Domů > Magazín > Zdraví

Vědecky prokázáno: Běžně kupované potraviny ničí srdce i mozek

Mnoho potravin, které běžně jíme, nebo které jsou dokonce považovány za zdravé, patří do skupiny vysoce zpracovaných potravin. Obrovská studie prokázala, že nám zásadním způsobem ničí zdraví. Naše těla je prostě nejsou schopna akceptovat. Ale nebojte se! Na Jíme Jinak máme návod, jak je nahradit za zdravější.

Běžné či vysoce zpracované potraviny

Vysoce zpracované potraviny při své výrobě prochází složitým technologickým procesem, při kterém se vstupní potravina komplexně rozloží a upraví. Tato úprava jim zajistí delší trvanlivost pro skladování, možnost rychlé konzumace (což je bohužel v souladu dnešní doby orientované na výkon), zvýrazní nepřirozeně chuť a zároveň negativně ovlivní jejich výživou hodnotu. Mezi potraviny, které prošly tímto tzv. ultra zpracováním, řadíme běžně kupované snídaňové cereálie (Snídaňové cereálie pod lupou), balené toastové chleby, tavené sýry, uzeniny, mražené pizzy, hranolky, hamburgery ze sítí fastfoodových občerstvení, balené sladké pečivo, instantní hotová jídla, zmrzliny, ale i některé veganské alternativy masa či sýrů apod.

Mnoho lidí má tyto potraviny rádo a neumí si představit svůj život bez nich – i pokud patříte do této skupiny, čtěte dál. Nemusíte se jich zbavovat plně, ale pokud alespoň trochu cítíte, že chcete jídelníček ozdravit, naučíme vás, jak postupnými kroky na to. Nejdřív si ale pojďme vysvětlit rizika, která jsou s jejich nadměrnou konzumací spojená.

Proč říct ne vysoce zpracovaným potravinám

Nedávno zveřejněná rozsáhlá a pečlivá studie týmu z institucí z USA, Francie, Irska a Austrálie analyzovala vliv vysoce zpracovaných potravin na zdraví lidí. Tato studie byla provedena na zhruba 10 milionech účastníků a dosvědčila to, že vyšší konzumace těchto potravin je spojená s vyšším rizikem srdečně-cévních potíží, psychických onemocnění a předčasnou úmrtností. Jejich negativní vliv byl zaznamenán u 70% ze 45 zkoumaných zdravotních potíží.

Již od počátku vzniku webu Jíme Jinak zde upozorňujeme na problematiku vysoce průmyslově zpracovaných potravin a doporučujeme jejich omezení až vynechání z jídelníčku. Opakujeme, že problémem není si tyto potraviny dát čas od času, pokud jsme jinak vcelku zdraví, potíž je, když je člověk má často, v horším případě jako základ svého jídelníčku.

Co je na nich tak problematické a proč byste se jim měli spíše vyhýbat? “Ultra” zpracování potravin průmyslem s sebou nese daň – z původní prvopotraviny, která poskytuje tělu optimální výživné látky, se stane s nadsázkou “hmota”, která už tak pochvalné účinky nemá, ba naopak, je chudá na vlákninu a vitamíny. Pokud tyto potraviny jíme pravidelně, poškozují náš střevní mikrobiom a trávení jako takové, podporují vznik chronického zánětu v těle. Organismus na ně může reagovat jako na něco neužitečného až škodlivého.

Vysoce zpracované potraviny jsou pro náš organismus hůře stravitelné a mají velmi nízkou výživovou hodnotu. Většinou obsahují mnoho přídatných látek jako jsou emulgátory, chemické stabilizátory, barviva, nemluvě o velké dávce jednoduchého cukru (i skrytého), soli, nezdravých tuků a ochucovadel. Dělá se to z toho důvodu, aby co nejdéle vydržely a rovněž aby člověk měl tendenci kvůli výrazné chuti a kombinaci přídatných látek tyto potraviny vyhledávat znovu a znovu. Sami většinou víme, co to udělá s naší chutí a hlavou, když si dáme či jsme si dávali “jen pár” kousků chipsů – pravděpodobně to neskončí u jednoho.

“Potěšilo mě, že taková studie existuje, přestože osobně je beru vždy s velkou rezervou. Vlastně si říkám, že je šílené, že na něco takového potřebujeme výzkum, abychom konečně pochopili, jak se ničíme tím, co běžně jíme,” říká Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak, a dodává: “Velmi však kvituji, že se tyhle zprávy konečně dostávají do masmédií a že veřejností přijímaní odborníci potvrzují to, co učíme na Jíme Jinak už tolik let a to, co nám potvrdilo svojí zkušeností přes 20 tisíc lidí v našich kurzech.”

Podle výsledků nedávné rozsáhlé studie jsou ultra zpracované potraviny dávány do souvislosti (nikoliv ve smyslu příčiny) s vyšším rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění, obezity, cukrovky, deprese, úzkosti, ale i poruch spánku. Určitá, i když o něco méně přesvědčivá souvislost je i ve větším riziku rozvoje astma či některých druhů rakoviny. Velké problémy mají státy jako je USA, kde tvoří téměř 2/3 jídelníčku dětí a 60% objemu stravy dospělých. Dokonce někteří experti vyzývají k přistupování k nim podobně jako k tabáku. Bohužel i u nás v ČR se objevuje tento nebezpečný trend a není výjimkou vidět děti, jak si místo oběda či ke svačině dávají chipsy a zapíjí je energetickými nápoji – a to je jen určitý výřez způsobu jejich stravování. Někdy stačí se podívat okolo sebe a vidíme, jak se tento vliv odráží u dospělých i dětí na vzrůstající obezitě.

