Luštěninové karbanátky byly pro nás další krok k mužským žaludkům. Zejména ty smažené v rýžovém papíru velmi potěšily jejich chuťové buňky. Když dáte na talíř takový karbanátek, po mase se nikomu stýskat nebude.
Ingredience
4 porce
  • 2 hrnky do máslova uvařených fazolí (v našem receptu byly použity adzuki, ale mohou být i jiné)
  • 1 větší cibule
  • hrnek jakékoliv uvařené obiloviny ( rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • majoránka
  • špetka tymiánu (nemusí být)
  • 4-6 listů rýžového papíru

Postup

  1. Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova.
  2. Uvařené fazole smícháme s cibulkou, uvařenou obilovinou, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo akorát slané.
  3. Plátek rýžového papíru namočíme buď v talíři, nebo přímo pod kohoutkem a položíme ideálně na dřevěný vál, nebo prkénko.
  4. Po chvilce papír úplně povolí a to je okamžik, kdy do něj doprostřed dáme asi 3 lžíce hmoty.
  5. Vnější okraje (tj. pravý a levý) rýžového papíru zahneme dovnitř, jako když skládáme obálku a pevně utáhneme.
  6. Horní okraj přehneme dolů a dolní nahoru. Měl by vzniknout úhledný balíček ideálně obdelníkového tvaru.
  7. Do kvalitní pánve nejlépe keramické, nebo titanové dáme vysokou vrstvu oleje asi 3-4 cm a rozpálíme ho na nejvyšší stupeň.
  8. Karbanátky klademe do oleje spojem dolů, aby se zatáhl a hmota nevytekla ven.
  9. Pečeme po obou stranách do zlatova, celou dobu je nutné mít olej hodně rozpálený.

Praktické

  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
  • Pokud jsou fazole hodně kompaktní, doporučuji hmotu lehce pomixovat tyčkovým mixérem, aby se vše lépe propojilo. Hmota by měla být akorát hustá, jako na klasické karbanátky, možná lehce mazlavější.
  • Hotové karbanátky pokládejte na savý papír, aby se odstranil přebytečný tuk.
  • Karbanátky jsou výborné s jáhlovo – batátovou kaší a salátem z daikonu, který pomáhá trávit tuky. Talíř ještě doplňte o kvašenou zeleninu.
  • Jelikož nákyp obsahuje cibuli, ideálně by se karbanátky měly zkonzumovat do 2 hodin. Pokud jste ale zdravý, můžete si je udělat i do zásoby, jen nezapomeňte pokrm doplnit o čerstvě upravenou zeleninu.

Obměna

  • Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, ale jen malý kousek (jsou mastné a těžké na trávení).

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Neuvěřitelných 53 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Že jo? A nejlepší na tom je, že jelita a jitrnice mi nikdy nechutnalo, ale tohle ano :-)))

  1. Dnes jsem tyto karbenátky pekla v troubě na pečícím papíru. Jen jsem je před pečením zlehka zastříkla olivovým olejem ze spreje. Takře odpadlo smažení ve vrstvě oleje,obracení a následné odsávání tuku. Super!

    • Chytré řešení, taky ráda peču v troubě, není to pak tak mastné. Ale z oleje nám chutnají víc 🙂

  2. Vcera jsem si rekla, ze Vas uz nebudu tolik zahlcovat svymi komentari, abych Vam to tu neucpala 😉 Jenze dneska jsem zjistila, ze se to proste nedaaaaaa!!!!, kdyz to mate vsechno TAAAK DOBRY!!! 😉 Tyhle karbanatky v ryzovem papiru byla moje premiera. Karbanatky normalne delam, ale ryzovy papir moc nepouzivam – od ted budu! Prisla navsteva, ktera neji jinak – karbanatky zmilzely behem vteriny..!! A to byl plan, ze jeste nejake vysetrime na veceri, no reknu Vam – byla to jizda 🙂 Pridavam na seznam oblibenych – no spis zboznovanych 😀 😉 MOC DIKY!!! Ja Vas nemit…..!! 😉

  3. jedním slovem výborné :-). Muž přišel domů a říká ukaž co to máš a ochutnal mi z talíře, vyděšeně se na mě podíval a říká……”TY MÁŠ JITRNICI!” 😀 😀

    • Kdyz jsem cetla komentar o jitrnici, jen jsem se smala. Kdyz jsem smes balila do papiru, uz jsem tu jitrnici chapala. Kdyz jsem je vyndala z trouby, zase jsem se jen smala, protoze mi stejne jako jitrnice vytekly. 😀 ale kdyz jsem se zakousla, chutove mi je pripomnely. 😀 luxusni zalezitost..snedla jsem jich mnohem vice, nez jsem puvodne zamyslela. 😀

  4. je ten rýžový papír potřeba ? já ho doma nemám… respektive bez toho papíru nebudou karboše tak dobré ? 🙂 děkujuuu

    • Není to podmínka, je to spíš takový zlepšovák – pojistka tvaru (v rýžovém papíru se dá udělat i řidší těsto, protože ten papír to udrží a obsah se nerozteče po pánvičce) a navíc je to křupavá dobrota. Běžně ale dělíme karbanátky bez rýžového papíru.

