- 1 ks natural tofu
- 1/4 hrnku polenty
- 3/4 hrnku pohankové mouky
- šťáva z 1/2 citronu
- voda dle konzistence
- 1 lžíce mletých lněných nebo chia semínek
- špetka soli
- sezónní ovoce
Jak připravit plněné ovocné tofu knedlíky
- V misce smícháme mletý len s citrónovou šťávou a necháme 10 minut odstát.
- V mixéru rozmixujeme tofu s namočeným lnem na hladký krém.
- Krém přemístíme do mísy a vsypeme polentu a mouku.
- Přidáme vodu dle tuhosti těsta.
- Propracujeme na těsto.
- Dáme vařit vodu se špetkou soli na knedlíky.
- Z těsta odebereme kousek uděláme z něj placičku a obalíme jím ovoce.
- Knedlíky vhodíme do vroucí vody.
- Jakmile vyplavou, jsou hotové.
- Propíchneme je vidličkou, aby vyšla pára.
- Podáváme s posypkou viz odstavec Praktické.
Praktické
- Knedlíky podáváme spíše jako dezert, anebo výjimečně jako hlavní chod. Kvůli kombinaci ovoce a obiloviny (mouka) a luštěniny (tofu) nejsou pro náš trávicí trakt tak dobře stravitelné.
- Pokud se nám nechce obalovat ovoce, můžeme udělat jen knedlíky a k tomu ovocnou omáčku (žahour) – pouze rozvařit ovoce se špetkou soli a případně dosladit zdravým sladidlem (slad, obilný sirup).
- Knedlíky můžeme posypat mletým mákem, strouhanými oříšky, opraženým strouhaným kokosem nebo kukuřičnou strouhankou, posypat karobem, skořicí nebo perníkem a polít rozehřátým sladem, anebo obilným sirupem nebo tofu tvarohem. Tak, jak to máte rádi.
Obměna
- Jako mouku se dá použít jakákoliv mouka – bezlepková (pohanka, čirok, …) nebo i lepková celozrnná (pšeničná, špaldová aj.).
- Ovoce používáme dle sezóny – např. jahody, švestky, meruňky, borůvky aj. Výjimečně můžeme použít i mražené, nejlépe domácí.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Dobrý den, tou polentou myslíte tu minutkovou polentu nebo klasickou? Ptám se, protože klasická polenta se vaří docela dlouho, aby se pořádně udělala a dala se dobře trávit..? Děkuji
Ty jo, dala bych si, ale trpim na plisne, tak se snazim nehresit