Chlouba české a moravské kuchyně
Tento “kulatý pokrm” má u nás opravdu silnou tradici. O tom svědčí i fakt, že si v Česku sladké knedlíky již dlouhé roky dopřáváme v sezóně ovoce od května do podzimu jako hlavní chod. V západní Evropě nenarazíte na stát, který by měl sladké jídlo jako hlavní chod, stejně jako tady my v Česku. V pozdním jaru se knedlíky plní rebarborou, pak přichází na řadu jahody, třešně, meruňky, borůvky a nakonec švestky. Právě švestkové knedlíky mají největší ohlas i ve světě.
Stáhni si ZDARMA
První zmínku o ovocných knedlících najdeme v české kuchařce ze 17. století. Šlo o knedlíky švestkové, ale kupodivu byly připravované smažením. Později se začaly dělat i vařené z různých druhů těst jako např. z těsta páleného, žemlového, krupicového, bramborového, třeného nebo kynutého. Na Moravě se sypaly mákem, v Čechách se jedly s tvarohem, na Letovicku se polévaly smetanou.
Dáte si “blbouny”?
Knedlíky měly v různých částech a krajích Česka různá pojmenování – v Polabí se jim říkalo obálky, na Slovácku zase kuliváre. V hanáčtině se kynutým ovocným knedlíkům říká blbouny. Tento název vznikl jako pojmenování pro vězeňský knedlík plněný povidly, který byl určitě nevalné kvality, stejně jak chléb komisárek. Později se název rozšířil i do vojenského slangu. Možná, že byl právě tento název inspirován českým názvem ptáka – blbouna nejapného, který získal své jméno kvůli neschopnosti se bránit. A vězni a vojáci se také nemohli bránit – museli se spokojit s tím, co dostali, jinak by zůstali bez jídla. Tento název pro sladké knedlíky se po návratu z vojny “uhnízdil” i v běžných českých domácnostech.
Ctěné švestkové knedlíky v TOP 10 jídel světa
Švestkové knedlíky byly v Evropě tak proslulé, že je francouzský labužník Edouard de Pomiane zařadil mezi deset nejlepších jídel světa. Věrným ctitelem byl také básník Jan Neruda, který o nich napsal i jeden ze svých vtipných fejetonů. „Ne snad, že bych kvůli švestkovým pohrdal jinými – ó né, to nikdy! Vítám lahodný tvarohový, s pocitem spokojenosti pohlížím na krupicový a hned se poddám, když se objeví veselý knedlík třešňový. Ale se švestkou v hubě člověk šišlá rozkoší, až mu oči svítí. Švestkový knedlík je můj jídelní ideál!“ Naše sladké knedlíky jsou kuriozitou a jídlem, které chce ochutnat každý cizinec.
Plněné sladké knedlíky ze zahraničí
– Germknödel – tradiční rakouský a bavorský knedlík vařený ve slané vodě plněný povidly s mákem, politý máslem nebo vanilkovým krémem
– Dampfnudel – tradiční rakouský, bavorský a německý (jižní Německo a Alsasko) knedlík smažený nebo vařený ve směsi mléka a másla. Uvnitř je buď náplň ovocná, marmeládová nebo vanilkový krém.
3 TOP zdravá FIT těsta na výtečné sladké knedlíky
Klasické sladké knedlíky z bílé mouky, vejce, cukru a mléčných výrobků jsou možná hříšně dobré, ale také hříšně kalorické a našemu zdraví spíše škodí, než prospívají. Máme pro vás inspiraci na 3 výborná těsta na sladké knedlíky zcela bez bílé mouky, cukru, vajec a mléčných produktů. Těsta jsou většinou založena na bezlepkových celých zrnech jako jsou jáhly a pohanka nebo na bílkovině tofu, proto si je v rozumné míře můžete dopřát, i když se snažíte zhubnout. Vyživíme tělo a zároveň si pochutnáme!
1. Sladké knedlíky z pohankové krupice
- 100 g pohankové krupice
- 0,25 l vody
- špetka soli
- 50 – 70 g pohankové mouky
- švestky nebo jiného ovoce
- mletý mák
- sladěnka nebo sirup
- Dáme vařit čtvrt litru vody.
- Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
- Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
- Krupice by měla být hustá.
- Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
- Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
- Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
- Do středu placičky vložíme půlku švestky a uděláme kuličku.
- Naplněné knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty.
- Přemístíme na talířek a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
- Posypeme mletým mákem a polijeme sladem nebo sirupem.
