Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Seitanové “masové” nudličky

Uvařeno
bez mléka

Chybí vám nebo vaší rodině maso? Připravte jim tyto “masové” nudličky bez masa. Výborná nejen vizuální, ale také chuťová náhrada masa. Hodí se do jakýchkoliv receptů, nebo např. jen tak orestované na oleji s omáčkou!

Ingredience
na 1-2 porce
  • 60 g pšeničné bílkoviny
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička prášku ze sušené červené řepy (nebo šťávy z řepy)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 60 ml zeleninového vývaru

Jak připravit “masové” stripsy ze seitanu

  1. Všechny suché ingredience smícháme v misce.
  2. Přidáme tekuté ingredience a zpracujeme v těsto.
  3. Těsto rozmačkáme nebo rozválíme na vále a nakrájíme co nejtenčí nudličky.
  4. Do hrnce dáme pařáček a na něj pečící papír.
  5. Rozprostřeme nudličky a na mírném plameni propařujeme cca 30 minut.
  6. Necháme zchládnout.
  7. Dále upravujeme jako maso – můžeme např. obalit v kukuřičné mouce a koření a osmažit na oleji nebo použít do zeleninových jídel atp.

Praktické

  • Osmažené nudličky můžeme podávat např. s omáčkou ze: sojové omáčky, rýžového octa, chilli, rajčatové pasty a vody (vše společně prohřejeme).

Obměna

  • Nudličky si můžete dochutit dle vašich preferencí různým kořením.
  • Prášek z řepy můžete vynechat, je tam jen pro barvu.

Děti

  • Seitan mohou děti od 1,5 roku, ale šetřete s kořením.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Povedlo se, už těsto mi chutnalo, málem jsem ho snědla syrové 😃 Udělala jsem pro syna a pro sebe jako řízky/ burgery a z ⅓ nudličky na zítra. Výborný 😋 Děkuji!

Klub

Chci se zeptat, jaký názor máte na robi maso?
Chuťově nám přijde významně lepší než seitan…

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tofu kostky v křupavé krustičce

Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen tak, jako zdravá svačinka, t...

Domácí plněný celozrnný pita chléb

Fast food ve zdravé podobě? To je tato domácí celozrnná plněná pita. Potěšíte s ní třeba jako svačinka vašeho školáka :-)

Bezlepkový seitan

Seitan je alternativa, která se dá použít všude tam, kde byste jinak použili maso. Klasický seitan se dělá z pšeničné bílkoviny, tento je ale úplně bez lep...

Asijská seitan čína s nudlemi

Čínu milujeme. Je rychlá, moc dobrá a můžete do ní použít jakékoliv přebytky zeleniny.

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...

Domácí sójovo-arašídový tempeh

Sója i arašídy jsou špatně stravitelné luštěniny. Mají ale spoustu bílkovin. Díky fermentaci ve formě tempehu se antinutrienty v sóje i arašídech rozloží a...