Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hříbkovo-zeleninový gulášek

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Máte přebytek sušených lesních hub nasušených z léta? Skvěle se hodí do tohoto houbového gulášku, který v zimě krásně zahřeje a nebude vám po něm těžko.

Ingredience
na 1 porci
  • cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce gulášového koření
  • 1-2 lžíce mleté červené papriky
  • 5 ks růžičkové kapusty
  • pár růžiček brokolice
  • 2 plátky dýně
  • 1/4 uzeného tempehu
  • hrst sušených hub (nebo čerstvých)
  • 1 lžička kuzu
  • na dochucení: umeocet a shoyu

Mirka už delší dobu nejí cukr, bílou mouku, maso a z větší části ani mléčné výrobky. O to víc ji překvapilo, že za po...

Guláše jsou naší českou specialitou. Většinou jsou ale těžké na trávení. Tento vám trávení nezatíží, ba naopak vám ho pohladí a krásně zahřeje :-)

Postup

  1. Namočíme si do horké na cca 30 minut sušené houby.
  2. Na oleji zpěníme cibulku a česnek. Osolíme větší špetkou soli.
  3. Přidáme nadrolený tempeh, na půlky nakrájené kapustičky a na kostky nakrájenou dýni. Orestujeme.
  4. Zaprášíme mletou paprikou, gulášové koření a ještě orestujeme.
  5. Přidáme houby i s namáčecí vodou, přivedeme k varu, snížíme plamen a dusíme cca 10 minut.
  6. Přidáme brokolici na menší růžičky a ještě 5 minut dusíme.
  7. V trošce studené vody si rozmícháme kuzu nebo maizenu a nalijeme do guláše a necháme zhoustnout.
  8. Dochutíme shoyu a umeoctem, přikryjeme pokličkou a ještě necháme prolnout chutě.
  9. Podáváme s knedlíkem nebo jakoukoliv jinou obilovinou (na fotce oves s hatomugi) nebo kváskovým chlebem.

Praktické

Pohrajte si v receptu s vodou. Pokud máte rádi husté guláše s větším množstvím šťávy, přidejte více vody a pak i více kuzu na zahuštění. Můžete guláš i klasicky zaprášit moukou (hodí se k tomu například špaldová, pro bezlepkáře kukuřičná), jak to dělávali naši předkové. Také můžete na zjemnění přidat rostlinnou smetanu (tu přidávejte až na konci, bez vaření).

Obměna

Do guláše můžete dát zeleninu dle chuti. Dýně nahrazuje strukturu a chuť brambor, lze ji ale nahradit batáty. Místo kapustiček můžete dát třeba mrkev nebo papriku. Tempeh můžete nahradit uzeným tofu nebo seitanem speciál.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

info123456pkx
15. 2. 2019

Skvělá kombinace s houbami, ještě ted mi to tu voní :-) A těžké to opravdu není, naopak. S batátem, příloha na poslední chvíli celozrnné těstoviny.

Světýlko
19. 3. 2018

Právě snězeno. Překvapivé spojení chutí jak opravdový guláš :-). V mém podání bez tempehu s batátem a zelím, jako příloha obilné placky ;-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...