Toto jídlo je lehoučké, téměř bez práce, ze základních surovin a velice chutné. Dá se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Tato specialita pochází z Nice z roku 1780.
Ingredience
na 4 porce
  • 1 zelená cuketa
  • 1 žlutá cuketa
  • 2-3 batáty
  • 1 paprika
  • 1 cibule (není nutné)
  • 1-1,5 hrnku rajčatové omáčky (bez cukru) nebo italské (bez rajčat)
  • olej

Jak připravit pečené Ratatouille

  1. Na kolečka nakrájíme batát, cukety, cibuli i papriku.
  2. Vymažeme olejem kulatou zapékací mísu s víkem.
  3. Připravíme rajčatovou omáčku (protlak, česnek, olivový olej, sůl, provensálské koření) nebo vyrobíme falešnou rajčatovou omáčku nebo můžeme koupit rajčatovou omáčku bez cukru.
  4. Omáčku promícháme s nakrájenou zeleninou.
  5. Kolečka zeleniny v omáčce na střídačku skládáme do zapékací misky do kruhu.
  6. Pečeme zakryté v předem předehřáté troubě na 200°C zhruba hodinu do změknutí zeleniny.
  7. Posledních 10-15 minut můžeme péct odkryté, aby se vytvořila kůrčička.
  8. Podáváme.

Praktické

  • Pro kompletní talíř podáváme toto jídlo s plátky tofu nebo tempehu a třeba kopečkem rýže.
  • Čím tenčí kolečka nakrájíme, tím se lépe propečou.

Obměna

  • Cibuli a papriku můžeme vynechat.
  • Lze přidat rajče a lilek. Nebo i dýni, řepu, celer aj.
  • K zelenině můžeme do mísy nakrájet i tofu/tempeh a zeleninu jím prokládat.
  • Můžeme podávat s nasekanou čerstvou bazalkou.
  • Pokud máme, na Ratatouille před pečením přidáme snítku čerstvého tymiánu, krásné jídlo provoní.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Pro menší vynecháme dochucovadla.

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninové kari quinotto
Další článekVakuovací nádoby – pomocníci pro delší uchování potravin s 25 % slevou