Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Zeleninová čína z tempehu

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Výborné a rychlé jídlo, kterém dělám často k večeři když spěchám. Zelenina se dá měnit podle sezóny a chuti, takže pokaždé směs chutná trochu jinak.

Víte co to je histaminová intolerance a jak se projevuje? Aleny syn se stále osypával, měl nateklé dlaně a chodidla, ...

Ingredience pro 4 osoby

  • 1 tempeh cca 200g uzený nebo marinovaný (pokročilí mohou i přírodní)
  • 1 větší mrkev nebo kousek dýně
  • půlka pórku (kus zelené i bílé části)
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • sójová omáčka Shoyu
  • 2 dcl studené vody

Postup

obrázek 1

Nakrájíme si mrkev nebo dýni na sirčičky, cibuli a pórek na proužky, tempeh na oblíbený tvar, mně vyhovují obdelníky. (Celý tempeh nakrájím na asi půl cm pruhy a pak ho podélně překrojím). Na oleji zpěníme cibuli s mrkví nebo dýní a trochou soli, chvíli restujeme a pak přidáme pórek a tempeh. Vše restujeme jenom chvilku, aby zelenina byla ještě křupavá a ne rozvařená. Na závěr smícháme ve 2 dcl vody lžíci kukuřičného škrobu a asi 2 lžíce sójové omáčky. Vlijeme do směsi a necháme 2-3 minuty provařit, aby škrob zhoustl. Pokud je omáčka moc hustá, ještě přidáme trochu horké vody.

Kombinujeme

Podáváme s vařenou rýží, skvělá je Basmati, bílá i celozrnná. Místo rýže můžeme použít i bezpluchý oves, kroupy nebo bulgur či jinou obilovinu. Nezapomeňte talíř doplnit i trochou kvašené zeleniny a i kouskem napařené.

Obměna

Zeleninu na čínu můžeme libovolně obměňovat, skvělá je s trochou čínského zelí, mrkve a pórku nebo v sezóně místo mrkve dáme dýni.

Děti

Dětem bych tuto směs dala od 2 let, ale dala bych jen trošku sójové omáčky nebo odendala před zahuštěním.

Toto jídlo můžete servírovat dětem od 3 let.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné👍

Vynikající, přidala jsem i dva žampiony a místo tempehu seitan😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.