Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Podzimní Dolsot Bibimbap

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Podzimní Dolsot Bibimbap – korejský pokrm plný barev a chutí, který si každý promíchá podle své chuti. S křupavou kůrkou na dně hrnce a lahodnou omáčkou je to skvělá chuťová smršť!

Ingredience
Na zálivku:
  • 1 vrchovatá lžička gochujangu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • pár lžic vody
Ostaní ingredience:
  • tofu
  • fialový batát
  • daikon
  • pórek
  • pekingské zelí
  • dýně
  • shishito paprička
  • olej
  • sezamová semínka
  • dlouhozrnná bílá rýže
  • sůl
  • vločky řasy Nori
  • čerstvá cibulka

V první díle Katka napsala, jak se jí zásadně změnila váha a zdravotní problémy po pouhých třech měsících na jídelníč...

Jak připravit Dolsot Bibimbap s podzimní zeleninou

  1. Na zálivku smíchejte vše dohromady.
  2. Uvařte rýži. Dejte stranou.
  3. Nakrájejte na stejné tenké proužky batát, dýni a daikon. Osolte, pokapejte olejem a dejte 20 minut péct.
  4. Tofu nakrájejte na plátky a osmahněte na oleji.
  5. Osmahněte lehce osolené shishito
  6. Osmahněte lehce osolené pekingské zelí.
  7. Osmahněte lehce osolený pórek.
  8. Nyní vezměte dolsot, dobře naolejujte, přidejte rýži, která musí být kyprá. Netlačte na rýži. Pokryjte celé dno.
  9. Hotovou zeleninu navršte na rýži, přidejte tofu, zakryjte pokličkou, dolsot dejte na plamen a začněte vařit na středně mírném ohni. Když uslyšíte syčení, vařte několik minut. Na dně se musí vytvořit křupavá kůrka charakteristická pro tento pokrm.
  10. Posypte vločkami Nori, cibulkou a sezamovým semínkem.
  11. Na stůl doneste vroucí dolsot, nalijte omáčku a začněte míchat, aby se vše ochutilo.

Praktické

  • Dolsot je kamenný hrnec, který vám umožní vařit Bibimbap a získat křupavou kůrku na dně rýže, což je opravdu delikatesa. Dolsot navíc udrží jídlo horké a na stole vypadá opravdu dobře, ale můžete použít například jakýkoli litinový hrnec.
  • Bibimbap doslova znamená míchaná rýže, protože po servírování si jí každý promíchá s ingrediencemi na jejím povrchu.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv batát.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži.
  • Místo shioshito můžete použít jakoukoliv papričku.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, mě zaujalo, jak máš zeleninu rovnoměrně nakrájenou. Máš na to nějaký speciální nástroj?

Vierko, Vaše exoticky šmrnclé recepty s manželem milujeme, děkujeme moc že díky Vám můžeme ochutnávat úplně nová jídla a kombinace chutí 😍💟 Už se těším až zkusíme tento 😎🤩

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dubu muchim – brokolice s tofu

Dubu muchin je korejský recept, který můžete podávat jak teplý, tak vychladlý nebo jako přílohu. Je velmi rychlý a během deseti minut máte na stole výborný...

Tofu Oktoberfest

Marinované tofu doplněné skvělou podzimní zeleninou, pohankou a čočkou. Barevné, voňavé a pikantní jídlo vhodné pro podzimní dny.

Korejské žampiony

Vyzkoušejte lahodné korejské žampiony, které vás překvapí svou bohatou chutí a jednoduchou přípravou. Tento rychlý a zdravý pokrm je skvělou volbou pro mil...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Gaji Bokkeum

Recept pro milovníky korejské kuchyně a pikantního jídla. Korejská klasika vhodná pro léto.

Fialový pečený batát

Přineste si na stůl lahodnou kombinaci chutí a textur s tímto receptem na pečený batát s hlívou a daikonem. Sladký batát se perfektně doplňuje s mírně pika...