  5. Dnes jsem zkoušela tyto karbanátky se zelím a s grilovanou polentou. Karbanátky se povedly, na tomto jídle jsem si velice pochutnala a zařadila ho do svých oblíbených. Díky za skvělý recept.

  6. Dnes jsem je zkoušela, je to jednodušší, než jsem myslela. Stačilo jen den předem uvařit kroupy a fazole. Pro jistotu jsem si prohlédla video o zamotávání rýžového papíru, to byl fakt dobrý nápad ho uveřejnit. Výsledek byl napoprvé výborný, určitě to znovu uvařím.Díky!

  7. Holky, můžu se prosím zeptat? Moje karbanátky jsou chuťově moc dobré – ta náplň, ale po usmažení a nechání chvilku na talíři jsou gumové, opravdu hodně. Žádná křupavá rolka. Máte to taky tak? Nemá to být krásně křupavé? Nebo jsem jen očekávala více od rýžového papíru_ Pracovala jsem sním poprvé, díky videu se podařily hezky zamotat…

  8. Taky se připojím s chválou! přidala jsem pohanku od snídaně a lžíci lahůdkového droždí a lžíci pšeničných klíčků.Dobrota!
    a malý tip na youtube najdete soupstu ukázek jak zamotat rolku např:
    http://www.youtube.com/watch?v=IfI1wMeDXhg

    • Dnes jsem je opět dělala a zase se mi rozpadly… to jsem ještě neviděla tohle video! škoda, že jsem ho neviděla dřív. Fígl je v tom motání! já to přeložila jak dopis a na té druhé straně byl jen takový slabý kus a proto se trhal! Takže na potřetí už to snad dopadne dobře!

    • Jooo, zamotala jsem podle videa a dělala jsem to už 2x a dobrý! Jo a jednou s azuki a jednou s uzeným tofu a druhá polovička to zbaštila:-D Prostě jsem neříkala, co tam je, předložila to masožroutovi a byla jsem pochválená:-D

  9. Holky, díky moc za recept. Dnes jsem dělala tyto karbanátky z hnědé čočky, k nim bramborovou kaši z dýně a jáhel a byla jsem prohlášena za Bohyni! 😀 I dvouletý syn Ondra se olizoval až za ušima a karbanátku říkal “maso”. 🙂 Díky, úžasné. Příště vyzkouším s fazolemi.

  10. Delala jsem jiz 2x, dopadly dobre, chutove vyborne, papir se nerozpadl…jen jsem je poprve pak polozila na klasicky kuchynsky ubrousek a prilepily se, tak bacha na to…:) Muz je miluje :))

    • Mně se po usmažení taky přilepily, jak na ubrousek, tak na talíř i na dřevěné prkénko… Na co je teda položit před podáváním, když je nechci nechat v oleji? Napadá mě další, suchá titanová pánev, ale mám jenom jednu…

  11. Ahoj, jen bych se Vás chtěla zeptat na čem smažíte? Klasický řepkový olej? Nebo nějaký speciální? Řepkový mi nedělá moc dobře, jsem zvyklá na sádlo, ale to pak není vegan a už vůbec podle makrobiotických zásad, že?

    • Ideální na smažení je sezamový olej panenský, snese vysoké teploty. Probio prodávápřímo směs olejů na smažení a je ze směsi slunečnicového a sezamového oleje.

      • Myslím, že oleje na pečení / smažení (ať už Bioharmonie, Countrylife nebo jiné) jsou jednodruhové – speciálně upravená odrůda slunečnice s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin.

  12. Trošku jsem obměnila recept a do směsi uvařených fazolek a rýže jsem přidala upečenou červenou řepu, trochu umeocta, tamari sojové omáčky, majoránku a výsledek je naprosto úžasný. MŇAM.

