Také si myslíte, že minimalizovat odpad je složité? Pojďte zjistit, že není a dokonce to může být i zábava. Zkuste některý z těchto jednoduchých a "bezbolestných" změn, jak pomoci naší planetě.

1Skleněná/plastová láhev a termoska na pití

Není třeba si hned pořizovat speciální novou láhev (ale samozřejmě můžete). Zkuste se zamyslet, jestli takovou skleněnou třeba doma nemáte – například od kečupu, Nemléka aj. Pokud chcete používat plastovou láhev, pořiďte si tu z pevnějšího a bezpečného BPA free plastu. Klasické plastové láhve např. od minerálky a jiných nápojů nejsou vhodné pro další použití, protože vlivem teploty uvolňují do tekutiny mikročástice. Já si svou láhev beru všude s sebou a když mi dojde voda, mohu si čistou do ní kdekoliv napustit (osobně používám Retap láhev od Econea). V zimě zase používám termosky a termohrnky – na čaj a obilnou kávu. A navíc některé sklenice jsou opravdu nádherné a je radost z nich pít 🙂

2Látkové pytlíky, síťovky a tašky

Průměrný Čech spotřebuje více než 400 mikrotenových sáčků za rok! Tím, že si pořídíte sadu látkových pytlíků na ovoce, zeleninu, pečivo, oříšky a látkovou tašku na větší nákup (tím i ušetříte za koupě tašky v obchodě při každém nákupu), můžete hodně ulehčit naší planetě. Já je nosím pořád u sebe v batohu nebo kabelce. Jsou skladné, takže nezaberou prostor a navíc jsou lehounké. Mám je tak po ruce kdykoliv se rozhodnu, že půjdu nakoupit do obchodu nebo na trh. Takže: pytlíky s sebou!

3Krabičky, uzavírací sáčky a termosky na jídlo

Místo jednorázových sáčků na svačinky/obědy do školy, práce a na výlety si pořiďte bytelné krabičky z BPA free plastu a termosky (na termosky Esbit, které udrží jídlo teplé celý den, mají Klubáci slevu 20 %). Vydrží dlouho, jsou praktické, pohodlné, nikde se nic nevylije a nerozmačká. Pokud zrovna nemáte místo v tašce na krabičky, skvělé jsou také znovupoužitelné uzavírací sáčky se zipem (např. koupíte v Ikei), které se dají používat znovu a znovu.

4Vlastní hrnek s sebou

Omezte kelímky tím, že si budete s sebou nosit hrneček – ať už termohrnek, anebo plecháček. Na internetu najdete spoustu šikovných lidí, kteří dělají krásné plecháčky s motivy. Z těch je radost pít, jsou lehounké a nezaberou moc místa. Rádi vám do něj udělají čaj nebo kávu i ve většině kaváren, ve stáncích, můžete je použít do automatů atp. Na trhu jsou i hrnky uzavíratelné, ve kterých můžete nápoj s klidem nosit v kabelce.

5Eko brčka

Pokud často používáte brčka, pořiďte si místo těch plastových kovová, skleněná, bambusová nebo jinou alternativu. Jsou skladná, takže jedno brčko můžete mít pro případ potřeby pořád u sebe v tašce. Dají se s nimi pít smoothie, drinky, ledová káva aj.

6Bezobalový nákup, trhy, bedýnky a domácí výroba

Pokud máte možnost, pokuste se co nejvíce nakupovat bezobalově (dnes existuje v každém větším město bezobalový obchod nebo alespoň koutek ve zdravé výživě, ve kterém si do vlastních nádob nakoupíte suroviny), na trzích, u farmáře (např. farmářské zeleninové bedýnky), anebo si věci vyrábět doma. Doma si můžete vyrobit vše – od domácí kosmetiky, přes čisticí prostředky, až po potraviny jako pickles, tempeh, seitanpomazánky, rostlinné jogurty, rostlinná mléka aj.

7Recyklace, upcyklace a re-use

Když už nemůžeme odpad dále snížit, recyklujte a třiďte ho, nevyhazujte to, co můžete použít vícekrát tzv. re-use (např. mikrotenové sáčky se dají použít i několikrát, když už je člověk jednou má; sklenice a skleničky se dají také použít několikrát – např. na uskladnění obilovin, ořechů a luštěnin anebo na obědový salát do skleničky aj.) a zkuste se zamyslet nebo inspirovat, jestli nemůžete z věcí, které se chystáte vyhodit, vyrobit něco nového (upcyklace), například z roliček od toaletního papíru se dá vyrobit spoustu dekorací, bludiště pro hlodavce, stojánek na tužky atp. Anebo tyto věci můžete nabídnout dál. Jsou lidé (zejména děti z nich určitě něco vymyslí), kteří si je rádi vezmou a znovu použijí a vyrobí z nich něco nového.

 
Šok: jí to i můj masomil manžel!
Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...
Všichni pějí na vaše jídla chválu
Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...
Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla
Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...
Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové
Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...
Hubnutí jde samo
Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...
Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)
Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...
Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli
Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...
Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci
Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...
Mám víc energie a čistší hlavu
Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...
Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI
Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...
Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat
Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...
Bez vás bych byla ztracená
Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...
Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů
Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...
Jsem nabitá energií a pořád se usmívám
Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...
Děkuji moc za videa
Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...
Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou
Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Skleničky využívám několikrát. Žádám lidičky, , aby mi donesli sklenice a skleničky od našich produktů zpět. A oni mi nosí i ty, které by jinak vyhodili.
    Takže šetříme 2x .
    Co se nehodí zrecykluji., Vytřídím

    • Perfektní, my taky točíme skleničky, jak to jen jde, přebytky dávám babičkám na marmelády nebo včelařům na med.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOsvěžující citrónovo-kokosový pudink z jáhel
Další článekJak správně připravovat semínka a ořechy