Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Pickles daikon-mrkev-cibule

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hotovo!

Ingredience
na 1 skleničku
  • 1-2 velké mrkve
  • 1 menší daikon (bílá ředkev)
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • kousek zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • stonek od brokolice (není nutné)
  • 0,5 lžičky soli

Po dvoch mesiacoch s Jíme Jinak ma nebolia kĺby, kolená a ustúpili aj  ďalšie zdravotné problémy súvisiace s menopauz...

Jak připravit kvašenou zeleninu

  1. Mrkev nastrouháme nahrubo, česnek roztlačíme, zázvor i jablko nastrouháme najemno, daikon pomocí mandolíny na tenké plátky, cibuli na tenká půlkolečka a stonek od brokolice zbavíme tuhých částí a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu s 0,5 lžičkou soli.
  3. Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  4. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  5. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  6. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  7. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  8. Po 5 dnech ochutnáme.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
  • Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Koukám že udělám tento recept a v textu je i zmínka o brokolicí🤭,asi šotek,můžete pro nováčky jako jsem ja upravit,dekuji

nevadí, když vynechám zázvor?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

19

7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu

Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich 7 naši...

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...
13
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....