Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Sladké “tvarohové” knedlíky s ovocem (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v naší zdravé verzi. Bez lepku, vajec, mléka i cukru.

Ingredience
na 18 ks
  • 1 ks natural tofu
  • 1/4 hrnku polenty
  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • voda dle konzistence
  • 1 lžíce mletých lněných nebo chia semínek
  • špetka soli
  • sezónní ovoce

Každý večer mi bylo zle, cítila jsem oblast jater a žlučníku, byla jsem téměř pořád na kapkách na trávení. Po přechod...

Jak připravit plněné ovocné tofu knedlíky

  1. V misce smícháme mletý len s citrónovou šťávou a necháme 10 minut odstát.
  2. V mixéru rozmixujeme tofu s namočeným lnem na hladký krém.
  3. Krém přemístíme do mísy a vsypeme polentu a mouku.
  4. Přidáme vodu dle tuhosti těsta.
  5. Propracujeme na těsto.
  6. Dáme vařit vodu se špetkou soli na knedlíky.
  7. Z těsta odebereme kousek uděláme z něj placičku a obalíme jím ovoce.
  8. Knedlíky vhodíme do vroucí vody.
  9. Jakmile vyplavou, jsou hotové.
  10. Propíchneme je vidličkou, aby vyšla pára.
  11. Podáváme s posypkou viz odstavec Praktické.

Praktické

  • Knedlíky podáváme spíše jako dezert, anebo výjimečně jako hlavní chod. Kvůli kombinaci ovoce a obiloviny (mouka) a luštěniny (tofu) nejsou pro náš trávicí trakt tak dobře stravitelné.
  • Pokud se nám nechce obalovat ovoce, můžeme udělat jen knedlíky a k tomu ovocnou omáčku (žahour) – pouze rozvařit ovoce se špetkou soli a případně dosladit zdravým sladidlem (slad, obilný sirup).
  • Knedlíky můžeme posypat mletým mákem, strouhanými oříšky, opraženým strouhaným kokosem nebo kukuřičnou strouhankou, posypat karobem, skořicí nebo perníkem a polít rozehřátým sladem, anebo obilným sirupem nebo tofu tvarohem. Tak, jak to máte rádi.

Obměna

  • Jako mouku se dá použít jakákoliv mouka – bezlepková (pohanka, čirok, …) nebo i lepková celozrnná (pšeničná, špaldová aj.).
  • Ovoce používáme dle sezóny – např. jahody, švestky, meruňky, borůvky aj. Výjimečně můžeme použít i mražené, nejlépe domácí.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Úžasné plněné knedlíky. Opravdu doporučuji. Mak s panellou a burakovy olej. Výborný.. jahody křupavé a lehké dobré.. jak říkal syn. Mami nepojedeš zas do nemocnice?? Naposledy po ovocných knedlikach jsi tam skončila. Jsem ještě nevěděla že mám nesnášenlivost na kravskou bílkovinu a vajíčko. Tvaroh,vajíčko a máslo mě odrovnalo. Hotový koktejl 🙊🙉 ale díky tomu jsem tu s vámi a vařím už 4 týden..

Dobrý den, tou polentou myslíte tu minutkovou polentu nebo klasickou? Ptám se, protože klasická polenta se vaří docela dlouho, aby se pořádně udělala a dala se dobře trávit..? Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...
klub
7
6

Maková náplň do štrúdlů, koláčů a buchet

Tradiční česká maková náplň do štrúdlů, koláčů, buchet, palačinek, těstovin či pohárů. Dá se mlsat i samotná jako luxusní delikatesa. Je to rychlovka a můž...
klub
18
3

Voňavá povidlová náplň do štrúdlů a buchet

Podívejte se, jak snadno a rychle připravit tradiční českou povidlovou náplň do štrúdlů, koláčů, buchet nebo palačinek. Ta naše je sladká, voňavá a bez při...