- 2 hrnky do máslova uvařených fazolí (v našem receptu byly použity adzuki, ale mohou být i jiné)
- 1 větší cibule
- hrnek jakékoliv uvařené obiloviny ( rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
- olej asi 2 pol. lžíce
- sůl
- 3 stroužky česneku
- sojová omáčka
- majoránka
- špetka tymiánu (nemusí být)
- 4-6 listů rýžového papíru
- Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova.
- Uvařené fazole smícháme s cibulkou, uvařenou obilovinou, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo akorát slané.
- Plátek rýžového papíru namočíme buď v talíři, nebo přímo pod kohoutkem a položíme ideálně na dřevěný vál, nebo prkénko.
- Po chvilce papír úplně povolí a to je okamžik, kdy do něj doprostřed dáme asi 3 lžíce hmoty.
- Vnější okraje (tj. pravý a levý) rýžového papíru zahneme dovnitř, jako když skládáme obálku a pevně utáhneme.
- Horní okraj přehneme dolů a dolní nahoru. Měl by vzniknout úhledný balíček ideálně obdelníkového tvaru.
- Do kvalitní pánve nejlépe keramické, nebo titanové dáme vysokou vrstvu oleje asi 3-4 cm a rozpálíme ho na nejvyšší stupeň.
- Karbanátky klademe do oleje spojem dolů, aby se zatáhl a hmota nevytekla ven.
- Pečeme po obou stranách do zlatova, celou dobu je nutné mít olej hodně rozpálený.
Praktické
- Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
- Pokud jsou fazole hodně kompaktní, doporučuji hmotu lehce pomixovat tyčkovým mixérem, aby se vše lépe propojilo. Hmota by měla být akorát hustá, jako na klasické karbanátky, možná lehce mazlavější.
- Hotové karbanátky pokládejte na savý papír, aby se odstranil přebytečný tuk.
- Karbanátky jsou výborné s jáhlovo – batátovou kaší a salátem z daikonu, který pomáhá trávit tuky. Talíř ještě doplňte o kvašenou zeleninu.
- Jelikož nákyp obsahuje cibuli, ideálně by se karbanátky měly zkonzumovat do 2 hodin. Pokud jste ale zdravý, můžete si je udělat i do zásoby, jen nezapomeňte pokrm doplnit o čerstvě upravenou zeleninu.
Obměna
- Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, ale jen malý kousek (jsou mastné a těžké na trávení).
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Výborné karbanátky.Dělala jsem z fazolí adzuki a rýžovo-dýnovou kaší s opraženou cibulí a s česnekem.S kešu smetanou je to dobrůtka. 😋💯🥰
Výborné karbanátky ❤️