Dáváte při nákupu přednost tmavému pečivu se semínky? Věříte, že je zdravější než bílé a nosíte ho domů své rodině? Víte, že některé obsahuje až 50 ingrediencí a z toho více než čtvrtinu tvoří éčka? Tím se supermarkety nechlubí! Podívejte se s námi na složení nebaleného sortimentu pečiva ze supermarketů Albert, Billa, Tesco, Lidl a Kaufland.

Složení pečiva z Lidlu

Podívejte se na dva příklady rozpékaného pečiva z Lidlu. Prvním je Kovářský chléb, který má z celého sortimentu nebaleného pečiva nejkratší složení a je z kvásku (proč tam ale přidávají i to droždí?) a druhým pečivem jsou “celozrnně” vypadající kaiserky, jejichž složení je sice o poznání kratší než to z Billy, ale stále plné chemie.

Kovářský chléb (Lidl)

Složení: pšeničná mouka, žitná mouka, přírodní kvásek (pitná voda, žitná celozrnná mouka, žitná mouka), pitná voda, jedlá sůl, pekařské droždí.

Kaiserka celereální (Lidl)

Složení: pšeničná mouka (45 %), voda (26 %), pekařská směs 19 % (slunečnice, žitná mouka, pšeničné otruby, len, jedlá sůl s jódem, cukr, pšeničný lepek, pšeničná mouka částečně pražená, stabilizátor: guarová guma, emulgátor: E472e, řepkový lecitin, regulátor kyselosti: fosforečnan vápenatý, kyselina citronová, koření, sušené mléko, látka zlepšující mouku: kyselina askorbová, cystein, enzymy), posyp (3,5 %): sezam, len, jedná sůl s jódem, droždí (2,5 %), rostlinný olej (1 %).

Složení nebaleného pečiva z Lidlu

(pro zvětšení klikněte na obrázek)

Složení pečiva z Albertu

Pečivo z Albertu je, podobně jako to z Billy, vcelku bohaté na množství éček a jiné chemie. Níže můžete shlédnout dva příklady nevinně vypadajících “celozrnných” produktů. Prvním pečivem je slunečnicový chléb. Je jedním z tzv. “nejmenšího zla” z tohoto supermarketu. Druhým příkladem je sedmizrnný rohlík, který na pohled vypadá velmi zdravě, ale po shlédnutí složení si o něm udělejte obrázek sami 🙂

Slunečnicový chléb 400 g (Albert)

Složení: pšeničná mouka, voda, žitná mouka, slunečnice 9 %, droždí, jedlá sůl s jódem, kvas (žitná mouka, voda, kvasový základ), sezam, zlepšující přípravek (pšeničná mouka, regulátor kyselosti uhličitan vápenatý, látka zlepšující mouku kyselina askorbová, žitná mouka, rostlinný tuk, enzymy), pražená pšeničná sladová mouka, chlebové koření (kmín, fenykl, koriandr).

Sedmizrnný rohlík 60 g (Albert)

Složení: pšeničná mouka, pitná voda, pekařská směs (len, pšeničná mouka, slunečnice, pražená žitná mouka, celozrnná pšeničná mouka, sojová mouka, sojový šrot, pšeničné otruby, sušená kvasná kultura, modifikovaný škrob E1414, žitné vločky, zahušťovadlo E412), žitná mouka, droždí, rostlinný olej, jedná sůl s jódem, pekařský zlepšující přípravek (pšeničný lepek, emulgátor E472e, cukr, pšeničná mouka, enzymy, látky zlepšující mouku E300, E920), posyp: len, kukuřičná krupice, ovesné vločky, pšeničné vločky, sezam, slunečnice, sojový šrot, jedlá sůl s jódem.

Složení nebaleného pečiva z Albertu

(pro zvětšení klikněte na obrázek)

Složení pečiva z Billy

Pro příklad uvádíme složení na první pohled zdravě vypadající raženky plné semínek (na fotografii vpravo), ale její složení je směsí “éček”. Dáte si?

Raženka cereální tmavá 70 g (Billa)

Složení: pšeničná mouka, pitná voda, pekařská směs (pš. mouka, len, slunečnicová semínka, jodidovaná sůl, pšeničné otruby, pšeničný lepek, zahušťovadlo E412, pražená žitná mouka, sušený pš. kvas,pražená ječná sladová mouka, cukr, dextóza, emulg. E472e, E322-sojový, kypřící prášek E500ii, E341ii, látka zlepšující mouku E300, E920, enzymy), slunečnicový olej, pekařské droždí, pekařský přípravek (žitná sladová mouka), směs semínek (sezam, len, sojové otruby, pohanka, deaktivované droždí), sůl s jódem, pekařský přípravek (guma guar E412, emulg. E472e, E471, E322-sojový, pšeničná sladová mouka, dextin, syrovátkový prášek, dextróza, reg. kyselosti E341i, E341ii, syrovátková bílkovina, rostlinný ztužený tuk, protihrudkující látka E170i, látka zlepšující mouku E300, enzymy), posypková směs 3 % (sezam, len, sojové otruby, pohanka, deaktivované droždí).

