Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Fazolové karbanátky v rýžovém papíru

Uvařeno
sezóna zima
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

Luštěninové karbanátky byly pro nás další krok k mužským žaludkům. Zejména ty smažené v rýžovém papíru velmi potěšily jejich chuťové buňky. Když dáte na talíř takový karbanátek, po mase se nikomu stýskat nebude.

Ingredience
4 porce
  • 2 hrnky do máslova uvařených fazolí (v našem receptu byly použity adzuki, ale mohou být i jiné)
  • 1 větší cibule
  • hrnek jakékoliv uvařené obiloviny ( rýže, krup, krupek, nebo kombinace vícero druhů)
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • majoránka
  • špetka tymiánu (nemusí být)
  • 4-6 listů rýžového papíru

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

Postup

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

  1. Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova.
  2. Uvařené fazole smícháme s cibulkou, uvařenou obilovinou, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo akorát slané.
  3. Plátek rýžového papíru namočíme buď v talíři, nebo přímo pod kohoutkem a položíme ideálně na dřevěný vál, nebo prkénko.
  4. Po chvilce papír úplně povolí a to je okamžik, kdy do něj doprostřed dáme asi 3 lžíce hmoty.
  5. Vnější okraje (tj. pravý a levý) rýžového papíru zahneme dovnitř, jako když skládáme obálku a pevně utáhneme.
  6. Horní okraj přehneme dolů a dolní nahoru. Měl by vzniknout úhledný balíček ideálně obdelníkového tvaru.
  7. Do kvalitní pánve nejlépe keramické, nebo titanové dáme vysokou vrstvu oleje asi 3-4 cm a rozpálíme ho na nejvyšší stupeň.
  8. Karbanátky klademe do oleje spojem dolů, aby se zatáhl a hmota nevytekla ven.
  9. Pečeme po obou stranách do zlatova, celou dobu je nutné mít olej hodně rozpálený.

Praktické

  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
  • Pokud jsou fazole hodně kompaktní, doporučuji hmotu lehce pomixovat tyčkovým mixérem, aby se vše lépe propojilo. Hmota by měla být akorát hustá, jako na klasické karbanátky, možná lehce mazlavější.
  • Hotové karbanátky pokládejte na savý papír, aby se odstranil přebytečný tuk.
  • Karbanátky jsou výborné s jáhlovo – batátovou kaší a salátem z daikonu, který pomáhá trávit tuky. Talíř ještě doplňte o kvašenou zeleninu.
  • Jelikož nákyp obsahuje cibuli, ideálně by se karbanátky měly zkonzumovat do 2 hodin. Pokud jste ale zdravý, můžete si je udělat i do zásoby, jen nezapomeňte pokrm doplnit o čerstvě upravenou zeleninu.

Obměna

  • Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let, ale jen malý kousek (jsou mastné a těžké na trávení).

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
10. 2. 2024

S ryžou,k tymiánu som pridala mušk.oriešok a zázvor (majorán bol v polievke)…pochutnáva som si

Zdeňka
1. 2. 2024

Pro velký úspěch jsem je dělala podruhé, tentokrát z čočky beluga s trochou rýže a jahel. Na pánvi se mi rýžový papír trochu potrhal, takže výsledný pokrm rozhodně nebyl hoden fotografování. Ale pochutnala jsem si jako málokdy, chutnalo to podobně jako opečený jitrnicový prejt😋👍. K tomu kaše z jahel, rýže a petržele a hromada zeleniny různě upravené. Pohádka, harmonie chutí😋😋😋.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.