ChlébZákladní informace

Recept na chlebíček pro ty, kteří musí držet bezlepkovou dietu, a nebo pro ty, kteří si chtějí od lepku odpočinout :-).

Ingredience a pomůcky
  • 250 g kukuřičné mouky
  • 250 g pohankové mouky
  • 10 pol. lžic kvásku
  • 1 pol. lžíce soli
  • 1 čaj. lžička kmínu
  • 2 pol. lžíce Psyllia
  • 2 pol. lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 pol. lžíce oleje
  • 500 ml vlažné vody
Postup

Všechny přísady dobře promícháme. Dáme do vymazané a vysypané formy (nebo vyložené pečícím papírem), přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teple 4 – 6 h, může být až 12 h, když je chladněji. V receptu je uvedeno pečení na 220 st. 40 minut, 60 minut v případě, že chcete mít kůrku křupavější. Já ale peču nejprve 10 minut na 230 st. a pak dopékám 30 minut na 180 st. Do trouby spolu s chlebem dávám i misku s vodou pro lepší nakynutí.

Praktické rady

Bezlepkové mouky lze kombinovat. Tmavší a možná i chuťově více podobný normálnímu chlebu je jáhlovo-pohankový. Jáhlovo-rýžový je světlý a sušší. Nemám vyzkoušeno vmíchat do těsta obilí, ale neměl by s tím být problém :-).

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Ach tak teď jste mi pomohli moc jsem přemýšlela jakou troubu si koupit ale po vaší diskuzi zkusím napařovat Lucie kde jsi prosím sehnala bezlepkový kvásek? a to napařujete na pařáču nebo máme videorecept? děkuji za info

    • Ahoj Pavlo, chleba napařuji v parním hrnci. Mám už ho deset let a využívám ho celkem často i na různé kváskové knedlíky. Bezlepkový kvásek jsem asi před dvěma lety dostala od známé, která dělá kurzy kváskového pečení a používá právě bezlepkový kvásek. Je z kukuřičné mouky (je z bezlepkovým mouk nejlevnější) a není zase takový problém si ho udělat i doma :-).

      • jako takový hrnec na vaření v páře? http://www.eleshop.cz/parni-hrnec-eta-1134-90000-calderon nějaký takový ? tak ten bude asi někde ve sklepě. To budu muset v rámci úklidu uklidit i sklep. Děkuji Lucie

        • Ano, Pavlo, tohle jsem myslela :-). Je super jednak na napařovaný chleba nebo bábovku, ale třeba i na různé knedlíky (teď jsme si dělali kroupový) a samozřejmě taky zeleninu :-). Přeji hodně štěstí při zkoušení nových věcí.

    • ahoj 🙂 kvásek jsem si koupila v biopotravinách, kam vozí bezlepkové pečivo, tak jsem se optala, nechala kontakt a šlo to 🙂 Napařuji normálně v hrnci, kam jsem strčila takovou mísu, kterou běžně používám na salát, ale nemám formu na chléb a tohle se vešlo do hrnce…horkou vodu jsem dolila tak, aby při vaření moc necákala na chleba…je to mnohem lehčí, než se zdá 🙂

  2. konečně jsem sebrala odvahu (a sehnala bezlepkový kvásek :-)) a už mi to kyne. Zítra ráno plánuji napařovat, tušíte jak dlouho asi? Děkuji 🙂

    • Chleba napařuji něco přes hodinu. Sice nedělám bezlepkový, ale to bude stejný. Prostě píchnu špejlí a když tak ještě přidám. Za hodinu a půl bude stoprocentně hotový.

      • děkuji, musím se pochválit, povedl se 🙂 fotku jsem pověsila na FB. Napařovala jsem ho tedy skoro dvě hodiny, špejlový test se mi dlouho nelíbil…ale je moc dobrý a já mám radost 🙂

        • Luci, tak to je skvělé :-). Já ho taky často napařuji, není tak suchý jako pečený v troubě. A od nějaké doby do něj vždy také přidávám nějaké uvařené obilí.

