Sklízela jsem zrovna celer a několikrát kolem toho keříku prošla. Trvala jsem si na svém – že to prostě nejím, že se to nedá, že vím, že je to zdravé, ale ne, já to fakt nejím. Při jedení čerstvých plodů se mi svírá pusa, drhne to v krku… no prostě nic moc. Když už jsem poněkolikáté procházela kolem keříku, všimla jsem si, že plody jsou krásné, velké a ještě neozobané ptáky. A v tu chvíli jsem si říkala: “No, to by byla opravdu škoda je tam nechat.” Nechala jsem sklízení celeru a běžela jsem se tedy podívat, jaký je aronie zázrak.
A on to takový malý zázrak opravdu je.
Co vše aronie obsahuje
- velké množství vitamínu C, dále vitamíny E, K, B1, B2, B6, B9 A, P
- minerály a stopové prvky – draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód, který je klíčový pro správnou funkci štítné žlázy
- rutin, který pozitivně ovlivňuje pevnost a pružnost cév
- přírodní sorbit vhodný pro diabetiky
Aronie a její účinky
- Působí příznivě na cévy a srdce.
- Harmonizuje činnost štítné žlázy.
- Posiluje imunitní systém.
- Aronie obsahuje antokyany, které způsobují svíravou chuť a mají silný antioxidační účinek, působí proti volným radikálům, chrání náš imunitní systém a mají protizánětlivé a hlavně protinádorové účinky.
- Podporuje činnost jater a ledvin.
- Pomáhá při chudokrevnosti.
- Snižuje vysoký krevní tlak.
- Působí proti zánětům žaludeční sliznice.
- Pomáhá vylučovat sůl z těla, což je prospěšné pro naše klouby a páteř.
- Léčí nemoci močových cest díky obsahu kyseliny chinové (prý snad i 5-10x lépe, než brusinka).
- Celkově posiluje organismus.
- Působí preventivně proti cukrovce.
- Pozitivně působí na paměť.
Aronie nemá žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace, vzácně se může vyskytnout alergická reakce.
Jak ji využít
Plody se mohou sušit (jako šípky), můžeme z nich uvařit marmeládu nebo kompot. Nejúčinnější je zpracování čerstvé šťávy do sirupu.
Otrhané plody jsou prý velmi trvanlivé a po sklizni – vydrží natrhané až 2 měsíce (zatím nemám vyzkoušeno). Natrhala jsem z našeho keříku asi mísu. Půlku jsem dala do buchty a z druhé půlky jsem tedy vařila sirup nebo spíš takový džus s rýžovým sirupem.
Mám vyzkoušenou buchtu pro lenochy s aronií a je opravdu moc dobrá… až se musím usmívat, protože do této doby jsem aronii opravdu nejedla a teď mi nevadí ani ta svíravá chuť. Změna je život. :)
Z aronie lze využít i listy na čaj (ty se sbírají na jaře), dál květy a na podzim tedy i plody.
U nás se pěstuje jako keř nebo roubovaný strom. My máme keř, do této doby opomíjený, ale odteď se stává mým oblíbencem..:))
Komentáře
Nakonec jsem všechnu vylisovanou štávu na robotu ETA po přefiltrování stáčel do lahví, 1díl vodky zalil 1 dílem této šťávy.Pije se ihned a je vynikající.Nekazí se.
Budu už dělat pouze tuto variantu.Všechny vitamíny jsou tak zachovány.Tepelné zpracování ničí tuto vitamínovou bombu.
Letošní sklizeň po prvním mrazíku nakonec byla dobrá volba,protože bobule navíc zesládly jako u ledového vína a nedával jsem žáden řepný cukr,což je o moc zdravější.
Mám 20 keřů Aronie Viking ,jsou už bohužel moc vysoké asi 2 metry.
Zásadně preferuji dát umyté aronie do demionu a potom zalít po vrch kuliček vodkou.
Kuličky také předem v malé umělohmotné misce po troškách rozmačkám jemně mačkadlem na brambory.Jednou jsem naplnil 20 litrový demion až 10 cm po hrdlo,a to jsem se nestačil divit jak to vystřelilo a vymalovalo prádelnu.Nekvasilo to, ale jak kuličky vypily vodku tak nabobtnaly a vystřelil špunt.Proto plnit demion pouze 3/4 objemu! 1 krát týdně protřepávám demion.Maceruji 1-2 měsíce,potom stáčím přes umělohmotné sítko do 750 ml lahví a přidám 1 ks malého vanilkového cukru i mémě.
Marmeláda taky dobrá.Letos jsem nevěděl co s úrodou,ptáci jsou přežraní a zůstalo to všechno na keřích.Bylo mi líto nechat to všechno zmrznout,tak jsem to před mrazem otrhal a na robotu s lisovacím nadstavcem odštavnil.Nevím jak zpracovat bez cukru ,kyseliny a teploty.Kyselinu,cukr zastudena už dělala manželka.