepšit svůj život po všech stránkách? Víte, jak vám pomůže všímavost? Je to ještě jednodušší, než naučit se zdrav...
76
4

Sójovky bez sóji a bez lepku? Ano!

Sójové omáčky dávají jídlu tzv. pátou chuť, umami. A nyní jsou na trhu už i fermentované alternativy omáček bez sóji, takže i ti, kdo nemohou sóju si mohou...