Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Ukrajinská Kuťa

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Kuťa je tradiční ukrajinské jídlo podávané jako dezert na Vánoce, ale i v průběhu roku. Jednoduchá kombinace krup, máku a kokosového oleje vytvoří báječnou souhru chutí. Dá se jíst na snídani nebo jen tak, když přijde chuť…

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 hrnek dopředu uvařených krup
  • 1 lžíce kokosového oleje (nejlépe v RAW či BIO kvalitě)
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce mletého máku
  • 1,5 lžíce rostlinného sirupu nebo sladu
  • volitelné: půl hrsti rozinek a 0,5 jablka

Martina známe díky jeho komentářům a fotkám v kurzu Vánoce jinak. Už vloni byly jeho pokrmy a nápady k nepřehlédnutí,...

Jak připravit jídlo Kuťa

  1. Dopředu si dle návodu připravíme kroupy nebo použijeme kroupy již uvařené z předchozího dne.
  2. V malém hrnci na nejnižším plameni rozehřejeme kokosový olej.
  3. Opražíme vlašské ořechy nasucho na pánvi.
  4. Opražené ořechy posekáme nadrobno.
  5. Do mísy vložíme uvařené vlažné kroupy, přidáme mák, ořechy, roztopený kokosový olej nebo kokosové máslo a osladíme dle chuti sladem nebo sirupem.
  6. Můžeme přidat také rozinky (třeba namočené v mirinu/rumu) či jiné sušené ovoce a na kousky nakrájené (nebo nahrubo strouhané) jablko. Ale Kuťa je dobrá i zcela bez ovoce.

Praktické

  • Pokud chcete tento recept jako příležitostný dezert, přidejte ovoce dle chuti. Můžete zkombinovat ovoce čerstvé (či mírně podušené) a sušené nebo dát jen jedno z toho. Doporučujeme jablka, hrušky nebo švestky.
  • Pokud Kuťu chcete jíst jako snídani, není vhodné obilovinu (kroupy) kombinovat s ovocem (tato kombinace v těle kvasí a způsobuje pálení žáhy). Kuťa je výborná i bez ovoce, jen oslazená rostlinným sladidlem! Máme vyzkoušeno, že se k ní na snídani hodí napařená mrkev nakrájená na špalíčky.
  • Kroupy můžete nahradit i špaldovým kernottem nebo případně i jinou obilovinou (vařená rýže, jáhly).
  • Vlašské ořechy zaměnit za mandle nebo lískové oříšky.
  • Kuťu si doslaďte podle chuti. Můžete použít slad nebo třeba rýžový sirup.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    8 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Jaroslav Hlávka
    22. 1. 2024

    Sobotní snídaně, která je hned hotová 🙂

    Na toto jídlo jsem se chystala už dlouho, ale nikdy mi na to nevyšly kroupy 😀 Tak jsem uvařila celý sáček ( půl kila ) a teď zas vymýšlím, co s nimi 😄 Takže ještě bude na zítra dezertík. Mimochodem výborné – s mamkou jsme si mlaskaly 😁👌 Děkujeme 😊❤

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Reveňová bublanina

    Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

    Rebarborový koláč s chia semínky

    Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...