Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Fazolové karbanátky v rýžovém papíru

Uvařeno
sezóna zima
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

Luštěninové karbanátky byly pro nás další krok k mužským žaludkům. Zejména ty smažené v rýžovém papíru velmi potěšily jejich chuťové buňky. Když dáte na talíř takový karbanátek, po mase se nikomu stýskat nebude.

Ingredience
4 porce
  • 2 hrnky do máslova uvařených fazolí (v našem receptu byly použity adzuki, ale mohou být i jiné)
  • 1 větší cibule
  • hrnek jakékoliv uvařené obiloviny ( rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • majoránka
  • špetka tymiánu (nemusí být)
  • 4-6 listů rýžového papíru

Katka je 43 letá maminka tří dětí a má za sebou novou zkušenost jaké to je jíst striktně 2 týdny Jinak. Jednou 

Postup
  1. Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova.
  2. Uvařené fazole smícháme s cibulkou, uvařenou obilovinou, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo akorát slané.
  3. Plátek rýžového papíru namočíme buď v talíři, nebo přímo pod kohoutkem a položíme ideálně na dřevěný vál, nebo prkénko.
  4. Po chvilce papír úplně povolí a to je okamžik, kdy do něj doprostřed dáme asi 3 lžíce hmoty.
  5. Vnější okraje (tj. pravý a levý) rýžového papíru zahneme dovnitř, jako když skládáme obálku a pevně utáhneme.
  6. Horní okraj přehneme dolů a dolní nahoru. Měl by vzniknout úhledný balíček ideálně obdelníkového tvaru.
  7. Do kvalitní pánve nejlépe keramické, nebo titanové dáme vysokou vrstvu oleje asi 3-4 cm a rozpálíme ho na nejvyšší stupeň.
  8. Karbanátky klademe do oleje spojem dolů, aby se zatáhl a hmota nevytekla ven.
  9. Pečeme po obou stranách do zlatova, celou dobu je nutné mít olej hodně rozpálený.

Praktické

  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
  • Pokud jsou fazole hodně kompaktní, doporučuji hmotu lehce pomixovat tyčkovým mixérem, aby se vše lépe propojilo. Hmota by měla být akorát hustá, jako na klasické karbanátky, možná lehce mazlavější.
  • Hotové karbanátky pokládejte na savý papír, aby se odstranil přebytečný tuk.
  • Karbanátky jsou výborné s jáhlovo – batátovou kaší a salátem z daikonu, který pomáhá trávit tuky. Talíř ještě doplňte o kvašenou zeleninu.
  • Jelikož nákyp obsahuje cibuli, ideálně by se karbanátky měly zkonzumovat do 2 hodin. Pokud jste ale zdravý, můžete si je udělat i do zásoby, jen nezapomeňte pokrm doplnit o čerstvě upravenou zeleninu.

Obměna

  • Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, ale jen malý kousek (jsou mastné a těžké na trávení).

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné karbanátky.Dělala jsem z fazolí adzuki a rýžovo-dýnovou kaší s opraženou cibulí a s česnekem.S kešu smetanou je to dobrůtka. 😋💯🥰

Výborné karbanátky ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočkovo-houbové karbanátky

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...
2
24

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.