Výborné a rychlé jídlo, kterém dělám často k večeři když spěchám. Zelenina se dá měnit podle sezóny a chuti, takže pokaždé směs chutná trochu jinak.

Ingredience pro 4 osoby

  • 1 tempeh cca 200g uzený nebo marinovaný (pokročilí mohou i přírodní)
  • 1 větší mrkev nebo kousek dýně
  • půlka pórku (kus zelené i bílé části)
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • sójová omáčka Shoyu
  • 2 dcl studené vody

Postup

obrázek 1

Nakrájíme si mrkev nebo dýni na sirčičky, cibuli a pórek na proužky, tempeh na oblíbený tvar, mně vyhovují obdelníky. (Celý tempeh nakrájím na asi půl cm pruhy a pak ho podélně překrojím). Na oleji zpěníme cibuli s mrkví nebo dýní a trochou soli, chvíli restujeme a pak přidáme pórek a tempeh. Vše restujeme jenom chvilku, aby zelenina byla ještě křupavá a ne rozvařená. Na závěr smícháme ve 2 dcl vody lžíci kukuřičného škrobu a asi 2 lžíce sójové omáčky. Vlijeme do směsi a necháme 2-3 minuty provařit, aby škrob zhoustl. Pokud je omáčka moc hustá, ještě přidáme trochu horké vody.

Kombinujeme

Podáváme s vařenou rýží, skvělá je Basmati, bílá i celozrnná. Místo rýže můžeme použít i bezpluchý oves, kroupy nebo bulgur či jinou obilovinu. Nezapomeňte talíř doplnit i trochou kvašené zeleniny a i kouskem napařené.

Obměna

Zeleninu na čínu můžeme libovolně obměňovat, skvělá je s trochou čínského zelí, mrkve a pórku nebo v sezóně místo mrkve dáme dýni.

Děti

Dětem bych tuto směs dala od 2 let, ale dala bych jen trošku sójové omáčky nebo odendala před zahuštěním.

Toto jídlo můžete servírovat dětem od 3 let.

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

26 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. velká pochvala od muže, olizoval se až za ušima. Jen jsem místo sojové smetany použila kokosové mléko a bylo to mňamy

  2. Mlask! Chtěla jsem vynechat ten škrob, ale pak jsem recept dodržela a udělala jsem dobře. Myslím, že bez toho škrobu by to nebylo ono. Tak se to hezky připeklo … Vynikající!

  3. Chtěla bych poprosit o radu. Už delší dobu vařím podle JJ, ale kdykoliv někde použiji kukuřičný škrob, tak se mi omáčka prostě nezahustí. Zakalí se, ale nezahustí. Rozmíchám ho v trošce studené vody, naliju do jídla, chvíli povařím, ale prostě to nezhoustne. Už nevím co bych mohla dělat špatně 🙁

    • Snad jedine ze ho date malo. Postup ke spravny. Zahustuje naprosto spolehlive. Ale muzi ho byt vic nez trdba kuzu. Nebojte se pridat.

    • Záleží, jaký tempeh jste použila. Ten natural je trochu hořký a je potřeba ho ještě upravit, než s ním začnete pracovat. Pro začátečníky určitě není vhodný, já když ho poprvé ochutnala, tak mi trvalo další 3 roky, než jsem našla zase odvahu. Mnohem lepší je smažený nebo jen uzený, ten už je ochucený a chutná výborně, hořce určitě ne.

      • Tempeh je výborný marinovaný. Přírodní používám na rolky, které obalím v těstíčku a smažím. Je jen škoda, že ve zdravé výživě je málokdy k dostání. Alespoň u nás.

        • V některých výživách se dá domluvit, že si jej objednáte. Jak to lidi moc neznají, tak se jim to pak kazí, tak to neberou. KDyž by věděli, že bude odbyt, objednají. Já jsem si takhle některé menší výživy “zaučila” 🙂

  4. Tak tohle je fakt super rychly a dobry receptik, uz putuje mezi oblíbené. Dokonce i tatínek si pochvaloval a kluci se přes stůl dohadovali, kdo dostane vic tempehu či tofu (bylo načaté marinované tofu, tak jsme ho v receptu taky spotřebovali 😉 mňam mňam, ještě se oblizujem…

  5. Jojo, taky moje oblíbená rychlovka. A když mě honí chutě na něco pikantního, tak místo samotné sojovky smíchám sladěnku se sojovkou a troškou umeocta a případně přidám trošku česneku a špetku chilli. Naprosto plnohodnotná náhražka naší dříve velice oblíbené thajské sladké chilli omáčky, která je samý cukr a další divné věci 🙂

    • Strašný pořad. Ale vydržela jsem, Nina je odvážná! Rezy grófky Heleny jsou přece Hraběnčiny řezy podle Helči!

      • Ty jo to fakt zírám! Můj vlastní recept!!! Nemám čas na to koukat, ale co chudák Nina u ostatních? To nebude jíst?

          • Na tento pořad se nedívám, ale manžel při malování obývacího pokoje měl puštěnou televizi a když zaslechl slovo Adzuki, tak mě zavolal. Říkala jsem si, že paní Nina je mi povědomá. Jasně z fotky na jj:)

          • No skoro bych si tipla, že: maso, maso, maso, bez masa to nejde … A ty jako nejíš maso jo? A co budeš celý týden jíst? 😀

  6. Jee, Helco, s receptem ses trefila do me dnesni vecere, kterou jsem jeste obohatila o koprivovy spenat. 😉 Velka dobrota a rychlovka zaroven. 🙂

  7. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladký amasaké nápoj – rychlé mléko
Další článekJak přežít cestování mimo domov – část 1. (Studentský projekt)