          • k tomu se také chystám, snad hned zítra 🙂 chtěla bych přidat, myslíš, že 200 g uvařené rýže je OK?

          • Lucie, kedy pridávate k cestu uvarené obilie? Do štartéra ale do cesta, ktoré je už zamiesené? Ďakujem.

            • Gabčo, já dávám vařené obilí do těsta spolu s kváskem a moukou, ale nesmí být horké, aby nezahubilo kvásek.

              • Ďakujem, už skúšala pridať aj do štartéra, druhý raz až pri mieseni. Dnes som našla tento recept a Luckin komentár, preto som sa pýtala. Pekný večer! ?

  3. Přispěji svou troškou do mlýna. Recept na bezlepkovou pizzu: potřebujeme uvařenou kuk. krupici a rýži natural, mouku, 2-3 lžíce namočeného lněného semínka, sůl, olej, vodu na namočení rukou.
    Uvařenou krupici, rýži(obojí jsem měla studené z lednice – cca 500g v poměru 3:1) a ln. semínko umixujeme tyčákem, přidáme malinko oleje, můžem osolit, příp. dochutit bylinkami. A celou hmotu dostatečně zahustíme moukou (rýžová a pohanková, může být jáhlová) – kukuřičnou nepoužívám, jelikož mi nechutná,ale kdo chce, přidá i kukuřičnou. Následně mokrou rukou naplácáme na pečící papír a uhladíme. Těsto by mělo být spíše hutnější. Pekla jsem na 200°C asi 10min., poté pokladla směsí a dala péct na dalších cca 15min. To je vše… Pěkně drží pohromadě a děcka se olizovala :-))

    • Děkuji za dobrý tip na pizzu, vyzkouším. Na kvásek si ještě netroufnu. Prosím ještě o tip na směs, co a jak dáváte?
      Určitě by bylo fajn recept dát samostatně do receptů, tady se to nemusí dobře najít:)
      Děkuji

      • Ten kukuřičný kvásek je fakt jednoduchý….nemůže se stát nic horšího, než že se nepovede a vyhodíte ho :o)) Na pizzu dávám, co mě napadne. Naposledy jsem restovala cibuli, žampióny, slabounké plátky cukety, možná lžíce domácího leča, dochutit, malinko podlít a následně zahustit škrobem, šup na pizzu a do trouby. Taky jsem zkoušela nějaký nelevný salám ze zdravé výživy, opět žampióny, mozzarella, kukuřice, rajčata…. Miluju žampiony + špenát… Zkrátka, co vám chutná 🙂

      • Recept jsem poslala ke schválení, tak uvidíme…. Holky jich tam mají dost, tak nevím, kdy se na něj dostane, tady v komentářích si ho přeci jen najde, kdo potřebuje a je tu hned…

    • Mají ho v lékárně a je to rostlina, která dělá sliz, takže pojí. Nemám tento chléb vyzkoušený, tak neví, zda se to bez něj obejde, ale namočené lněné semínko umí něco podobného.

    • Psyllium je rozpustná vláknina, kupuji ho i ve zdravé výživě. Zde funguje jako pojidlo, dělávám chleba i bez něj a nevidím nějaký velký rozdíl…

  4. Ahoj :-), chtěla jsem se zeptat, jak se vám zdá kombinace kukuřice-pohanka ve smyslu extrému jing-jang (v rámci obilovin, při použití v jednom jídle). Někde jsem četla názor J. Průchové, že to vhodné není. Držím se toho, ale možná je to zbytečné? Radostné dny, J. 🙂

  5. Šárko, prosím, v jakém konkrétně receptu je návod na ten bezlepkový kvásek? Zkoušela jsem jáhlový a moc se nepovedl.