    Také je dělám na plechu s pečícím papírem, který potřu olejem. Olejem potřu i psaníčka z rýžového papíru a nechám cca 10 mnt na 250C. Ve výsledku nejsou rozhodně vysušené a moje kuchyň nepotřebuje díky prskajícímu oleji kompletní očistu 🙂

    • Takhle to zkusím příště:) Taky se mi ten papír protrhl a už vůbec to nešlo otočit, jak jsem se pokusila karbanátek podhrábnout, tak se to všechno vylilo. A ten postup v troubě si mi dost líbí – kuchyň bude čistší, spotřebováno méně oleje… 🙂

      • Ja ked som smazila este masove zavitky s ryz.papierom a lepili sa,som ich najprv posurove lozila do dierkovanej naberacky a az tu so zavitkom do rozpaleneho oleja,po chvilke osmazenia som to kludne mohla do toho oleja z naberacky polozit a dokoncit..to fungovalo..

  13. Dobrý den, karbenátky se povedly na prvni pokus a byly velice chutné a syté. Snědl je i můj tříletý syn, nejdriv se moc netvářil, ale když jsem mu řekla, že jsou v tom ´chytré´ fazole, tak to slupnul.
    Chtela bych se vas zeptat´ jestli se vasi stravou da i přibrat? Jsem kojici maminka, mladšímu synovi je 9 měsíců a ma pres 9 kg, kojim 4x denně a dvakrat ma zelenivo obilne jidlo. Jim zatim jinak jen snidane a obedy jednu svacinu a jednou az dvakrat tydne maso. Pri svych 183 cm vazim 57 kg, coz uz je docela malo, mivala jsem vzdy tak 64 kg. Mate nejakou radu co si pridat do jidelnicku, nebo jestli pridat vice jidla malemu, kolik porci mleka by mu melo stacit, kdyz mu nechci davat zatim lusteniny ani maso? Děkuji a fandím vašemu snažení!!

    • Co tady píše Helča s Evou, tak do 1 roku by se mělo více kojit než přikrmovat. Já jsem kojila 5x denně do 2 let a 4x denně přikrmovala. Vy si můžete přidat ještě jednu svačinu, jestli to zvládnete časově. Ale až se tělo vyčistí, začnete zase trochu nabírat a budete mít správný stavební materiál.

  14. Skvělý recept!!!!! 🙂 Včera jsem dělala karbanátky v rýžovém papíru z ovsa a červené čočky, česneku jsem dala akorát jeden stroužek a výsledek byl super. Chuťově mi to tak trochu připomínalo jitrnici 🙂

  15. Tak jsme je včera vyzkoušeli. Byla to moje “jímejinak” prvotina 🙂 a vařila jsem poprvé pro manžela, tak jsem se modlila, aby mi je nehodil na hlavu. A výsledek… Snědl i mojí porci na druhý den 🙂
    Jedině se mi rýžový papír už trochu trhal při namočení a pak, když jsem ještě vlhké balíčky dávala na rozpálenou pánev, tak to dost prskalo a trocha náplně se dostala i mimo. Ale to vychytám, příště zkusím na méně oleje nebo v té troubě.
    Když dáváte karbanátky do trouby, také je balíte do rýžového papíru?
    Moc děkuji za vaše stránky, je to velká inspirace. Vlastně mi přijdou jako první stránky o vaření, které stojí za to číst. Díky!

  16. Tak jsem dnes experimentovala poprvé s ryzovym papírem 😉 právě jsme dojedli tyto karbanátky a ještě mi zbyly 2 pro manžela, az dorazi z práce.
    No pokus to byl dost náročný, nevím úplně jak na ten papír?!? Zabalila jsem do něj hmotu, utahla, ale na pánvi se pak vzdouval uvnitř pod papírem stejne vzduch. Takže po otočení vždy nakonec papír praskl a obsah zacal trosku unikat ven 🙁 navíc dovnitř vtekal samozřejmě olej, takže byly pořádně promaštené ;-000 posledni 2 kousky jsem tedy zkusila jen tak bez papíru a také mi nedržely a rozpadaly se. No měla jsem přidat tu mouku, ale to uz bylo pozdě. Nicméně i tak jsem je dosmažila a vysledek chuťové předčil veškerá očekávání 😉
    Opět vynikající recept a kdyz se člověk hned nenechá odradit třeba konzistencí nebo tak, nakonec si neskutečně pochutná. Jelikoz nemohu uz déle nikde sehnat batáty, dali jsme si ho s teplým salátem z Celeru a dyně, trosku kysaneho zelí a kluci se oblizovali a já ještě vic ;-)))
    Příště ještě nějak dopilovat ten ryzovy papír, třeba někdo poradi, co dělám špatně… Taky nevím, zda jsem dobre pochopila ten postup zabalení karbanatku, jestli to nebylo tím?
    Moc díky za skvělou inspiraci Evi a Helo a případně za odpověď :-))

