Řada druhů a různé barevné variace... Vyznáte se v hluchavkách? Poradíme, jak si vybrat vhodný druh a správně využívat jednotlivé části rostliny.

Hluchavka a zdravotní účinky

Za nejznámější můžeme označit hluchavku bílou, často sbíraná je také hluchavka nachová. Jedná se o dva druhy s největším množstvím prospěšných látek. V květech obou druhů najdeme slizy, flavonoidy nebo silice, v listech zase vápník, železo, křemík nebo zinek. Jedlá a v kuchyni využitelná je i drobnější hluchavka skvrnitá.

Která je nachova a která skvrnitá?
Hluchavka skvrnitá je drobnější než nachová, která má nachové i vrchní listy, nejen květy.

Listy jsou právě díky vysokému obsahu železa vhodné pro ženy s menstruačními potížemi, působí také močopudně, podporují činnost ledvin a jater, zlepšují proces trávení a podporují tvorbu žluči.

Květy hluchavky pomáhají proti zánětům a kašli, působí příznivě na nervovou soustavu a při problémech s usínáním a mají příznivý vliv na reprodukční orgány žen i mužů.

A co žluté hluchavky?
Botanicky vzato jsou to pitulníky a jsou evidovány jako samostatný druh – pitulník horský, postříbřený a žlutý. Je to také léčivka vhodná na čaje, koupele a obklady.

Hluchavka a způsoby použití

Hluchavka se tradičně využívá na čaj z květů, méně známý je její potenciál v kuchyni (to za chvíli napravíme). A znáte hluchavkový vlasový oplach?

Čaj: 1 čajovou lžičku sušených květů přelijeme 1/4 l vroucí vody a necháme asi 10 min vyluhovat, poté přecedíme. Čaj je velmi lahodný a nasládlý, často oblíbený i u dětí.

Květy hluchavky můžeme při přípravě čaje kombinovat i s dalšími léčivkami, jako je meduňka nebo třezalka.

Vlasový přeliv: 1 vrchovatou čajovou lžičku sušené nebo čerstvé hluchavky přelijeme 250 ml vroucí vody, necháme 5–10 min vyluhovat, zcedíme a opláchneme vlasy (které už potom ideálně neoplachujeme vodou). Tato kúra vlasy posilní a dodá jim krásný lesk (může i mírně zesvětlit odstín).

Hluchavky v kuchyni

Kdo by někdy nezkusil ochutnat slaďoučké květy hluchavky… Tuto příjemnou chuť nektaru dodává významné množství sacharózy a díky tomu uplatníme květy hluchavky hlavně v rámci sladkých pokrmů (ale nejen tam).

Květy hluchavek nám dávají úžasný prostor pro hru s barevnými kombinacemi a kontrasty:

květy hluchavky a šťavele

Jednoduše čerstvými květy připravené dobroty posypejte nebo je nechte dělat parádu po boku ovoce zalitého agarovým želé.

Mírně nasládlá chuť nicméně nebrání použití květů i do slaných pokrmů, zkuste je využít také jako posypku hotových výtvorů (polévek, omáček nebo obilovin).

Nehodí se na tepelnou úpravu, okamžitě totiž zvadnou a přijdou o svoji nádheru – hlavní důvod, proč si je na pokrmy dáváme.

Tip na skladování květů
Natrhejte si kytičku hluchavek a doma je dejte do vázy. Budete mít krásnou ozdobu kdykoli k dispozici. V lednici rychle zvadnou.

Listy jsou skvělé do:

  • zeleninových salátů,
  • špenátu,
  • pomazánek,
  • nádivek,
  • placek, knedlíků, noků,
  • polévek nebo omáček.

Krásně pokrmy dozdobí a dodají našemu organismu porci prospěšných živin. Jednoduše do svého vyhlédnutého nebo už vyzkoušeného receptu přidejte pár listů nasekaných na libovolně velké kousky a dodejte tak pokrmu nevšední vzhled i chuť.

Kdy a jak sbírat a sušit hluchavku

Hluchavka bílá kvete od dubna do listopadu, nachová v teplých oblastech už od února. Nejvhodnější doba sběru květů i listů je od května do září. Květy můžeme konzumovat rovnou při sběru nebo sušit. Počítat musíme s tím, že sběr malých kvítků je poměrně pracný a sušením výrazně klesá jejich hmotnost. Pozor, aby se choulostivé květy nepomačkaly a nezapařily, jinak rychle zhnědnou. Vyžadují rychlé sušení, nejlépe umělým teplem (na maximálně 35 °C), můžeme je také sušit na vhodných sušících platech v suché a vzdušné místnosti, vždy jen v jedné vrstvě.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTeplé pyré na uklidnění
Další článekPesto z medvědího česneku a vlašských ořechů