Plněné ovocné knedlíky - švestkové, jahodové, meruňkové... Symbol léta a chlouba české a moravské kuchyně. Švestkové knedlíky byly dokonce zařazeny mezi 10 nejlepších jídel světa a psaly se o nich i fejetony. Sezóna švestek právě vrcholí. Pojďte si připravit plněné knedlíky stejně hříšně dobré, jako ty klasické, ale výživné a méně kalorické. Máme pro vás 3 naše osvědčená těsta na tuto letní pochoutku.

Chlouba české a moravské kuchyně

Tento „kulatý pokrm“ má u nás opravdu silnou tradici. O tom svědčí i fakt, že si v Česku sladké knedlíky již dlouhé roky dopřáváme v sezóně ovoce od května do podzimu jako hlavní chod. V západní Evropě nenarazíte na stát, který by měl sladké jídlo jako hlavní chod, stejně jako tady my v Česku. V pozdním jaru se knedlíky plní rebarborou, pak přichází na řadu jahody, třešně, meruňky, borůvky a nakonec švestky. Právě švestkové knedlíky mají největší ohlas i ve světě.

První zmínku o ovocných knedlících najdeme v české kuchařce ze 17. století. Šlo o knedlíky švestkové, ale kupodivu byly připravované smažením. Později se začaly dělat i vařené z různých druhů těst jako např. z těsta páleného, žemlového, krupicového, bramborového, třeného nebo kynutého. Na Moravě se sypaly mákem, v Čechách se jedly s tvarohem, na Letovicku se polévaly smetanou.

Dáte si „blbouny“?

Knedlíky měly v různých částech a krajích Česka různá pojmenování – v Polabí se jim říkalo obálky, na Slovácku zase kuliváre. V hanáčtině se kynutým ovocným knedlíkům říká blbouny. Tento název vznikl jako pojmenování pro vězeňský knedlík plněný povidlykterý byl určitě nevalné kvality, stejně jak chléb komisárek. Později se název rozšířil i do vojenského slangu. Možná, že byl právě tento název inspirován českým názvem ptáka – blbouna nejapného, který získal své jméno kvůli neschopnosti se bránit. A vězni a vojáci se také nemohli bránit – museli se spokojit s tím, co dostali, jinak by zůstali bez jídla. Tento název pro sladké knedlíky se po návratu z vojny „uhnízdil“ i v běžných českých domácnostech.

Ctěné švestkové knedlíky v TOP 10 jídel světa

Švestkové knedlíky byly v Evropě tak proslulé, že je francouzský labužník Edouard de Pomiane zařadil mezi deset nejlepších jídel světa. Věrným ctitelem byl také básník Jan Neruda, který o nich napsal i jeden ze svých vtipných fejetonů. „Ne snad, že bych kvůli švestkovým pohrdal jinými – ó né, to nikdy! Vítám lahodný tvarohový, s pocitem spokojenosti pohlížím na krupicový a hned se poddám, když se objeví veselý knedlík třešňový. Ale se švestkou v hubě člověk šišlá rozkoší, až mu oči svítí. Švestkový knedlík je můj jídelní ideál!“ Naše sladké knedlíky jsou kuriozitou a jídlem, které chce ochutnat každý cizinec.

Plněné sladké knedlíky ze zahraničí
Germknödel – tradiční rakouský a bavorský knedlík vařený ve slané vodě plněný povidly s mákem, politý máslem nebo vanilkovým krémem
– Dampfnudel – tradiční rakouský, bavorský a německý (jižní Německo a Alsasko) knedlík smažený nebo vařený ve směsi mléka a másla. Uvnitř je buď náplň ovocná, marmeládová nebo vanilkový krém.

3 TOP zdravá FIT těsta na výtečné sladké knedlíky

Klasické sladké knedlíky z bílé mouky, vejce, cukru a mléčných výrobků jsou možná hříšně dobré, ale také hříšně kalorické a našemu zdraví spíše škodí, než prospívají. Máme pro vás inspiraci na 3 výborná těsta na sladké knedlíky zcela bez bílé mouky, cukru, vajec a mléčných produktů. Těsta jsou většinou založena na bezlepkových celých zrnech jako jsou jáhly a pohanka nebo na bílkovině tofu, proto si je v rozumné míře můžete dopřát, i když se snažíte zhubnout. Vyživíme tělo a zároveň si pochutnáme!

1. Sladké knedlíky z pohankové krupice

Ingredience
na 12 knedlíků
  • 100 g pohankové krupice
  • 0,25 l vody
  • špetka soli
  • 50 – 70 g pohankové mouky
  • švestky nebo jiného ovoce
  • mletý mák
  • sladěnka nebo sirup
  1. Dáme vařit čtvrt litru vody.
  2. Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
  3. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
  4. Krupice by měla být hustá.
  5. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  6. Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
  7. Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
  8. Do středu placičky vložíme půlku švestky a uděláme kuličku.
  9. Naplněné knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty.
  10. Přemístíme na talířek a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
  11. Posypeme mletým mákem a polijeme sladem nebo sirupem.

