Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hotovo!
Ingredience
na 1 skleničku
  • 1-2 velké mrkve
  • 1 menší daikon (bílá ředkev)
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • kousek zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • stonek od brokolice (není nutné)
  • 0,5 lžičky soli

Jak připravit kvašenou zeleninu

  1. Mrkev nastrouháme nahrubo, česnek roztlačíme, zázvor i jablko nastrouháme najemno, daikon pomocí mandolíny na tenké plátky, cibuli na tenká půlkolečka a stonek od brokolice zbavíme tuhých částí a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu s 0,5 lžičkou soli.
  3. Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  4. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  5. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  6. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  7. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  8. Po 5 dnech ochutnáme.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
  • Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Nie som Eva, ale…zadajte si do vyhladavaca napr. “kvaska” a “presovany salat”, “dalmacky salat” a nieco podnetne vam uz vybehne ; ))

    • Skvěle, Windiq, nejste Eva, ale radíte dobře, klidně pište častěji. Jste zkušená a našimi kurzy protřelá, tak máte co nabídnout 😉

  2. Evi, hledám recept na rychlý kvašený salát, vlastně mačkanou zeleninu, ihned ten den se dala konzumovat, nemůžu najít, poradíte mi, díky 🙂

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahody ze supermarketu: zdravé a nevinné ovoce nebo ??
Další článek3 tipy, jak docílit pestrosti ve stravě