    • Já jsem kdysi zakládala kvásek tak, že jsem smíchala v zavařovací sklenici tři lžíce kukuřičné mouky s vodou tak, aby vzniklo řídké těstíčko, víčko jen přiklopit, aby tam šlo trošku vzduchu. Nechat stát při pokojové teplotě asi 12 hodin. Pak opět přidat kukuřičnou mouku s vodou, přibližně tak, aby byla sklenice do poloviny plná. Zase nechat 12 hodin prokvasit. A opět přidat mouku s vodou, aby byla sklenice plná asi do dvou třetin. Nechat 12 hodin při pokojové teplotě prokvasit a pak už se může používat, nebo dát do lednice. A pokud je někdo z okolí Ostravy, taky mohu kvásek darovat :-).

      • Zapomněla jsem dopsat, že když kvásek kvasí, tak se víčko nechává na sklenici jen položené, a když se dává do lednice, musí se utáhnout :-). Zkoušela jsem kvásek dělat různě, ale tahle metoda se sklenicí je podle mých zkušeností nejlepší :-).

        • Ahoj Lucie, našla jsem v diskusi Tvůj příspěvek o bezlepkovém kvásku.
          http://www.jimejinak.cz/kukuricno-pohankovy-bezlepkovy-chleb/
          Sestra začíná s bezlepkovou stravou – zjistili jí celiakii. Ale je jí špatně ze všeho, v čem jsou kvasnice (droždí). Chci zkusit vypěstovat kvásek. Dneska jsem založila kvásek rýžový – z mouky Schar Mix B. Ale než bude hotový, tak se píše že dva týdny. Takže než upeču chleba, tak to bude trvat. Jsem z Dolní Lhoty, u Ostravy. Byla bych moc ráda, kdybych mohla zkonzultovat výrobu kukuřičného kvásku. A pokud byste mi mohla prosím dát do začátku trošku kukuřičného kvásku a poradit jak dál na něj 🙂
          Pokud tedy ještě pečete – Váš přípěvek je z roku 2014.
          Děkuju.
          🙂
          Žaneta

          • Ahoj Žaneto, já už bohužel bezlepkový kvásek nemám :-(. Dcerka už může jíst normálně, takže už mám jen žitný kvásek. Překvapilo mne, jak píšeš, že výroba kvásku trvá dva týdny, mně vždy stačilo pár dní. Mouka, o které píšeš, mi nic neříká, ale zkvasit prý jde každá mouka :-). Jinak, já jsem měla kvásek od kamarádky, která pořádá kurzy kváskového pečení ve F-M a na kurzech jednak rozdává bezlepkový kukuřičný kvásek a taky naučí, jak s ním zacházet. Má stránky http://www.plavila.cz, tak koukněte, třeba teď něco pořádá. Pokud budete cokoliv potřebovat, můžete mi napsat na cuperova@centrum.cz. Držím palce, ať se daří :-).

      • Díky holky. Mě ten jáhlový zkvasil, ale vůbec nepřibyl. Ještě to tedy zkusím… Když tak si nechám,. Lucie, od tebe kousek darovat. Třeba bychom konečně mohly uskutečnit ten ostravský sraz, který nějak vyšuměl do ztracena.

  6. Děkuji za odpoveď.
    Teď jsem se pustila že vyzkouším Kukuřično – pohankový chleba,a není mi teď moc jasné co s tím kváskem :-).Tím je myšleno si udělat klasický kvásek z droždí nebo (koupila jsem si v sáčku sušený žitný kvásek,a mám pokračovat podle návodu na sáčku nebo mám jen nasypat do připravené hmoty?)
    Omlouvám se za takový dotaz.Nerada bych něco pokazila,peču toto poprvé a ráda a by se povedl.Protože na fotografii vypadá úžasně.
    Moc děkuji za odpoveď.

    • Kvásek je potřeba si někde sehnat, dá se i vyrobit, ale není to nic jednoduchého. Pokud ale chcete bezlepkový chléb, tak ten klasický, žitný lepek obsahuje. Bude potřeba si sehnat bezlepkový kvásek. Bohužel kde se shání nevím. Výroba trvá asi 5 dní, ale ne vždy se povede.