 

2. Sladké knedlíky z jáhlového těsta

Ingredience
na cca 20 knedlíků
  • 250 g jáhel
  • cca 1 hrnek kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • meruňky nebo jiné ovoce
  1. Uvařte jáhly v poměru s vodou 1:2, cca 20 minut.
  2. Jáhly nechejte zcela vychladnout. Klidně i přes noc v lednici.
  3. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  4. Rozpulte meruňky.
  5. Odebírejte kousky těsta a balte do nich půlky meruněk.
  6. Dejte vařit vodu se špetkou soli.
  7. Až voda začne bublat, vložte do ní knedlíky a vařte do vyplavání.
  8. Knedlíky vyberte a nechejte odkapat.
  9. Podávejte například s karobovou polevou.

 

3. Sladké knedlíky „tvarohové“ z tofu těsta

Ingredience
na cca 18 knedlíků
  • 1 ks natural tofu
  • 1/4 hrnku polenty
  • 3/4 hrnku celozrnné nebo bezlepkové mouky
  • špetka soli
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžíce „vejce“ ze lněného nebo chia semínka
  • 1 lžíce rýžového sirupu (není nutné)
  • jahody nebo jiné ovoce
  1. Lněné nebo chia semínko smícháme s vymačkanou šťávou z citronu a necháme nabobtnat 10 minut.
  2. Do mixéru dáme tofu a namočená semínka v citronu a vše rozmixujeme na jemný krém.
  3. Přidáme špetku soli, polentu a mouku a vypracujeme hutné těsto.
  4. Dáme si vařit vodu na knedlíky s troškou soli.
  5. Těstem obalíme ovoce.
  6. Jakmile voda začne vřít, vhazujeme do ní knedlíky a necháme vařit.
  7. Až knedlíky vyplavou, tak je vybereme a necháme odkapat na sítku.
  8. Podáváme posypané mletými opraženými oříšky (či kokosem), kakaem a polité rostlinným sirupem nebo sladem.

S čím knedlíky podávat?

  • mletý mák
  • opražený strouhaný kokos
  • opražené mleté oříšky
  • skořice
  • kakao
  • kokosový olej
  • rostlinný sirup (rýžový, javorový, pšeničný, datlový aj.)
  • slad (sladěnka)
  • rostlinný jogurt
  • karobová poleva
  • rozvařená povidla
  • dušené ovoce (žahour)

Máte chuť na knedlíky, ale právě není sezóna čerstvého ovoce?
– Udělejte si jablečné knedlíčky: smíchejte nahrubo strouhaná jablka (500 g) a 130 g kukuřičné krupice nebo polenty. Nechejte 1,5 hodiny odpočinout. Udělejte kuličky a vařte ve vodě do vyplavání. Posypejte na talíři skořicí, kokosovým olejem (rostlinným máslem) a rostlinným sirupem nebo sladem.
– Vyberte si jedno ze 3 těst výše a naplňte ho povidly nebo džemem. Podávejte s mletým mákem a rostlinným sirupem.

Praktické tipy na vaření knedlíků

  • Knedlíky nemusíte vařit ve vodě, ale můžete využít také pařáček a napařovat je.
  • Pokud knedlíky vaříte ve vodě, sáhněte po větším hrnci a naplňte ho velkým množstvím vody.
  • Nevkládejte do hrnce velký počet knedlíků zaráz, voda by se příliš ochladila a trvalo by déle, než by začala znovu vřít a knedlíky se mohly začít rozpadat.
  • Knedlíky se nesmí rozvařit, jinak se začnou rozpadat. Proto jakmile vyplavou, je třeba je vytáhnout.
  • Hotové knedlíky vyjměte a na talíři vždy propíchněte vidličkou, aby vyšla ven pára.
  • Pokud používáte zmražené ovoce, je třeba jím knedlíky plnit co nejdříve. Pokud ovoce začne pouštět šťávu, balení knedlíků se může zkomplikovat a budou se rozpadat.

Doporučení Jíme Jinak

Nezapomeňte, že ovoce a obilovina nejsou ideální kombinace, proto si ovocné knedlíky užíváme jen jako občasné zpestření jídelníčku v sezóně ovoce. Pokud už máte vyzkoušeno, že se vám ovoce s obilím špatně tráví, ale nechcete se téhle pochoutky vzdát, nedávejte si ji jako hlavní jídlo, nýbrž jako přiměřeně velký dezert alespoň hodinu po obědě.

    Seriál: Jak na jaro

    materiály
    • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
    • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
    • Jídelníček ke stažení!

    Děkuji za skvělý kurz

    Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

    Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

    Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

    Díky za obrovskou inspiraci

    Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

    Nějak mi zmizelo 6 kg

    Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

    Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

    Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

    Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

    Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

    Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

    Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

    Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

    Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

    Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

    Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

    Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

    Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

    Měníte mi život k lepšímu

    Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

    S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

    Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

    V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

    Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

    Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

    Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

    Díky JJ se nám změnil život

    Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

    9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

    Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekŽijem jinak, aneb – proč je dobré míti kocoura
    Další článekStrávníci amerických McDonald’s nakaženi parazity z výkalů