Toto jídlo je lehoučké, téměř bez práce, ze základních surovin a velice chutné. Dá se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Tato specialita pochází z Nice z roku 1780.

Ingredience
na 4 porce
  • 1 zelená cuketa
  • 1 žlutá cuketa
  • 2-3 batáty
  • 1 paprika
  • 1 cibule (není nutné)
  • 1-1,5 hrnku rajčatové omáčky (bez cukru) nebo italské (bez rajčat)
  • olej

Jak připravit pečené Ratatouille

  1. Na kolečka nakrájíme batát, cukety, cibuli i papriku.
  2. Vymažeme olejem kulatou zapékací mísu s víkem.
  3. Připravíme rajčatovou omáčku (protlak, česnek, olivový olej, sůl, provensálské koření) nebo vyrobíme falešnou rajčatovou omáčku nebo můžeme koupit rajčatovou omáčku bez cukru.
  4. Omáčku promícháme s nakrájenou zeleninou.
  5. Kolečka zeleniny v omáčce na střídačku skládáme do zapékací misky do kruhu.
  6. Pečeme zakryté v předem předehřáté troubě na 200°C zhruba hodinu do změknutí zeleniny.
  7. Posledních 10-15 minut můžeme péct odkryté, aby se vytvořila kůrčička.
  8. Podáváme.

Praktické

  • Pro kompletní talíř podáváme toto jídlo s plátky tofu nebo tempehu a třeba kopečkem rýže.
  • Čím tenčí kolečka nakrájíme, tím se lépe propečou.

Obměna

  • Cibuli a papriku můžeme vynechat.
  • Lze přidat rajče a lilek. Nebo i dýni, řepu, celer aj.
  • K zelenině můžeme do mísy nakrájet i tofu/tempeh a zeleninu jím prokládat.
  • Můžeme podávat s nasekanou čerstvou bazalkou.
  • Pokud máme, na Ratatouille před pečením přidáme snítku čerstvého tymiánu, krásné jídlo provoní.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Pro menší vynecháme dochucovadla.

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninové kari quinotto
Další článekVakuovací nádoby – pomocníci pro delší uchování potravin s velkou slevou