Složení nebaleného pečiva z Billy

(pro zvětšení klikněte na obrázek)

Složení pečiva z Kauflandu

Pečivo v Kauflandu je, co do složení, dost různorodé. Můžete tam najít pečivo, které má ve složení pár ingrediencí a je vcelku čisté např. chléb Chalupářský, Kovářův, Slunečnicový, ale také pečivo, které je pouze mixem “éček”.

Fitness bulka 72 g (Kaufland)

Složení: pšeničná mouka, pitná voda, žitná mouka, slunečnicová semena, sója, kvasnice, len, jedlá sůl, pekařský prostředek (emulgátor E742e, slabilizátory: E412, E431i, E263, enzym, kyselina askorbová), ječný slad.

Vícezrnná bageta z kamenné pece 260 g (Kaufland)

Složení: pšeničná mouka 44 %, voda, pšeničný kvas (voda, pšeničná mouka), zlepšující pekařské přípravky (šrot z kyselého ječného sladu, lepek, žitná slad.mouka, mouka z pšen. praženého sladu, výtažek z ječ.sladu, látka na ošetření mouky E300, hrozn. cukr, zahušťovadlo E412, pšen. slad. mouka, emulgátor E472e, E322 (sojový), pšen. krupice, pšen. bobtnavá mouka, regulátor kyselosti E341, E450, maltodextrin, suš. sladová syrovátka, enzymy), žitná mouka 2%, ovesné vločky 2%, lněná semínka 2%, dýňová semínka 2%, droždí, sůl, výtažek z ječného sladu.

Chalupářský chléb 750 g (Kaufland)

Složení: mouka (pšeničná, žitná), kvásek (pitná voda, žitná celozrnná mouka, žitná mouka), pitná voda, jedlá sůl, droždí.

Složení nebaleného pečiva z Kauflandu

Excel tabulka pečiva z Kauflandu + jeho složení ke stažení zde.

E450 – Difosforečnany
Stupeň škodlivosti 3 – Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě
– V menších dávkách jsou difosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku (odvápnění kostí).
– Toto “éčko” je povoleno používat dokonce i do dětských piškotů, sušenek a sucharů!

    E431 – Polyoxyethylen monostearát
    Stupeň škodlivosti 3 – Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě
    – Látka pravděpodobně způsobovala zvýšený výskyt rakoviny u pokusných krys, které měly špatnou výživu a trpěly nedostatkem vitaminu A.
    – U normálně krmených krys poškozovala vnitřní orgány (ledviny, játra a pohlavní orgány).

    Složení pečiva z Tesca

    Pečivo z Tesca je podobný chemický koktejl jako pečivo z Albertu nebo Billy.

    Chléb tmavý vícezrnný 400 g (Tesco)

    Složení:pšeničná mouka, voda, pekařská směs (pšeničná trhanka, sojové vločky, slunečnice, mlýnské ořechy, pražené obiloviny, len, cukr, ovesné vločky, sladová moučka, pšeničný lepek, pšeničná mouka, emulgátor E471, E472e, E322, kyselina E300, koření), sojové boby, žitná mouka, droždí, rostlinný olej, pekařský zlepšující přípravek (pšeničný lepek, stabilizátor guma guar, rostlinný tok, sušený pšeničný kvas, cukr, emulgátor E472e, sušené mléko, protispékavá látka fosforečnan vápený, látka zlepšující mouku: kyselina askorbová, enzymy), jedlá sůl s jodem, pšeničná a kukuřičná krupice, sezam, ovesné vločky.

    Složení nebaleného pečiva z Tesca

    (pro zvětšení klikněte na obrázek)

    Dobrou chemickou chuť!

    Ještě stále máte pocit, že tmavě vypadající pečivo ze supermarketů posypané semínky je zdravé? Ještě stále na něj máte chuť?

    Když vidíte ten chemický koktejl, tak vám dojde, o čem že to výživáři mluví a před čím varují. Vše se sice pohybuje ve schválených normách, ale nikdo neví, co s námi dělají tyto kombinace a množství, v jakém je denně běžně se stravující člověk přijímá. Odborníci na výživu tvrdí, že právě tady začínají naše civilizační choroby. Všechny ty alergie, ekzémy a podivné syndromy mají hodně co do činění s jedy, které dostáváme do těla v podobě jídla. A právě pečivo jedí Češi denně ve velkém.

