Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hotovo!
Ingredience
na 1 skleničku
  • 1-2 velké mrkve
  • 1 menší daikon (bílá ředkev)
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • kousek zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • stonek od brokolice (není nutné)
  • 0,5 lžičky soli

Jak připravit kvašenou zeleninu

  1. Mrkev nastrouháme nahrubo, česnek roztlačíme, zázvor i jablko nastrouháme najemno, daikon pomocí mandolíny na tenké plátky, cibuli na tenká půlkolečka a stonek od brokolice zbavíme tuhých částí a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu s 0,5 lžičkou soli.
  3. Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  4. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  5. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  6. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  7. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  8. Po 5 dnech ochutnáme.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
  • Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahody ze supermarketu: zdravé a nevinné ovoce nebo ??
Další článek3 tipy, jak docílit pestrosti ve stravě