Na zálivku:
- 1 vrchovatá lžička gochujangu
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce tamari
- 1 lžička rýžového sirupu
- pár lžic vody
Ostaní ingredience:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- tofu
- fialový batát
- daikon
- pórek
- pekingské zelí
- dýně
- shishito paprička
- olej
- sezamová semínka
- dlouhozrnná bílá rýže
- sůl
- vločky řasy Nori
- čerstvá cibulka
Jak připravit Dolsot Bibimbap s podzimní zeleninou
- Na zálivku smíchejte vše dohromady.
- Uvařte rýži. Dejte stranou.
- Nakrájejte na stejné tenké proužky batát, dýni a daikon. Osolte, pokapejte olejem a dejte 20 minut péct.
- Tofu nakrájejte na plátky a osmahněte na oleji.
- Osmahněte lehce osolené shishito
- Osmahněte lehce osolené pekingské zelí.
- Osmahněte lehce osolený pórek.
- Nyní vezměte dolsot, dobře naolejujte, přidejte rýži, která musí být kyprá. Netlačte na rýži. Pokryjte celé dno.
- Hotovou zeleninu navršte na rýži, přidejte tofu, zakryjte pokličkou, dolsot dejte na plamen a začněte vařit na středně mírném ohni. Když uslyšíte syčení, vařte několik minut. Na dně se musí vytvořit křupavá kůrka charakteristická pro tento pokrm.
- Posypte vločkami Nori, cibulkou a sezamovým semínkem.
- Na stůl doneste vroucí dolsot, nalijte omáčku a začněte míchat, aby se vše ochutilo.
Praktické
- Dolsot je kamenný hrnec, který vám umožní vařit Bibimbap a získat křupavou kůrku na dně rýže, což je opravdu delikatesa. Dolsot navíc udrží jídlo horké a na stole vypadá opravdu dobře, ale můžete použít například jakýkoli litinový hrnec.
- Bibimbap doslova znamená míchaná rýže, protože po servírování si jí každý promíchá s ingrediencemi na jejím povrchu.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.
Obměna
- Můžete použít jakýkoliv batát.
- Můžete použít jakoukoliv rýži.
- Místo shioshito můžete použít jakoukoliv papričku.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro děti
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vierko, mě zaujalo, jak máš zeleninu rovnoměrně nakrájenou. Máš na to nějaký speciální nástroj?
Vierko, Vaše exoticky šmrnclé recepty s manželem milujeme, děkujeme moc že díky Vám můžeme ochutnávat úplně nová jídla a kombinace chutí 😍💟 Už se těším až zkusíme tento 😎🤩