      • Moniko, kvasek jsem si udelala podle receptu, ktery je tu o 3 recepty nize. jestli jste blizko Prahy, muzu nabidnout. ale udelat ho neni nic sloziteho, delala jsem ho presne podle toho receptu a za 3 dny hotovo. Akorat se mi osvedcil spise kukuricny nez pohankovy. Ja chleba naparuji, ale v pekarne to pujde taky.

  7. Zdravím Vás,
    mám malý dotaz,lze tento chléb péct i v pekárně na chleba?
    Děkuji moc za odpoveď. 🙂

    • Já ho nikdy nepekla, je to čtenářský recept, ale nejspíš ano, kváskový v pekárně peču běžně.

      • Zapomněla jsem doplnit jakýkoliv bezlepkový, pokud chcete mít bezlepkový chleba :-). Ať se vám povede 🙂

        • Jojo, chci se pokusit o bezlepkový, kvásek mám kukuřičný. Že bych si rozšířila obzory, když už se mi konečně párkrát povedl špaldovožitný:-D

          • Zdravím všechny příznivce zdravého stravování. Právě jsem upekla kukuřično-pohankový chléb, který se mi moc povedl, ale mam dost velké problémy s nadýmáním. Měla jsem to samé, když jsem si dala kupovaný kváskový chléb, ale myslela jsem si, že když si upeču domácí a bezlepkový, tak takové problémy se mi vyhnou. Je to normální? Že bych to neuměla strávit? Děkuji moc za odpověď

            • Dejte tělu čas. Pokud si teprve zvykáte na tuto stravu, tak i vaše slinivka si zvyká. Já měla ze začátku také tyto problémy. Taky jsem si uvědomila, že přijímám hodně luštěnin. V současné době jsem je (i kvůli mým slabým ledvinám) omezila na dávku jednou denně trochu a je to akorát. K večeři si je už nedávám. Chléb mě nenadýmal nikdy, spíš záleží, jak dlouho na této stravě jste.

              • Na této strave jsem jiz dva roky, tudíž mam telo vycistene a zvykle na tuto stravu. Kvaskovy chleb mi ovšem vždy delal problémy. Zajimave je, ze když nebyly jiné moznosti a ja si musela obycejny kvasnicovy !!! chleba dat, tak me nenadymal. Jen když je upeceny z kvasku. To me prave zarazi, protože ten kvaskovy je zdravy, ale me nedela proste dobře :/

                • No, ono to není jen tak přijít si na to svoje a porozumět vlastnímu tělu. Já třeba mám na tento chléb velkou chuť, ale jak do sebe dostanu např. kukuřičnou mouku, tak mi okamžitě teče z nosu. Napadá mě, že kvásek obsahuje více bakterií než kvasnice, tak že by s němi měly vaše střeva problém? Já jsem dlouho ujížděla na chlebu s provamelem a kvašeným zelím. Kvašená zelenina vám nic nedělá? Jak píše Helča, omezte ho nebo na čas vylučte a uvidíte…

                • Kvasena zelenina mi problémy zadne nedela. Chleba prave skoro vůbec nejim, jen vyjimecne. Proto jsem si upekla tento kvaskovy a po dlouhe době jsem mela pecivo, jenze posleze mi to připomnělo, co mi to dela za potize…takze asi chleba nebudu moct jist vůbec 🙁

                • Hm, zvláštní…ale každý jsme originál. Příčinu asi nenajdem. Já si chléb za pár dní upeču, ale smířím se s tím, že mi po kuk. mouce poteče z nosu. (Pak si ho zase několik týdnů nedám:o)Vy tak nějak podobně – prostě buď nedáte nebo jo, ale… Ať se daří 🙂

            • To je velmi pravděpodobné, pečivo, i když kváskové nás prostě nafukuje. Proto není dobré ho jíst denně. Nechte si ho na sváteční jídlo.

  8. Zobrazit všech 49 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrásné svátky a báječný rok 2014
Další článekJáhlová kaše