Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hotovo!

Ingredience
na 1 skleničku
  • 1-2 velké mrkve
  • 1 menší daikon (bílá ředkev)
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • kousek zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • stonek od brokolice (není nutné)
  • 0,5 lžičky soli

Jak připravit kvašenou zeleninu

  1. Mrkev nastrouháme nahrubo, česnek roztlačíme, zázvor i jablko nastrouháme najemno, daikon pomocí mandolíny na tenké plátky, cibuli na tenká půlkolečka a stonek od brokolice zbavíme tuhých částí a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu s 0,5 lžičkou soli.
  3. Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  4. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  5. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  6. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  7. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  8. Po 5 dnech ochutnáme.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
  • Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

    • Skvěle, Windiq, nejste Eva, ale radíte dobře, klidně pište častěji. Jste zkušená a našimi kurzy protřelá, tak máte co nabídnout 😉

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahody ze supermarketu: zdravé a nevinné ovoce nebo ??
Další článek3 tipy, jak docílit pestrosti ve stravě