Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hotovo!

Ingredience
na 1 skleničku
  • 1-2 velké mrkve
  • 1 menší daikon (bílá ředkev)
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • kousek zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • stonek od brokolice (není nutné)
  • 0,5 lžičky soli

Jak připravit kvašenou zeleninu

  1. Mrkev nastrouháme nahrubo, česnek roztlačíme, zázvor i jablko nastrouháme najemno, daikon pomocí mandolíny na tenké plátky, cibuli na tenká půlkolečka a stonek od brokolice zbavíme tuhých částí a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu s 0,5 lžičkou soli.
  3. Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  4. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  5. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  6. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  7. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  8. Po 5 dnech ochutnáme.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
  • Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)

Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...
  1. Dnes jsem dělala své první pickles, ale vůbec nevím, jestli správně. Můžete mi někdo poradit, prosím? :-) Nastrouhanou zeleninu jsem stlačila do sklenice Lékué a nalila jsem tam trochu převařené vody se solí. Té vody se solí se tam vlezla opravdu jen trocha. Nahoře nad vodou jsem nechala asi 2 cm volné a zavřela sklenici víčkem. A to je vše. Můžu čekat, že se to povede, nebo mám očekávat spíš problém? 😀

    • Skvěle, Windiq, nejste Eva, ale radíte dobře, klidně pište častěji. Jste zkušená a našimi kurzy protřelá, tak máte co nabídnout ;-)

  2. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak založit italský kvásek Lievito Madre
Další článek3 tipy, jak docílit pestrosti ve stravě