2. Sladké knedlíky z jáhlového těsta
- 250 g jáhel
- cca 1 hrnek kukuřičné mouky
- špetka soli
- meruňky nebo jiné ovoce
- Uvařte jáhly v poměru s vodou 1:2, cca 20 minut.
- Jáhly nechejte zcela vychladnout. Klidně i přes noc v lednici.
- Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
- Rozpulte meruňky.
- Odebírejte kousky těsta a balte do nich půlky meruněk.
- Dejte vařit vodu se špetkou soli.
- Až voda začne bublat, vložte do ní knedlíky a vařte do vyplavání.
- Knedlíky vyberte a nechejte odkapat.
- Podávejte například s karobovou polevou.
3. Sladké knedlíky “tvarohové” z tofu těsta
- 1 ks natural tofu
- 1/4 hrnku polenty
- 3/4 hrnku celozrnné nebo bezlepkové mouky
- špetka soli
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžíce “vejce” ze lněného nebo chia semínka
- 1 lžíce rýžového sirupu (není nutné)
- jahody nebo jiné ovoce
- Lněné nebo chia semínko smícháme s vymačkanou šťávou z citronu a necháme nabobtnat 10 minut.
- Do mixéru dáme tofu a namočená semínka v citronu a vše rozmixujeme na jemný krém.
- Přidáme špetku soli, polentu a mouku a vypracujeme hutné těsto.
- Dáme si vařit vodu na knedlíky s troškou soli.
- Těstem obalíme ovoce.
- Jakmile voda začne vřít, vhazujeme do ní knedlíky a necháme vařit.
- Až knedlíky vyplavou, tak je vybereme a necháme odkapat na sítku.
- Podáváme posypané mletými opraženými oříšky (či kokosem), kakaem a polité rostlinným sirupem nebo sladem.
S čím knedlíky podávat?
- mletý mák
- opražený strouhaný kokos
- opražené mleté oříšky
- skořice
- kakao
- kokosový olej
- rostlinný sirup (rýžový, javorový, pšeničný, datlový aj.)
- slad (sladěnka)
- rostlinný jogurt
- karobová poleva
- rozvařená povidla
- dušené ovoce (žahour)
Máte chuť na knedlíky, ale právě není sezóna čerstvého ovoce?
– Udělejte si jablečné knedlíčky: smíchejte nahrubo strouhaná jablka (500 g) a 130 g kukuřičné krupice nebo polenty. Nechejte 1,5 hodiny odpočinout. Udělejte kuličky a vařte ve vodě do vyplavání. Posypejte na talíři skořicí, kokosovým olejem (rostlinným máslem) a rostlinným sirupem nebo sladem.
– Vyberte si jedno ze 3 těst výše a naplňte ho povidly nebo džemem. Podávejte s mletým mákem a rostlinným sirupem.
Praktické tipy na vaření knedlíků
- Knedlíky nemusíte vařit ve vodě, ale můžete využít také pařáček a napařovat je.
- Pokud knedlíky vaříte ve vodě, sáhněte po větším hrnci a naplňte ho velkým množstvím vody.
- Nevkládejte do hrnce velký počet knedlíků zaráz, voda by se příliš ochladila a trvalo by déle, než by začala znovu vřít a knedlíky se mohly začít rozpadat.
- Knedlíky se nesmí rozvařit, jinak se začnou rozpadat. Proto jakmile vyplavou, je třeba je vytáhnout.
- Hotové knedlíky vyjměte a na talíři vždy propíchněte vidličkou, aby vyšla ven pára.
- Pokud používáte zmražené ovoce, je třeba jím knedlíky plnit co nejdříve. Pokud ovoce začne pouštět šťávu, balení knedlíků se může zkomplikovat a budou se rozpadat.
Doporučení Jíme Jinak
Nezapomeňte, že ovoce a obilovina nejsou ideální kombinace, proto si ovocné knedlíky užíváme jen jako občasné zpestření jídelníčku v sezóně ovoce. Pokud už máte vyzkoušeno, že se vám ovoce s obilím špatně tráví, ale nechcete se téhle pochoutky vzdát, nedávejte si ji jako hlavní jídlo, nýbrž jako přiměřeně velký dezert alespoň hodinu po obědě.
PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?
Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.
Komentáře
Výborné knedliky s meruňkami a sypané mákem.🥰😋❤️
Varil manzel😅…proste nadhera😋