Tato sladká čokoládová pomazánka á la nutella je výborná alternativa, pokud máte chuť na něco sladkého a čokoládového, ale nechcete hřešit nutellou plnou cukru a nekvalitních tuků. Zkuste v této pomazánce vyměnit tradiční lískové oříšky za sezónní jedlé kaštany, které mají nižší energetickou hodnotu, uspokojí vaši chuť na sladké a dodají spoustu vitamínů.
Ingredience

verze 1:

  • 300 g upečených kaštanů
  • 5 lžic rostlinného mléka
  • 6 lžic kakaa
  • 6 lžic datlového (nebo jiného) sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce rýžového nebo jiného oleje bez chuti
  • sůl

verze 2:

  • 200 g kaštanového pyré
  • 100 g čokolády bez cukru a mléka
  • 100 g rostlinné smetany (nejlépe kešu nebo mandlové)
  • cca 2-3 lžíce přírodního sirupu/sladu

Jak připravit zdravou nutelu z kaštanů

verze 1:

  1. Kaštany upečte, uvařte nebo použijte již koupené předpečené.
  2. Kaštany rozmixujte spolu s mlékem, kakaem a špetkou soli na jemnou pastu.
  3. Postupně v procesu mixování přidávejte roztavený kokosový olej a olej bez chuti.
  4. Mixujte tak dlouho, dokud nedostanete hladkou nutellu.
  5. Přemístěte do skleničky a skladujte v lednici.

 

verze 2:

  1. Rozehřejte rostlinné smetany na mírném plameni a přidejte nalámanou čokoládu a přírodní sirup nebo slad dle chuti (např. 2-3 lžíce).
  2. Míchejte, dokud se nespojí.
  3. Poté přidejte kaštanové pyré a vše spolu promíchejte do hladké pasty.
  4. Nutella se nejlépe spojí až v lednici.

 

Praktické

  • Tato čokoládová pomazánka se skvěle hodí k namazání sladkých chlebíčků (např. cuketový), palačinek, pečiva, plátků ovoce aj.
  • Uchovávejte ji v lednici maximálně týden.
  • Kaštanové pyré můžete buď koupit (kontrolujte složení, aby bylo bez cukru) nebo vyrobit rozmixováním upečených nebo uvařených kaštanů.

Obměna

  • Místo kaštanů můžete použít i tradiční opražené lískové oříšky.
  • Přírodní sirup nebo slad na dochucení a rostlinné mléko a smetanu zvolte dle chuti a vašich zásob.

Děti

  • Tento recept je vhodné pro děti od 2 let.
  • Pokud ale dítě jí už běžné sladkosti, nemusíte mít obavy mu dát tuto zdravou nutellu.

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak kaštanela je hotová, moc dobrá záležitost. Naštěstí jsem se už odnaučila hledat chuť originálu 😉.
    Vidím to jeden den na pohankový palačinkový dort, promazávaný kaštanelou a nějakou super kyselou marmeládou, přelitý javorovým sirupem a ozdobený opraženými pekanovými ořechy…. Odměna za zvládnutí očisty 🤤😇😎

    • Ty jo, to zní dobře! A já přijdu na špaldovou kávu a na kus toho dortu :-))) Jestli ho uděláš, tak chceme fotku! 🙂

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNevyhazujte skořápky od vlašských ořechů – dá se s nimi léčit i zdobit
Další článekPokračujte dále