Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v naší zdravé verzi. Bez lepku, vajec, mléka i cukru.
Ingredience
na 18 ks
  • 1 ks natural tofu
  • 1/4 hrnku polenty
  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • voda dle konzistence
  • 1 lžíce mletých lněných nebo chia semínek
  • špetka soli
  • sezónní ovoce

Jak připravit plněné ovocné tofu knedlíky

  1. V misce smícháme mletý len s citrónovou šťávou a necháme 10 minut odstát.
  2. V mixéru rozmixujeme tofu s namočeným lnem na hladký krém.
  3. Krém přemístíme do mísy a vsypeme polentu a mouku.
  4. Přidáme vodu dle tuhosti těsta.
  5. Propracujeme na těsto.
  6. Dáme vařit vodu se špetkou soli na knedlíky.
  7. Z těsta odebereme kousek uděláme z něj placičku a obalíme jím ovoce.
  8. Knedlíky vhodíme do vroucí vody.
  9. Jakmile vyplavou, jsou hotové.
  10. Propíchneme je vidličkou, aby vyšla pára.
  11. Podáváme s posypkou viz odstavec Praktické.

Praktické

  • Knedlíky podáváme spíše jako dezert, anebo výjimečně jako hlavní chod. Kvůli kombinaci ovoce a obiloviny (mouka) a luštěniny (tofu) nejsou pro náš trávicí trakt tak dobře stravitelné.
  • Pokud se nám nechce obalovat ovoce, můžeme udělat jen knedlíky a k tomu ovocnou omáčku (žahour) – pouze rozvařit ovoce se špetkou soli a případně dosladit zdravým sladidlem (slad, obilný sirup).
  • Knedlíky můžeme posypat mletým mákem, strouhanými oříšky, opraženým strouhaným kokosem nebo kukuřičnou strouhankou, posypat karobem, skořicí nebo perníkem a polít rozehřátým sladem, anebo obilným sirupem nebo tofu tvarohem. Tak, jak to máte rádi.

Obměna

  • Jako mouku se dá použít jakákoliv mouka – bezlepková (pohanka, čirok, …) nebo i lepková celozrnná (pšeničná, špaldová aj.).
  • Ovoce používáme dle sezóny – např. jahody, švestky, meruňky, borůvky aj. Výjimečně můžeme použít i mražené, nejlépe domácí.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Recept jsem zkoušela, těsto bylo hodně tuhé, tak jsem přidala trochu vody. Pak se s ním pracovalo opravdu skvěle. Balila jsem menší švestky a z uvedeného množství mi vyšlo 10 ks knedlíků. Na to rýžový sirup, trochu kokosového oleje a mletý kokos. Bylo to výborné.

    • naředit vodou nebo nadlehčit přidáním burizonů, mixovaných lněných semínek apod.

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTřešňový želé řez (bez lepku)
Další článekČas sušení bylinek a koření