08
- 300 g mouky T2 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 60 g kokosového oleje
- 1 polévková lžíce rýžového sirupu
- špetka soli
- vanilka
- citrónová kůra z bio citrónu
- studenou vodou podle potřeby a savosti mouky
- 6 g prášku do pečiva
Na povrch koláče:
- fíky a ostružiny podle chuti
Na drobenku:
- 60 g rýžového sirupu
- 60 g kokosového oleje z lednice
- 130 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
Jak připravit koláč s letním ovocem
- Do mísy dejte ingredience na drobenku – kokosový olej, mouku a rýžový sirup. Prsty připravte drobenku. Jak se kokosový olej zahřeje, příprava bude snadná. Jakmile je drobenka hotová, dejte ji do lednice ztuhnout.
- Nyní připravte těsto – v míse smíchejte mouku s vanilkou, citrónovou kůrou, solí a práškem do pečiva. Promíchejte.
- Poté přidejte rýžový sirup, olej a pomalu studenou vodu, jen tolik, abyste získali kompaktní, ale měkké těsto.
- Formu na koláč vymažte olejem a vysypte ji moukou. Těsto rozválejte, přendejte do formy, okraje mírně nadzvedněte.
- Dno propíchejte vidličkou a naplňte celý povrch čerstvými oloupanými fíky. Jakmile jsou fíky po celém povrchu, sem tam přidejte ostružiny.
- Nyní vyndejte z lednice drobenku a rozdrobte jí na povrch.
- Pečte v troubě na 200°C, dokud povrch nezezlátne.
Praktické
- Prášku do pečiva dávejte málo, není to buchta, je to koláč.
- Těsto můžete dle vaší fantazie využít i jinak.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat.
Obměna
- Můžete použít jakékoliv ovoce, kombinujte ideálně sladké a kyselé ovoce.
Děti
- Koláč je vhodný pro děti od cca 2 let. Pokud menším dětem dáváte běžně kupované sladkosti s cukrem, z mouky, s mlékem apod., pak jim i tento koláč můžete dát bez obav ve stejnou dobu.
Komentáře
Vynikající koláč, budu za pár dní péct znova. Kokosový olej do těsta jsem nahradila slunečnicovým, protože to už by na nás bylo moc kokosu:-D Mouku se přiznám, že jsem namíchala napůl s bílou polohrubou- aby to jedli všichni, musím na ně pomalu:-D a z ostružin jsem předtím dělala pudink, fíky jsem neměla, takže jsem dala borůvky a na plátky nakrajená jablíčka. Opravdu famózní těsto, děkuji.
Vierko, čerstvé fíky jsem jedla poprvé a naposledy v Itálii asi před 30 lety..:)) a teď jsem zjistila díky tvému receptu, že se dají taky koupit …no tak to bude asi další můj pokus..:)) až seženu ty fíky…no snad si je začneme i pěstovat..:)) ve vedlejší vesnici mají teď fíkovník vcelku obalený, tak na to koukáme fakt s údivem..:))