    • Neztrácejte nervy, moc dobře si pamatuji na naše první karbanátky s Evou, kdy jsme jen s otevřenou pusou zíraly na vyteklou hmotu v pánvi a vytahovaly prázdný rýžový papír. Po poradě s naším kamarádek kuchařem z Gáji jsme trochu vylepšily postup a už se to daří. Důležité je balíček zabalit hodně napevno a utáhnout co to půjde, jako by jste skládala dopisní obálku. Do hodně rozpálené pánve se pak pokládá tím svárem dolů, aby se to zapeklo a nevytékalo. Pánev je také hodně důležitá, nám se osvědčila titanová, ta jediná na sebe papír nepřilepila. A oleje dát poměrně hodně, asi 2cm, hodně rozpálit, aby se papír rychle zatáhl a otočit až bude spodek osmažený, odlepený a zatažený. Chystáme i videorecepty, tak to natočíme.

    • Mně se vysoká vrstva oleje vůbec neosvědčila, naopak – pokud je dám na teflonku na maličko oleje, vůbec se nerozpadnou a jsou moc dobré, nenasáklé tukem, protože ten nepustí dovnitř ten papír, ve vysoké vrstvě je z nich mastná kaše na vyhození a to jsem je zkusila zabalit i do dvojité vrstvy hodně pevně.

    • Mě se tedy také spíše daří v menší vrstvě oleje. A i kdyz jsem je dala svárem dolů a krásne se tam osmahly a slepily, po otočení se zacal vzduch uvnitř vzdouvat a pak stejně praskly 🙁 příště zkusím lepe rozprostřít hmotu uvnitr a vic utáhnout, třeba to pak nebude praskat…
      Nicméně chuťové byly tak vynikající, že mě jen tak něco neodradí je zkusit znovu :-)))) … a na případné videorecepty se moc těším 😉

  17. Neztrácejte naději zkuste první karbanátek na malé pánvy a když se rozpadne tak pak zbylou hmotu dejte do vymazeného pekáče a budete mít místo karbanátků nákyp a když do něj přidáte ještě uvařenou kapustu ,tak se budete doma oblizovat.

  18. To je zvláštní,a zkusila jste lušteniny rozmixovat nebo nemůže být chyba v oleji,smažit by se mělo ve vyšší vrstvě,mě se někdy taky rozpadají ale pořád to má tvar karbanátku.Luštěninové karbanátky budou vždycky sušší než masové,zkuste přidat třeba nastrouhanou mrkev nebo celer pro lepší pojivost třeba v vločky. Místo vajíčka můžete použít 3 lžíce lněného semínka ,které pomelete na elektrickém mlýnku na kávu a moučku pak necháte 2 až tři hodiny namočenou v 50ml vody a máte krásnou lepivou hmotu nebo semínko povařte 3 minuty v 50ml vody a nechte odstát

  19. Já už jsem zkoušela i jiné karbanátky podle Strnadelové usmažit v oleji, pokaždé se mi to úplně rozpadlo a musela jsem vyhodit celý obsah pánve, i když zahuštěné to bylo dost (škoda drahého oleje). Takže jsem je pak dělala s vejcem nebo pekla v troubě, ale tam jsou opravdu vysušené, prostě nic moc. Mimochodem dost receptů u Strnadelové je jen přibližných nebo špatně napsaných.

    • Tak to máme stejnou zkušenost. Také jsem se vyvztekala nad nekolika recepty, až jsem pochopila, že prostě podle instrukcí “trochu vody”, “trochu mouky”, či ingredience bez měrných jednotek, nejsem schopná nic udělat, zvlášť když s tím začínám a nemám zkušenosti.

