Máme na zahradě jeden menší keř aronie – černého jeřábu. Já si ho moc nevšímám a on i tak statečně roste ve stínu ořechu. Má alespoň krásné červené listy na podzim. :-) Na plody aronie mě upozorňovali různí známí a já stále tvrdila, že to prostě nejím. Před časem ale u mě nastala změna.

Sklízela jsem zrovna celer a několikrát kolem toho keříku prošla. Trvala jsem si na svém – že to prostě nejím, že se to nedá, že vím, že je to zdravé, ale ne, já to fakt nejím. Při jedení čerstvých plodů se mi svírá pusa, drhne to v krku… no prostě nic moc. Když už jsem poněkolikáté procházela kolem keříku, všimla jsem si, že plody jsou krásné, velké a ještě neozobané ptáky. A v tu chvíli jsem si říkala: „No, to by byla opravdu škoda je tam nechat.“ Nechala jsem sklízení celeru a běžela jsem se tedy podívat, jaký je aronie zázrak. 

A on to takový malý zázrak opravdu je.

Co vše aronie obsahuje

  • velké množství vitamínu C, dále vitamíny E, K, B1, B2, B6, B9 A, P
  • minerály a stopové prvky – draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód, který je klíčový pro správnou funkci štítné žlázy
  • rutin, který pozitivně ovlivňuje pevnost a pružnost cév
  • přírodní sorbit vhodný pro diabetiky

Aronie a její účinky

  • Působí příznivě na cévy a srdce.
  • Harmonizuje činnost štítné žlázy.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Aronie obsahuje antokyany, které způsobují svíravou chuť a mají silný antioxidační účinek, působí proti volným radikálům, chrání náš imunitní systém a mají protizánětlivé a hlavně protinádorové účinky.
  • Podporuje činnost jater a ledvin.
  • Pomáhá při chudokrevnosti.
  • Snižuje vysoký krevní tlak.
  • Působí proti zánětům žaludeční sliznice.
  • Pomáhá vylučovat sůl z těla, což je prospěšné pro naše klouby a páteř.
  • Léčí nemoci močových cest díky obsahu kyseliny chinové (prý snad i 5-10x lépe, než brusinka).
  • Celkově posiluje organismus.
  • Působí preventivně proti cukrovce.
  • Pozitivně působí na paměť.

Aronie nemá žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace, vzácně se může vyskytnout alergická reakce.

Jak ji využít

Plody se mohou sušit (jako šípky), můžeme z nich uvařit marmeládu nebo kompot. Nejúčinnější je zpracování čerstvé šťávy do sirupu.
Otrhané plody jsou prý velmi trvanlivé a po sklizni – vydrží natrhané až 2 měsíce (zatím nemám vyzkoušeno). Natrhala jsem z našeho keříku asi mísu. Půlku jsem dala do buchty a z druhé půlky jsem tedy vařila sirup nebo spíš takový džus s rýžovým sirupem.
Mám vyzkoušenou buchtu pro lenochy s aronií a je opravdu moc dobrá… až se musím usmívat, protože do této doby jsem aronii opravdu nejedla a teď mi nevadí ani ta svíravá chuť. Změna je život. :)

Z aronie lze využít i listy na čaj (ty se sbírají na jaře), dál květy a na podzim tedy i plody

U nás se pěstuje jako keř nebo roubovaný strom. My máme keř, do této doby opomíjený, ale odteď se stává mým oblíbencem..:)) 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

  1. Vařením se ničí vitamíny, já zaliji vodkou a nechám vyluhovat a po určité době popíjím. Je to moc dobré a myslím, že po troškách i zdravé. Po vypití přeliji i druhou vodkou/druháka/ a nakonec využiji do jakékoliv buchty na plech a je to opět výborné.

  2. Já jím hned ze stromu bez jakékoliv úpravy. Je pravda, že je to značně svíravá chuť a sladkost nic moc.. ale hecnu se a když se mi křiví huba…vzpomenu na její dobré účinky na zdraví….a nějak to dám….když mi to roste na zahradě.

    • :)) no já je taky takto jím , ale spíš vysaju tu šťávu a zbytek vyplivnu..:) no jak kdy, jak se mi chce, ale už k tomu nemám fakt odpor, jako předtím..:) přesně , říkám si, že je to fakt zdravé…a na koláči mi to chutná a nijak nevadí…

      • Mám aronii na zahradě a jím ji taky tak, ty pecičky nejsem schopna spolknout, dusí mě:) Taky ji odšťavňujeme (i rakytník) a šťávu zamrazime do ledových kostiček (v tvořítku na led) a pak používáme místo citronu do vody nebo čaje. Na chuť jsem si zvykla, naopak už mi chutná:)) Čím déle na stromě, tím lepší.

        • Jo to je dobré to s tím tvořítkem na led, takto to dělám s citronovou šťávou…a ano mě už taky chutná..:) , to jak nechám aronii dlouho na keři tak trochu závisí na ptácích, ale prý to tak je, jak píšeš Leni, že čím déle a prý ještě lépe přemrzlé jsou lepší, tak můžu do budoucna zkoušet..:))

          • Jani, já mám stromek ještě menší, takže zakrývám korunu sítí. Jeden rok jsem to neudělala a ze dne na den nezbyla ani kulička:) Letos jsou plody velké, šťavnaté a začínají i sládnout, stále je mám na stromě a postupně ujídám.

    • Já sirup zavařila, nekazí se mi..marmeládu jen z aronie jsem nedělala, přeci jen má pro mě specifickou chuť, ale míchchala jsem ji s ostatním ovocem, třeba černý rybíz, jahody, višně, to je tedy ovoce z mrazáku…vše rozvařím, rozmixuji, popř. když chci tak propasíruji – pak je jemnější.. a když potřebuji, tak dosladím rýžovým sirupem,popř. dám třeba mletý badyán, nebo skořici.. a vařím do požadované konzistence, já marmelády také zavařuji, snad nikdy se mi žádná nezkazí, stejně se to už tak vaří dlouho, tak o vitamínech to není…a já sklinky neobracím nikdy dnem vzhůru..:)

      • Mně to zplesnivělo totiž už při louhování…. :-( Tak já tomu dám ještě šanci…ale asi spíš s marmeládou (také mám ještě v mrazáku rybíz apod… :-) Zavařujete jak, prosím? A žádný konzervant asi není potřeba nebo něco dáváte? Moc děkuji za rady.

        • Aleno, nedávám žádné konzervanty … a zavařuji v obyčejném nerezovém velkém hrnci na vaření, na dno dám kus froté látky a na to dám sklinky, do půlky sklinek klidně i horkou vodu, když to plním horké…a zavařuji asi 35min, tedy nechám dojít lehounce k varu , pak ztlumím tak, že to občas zabublá a takto zavařuji vše…
          A upřímně, ten sirup jsem dělala minulý rok, letos bylo jen na tu buchtu, a přemýšlím, jak jsem ten sirup dělala, ale když takto nějaký dělám, tak to louhuji jen třeba přes noc v chladu, rozdrtila jsem ovoce a určitě jsem to taky trochu naředila vodou, mě totiž vznikl spíš takový džus, že to ředím ve výsledku tak 1:1 s vodou ….
          A teď tedy vůbec nevím, zda jsem náhodou nepoužila třeba trochu kyseliny citronové, ale fakt nevím…U mě to je s recepty trochu horší, já vše dělám pokaždé nějak jinak..:) tak to se omlouvám, až zase budu někdy dělat , tak dám vědět…:)

  3. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak na zdravé a krásné držení těla
Další článekLikérová špička jinak