Zdravá alternativa oblíbeného salátu, kde místo majonézy použijeme tofunézu.

Ingredience pro 4 osoby

  • půlka letního či špičatého zelí (asi 300g)
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední cibule
  • umeocet podle chuti cca 3 lžíce
  • kelímek tofunézy
  • (citrón na dochucení)

Postupobrázek-2

Cibuli nakrájíme na velmi jemno, mrkev nastrouháme také na jemno a stejně tak zelí, z kterého použijeme jen šťavnatější části. Přidáme 3 lžíce umeocta a dobře promneme mezi prsty, aby zelenina pustila šťávu. Pokud máme čas, zatížíme menší miskou či talířem na které dáme nějakou zátěž (lahev s vodou) a necháme zatížené alespoň hodinu uležet. Před podávání přidáme kelímek tofunézy a promícháme. Ochutnáme a pokud bude potřeba, dochutíme ještě umeoctem nebo citrónem.

Kombinujeme

Zeleninový salát můžeme přidat k jakémukoliv jídlu jako šťavnatou a čerstvou zeleninovou složku.

Děti

Tento salát mohou děti v malém množství jako součást jídla od 2 let, pokud budou schopné zeleninu správně rozkousat.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...
    • Je to koncentrovaný mix vejce a nezpracovaného oleje. Velká zátěž pro játra. Mnoho lidí má tu zkušenost, že po salátech s majonézou je jim těžko, tak se je naučili dělat s jogurtem. My se vyhýbáme i mléku a děláme to rostlinně, lehce ale chuťově stejné.

    • My ho máme moc rádi, proto jsme hledali zdravou alternativu a od té klasické majonézové je k nerozeznání.

  1. V rámci jarní očisty jsem vyzkoušela ještě víc odlehčenou verzi salátu – místo tofunézy jsem přidala trochu tahini a byla to taky dobrota!

  2. Ten je naprosto dokonalej!! A já zrovna řešila, co udělat s ohromnejma hlávkama zelí, který se mi urodily. .-)

    • Zelí se dá použít místo petržele na bílou omáčku, stačí cibule, zelí, sůl orestovat na oleji, povařit s vodou do měkka a pak dochutit s trochou sójové smetany jako koprovku, křenovou omáčku, znojemskou, česnekovou, ptáčkovou…
      Jinak zelí se dá použít do pickles i na delší kvašení a vydrží uskladněné přes zimu.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMé druhé těhotenství – 2. měsíc
Další článekČočka na kyselo