    Možná se teď ptáte: “A co mám tedy jíst?” V dnešní době není již problém sehnat kvalitní kváskové pečivo. Zeptejte se ve zdravé výživě ve vašem městě. Poptejte se na naší mapě, zda pečivo nepeče někdo v sousedství. Nebo si pečivo upečte doma. Není to tak složité, jak to vypadá a křupavý ještě teplý domácí chleba… tomu se nic nevyrovná! 🙂

     

    Vyzkoušejte si upéct své pečivo:
    chléb s dýňovým semínkem a vařenou rýží
    pšenično-žitný chléb
    bezlepkový pohankový chléb
    celozrnný pšeničný chléb s kroupami
    kukuřično-pohankový bezlepkový chléb

    Zdroje: obrázky pečiva – Google a webové stránky jednotlivých supermarketů; za složení pečiva děkujeme všem, kdo se nebáli vyžádat si složení v supermarketech a dodali naskenované na Facebook.

    Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

    Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

    Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

    Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

    9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

    Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

    Z maroda jsem zase činorodá!

    Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

    Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

    Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

    Kurz pro začátečníky

    Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

    S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

    Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

    Moc se mi líbí nové stránky

    Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

    Díky za obrovskou inspiraci

    Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

    První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

    Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

    Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

    Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

    Jde to i se dvěma maličkými dětmi

    Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

    Po 6. dni mi splasklo břicho

    Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

    Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

    Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

    Óda na jara a jarní očistu (Marek)

    Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

    Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

    Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...
    1. Mě by spíše zajímaly nutriční hodnoty pečiva. Tedy výsledek pekaře, ať už byl postup přípravy jakýkoliv a z čehokoliv -> tuky, nasycené mastné kyseliny, sacharidy, cukry, vláknina a soli. Zdravotní problémy jsou často způsobeny nerovnováhou jednotlivých části stravy (tuky, cukry, soli) a překračováním DDD.

      • Pro mě zase pouhé nutriční hodnoty pokrmu představují velmi nedostatečnou odpověď.
        Zde u pečiva například dělá velký rozdíl časově náročné, ale správné kynutí kváskového pečiva versus přidání kvásku “mrtvého” (konzervovaného kvůli trvanlivosti) do pečiva shodného složení za účelem dosažení podobné chuti. Pečivo nutričně bude mít prakticky totožné hodnoty, přitom rozdílnou výslednou chuť, konzistenci a velmi rozdílnou stravitelnost, dle řady zdravotních odborníků též rozdílnou vstřebatelnost živin (které přitom stále jsou složeny téměř totožně v rozdílně zpracovaném pečivu).

        Bohužel chuť dobrého pečiva vede ke zmíněné možnosti překračování DDD – poměrně snadno. Nedělají nám náhodou supermarkety produkcí papundeklových různě obarvených a posypaných pochutin spíš službu, protože tohoto rozhodně nejíme víc, než doopravdy musíme? -)

        • Je to tak. Nutricni hodnoty jsou jedna vec, ale on neni sacharid jako sacharid. A tutovka je, ze konvencni pecivo je presolene, coz si clovek nejvic uvedomi, kdyz sam upece chleba a vidi, kolik soli musi dat, aby to chutnalo jako kupovane. Vetsinou pak prijde lidem presolene a zvyknou si na jemnejsi domaci.

    2. Ajko, moc děkuji za tento velmi prospěšný a úžasný článek, já jen intuitivně vím, že kupované pečivo je hrůza, ale složení mě vždy zajímalo. Díky, díky, díky 🙂 Magda

    3. Dobry den dnes sem byla na gastroskopie kde mi doktor zdelil ze nesmim nic mleka ani pecivu nesmim hladkou mouku muzete mi poradit jak mam dal zit Drapalova

      • Evi, vidíte, my nebyli na gastroskopii a stejně to nejíme a žijeme vesele dál 🙂 Vůbec nic se neděje, máte lékařsky dáno to, co my tady v Jíme Jinak děláme dobrovolně. Vařte podle našich stránek a žádné mléko, pečivo a bílou mouku nebudete potřebovat. Základní informace máte v kurzu https://www.jimejinak.cz/start/ který je zdarma a je to takový úvod se základními principy. Detailně a krok za krokem jsme to zpracovali v kurzu Jarní očista, která začíná v pondělí a kde se to týden po týdnu můžete učit s námi. Více informací zde https://www.jimejinak.cz/online-kurzy/jarni-ocista/

