Máte přebytek sušených lesních hub nasušených z léta? Skvěle se hodí do tohoto houbového gulášku, který v zimě krásně zahřeje a nebude vám po něm těžko.

Guláše jsou naší českou specialitou. Většinou jsou ale těžké na trávení. Tento vám trávení nezatíží, ba naopak vám ho pohladí a krásně zahřeje :-)

Ingredience
na 1 porci

  • cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce gulášového koření
  • 1-2 lžíce mleté červené papriky
  • 5 ks růžičkové kapusty
  • pár růžiček brokolice
  • 2 plátky dýně
  • 1/4 uzeného tempehu
  • hrst sušených hub (nebo čerstvých)
  • 1 lžička kuzu
  • na dochucení: umeocet a shoyu

Postup

  1. Namočíme si do horké na cca 30 minut sušené houby.
  2. Na oleji zpěníme cibulku a česnek. Osolíme větší špetkou soli.
  3. Přidáme nadrolený tempeh, na půlky nakrájené kapustičky a na kostky nakrájenou dýni. Orestujeme.
  4. Zaprášíme mletou paprikou, gulášové koření a ještě orestujeme.
  5. Přidáme houby i s namáčecí vodou, přivedeme k varu, snížíme plamen a dusíme cca 10 minut.
  6. Přidáme brokolici na menší růžičky a ještě 5 minut dusíme.
  7. V trošce studené vody si rozmícháme kuzu nebo maizenu a nalijeme do guláše a necháme zhoustnout.
  8. Dochutíme shoyu a umeoctem, přikryjeme pokličkou a ještě necháme prolnout chutě.
  9. Podáváme s knedlíkem nebo jakoukoliv jinou obilovinou (na fotce oves s hatomugi) nebo kváskovým chlebem.

Praktické

Pohrajte si v receptu s vodou. Pokud máte rádi husté guláše s větším množstvím šťávy, přidejte více vody a pak i více kuzu na zahuštění. Můžete guláš i klasicky zaprášit moukou (hodí se k tomu například špaldová, pro bezlepkáře kukuřičná), jak to dělávali naši předkové. Také můžete na zjemnění přidat rostlinnou smetanu (tu přidávejte až na konci, bez vaření).

Obměna

Do guláše můžete dát zeleninu dle chuti. Dýně nahrazuje strukturu a chuť brambor, lze ji ale nahradit batáty. Místo kapustiček můžete dát třeba mrkev nebo papriku. Tempeh můžete nahradit uzeným tofu nebo seitanem speciál.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...
  1. Skvělá kombinace s houbami, ještě ted mi to tu voní :-) A těžké to opravdu není, naopak. S batátem, příloha na poslední chvíli celozrnné těstoviny.

  2. Právě snězeno. Překvapivé spojení chutí jak opravdový guláš :-). V mém podání bez tempehu s batátem a zelím, jako příloha obilné placky ;-)

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak alternativně postupovat při horečce
Další článekJe vhodný uzený tempeh pro děti?