Máte přebytek sušených lesních hub nasušených z léta? Skvěle se hodí do tohoto houbového gulášku, který v zimě krásně zahřeje a nebude vám po něm těžko.

Guláše jsou naší českou specialitou. Většinou jsou ale těžké na trávení. Tento vám trávení nezatíží, ba naopak vám ho pohladí a krásně zahřeje 🙂

Ingredience
na 1 porci

  • cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce gulášového koření
  • 1-2 lžíce mleté červené papriky
  • 5 ks růžičkové kapusty
  • pár růžiček brokolice
  • 2 plátky dýně
  • 1/4 uzeného tempehu
  • hrst sušených hub (nebo čerstvých)
  • 1 lžička kuzu
  • na dochucení: umeocet a shoyu

Postup

  1. Namočíme si do horké na cca 30 minut sušené houby.
  2. Na oleji zpěníme cibulku a česnek. Osolíme větší špetkou soli.
  3. Přidáme nadrolený tempeh, na půlky nakrájené kapustičky a na kostky nakrájenou dýni. Orestujeme.
  4. Zaprášíme mletou paprikou, gulášové koření a ještě orestujeme.
  5. Přidáme houby i s namáčecí vodou, přivedeme k varu, snížíme plamen a dusíme cca 10 minut.
  6. Přidáme brokolici na menší růžičky a ještě 5 minut dusíme.
  7. V trošce studené vody si rozmícháme kuzu nebo maizenu a nalijeme do guláše a necháme zhoustnout.
  8. Dochutíme shoyu a umeoctem, přikryjeme pokličkou a ještě necháme prolnout chutě.
  9. Podáváme s knedlíkem nebo jakoukoliv jinou obilovinou (na fotce oves s hatomugi) nebo kváskovým chlebem.

Praktické

Pohrajte si v receptu s vodou. Pokud máte rádi husté guláše s větším množstvím šťávy, přidejte více vody a pak i více kuzu na zahuštění. Můžete guláš i klasicky zaprášit moukou (hodí se k tomu například špaldová, pro bezlepkáře kukuřičná), jak to dělávali naši předkové. Také můžete na zjemnění přidat rostlinnou smetanu (tu přidávejte až na konci, bez vaření).

Obměna

Do guláše můžete dát zeleninu dle chuti. Dýně nahrazuje strukturu a chuť brambor, lze ji ale nahradit batáty. Místo kapustiček můžete dát třeba mrkev nebo papriku. Tempeh můžete nahradit uzeným tofu nebo seitanem speciál.

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Skvělá kombinace s houbami, ještě ted mi to tu voní 🙂 A těžké to opravdu není, naopak. S batátem, příloha na poslední chvíli celozrnné těstoviny.

  2. Právě snězeno. Překvapivé spojení chutí jak opravdový guláš :-). V mém podání bez tempehu s batátem a zelím, jako příloha obilné placky 😉

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak alternativně postupovat při horečce
Další článekJe vhodný uzený tempeh pro děti?