      • Dobrý den, zažila jsem to stejné jako vy. Jenom s tím rozdílem, že když jsem zjistila, že nemůžu lepek a mléko, tak jsem už několik let vařila a pekla bez lepku kvůli dceři. Ale i tak jsem pak asi tři čtvrtě roku zkoušela různé způsoby stravování, ale u žádného jsem nevydržela delší dobu, protože mi na něm něco nevyhovovalo (třeba moc masa). Pak jsem se dostala na tyto stránky a najednou je po starostech. Je tu spousta jednoduchých a rychlych receptů. Mám za sebou Podzimní detox a přihlásila jsem se i na Jarní očistu. V podzimním kurzu se mi hodně líbila i podpora od Evy a dalších účastníků kurzu. Pro někoho, kdo s jiným stravováním začíná, to může být ohromně důležitá věc. Jinak já jsem se sama za sebe (vlastně i za dceru) rozhodla, že náš jídelníček bez lepku a bez mléka nebude složený z bezlepkovych a bezlaktozovych náhražek. Protože především ty bezlepkové mají často opravdu hrozné složení.

        • To je dobrá a důležitá poznámka – řešení není začít kupovat bezlepkové a bezlaktózové verze běžných výrobků. Řešení je se jim po dobu léčby vyhnout a tělo uzdravit zdravou stravou a životosprávou. Ideálně do té míry, aby si mohlo časem tyto potraviny příležitostně dát.

    4. Neni to jen chemie, ale hlavne take novodoba psenicna mouka. Proc a jak se od 50tych let zmenila jak pusobi na streva, jine organy a organizmus celkove by vydalo na cely clanek, kdo chce, najde si sam. Takze nejen pecivo, ale i psenicne mouky, testoviny,… Ano, chleb je nejlepe pect sam – kvaskovy a z mouky, ktera nebyla modifikovana a ma prirodne vitaminy i mineraly. Spaldova, zitna, pohankova, ryzova, amarantova, …. Veliky vyber, takze nespolehejme jen na prazdnou bilou mouku, kterou nas krmi prumysl. Lekari a hl.farmaceuticke firmy pak maji radost, jak hezky prospivaji. Ja to radsi obratim a nechavam prospivat svoje telo 😉 dopreji mu vit., mineraly, stopove prvky, fytoestrogeny, aj.latky, avsak ne vyrobenych v laboratori, z prirodnich zdroju 🙂

      • Díky, Jano. Je to tak, je to námět na další článek, ne-li na knihu. A je to tak vlastně se vším. Chce to přemýšlet, hledat a vracet se k původním plodinám.

    5. Ja si myslím, že se každý musí poohlédnout ve svém městě, protože kvalitní pečivo se nedělá moc ve velkém. Z vlastní zkušenosti vím, že i ve zdravé výživě je často nevyhovující pečivo. Ja jednu dobu nejedla pečivo vůbec, odvykla jsem si. Teď dělám chléb podle Reissových 1x týdně, spíše kvůli dětem a manželovi, protože ten je na něm závislý a nechci, aby kupoval a nosil domů to nezdravé pečivo. Vemu si ho do práce k večeři, ale raději mám polévku z termosky s obilnými plackami-pokud mám čas si je připravit. Zadělat na chléb mi trvá cca 10 minut a zbytek za mě udělá pekárna. Ráno se vzbudím a voní chléb.Dříve jsem si dělala chléb ručně a pekla ho v troubě a byla to práce na celý den.

      • Je to tak, kdo chce mít kvalitu, musí hledat nebo vyrobit. Jste dobrá, že pečete. U nás peče poslední dobou muž, protože mě pečivo až tak nezajímá a není času nazbyt.

      • Jakou pekarnu byste doporučila?Ne se všemi je spokojenost a recept na chleb os Reissovych dáte?? diky Světlana

    6. Dobře,tak dost dlouho jím špatně ! Ale čas na pečení nemám. Nemůžete napsat reportáž ,které pečivo je k jídlu bez následků ?

      • Romi, vlastně žádné pečivo není bez následků. To z obchodů musí vyhovovat chutím spotřebitelů a trvanlivosti, proto všechna ta chemie. Alternativou je místní zdravá výživa a čerstvé pečivo z kvásku. Jinak ale pečivo není k životu vůbec potřeba. Je to náš návyk a pohodlnost, protože je vždy hotové po ruce. Lepší je ho nahradit obilím, pak nemusíte péct. Jakákoli pečená potrava je zátěž pro naše trávení, natož pak pečená mouka. To nikdy nebude tak dobré jako vařené obilí. Tedy do pusy to dobré je, nám to chutná, ale naše trávení to zatěžuje. Bereme váš dotaz jako námět k další reportáži, ale už teď je jasné, že v obchodech dobrou odpověd nenajdeme.

    7. Zobrazit všech 21 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekJahodový chia pudink
    Další článekProdukty z celého zrna (těstoviny, bulgur, kuskus)