verze 1:
- 300 g upečených kaštanů
- 5 lžic rostlinného mléka
- 6 lžic kakaa
- 6 lžic datlového (nebo jiného) sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce rýžového nebo jiného oleje bez chuti
- sůl
verze 2:
- 200 g kaštanového pyré
- 100 g čokolády bez cukru a mléka
- 100 g rostlinné smetany (nejlépe kešu nebo mandlové)
- cca 2-3 lžíce přírodního sirupu/sladu
Jak připravit zdravou nutelu z kaštanů
verze 1:
- Kaštany upečte, uvařte nebo použijte již koupené předpečené.
- Kaštany rozmixujte spolu s mlékem, kakaem a špetkou soli na jemnou pastu.
- Postupně v procesu mixování přidávejte roztavený kokosový olej a olej bez chuti.
- Mixujte tak dlouho, dokud nedostanete hladkou nutellu.
- Přemístěte do skleničky a skladujte v lednici.
verze 2:
- Rozehřejte rostlinné smetany na mírném plameni a přidejte nalámanou čokoládu a přírodní sirup nebo slad dle chuti (např. 2-3 lžíce).
- Míchejte, dokud se nespojí.
- Poté přidejte kaštanové pyré a vše spolu promíchejte do hladké pasty.
- Nutella se nejlépe spojí až v lednici.
Praktické
- Tato čokoládová pomazánka se skvěle hodí k namazání sladkých chlebíčků (např. cuketový), palačinek, pečiva, plátků ovoce aj.
- Uchovávejte ji v lednici maximálně týden.
- Kaštanové pyré můžete buď koupit (kontrolujte složení, aby bylo bez cukru) nebo vyrobit rozmixováním upečených nebo uvařených kaštanů.
Obměna
- Místo kaštanů můžete použít i tradiční opražené lískové oříšky.
- Přírodní sirup nebo slad na dochucení a rostlinné mléko a smetanu zvolte dle chuti a vašich zásob.
Děti
- Tento recept je vhodné pro děti od 2 let.
- Pokud ale dítě jí už běžné sladkosti, nemusíte mít obavy mu dát tuto zdravou nutellu.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Ahoj, tento recept mě velmi inspiroval a chci se podělit o můj skvělý výsledek. Jako základní surovina slouží poslední slaďoučké švestky./1,8 kg/, které jsem rozvařila se špetkou soli, rozmixovala a pomalu vařila až se vypařila voda a zhoustlo to cca 1,5 hod. Přidala jsem asi 40 g kakaa -dopředu rozmíchané v trošce vody,3 velké lžíce Dobrosladu, 3 lžíce rumu …a po vypnutí ještě rozpustit 150 g hořké čokolády.Není to zrovna málo ale mám z toho 10 menších skleniček. Snad by se to dalo i zavařit, já se podělím s rodinou a dětmi. Manžel se olizoval a chválel. Tato pomazanka je fakt moc dobrá, bez cukru, samozř. , že správně měl být karob.
Chci se zeptat, zda by šlo nějak obnovit ten recept s cuketovým chlebíčkem? Už jsem to chtěla napsat, když jsem byla na kurzu, jelikož byl v jídelníčku, ale nějak jsem nevěděla kam takový dotaz napsat. A teď, když jsem na to znovu narazila, tak konečně mám kam. :-)