- 1-2 velké mrkve
- 1 menší daikon (bílá ředkev)
- 1 cibule
- 1 jablko
- kousek zázvoru
- 1 stroužek česneku
- stonek od brokolice (není nutné)
- 0,5 lžičky soli
Jak připravit kvašenou zeleninu
- Mrkev nastrouháme nahrubo, česnek roztlačíme, zázvor i jablko nastrouháme najemno, daikon pomocí mandolíny na tenké plátky, cibuli na tenká půlkolečka a stonek od brokolice zbavíme tuhých částí a nakrájíme na tenké plátky.
- Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu s 0,5 lžičkou soli.
- Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
- Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
- Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
- Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
- Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
- Po 5 dnech ochutnáme.
Praktické
- Skladujeme v lednici.
- Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
Obměna
- Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
- Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.
Děti
- Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.
PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁
Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!
Komentáře
Koukám že udělám tento recept a v textu je i zmínka o brokolicí🤭,asi šotek,můžete pro nováčky jako jsem ja upravit,dekuji
nevadí, když vynechám zázvor?