Zdravá alternativa oblíbeného salátu, kde místo majonézy použijeme tofunézu.

Ingredience pro 4 osoby

  • půlka letního či špičatého zelí (asi 300g)
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední cibule
  • umeocet podle chuti cca 3 lžíce
  • kelímek tofunézy
  • (citrón na dochucení)

Postupobrázek-2

Cibuli nakrájíme na velmi jemno, mrkev nastrouháme také na jemno a stejně tak zelí, z kterého použijeme jen šťavnatější části. Přidáme 3 lžíce umeocta a dobře promneme mezi prsty, aby zelenina pustila šťávu. Pokud máme čas, zatížíme menší miskou či talířem na které dáme nějakou zátěž (lahev s vodou) a necháme zatížené alespoň hodinu uležet. Před podávání přidáme kelímek tofunézy a promícháme. Ochutnáme a pokud bude potřeba, dochutíme ještě umeoctem nebo citrónem.

Kombinujeme

Zeleninový salát můžeme přidat k jakémukoliv jídlu jako šťavnatou a čerstvou zeleninovou složku.

Děti

Tento salát mohou děti v malém množství jako součást jídla od 2 let, pokud budou schopné zeleninu správně rozkousat.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!
    • Je to koncentrovaný mix vejce a nezpracovaného oleje. Velká zátěž pro játra. Mnoho lidí má tu zkušenost, že po salátech s majonézou je jim těžko, tak se je naučili dělat s jogurtem. My se vyhýbáme i mléku a děláme to rostlinně, lehce ale chuťově stejné.

    • My ho máme moc rádi, proto jsme hledali zdravou alternativu a od té klasické majonézové je k nerozeznání.

  1. V rámci jarní očisty jsem vyzkoušela ještě víc odlehčenou verzi salátu – místo tofunézy jsem přidala trochu tahini a byla to taky dobrota!

  2. Ten je naprosto dokonalej!! A já zrovna řešila, co udělat s ohromnejma hlávkama zelí, který se mi urodily. .-)

    • Zelí se dá použít místo petržele na bílou omáčku, stačí cibule, zelí, sůl orestovat na oleji, povařit s vodou do měkka a pak dochutit s trochou sójové smetany jako koprovku, křenovou omáčku, znojemskou, česnekovou, ptáčkovou…
      Jinak zelí se dá použít do pickles i na delší kvašení a vydrží uskladněné přes zimu.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMé druhé těhotenství – 2. měsíc
Další článekČočka na kyselo