Zdravá alternativa oblíbeného salátu, kde místo majonézy použijeme tofunézu.

Ingredience pro 4 osoby

  • půlka letního či špičatého zelí (asi 300g)
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední cibule
  • umeocet podle chuti cca 3 lžíce
  • kelímek tofunézy
  • (citrón na dochucení)

Postupobrázek-2

Cibuli nakrájíme na velmi jemno, mrkev nastrouháme také na jemno a stejně tak zelí, z kterého použijeme jen šťavnatější části. Přidáme 3 lžíce umeocta a dobře promneme mezi prsty, aby zelenina pustila šťávu. Pokud máme čas, zatížíme menší miskou či talířem na které dáme nějakou zátěž (lahev s vodou) a necháme zatížené alespoň hodinu uležet. Před podávání přidáme kelímek tofunézy a promícháme. Ochutnáme a pokud bude potřeba, dochutíme ještě umeoctem nebo citrónem.

Kombinujeme

Zeleninový salát můžeme přidat k jakémukoliv jídlu jako šťavnatou a čerstvou zeleninovou složku.

Děti

Tento salát mohou děti v malém množství jako součást jídla od 2 let, pokud budou schopné zeleninu správně rozkousat.

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

    • Je to koncentrovaný mix vejce a nezpracovaného oleje. Velká zátěž pro játra. Mnoho lidí má tu zkušenost, že po salátech s majonézou je jim těžko, tak se je naučili dělat s jogurtem. My se vyhýbáme i mléku a děláme to rostlinně, lehce ale chuťově stejné.

    • My ho máme moc rádi, proto jsme hledali zdravou alternativu a od té klasické majonézové je k nerozeznání.

  1. V rámci jarní očisty jsem vyzkoušela ještě víc odlehčenou verzi salátu – místo tofunézy jsem přidala trochu tahini a byla to taky dobrota!

  2. Ten je naprosto dokonalej!! A já zrovna řešila, co udělat s ohromnejma hlávkama zelí, který se mi urodily. .-)

    • Zelí se dá použít místo petržele na bílou omáčku, stačí cibule, zelí, sůl orestovat na oleji, povařit s vodou do měkka a pak dochutit s trochou sójové smetany jako koprovku, křenovou omáčku, znojemskou, česnekovou, ptáčkovou…
      Jinak zelí se dá použít do pickles i na delší kvašení a vydrží uskladněné přes zimu.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMé druhé těhotenství – 2. měsíc
Další článekČočka na kyselo