Výborné a rychlé jídlo, kterém dělám často k večeři když spěchám. Zelenina se dá měnit podle sezóny a chuti, takže pokaždé směs chutná trochu jinak.

Ingredience pro 4 osoby

  • 1 tempeh cca 200g uzený nebo marinovaný (pokročilí mohou i přírodní)
  • 1 větší mrkev nebo kousek dýně
  • půlka pórku (kus zelené i bílé části)
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • sójová omáčka Shoyu
  • 2 dcl studené vody

Postup

obrázek 1

Nakrájíme si mrkev nebo dýni na sirčičky, cibuli a pórek na proužky, tempeh na oblíbený tvar, mně vyhovují obdelníky. (Celý tempeh nakrájím na asi půl cm pruhy a pak ho podélně překrojím). Na oleji zpěníme cibuli s mrkví nebo dýní a trochou soli, chvíli restujeme a pak přidáme pórek a tempeh. Vše restujeme jenom chvilku, aby zelenina byla ještě křupavá a ne rozvařená. Na závěr smícháme ve 2 dcl vody lžíci kukuřičného škrobu a asi 2 lžíce sójové omáčky. Vlijeme do směsi a necháme 2-3 minuty provařit, aby škrob zhoustl. Pokud je omáčka moc hustá, ještě přidáme trochu horké vody.

Kombinujeme

Podáváme s vařenou rýží, skvělá je Basmati, bílá i celozrnná. Místo rýže můžeme použít i bezpluchý oves, kroupy nebo bulgur či jinou obilovinu. Nezapomeňte talíř doplnit i trochou kvašené zeleniny a i kouskem napařené.

Obměna

Zeleninu na čínu můžeme libovolně obměňovat, skvělá je s trochou čínského zelí, mrkve a pórku nebo v sezóně místo mrkve dáme dýni.

Děti

Dětem bych tuto směs dala od 2 let, ale dala bych jen trošku sójové omáčky nebo odendala před zahuštěním.

Toto jídlo můžete servírovat dětem od 3 let.

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Já dnes dělala večer opět čínu s uzeným tempehem, měla úspěch a děti to ještě nejedly, a starší ochutnal tempeh a říká, to je nějaké maso? sekaná? a já: jo to je sekaná, chvíli ticho, jedl v klidu dál a říkám, to je sekaná ze sóji :), tak úplně koukal, a chvíli nevěřil.., mělo to úspěch…a pak jsme řešili kousání a celá večeře byla vcelku dost vtipná…

    • Tak to vypadá na super večer se skvělým jídlo tématem :-))) Naši babičku jsme nechali u toho, že je to uzené :-))

  2. Sķutečně výborné, také jsem chtěla vynechat škrob, ale dodržení receptu se rozhodně vyplatilo. Se škrobem je to úplně jiné jídlo. Dokonce ochutnal i přítel a chutnalo! Takže příště budu vařit 2 porce 😀 super!! Je to skutečně bleskovka, paráda po všech stránkách

    • Tak to mám velkou radost, Slávko, že to prošlo i u chlapa a že se to bude opakovat :-))

  3. Nebylo to špatné – a rychlost byla báječná, ale k chuti číny jsem asi vybrala ten méně vhodný tempeh (uzený) – těším se, až to časem zkusím s marinovaným, mým chuťovým pohárkům to hádám bude lépe pasovat. Ale co oproti masu miluju, je u tofu/tempehu ta rychlost úpravy, žádné čekání na změknutí, vždycky znovu jsem z toho nadšená.

    • Já maso neuměla vařit a nedělala, na JJ si užívám masová jídla a guláše, co jsem předtím nejedla :-))

  4. velká pochvala od muže, olizoval se až za ušima. Jen jsem místo sojové smetany použila kokosové mléko a bylo to mňamy

  5. Mlask! Chtěla jsem vynechat ten škrob, ale pak jsem recept dodržela a udělala jsem dobře. Myslím, že bez toho škrobu by to nebylo ono. Tak se to hezky připeklo … Vynikající!

  6. Chtěla bych poprosit o radu. Už delší dobu vařím podle JJ, ale kdykoliv někde použiji kukuřičný škrob, tak se mi omáčka prostě nezahustí. Zakalí se, ale nezahustí. Rozmíchám ho v trošce studené vody, naliju do jídla, chvíli povařím, ale prostě to nezhoustne. Už nevím co bych mohla dělat špatně 🙁

    • Snad jedine ze ho date malo. Postup ke spravny. Zahustuje naprosto spolehlive. Ale muzi ho byt vic nez trdba kuzu. Nebojte se pridat.

    • Záleží, jaký tempeh jste použila. Ten natural je trochu hořký a je potřeba ho ještě upravit, než s ním začnete pracovat. Pro začátečníky určitě není vhodný, já když ho poprvé ochutnala, tak mi trvalo další 3 roky, než jsem našla zase odvahu. Mnohem lepší je smažený nebo jen uzený, ten už je ochucený a chutná výborně, hořce určitě ne.

      • Tempeh je výborný marinovaný. Přírodní používám na rolky, které obalím v těstíčku a smažím. Je jen škoda, že ve zdravé výživě je málokdy k dostání. Alespoň u nás.

        • V některých výživách se dá domluvit, že si jej objednáte. Jak to lidi moc neznají, tak se jim to pak kazí, tak to neberou. KDyž by věděli, že bude odbyt, objednají. Já jsem si takhle některé menší výživy „zaučila“ 🙂

  7. Tak tohle je fakt super rychly a dobry receptik, uz putuje mezi oblíbené. Dokonce i tatínek si pochvaloval a kluci se přes stůl dohadovali, kdo dostane vic tempehu či tofu (bylo načaté marinované tofu, tak jsme ho v receptu taky spotřebovali 😉 mňam mňam, ještě se oblizujem…

  8. Jojo, taky moje oblíbená rychlovka. A když mě honí chutě na něco pikantního, tak místo samotné sojovky smíchám sladěnku se sojovkou a troškou umeocta a případně přidám trošku česneku a špetku chilli. Naprosto plnohodnotná náhražka naší dříve velice oblíbené thajské sladké chilli omáčky, která je samý cukr a další divné věci 🙂

    • Strašný pořad. Ale vydržela jsem, Nina je odvážná! Rezy grófky Heleny jsou přece Hraběnčiny řezy podle Helči!

      • Ty jo to fakt zírám! Můj vlastní recept!!! Nemám čas na to koukat, ale co chudák Nina u ostatních? To nebude jíst?

          • Na tento pořad se nedívám, ale manžel při malování obývacího pokoje měl puštěnou televizi a když zaslechl slovo Adzuki, tak mě zavolal. Říkala jsem si, že paní Nina je mi povědomá. Jasně z fotky na jj:)

          • No skoro bych si tipla, že: maso, maso, maso, bez masa to nejde … A ty jako nejíš maso jo? A co budeš celý týden jíst? 😀

  9. Jee, Helco, s receptem ses trefila do me dnesni vecere, kterou jsem jeste obohatila o koprivovy spenat. 😉 Velka dobrota a rychlovka zaroven. 🙂

  10. Zobrazit všech 34 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladký amasaké nápoj – rychlé mléko
Další článek7. Nákupní seznam na příští týden