Máte přebytek sušených lesních hub nasušených z léta? Skvěle se hodí do tohoto houbového gulášku, který v zimě krásně zahřeje a nebude vám po něm těžko.

Guláše jsou naší českou specialitou. Většinou jsou ale těžké na trávení. Tento vám trávení nezatíží, ba naopak vám ho pohladí a krásně zahřeje :-)

Ingredience
na 1 porci

  • cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce gulášového koření
  • 1-2 lžíce mleté červené papriky
  • 5 ks růžičkové kapusty
  • pár růžiček brokolice
  • 2 plátky dýně
  • 1/4 uzeného tempehu
  • hrst sušených hub (nebo čerstvých)
  • 1 lžička kuzu
  • na dochucení: umeocet a shoyu

Postup

  1. Namočíme si do horké na cca 30 minut sušené houby.
  2. Na oleji zpěníme cibulku a česnek. Osolíme větší špetkou soli.
  3. Přidáme nadrolený tempeh, na půlky nakrájené kapustičky a na kostky nakrájenou dýni. Orestujeme.
  4. Zaprášíme mletou paprikou, gulášové koření a ještě orestujeme.
  5. Přidáme houby i s namáčecí vodou, přivedeme k varu, snížíme plamen a dusíme cca 10 minut.
  6. Přidáme brokolici na menší růžičky a ještě 5 minut dusíme.
  7. V trošce studené vody si rozmícháme kuzu nebo maizenu a nalijeme do guláše a necháme zhoustnout.
  8. Dochutíme shoyu a umeoctem, přikryjeme pokličkou a ještě necháme prolnout chutě.
  9. Podáváme s knedlíkem nebo jakoukoliv jinou obilovinou (na fotce oves s hatomugi) nebo kváskovým chlebem.

Praktické

Pohrajte si v receptu s vodou. Pokud máte rádi husté guláše s větším množstvím šťávy, přidejte více vody a pak i více kuzu na zahuštění. Můžete guláš i klasicky zaprášit moukou (hodí se k tomu například špaldová, pro bezlepkáře kukuřičná), jak to dělávali naši předkové. Také můžete na zjemnění přidat rostlinnou smetanu (tu přidávejte až na konci, bez vaření).

Obměna

Do guláše můžete dát zeleninu dle chuti. Dýně nahrazuje strukturu a chuť brambor, lze ji ale nahradit batáty. Místo kapustiček můžete dát třeba mrkev nebo papriku. Tempeh můžete nahradit uzeným tofu nebo seitanem speciál.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Mám 3 kg dole a okolí si všímá změn (Tereza)

Tereza: Všechny Vás zdravím. Budu asi jedna z mála,...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Klesl mi cukr v krvi a stoupla nálada (Lenka)

Lenka: Tak dnes nálada úplně nahoře, byla jsem si...
  1. Skvělá kombinace s houbami, ještě ted mi to tu voní :-) A těžké to opravdu není, naopak. S batátem, příloha na poslední chvíli celozrnné těstoviny.

  2. Právě snězeno. Překvapivé spojení chutí jak opravdový guláš :-). V mém podání bez tempehu s batátem a zelím, jako příloha obilné placky ;-)

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak alternativně postupovat při horečce
Další článekZačínáme poslední týden programu