Výborné a rychlé jídlo, kterém dělám často k večeři když spěchám. Zelenina se dá měnit podle sezóny a chuti, takže pokaždé směs chutná trochu jinak.

Ingredience pro 4 osoby

  • 1 tempeh cca 200g uzený nebo marinovaný (pokročilí mohou i přírodní)
  • 1 větší mrkev nebo kousek dýně
  • půlka pórku (kus zelené i bílé části)
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • sójová omáčka Shoyu
  • 2 dcl studené vody

Postup

obrázek 1

Nakrájíme si mrkev nebo dýni na sirčičky, cibuli a pórek na proužky, tempeh na oblíbený tvar, mně vyhovují obdelníky. (Celý tempeh nakrájím na asi půl cm pruhy a pak ho podélně překrojím). Na oleji zpěníme cibuli s mrkví nebo dýní a trochou soli, chvíli restujeme a pak přidáme pórek a tempeh. Vše restujeme jenom chvilku, aby zelenina byla ještě křupavá a ne rozvařená. Na závěr smícháme ve 2 dcl vody lžíci kukuřičného škrobu a asi 2 lžíce sójové omáčky. Vlijeme do směsi a necháme 2-3 minuty provařit, aby škrob zhoustl. Pokud je omáčka moc hustá, ještě přidáme trochu horké vody.

Kombinujeme

Podáváme s vařenou rýží, skvělá je Basmati, bílá i celozrnná. Místo rýže můžeme použít i bezpluchý oves, kroupy nebo bulgur či jinou obilovinu. Nezapomeňte talíř doplnit i trochou kvašené zeleniny a i kouskem napařené.

Obměna

Zeleninu na čínu můžeme libovolně obměňovat, skvělá je s trochou čínského zelí, mrkve a pórku nebo v sezóně místo mrkve dáme dýni.

Děti

Dětem bych tuto směs dala od 2 let, ale dala bych jen trošku sójové omáčky nebo odendala před zahuštěním.

Toto jídlo můžete servírovat dětem od 3 let.

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...
  1. Já dnes dělala večer opět čínu s uzeným tempehem, měla úspěch a děti to ještě nejedly, a starší ochutnal tempeh a říká, to je nějaké maso? sekaná? a já: jo to je sekaná, chvíli ticho, jedl v klidu dál a říkám, to je sekaná ze sóji :), tak úplně koukal, a chvíli nevěřil.., mělo to úspěch…a pak jsme řešili kousání a celá večeře byla vcelku dost vtipná…

    • Tak to vypadá na super večer se skvělým jídlo tématem :-))) Naši babičku jsme nechali u toho, že je to uzené :-))

  2. Sķutečně výborné, také jsem chtěla vynechat škrob, ale dodržení receptu se rozhodně vyplatilo. Se škrobem je to úplně jiné jídlo. Dokonce ochutnal i přítel a chutnalo! Takže příště budu vařit 2 porce 😀 super!! Je to skutečně bleskovka, paráda po všech stránkách

    • Tak to mám velkou radost, Slávko, že to prošlo i u chlapa a že se to bude opakovat :-))

  3. Nebylo to špatné – a rychlost byla báječná, ale k chuti číny jsem asi vybrala ten méně vhodný tempeh (uzený) – těším se, až to časem zkusím s marinovaným, mým chuťovým pohárkům to hádám bude lépe pasovat. Ale co oproti masu miluju, je u tofu/tempehu ta rychlost úpravy, žádné čekání na změknutí, vždycky znovu jsem z toho nadšená.

    • Já maso neuměla vařit a nedělala, na JJ si užívám masová jídla a guláše, co jsem předtím nejedla :-))

  4. velká pochvala od muže, olizoval se až za ušima. Jen jsem místo sojové smetany použila kokosové mléko a bylo to mňamy

  5. Mlask! Chtěla jsem vynechat ten škrob, ale pak jsem recept dodržela a udělala jsem dobře. Myslím, že bez toho škrobu by to nebylo ono. Tak se to hezky připeklo … Vynikající!

  6. Chtěla bych poprosit o radu. Už delší dobu vařím podle JJ, ale kdykoliv někde použiji kukuřičný škrob, tak se mi omáčka prostě nezahustí. Zakalí se, ale nezahustí. Rozmíchám ho v trošce studené vody, naliju do jídla, chvíli povařím, ale prostě to nezhoustne. Už nevím co bych mohla dělat špatně 🙁

    • Snad jedine ze ho date malo. Postup ke spravny. Zahustuje naprosto spolehlive. Ale muzi ho byt vic nez trdba kuzu. Nebojte se pridat.

    • Záleží, jaký tempeh jste použila. Ten natural je trochu hořký a je potřeba ho ještě upravit, než s ním začnete pracovat. Pro začátečníky určitě není vhodný, já když ho poprvé ochutnala, tak mi trvalo další 3 roky, než jsem našla zase odvahu. Mnohem lepší je smažený nebo jen uzený, ten už je ochucený a chutná výborně, hořce určitě ne.

      • Tempeh je výborný marinovaný. Přírodní používám na rolky, které obalím v těstíčku a smažím. Je jen škoda, že ve zdravé výživě je málokdy k dostání. Alespoň u nás.

        • V některých výživách se dá domluvit, že si jej objednáte. Jak to lidi moc neznají, tak se jim to pak kazí, tak to neberou. KDyž by věděli, že bude odbyt, objednají. Já jsem si takhle některé menší výživy “zaučila” 🙂

  7. Tak tohle je fakt super rychly a dobry receptik, uz putuje mezi oblíbené. Dokonce i tatínek si pochvaloval a kluci se přes stůl dohadovali, kdo dostane vic tempehu či tofu (bylo načaté marinované tofu, tak jsme ho v receptu taky spotřebovali 😉 mňam mňam, ještě se oblizujem…

  8. Jojo, taky moje oblíbená rychlovka. A když mě honí chutě na něco pikantního, tak místo samotné sojovky smíchám sladěnku se sojovkou a troškou umeocta a případně přidám trošku česneku a špetku chilli. Naprosto plnohodnotná náhražka naší dříve velice oblíbené thajské sladké chilli omáčky, která je samý cukr a další divné věci 🙂

    • Strašný pořad. Ale vydržela jsem, Nina je odvážná! Rezy grófky Heleny jsou přece Hraběnčiny řezy podle Helči!

      • Ty jo to fakt zírám! Můj vlastní recept!!! Nemám čas na to koukat, ale co chudák Nina u ostatních? To nebude jíst?

          • Na tento pořad se nedívám, ale manžel při malování obývacího pokoje měl puštěnou televizi a když zaslechl slovo Adzuki, tak mě zavolal. Říkala jsem si, že paní Nina je mi povědomá. Jasně z fotky na jj:)

          • No skoro bych si tipla, že: maso, maso, maso, bez masa to nejde … A ty jako nejíš maso jo? A co budeš celý týden jíst? 😀

  9. Jee, Helco, s receptem ses trefila do me dnesni vecere, kterou jsem jeste obohatila o koprivovy spenat. 😉 Velka dobrota a rychlovka zaroven. 🙂

  10. Zobrazit všech 34 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladký amasaké nápoj – rychlé mléko
Další článek7. Nákupní seznam na příští týden