Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v naší zdravé verzi. Bez lepku, vajec, mléka i cukru.

Ingredience
na 18 ks
  • 1 ks natural tofu
  • 1/4 hrnku polenty
  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • voda dle konzistence
  • 1 lžíce mletých lněných nebo chia semínek
  • špetka soli
  • sezónní ovoce

Jak připravit plněné ovocné tofu knedlíky

  1. V misce smícháme mletý len s citrónovou šťávou a necháme 10 minut odstát.
  2. V mixéru rozmixujeme tofu s namočeným lnem na hladký krém.
  3. Krém přemístíme do mísy a vsypeme polentu a mouku.
  4. Přidáme vodu dle tuhosti těsta.
  5. Propracujeme na těsto.
  6. Dáme vařit vodu se špetkou soli na knedlíky.
  7. Z těsta odebereme kousek uděláme z něj placičku a obalíme jím ovoce.
  8. Knedlíky vhodíme do vroucí vody.
  9. Jakmile vyplavou, jsou hotové.
  10. Propíchneme je vidličkou, aby vyšla pára.
  11. Podáváme s posypkou viz odstavec Praktické.

Praktické

  • Knedlíky podáváme spíše jako dezert, anebo výjimečně jako hlavní chod. Kvůli kombinaci ovoce a obiloviny (mouka) a luštěniny (tofu) nejsou pro náš trávicí trakt tak dobře stravitelné.
  • Pokud se nám nechce obalovat ovoce, můžeme udělat jen knedlíky a k tomu ovocnou omáčku (žahour) – pouze rozvařit ovoce se špetkou soli a případně dosladit zdravým sladidlem (slad, obilný sirup).
  • Knedlíky můžeme posypat mletým mákem, strouhanými oříšky, opraženým strouhaným kokosem nebo kukuřičnou strouhankou, posypat karobem, skořicí nebo perníkem a polít rozehřátým sladem, anebo obilným sirupem nebo tofu tvarohem. Tak, jak to máte rádi.

Obměna

  • Jako mouku se dá použít jakákoliv mouka – bezlepková (pohanka, čirok, …) nebo i lepková celozrnná (pšeničná, špaldová aj.).
  • Ovoce používáme dle sezóny – např. jahody, švestky, meruňky, borůvky aj. Výjimečně můžeme použít i mražené, nejlépe domácí.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...
  1. To bola rýchlovka. Knedlíky so slivkami a makom som spravila za chvíľočku. S cestom sa krásne pracovalo, je jemnučké a ľahká.
    Ďakujeme za recept,všetkým nám chutilo :-)

  2. Recept jsem zkoušela, těsto bylo hodně tuhé, tak jsem přidala trochu vody. Pak se s ním pracovalo opravdu skvěle. Balila jsem menší švestky a z uvedeného množství mi vyšlo 10 ks knedlíků. Na to rýžový sirup, trochu kokosového oleje a mletý kokos. Bylo to výborné.

    • naředit vodou nebo nadlehčit přidáním burizonů, mixovaných lněných semínek apod.

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSušené bezinky – superfoods i přírodní lék
Další článek12 faktů, kterými vás překvapí meruňky