Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v naší zdravé verzi. Bez lepku, vajec, mléka i cukru.
Ingredience
na 18 ks
  • 1 ks natural tofu
  • 1/4 hrnku polenty
  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • voda dle konzistence
  • 1 lžíce mletých lněných nebo chia semínek
  • špetka soli
  • sezónní ovoce

Jak připravit plněné ovocné tofu knedlíky

  1. V misce smícháme mletý len s citrónovou šťávou a necháme 10 minut odstát.
  2. V mixéru rozmixujeme tofu s namočeným lnem na hladký krém.
  3. Krém přemístíme do mísy a vsypeme polentu a mouku.
  4. Přidáme vodu dle tuhosti těsta.
  5. Propracujeme na těsto.
  6. Dáme vařit vodu se špetkou soli na knedlíky.
  7. Z těsta odebereme kousek uděláme z něj placičku a obalíme jím ovoce.
  8. Knedlíky vhodíme do vroucí vody.
  9. Jakmile vyplavou, jsou hotové.
  10. Propíchneme je vidličkou, aby vyšla pára.
  11. Podáváme s posypkou viz odstavec Praktické.

Praktické

  • Knedlíky podáváme spíše jako dezert, anebo výjimečně jako hlavní chod. Kvůli kombinaci ovoce a obiloviny (mouka) a luštěniny (tofu) nejsou pro náš trávicí trakt tak dobře stravitelné.
  • Pokud se nám nechce obalovat ovoce, můžeme udělat jen knedlíky a k tomu ovocnou omáčku (žahour) – pouze rozvařit ovoce se špetkou soli a případně dosladit zdravým sladidlem (slad, obilný sirup).
  • Knedlíky můžeme posypat mletým mákem, strouhanými oříšky, opraženým strouhaným kokosem nebo kukuřičnou strouhankou, posypat karobem, skořicí nebo perníkem a polít rozehřátým sladem, anebo obilným sirupem nebo tofu tvarohem. Tak, jak to máte rádi.

Obměna

  • Jako mouku se dá použít jakákoliv mouka – bezlepková (pohanka, čirok, …) nebo i lepková celozrnná (pšeničná, špaldová aj.).
  • Ovoce používáme dle sezóny – např. jahody, švestky, meruňky, borůvky aj. Výjimečně můžeme použít i mražené, nejlépe domácí.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

  1. Recept jsem zkoušela, těsto bylo hodně tuhé, tak jsem přidala trochu vody. Pak se s ním pracovalo opravdu skvěle. Balila jsem menší švestky a z uvedeného množství mi vyšlo 10 ks knedlíků. Na to rýžový sirup, trochu kokosového oleje a mletý kokos. Bylo to výborné.

    • naředit vodou nebo nadlehčit přidáním burizonů, mixovaných lněných semínek apod.

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTřešňový želé řez (bez lepku)
Další článekČas sušení bylinek a koření