Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Sladké “tvarohové” knedlíky s ovocem (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v naší zdravé verzi. Bez lepku, vajec, mléka i cukru.

Ingredience
na 18 ks
  • 1 ks natural tofu
  • 1/4 hrnku polenty
  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • voda dle konzistence
  • 1 lžíce mletých lněných nebo chia semínek
  • špetka soli
  • sezónní ovoce

Díky změně stravy jsem za rok shodila více než 7 kg, Naučila jsem se vařit spoustu chutných zdravých jídel a na mnohý...

Jak připravit plněné ovocné tofu knedlíky

  1. V misce smícháme mletý len s citrónovou šťávou a necháme 10 minut odstát.
  2. V mixéru rozmixujeme tofu s namočeným lnem na hladký krém.
  3. Krém přemístíme do mísy a vsypeme polentu a mouku.
  4. Přidáme vodu dle tuhosti těsta.
  5. Propracujeme na těsto.
  6. Dáme vařit vodu se špetkou soli na knedlíky.
  7. Z těsta odebereme kousek uděláme z něj placičku a obalíme jím ovoce.
  8. Knedlíky vhodíme do vroucí vody.
  9. Jakmile vyplavou, jsou hotové.
  10. Propíchneme je vidličkou, aby vyšla pára.
  11. Podáváme s posypkou viz odstavec Praktické.

Praktické

  • Knedlíky podáváme spíše jako dezert, anebo výjimečně jako hlavní chod. Kvůli kombinaci ovoce a obiloviny (mouka) a luštěniny (tofu) nejsou pro náš trávicí trakt tak dobře stravitelné.
  • Pokud se nám nechce obalovat ovoce, můžeme udělat jen knedlíky a k tomu ovocnou omáčku (žahour) – pouze rozvařit ovoce se špetkou soli a případně dosladit zdravým sladidlem (slad, obilný sirup).
  • Knedlíky můžeme posypat mletým mákem, strouhanými oříšky, opraženým strouhaným kokosem nebo kukuřičnou strouhankou, posypat karobem, skořicí nebo perníkem a polít rozehřátým sladem, anebo obilným sirupem nebo tofu tvarohem. Tak, jak to máte rádi.

Obměna

  • Jako mouku se dá použít jakákoliv mouka – bezlepková (pohanka, čirok, …) nebo i lepková celozrnná (pšeničná, špaldová aj.).
  • Ovoce používáme dle sezóny – např. jahody, švestky, meruňky, borůvky aj. Výjimečně můžeme použít i mražené, nejlépe domácí.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobrý den, tou polentou myslíte tu minutkovou polentu nebo klasickou? Ptám se, protože klasická polenta se vaří docela dlouho, aby se pořádně udělala a dala se dobře trávit..? Děkuji

Ty jo, dala bych si, ale trpim na plisne, tak se snazim nehresit

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...
klub
7
6

Maková náplň do štrúdlů, koláčů a buchet

Tradiční česká maková náplň do štrúdlů, koláčů, buchet, palačinek, těstovin či pohárů. Dá se mlsat i samotná jako luxusní delikatesa. Je to rychlovka a můž...
klub
18
3

Voňavá povidlová náplň do štrúdlů a buchet

Podívejte se, jak snadno a rychle připravit tradiční českou povidlovou náplň do štrúdlů, koláčů, buchet nebo palačinek. Ta naše je sladká, voňavá a bez při...