Základní informace

Pohankový kváskový chléb připravený v domácí pekárně je určený nejen pro bezlepkovou dietu. Skoro ani nepoznáte, že není z pšeničné mouky, nedrobí se, je vláčný a měkký. Vydrží měkký 2 – 3 dny. Příprava trvá minimálně 9 – 12 hodin.

Ingredience a pomůcky
  • 200 g pohankového kvásku
  • 600 g pohankové mouky
  • 400 ml vody
  • 2 lžíce kmínu
  • 2 lžíce Psyllia
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce semínek
  • 1 lžíčka chlebového koření (pokud máme)
  • 3 lžíce olivového oleje

Pomůcka – domácí pekárna

Postup

1. Uděláme si pohankový kvásek 100 ml vody, 100 g pohankové mouky a 1 lžíci žitného kvásku. Umícháme husté těstíčko, které necháme na teplém místě rozkvasit (cca 6 hodin). Pokud nemáte odvahu použít jako starter žitný kvásek, použijte bezlepkový kvásek, kukuřičný kvásek Sewa (lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy) nebo tento kvásek: http://www.jimejinak.cz/2014/03/bezlepkovy-pohankovy-kvasek/.
2. Před přípravou těsta namočíme 2 lžíce Psyllia do vlažné vody přibližně na 10 – 15 minut (chléb bude měkký a vláčný).
3. Do hnětací nádoby vložíme kvásek, nabobtnané Psyllium, zbytek vody, olej a všechny sypké ingredience. Nastavíme program těsto a mícháme přibližně 10 minut. Těsto na tento chleba musí mít konzistenci podobnou jako těsto bramborák. Po zamíchání těsta program vypneme a necháme kynout (3,5 – 6 hodin). Pokud máte v pekárně program kvašení, nastavíme teplotu na 28 stupňů a necháme kynout. Pokud program nemáme, hnětací nádobu zakryjeme potravinářskou foliií, do které uděláme několik dírek, aby šel k těstu vzduch. Až těsto vykyne přibližně na dvojnásobek svého objemu, spustíme program pečení. Pečeme 70 minut.

Praktické rady

Kváskový pohankový chléb po vychladnutí nakrájíme a podáváme.

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Tak po delší době můžu zhodnotit. Peču ho pořád, spíš pro sebe a kamarádku v domě ? obě jsme nadšené. Peču pořád v troubě ve formě na biskupský chlebíček, v pekárně jen míchám. Jen v receptu je nejasně uvedeno to množství vody. Dávám 400 ml plus 200 ml na namočení psylia. A kvásek tam dávám žitný, co mám doma, nejsem celiatik, tak se mi nechtějí udržovat dva ? a je pravda, že se musí nechat nakynout tak akorát a hned do trouby, jinak je kyselý. Moc doporučuji k vyzkoušení ?

  2. Upekla jsem ho normálně v troubě. Těsto jsem udělala z poloviční dávky (příště udělám z celé, je placatější), chuťově moc dobrý, jsem nadšená ? není suchý, fakt super. Je cítit pohankovou, ale na chuti moc ne. Přeučila jsem den dopředu žitný kvásek na pohankovou mouku (1 díl vody a 1 díl pohankové celozrnné mouky a lžíce kvásku) a další den z toho pekla. Zamíchala jsem všechno v robotu asi 15 minut a dala kynout do formy na biskupský chlebíček (vysypané jak na buchtu) a v sáčku zavázané to kynulo několik hodin – bylo to dýl než jsem čekala, asi 6-7h, příště nechám i dýl, ale musela jsem jít spát ? Pekla jsem ve vyhřáté troubě cca 10 minut na 250 a pak asi půl hodiny na 180. Do poloviční dávky jsem přidala asi 100 ml vody, bylo to moc tuhé. Škrob jsem dala kukuřičný a semínka konopná, nějak se tam ztratily ? budu péct určitě znovu, snad to budou jíst i děti ?

    • Nenechávala bych kynout dýl, chlebíky jsou potom nakyslé jak kvásek zraje,dejte na to pozor,není to jen o tom že těsto zvětšuje svůj objem. Ono by mohlo potom naopak klesat. S kváskem je to trošičku jiné než s droždím 🙂

  3. Mohla by jste mi prosim dat program tohoto chleba v Sane? Mam ji take a dost s tim programovanim bojuju. Moc dekuji

  4. Vím, že děvčata upřednostňují napařování, ale přesto dávám otázku do pléna…jakou byste doporučili domácí pekárnu? Zvažuji její koupi, hl. kvůli kváskovému žitnému chlebu

    • Ještě doplňuji dotaz o tyčový mixér, který mi brzo odejde..tak už se poohlížím po jiném. Posdílíte své zkušenosti? 🙂

  5. Ja pečiem kváskový žitný chlebík 🙂 Chcem sa opýtať aký mám zvoliť postup pri tomto recepte, keď nemám pekárničku? Ďakujem za odpoveď. Jana

  6. Chci se zeptat, zda je možné tam dát místo části pohankové mouky třeba rýžovou a jáhlovou? A když nemám psyllium, mohu namočit chia? Už rozkvašuji, tak pokud možno prosím o co nejrychlejší odpověď. Díky!

    • Toto je recept naší čtenářky, tak nevím, jaké poměry, ale já osobně dělám přesně z těch mouk, které zmiňujete a psyllium jsem nepoužila zatím nikdy, vždy stačí na držení buď kvásek (i bezlepkový) nebo chia, lněné semínka apod.

  7. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolový gulášek
Další článekSalát s naklíčenou čočkou a pikantní zálivkou