Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Letní koláč s fíky a ostružinami

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Ovocný koláč bez cukru, který dá vyniknout přirozené chuti a sladkosti fíků. Ostružiny dodají tu správnou dávku kyselosti. Jedním slovem lahoda. Potěší vás také rychlá příprava.

Ingredience
  • 300 g mouky T2 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 60 g kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce rýžového sirupu
  • špetka soli
  • vanilka
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • studenou vodou podle potřeby a savosti mouky
  • 6 g prášku do pečiva
Na povrch koláče:
  • fíky a ostružiny podle chuti
Na drobenku:
  • 60 g rýžového sirupu
  • 60 g kokosového oleje z lednice
  • 130 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky

V očkovacím průkazu jsem měla napsáno “výživa nepřiměřená”. Bylo totiž co zlepšovat. Když máma začala vař...

08

Jak připravit koláč s letním ovocem

  1. Do mísy dejte ingredience na drobenku – kokosový olej, mouku a rýžový sirup. Prsty připravte drobenku. Jak se kokosový olej zahřeje, příprava bude snadná. Jakmile je drobenka hotová, dejte ji do lednice ztuhnout.
  2. Nyní připravte těsto – v míse smíchejte mouku s vanilkou, citrónovou kůrou, solí a práškem do pečiva. Promíchejte.
  3. Poté přidejte rýžový sirup, olej a pomalu studenou vodu, jen tolik, abyste získali kompaktní, ale měkké těsto.
  4. Formu na koláč vymažte olejem a vysypte ji moukou. Těsto rozválejte, přendejte do formy, okraje mírně nadzvedněte.
  5. Dno propíchejte vidličkou a naplňte celý povrch čerstvými oloupanými fíky. Jakmile jsou fíky po celém povrchu, sem tam přidejte ostružiny.
  6. Nyní vyndejte z lednice drobenku a rozdrobte jí na povrch.
  7. Pečte v troubě na 200°C, dokud povrch nezezlátne.

Praktické

  • Prášku do pečiva dávejte málo, není to buchta, je to koláč.
  • Těsto můžete dle vaší fantazie využít i jinak.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv ovoce, kombinujte ideálně sladké a kyselé ovoce.

Děti

  • Veganský koláč je vhodný pro děti od cca 2 let. Pokud menším dětem dáváte běžně kupované sladkosti s cukrem, z mouky, s mlékem apod., pak jim i tento koláč můžete dát bez obav ve stejnou dobu.

 

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Vynikající koláč, budu za pár dní péct znova. Kokosový olej do těsta jsem nahradila slunečnicovým, protože to už by na nás bylo moc kokosu:-D Mouku se přiznám, že jsem namíchala napůl s bílou polohrubou- aby to jedli všichni, musím na ně pomalu:-D a z ostružin jsem předtím dělala pudink, fíky jsem neměla, takže jsem dala borůvky a na plátky nakrajená jablíčka. Opravdu famózní těsto, děkuji.

Žakale
8. 8. 2022

Vierko, čerstvé fíky jsem jedla poprvé a naposledy v Itálii asi před 30 lety..:)) a teď jsem zjistila díky tvému receptu, že se dají taky koupit …no tak to bude asi další můj pokus..:)) až seženu ty fíky…no snad si je začneme i pěstovat..:)) ve vedlejší vesnici mají teď fíkovník vcelku obalený, tak na to koukáme fakt s údivem..:))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový podzimní koláč

Podzim je v plném proudu a není nad to provonět kuchyň dobrým dezertem. Tento koláč je bez lepku, cukru i mléka a příprava nezabere mnoho času.

Bezlepkový koláč zdobený jablky

Zpříjemněte si podzimní den jednoduchým a chutným kokáčem, k jehož přípravě není třeba speciálních ingrediecí. Je bez lepku, cukru i živočišných produktů.

Blondies s mákem (bez lepku)

Pokud máte rádi mák tak, jako já, jistě vás potěší tento rychlý dezert, který je navíc bez lepku, cukru, vajec i mléka. Není to klasická nadýchaná buchta, ...

Křehký koláč se švestkami (bez lepku)

Švestičky pomalu dozrávají a to by bylo, abych z nich nepřipravila nějakou dobrotu. Tento koláč je bez cukru, lepku i mléka a připrava není časově náročná....

Bezlepkové košíčky s “tvarohovo”-borůvkovým krémem

Máte přebytky borůvek? Připravte si tyto jednoduché krémové košíčky, které jsou bez lepku, cukru i mléka. Příprava je jednoduchá a z těsta na korpus si můž...

Kolečka s makovou nádivkou

Recept na sladké plněné sušenky bez cukru, mléka a vajec pro milovníky máku. Tato kolečka jsou skvělá jako sladká svačinka, ke kávě nebo čaji a jako pohošt...