      • Milá Katko, kdyby to bylo možné, že by stačilo uvést míru přesně – lžíci mouky, nebo vody, moc rady bychom to tak uvedly, ale každý má jinak šťavnatou zeleninu, jinak pojivou mouku, některá víc pije, jiná naopak, že by to nikdy nedopadlo jak má. Také jsme před 3 lety začínaly jako dvě úplně nezkušené kuchařky, protože jsme byly workoholičky, které nikdy nevařily. Začaly jsme vařit zrovna podle Strnadelové, kde nejsou uvedené žádné míry, jen ingredience, takže zlaté naše trochu vody a prostě jsme tak dlouho zkoušely, až to nějak vyšlo. Nikdo nám neradil, měly jsme malé náročné děti, jíst jsme musely a také jsme byly schopné něco uvařit i když se to třeba na poprvé nepovedlo. Na našich stránkách se proto snažíme (ve svém volném čase, který nemáme, takže po nocích) recept co nejpodrobněji popsat a uvést co nejpřesnější míry, jaké jsou v našich silách. Nelze vážit každou ingredienci, to bychom nejen neuvařily, ale ani nebyly schopné jídlo zveřejnit. Vaříme hodně od oka a tak alespoň pro tyto stránky měříme ingredience na hrnky. Navíc jak jsem psala, ani přesné míry nejsou zárukou, že to vždy dobře dopadne, nikdo nemáme stejné výchozí suroviny. A hlavně, pokud nejde zrovna o něco složitého, je skoro jedno, kolik tam čeho dáte, maximálně něco naředíte, nebo zahustíte. Ochucovat musíte stejně dle vaší chuti. A čím víc vaříte, tím víc to dokážete odhadnout, časem budete vařit intuitivně a nebudete naše stránky ani potřebovat.

    • Ja som dávnejšie robila karbanátky s veľmi neistým výsledkom :),odkedy do hotovej zmesi pridávam trochu hladkej pohankovej múky ani raz sa nerozpadli a to nemám nikdy úplne tuhú hmotu aby neboli ako podrážka.Mokrými rukami uplácam karboše,obalím v kukuričnej alebo obyčajnej strúhanke a smažím vo vysokej vrstve oleja v rendlíku.Nie sú mastné a ani surové vo vnútri aj keď okrem tej pohankovej múky už je všetko dopredu tepelne upravené.

  20. Já myslím ,že i bez papíru by to bylo v pohodě.Můžete přidat mouku a karbanátek obalit v kukuřičné strouhance a osmažit na oleji.

  21. Nemám rýžový papír a smažení by dopadlo podle jiných komentářů asi špatně. Když to dám do trouby, zůstanou “šťavnaté” a nevysušené?

  22. Dobrý den, už dvakrát jsem zkoušela dělat karbanátky a hodně se mi v oleji rozpadají 🙁 Prosím, poraďte, co s tím. Jinak vám moc děkuji za tyhle stránky 🙂

    • Jestli je děláte přímo na oleji, tak to tak většinou dopadne, asi chtějí víc zahustit, nebo je dejte na pečící plech pomazaný olejem do trouby. Pokud chcete smažit v oleji, zabalte je pevně do rýžového papíru, pak se nerozpadnou. Podrobný návod je popsán v receptu.

  23. U p. Strnadelové jsem četla, že fazole adzuki jsou pro děti hodně stahující a že se jim nemají dávat… můžu poprosit o váš názor?Děkuji

    • Ideální je zařadit fazole až jako poslední po všech možných druzích čočky, po cizrně a tofu. Fazole a hrách se nejhůř tráví, proto je dáváme až ke druhému roku věku. Ideální jsou pak adzuki, protože jsou lehce stravitelné, ba léčivé a nenadýmají. Je otázka, co konkrétní děťátko už jí. Pokud mívá vejce, maso, pečivo, pak můžete s klidem zařadit jakékoli fazole, protože ve srovnání s předchozími jmenovanými už o nějakém stahujícím účinku nemůže být řeč. Maso, vejce a pečivo, slané věci atd. stahují podstatně více, proto je malinkým dětem vůbec nedáváme. Pokud je děťátko živeno přírodně a je na obilí, zelenině a luštěninách, pak s fazolemi nepospícháme a necháme je až od toho 1,5 roku, 2 let. Také záleží, jaké má dítě trávení, jestli nemá problém s předchozími luštěninami, není se čeho bát. Každé dítko má jiné trávení a jiný ideální čas, takže to chce zkusit a pozorovat. U našich dětí to nebyl vůbec problém, adzuki milují na všechny způsoby, a protože máme všichni oslabené ledviny, dáváme je v zimě docela často, dokonce občas jako kúru i odvar z adzuki ráno na lačno.

      • Děkuji za odpověď… tak já budu teda dávat adzuki, když jsou lehce stravitelné:-) Vejce ani pečivo malé nedávám, maso asi 1x týdně… píšu na upřesnění… děkuji vám za vaše stránky…:-)

        • Díky za Vaše díky, Hani. Když malá zvládá maso, tak určitě zvládne i fazole 🙂 Natož adzuki 🙂

  24. Zobrazit všech 53 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKurzy zdravého životního stylu pro celou rodinu i jednotlivce  
Další článekJaká divoká zelenina už roste