Co si dávat na talíř?

Možná jste zvyklí mít vysoce zpracované potraviny denně na talíři a rozhodli jste se je vyměnit za zdravé. Možná je chcete dál jíst, ale omezit je či se naučit se alespoň částečně vyrovnávat jejich škodlivý vliv. Možná se jich vzdát nechcete vůbec, protože nevěříte, že jsou zdraví škodlivé, nebo vám to nevadí. Možná máte velmi omezené možnosti stravování v práci a máte pocit, že jedinou možností je si kupovat bagetu či sušenky místo oběda. Ať patříte do jakékoliv skupiny, můžete si přečíst, co je obecně vhodné do jídelníčku zařadit a klidně až s odstupem času začít dělat ve svém stravování postupné změny.

Jak na to

  • Uvědomte si, kolik ultra zpracovaných potravin máte denně či pravidelně ve svém jídelníčku a popřemýšlejte, zda a které z nich byste rádi nahradili něčím zdravějším.
  • Čtěte etikety a uvědomte si, co vlastně jíte s obsahem koupené potraviny.
  • Začněte si domů kupovat více základních potravin (jako je zelenina, luštěniny, obilniny jako je rýže, jáhly, pohanka, sezónní ovoce, semínka, ořechy apod.) a nalaďte se na nové zkušenosti a dovednosti ve vaší kuchyni. V našem bohatém receptáři naleznete velké množství inspirace – stačí si do vyhledavače zadat surovinu, ze které chcete něco uvařit. Budete nejspíš překvapení, jak moc si pochutnáte. Samozřejmě ne všechny chutě sedí všem a každý má jiný kuchařský um a zázemí, proto se nenechte odradit případným prvotním neúspěchem. Čtěte a poslouchejte na toto téma: Jak vypadá zdravý jídelníček?, A co maso – patří do jídelníčku?, Jaké jsou naše principy?, Proč mám věřit zrovna Jíme Jinak?, Je toto stravování o tom buď a nebo?
  • V práci vybírejte to nejlepší, co je možné a neodbývejte sebe ani svoje trávení – poohlédněte se v okolí po vhodných stravovacích možnostech. Pokud se přidáte k nám, otevře se vám další pole možností, jak zdravě řešit stravování v práci.

Pokud nemáme zdravotní potíže, tak nevadí si dopřát i něco mimo zdravý jídelníček. Důležitý je mít obecně dobrý základ a to, co si dáváme pravidelně a denně na talíř. Dobrému základu se naučíte tady na stránkách Jíme Jinak – rádi vás na této cestě podpoříme. Pokud chcete změnu udělat hned, ještě stále jsou otevřené brány do kurzu Jarní očista, v rámci které ulevíme trávení a naučíme vás ze zdravých základních surovin vykouzlit chutné pokrmy.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

106 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

To, co výrobci, potravinový průmysl a propaganda dělá, je vyloženě dlouholeté poškozování zdraví lidí. Kolik zla už napáchali těmi vlnami tuky jsou špatné, jezte nízkotučné potraviny, o glukozo-fruktozovém sirupu ani nemluvím…….. Kde zůstala nějaká zodpovědnost a zdravý rozum. Je to smutné a vždycky mě to vnitřně rozčílí.

Naprosto souhlasím se článkem. Franco Berrino, epidemiolog a propagátor zdravého životního stylu, kterého mám moc ráda, jednou v rozhovoru řekl: Jíme hovna a díky televizi si myslíme, že je to dobré.“ To co nám nabízejí a v reklamách nám tlučou do hlavy, se nedá nazvat jídlem.
Ale proč jsou lidé tak slepí, to asi nikdy nepochopím, prostě asi je to jen pohodlné nakoupit si ty sračky a za pět minut v mikrovlnce mají oběd na stole…Děkuji za článek, moc se mě líbil, měli by to vyvěsit někam u vchodu do supermarketů 👍💪

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

258
62

Reflex.cz: V jídle je skryté nebezpečí i naděje. Rozhovor s Evou Cikrytovou

Co je skutečně zdravé a co se jako zdravé jen tváří? Může strava ovlivnit chronické nebo dokonce genetické nemoci? Je se s pomocí jídla zbavit léků? Zvládn...
72
10

Šokující výsledky: Pouhá změna struktury potravin změní naše chutě k jídlu

Celý oves, ovesné vločky, instantní ovesná kaše nebo ovesné polštářky. Která potravina způsobí brzký hlad? Jedná se pořád o jednu a tu samou potravinu R...
klub
28
19

Jste element DŘEVO? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy

Jste element dřevo? Zjistěte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, emocionální příznaky nerovnováhy vašeho elementu, které nemoci vás mohou trápit, kterém...
klub
29
14

Jste element ZEMĚ? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy

Jste element země? Zjistěte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, emocionální příznaky nerovnováhy vašeho elementu, které nemoci vás mohou trápit, kterému...

Špatné trávení a jeho projevy

Trápí vás bolesti či těžkost po jídle, nadýmáte se a už nevíte, co jíst, aby vám bylo dobře? Pojďme si říct, co se muže skrývat za nepříjemnými pocity spoj...

Dlouhodobý průjem a jeho příčiny i řešení

Trápí vás dlouhodobý průjem, bolesti břicha a nadýmání? Zjistěte jaké jsou nejčastější příčiny a najdete řešení pro své problémy. V Jíme Jinak víme z vlast...