Domů > Zdravé recepty > Přílohy > Obiloviny

Kukuřično-pohankový bezlepkový chléb

Uvařeno
bez lepku

Recept na chlebíček pro ty, kteří musí držet bezlepkovou dietu, a nebo pro ty, kteří si chtějí od lepku odpočinout :-).

Malá Anička měla ekzém od 3 měsíců. Její maminka nedala na řeči lékařů, že to zmizí samo, a pátrala, jak se ekzému zb...

ChlébZákladní informace

Recept na chlebíček pro ty, kteří musí držet bezlepkovou dietu, a nebo pro ty, kteří si chtějí od lepku odpočinout :-).

Ingredience a pomůcky

  • 250 g kukuřičné mouky
  • 250 g pohankové mouky
  • 10 pol. lžic kvásku
  • 1 pol. lžíce soli
  • 1 čaj. lžička kmínu
  • 2 pol. lžíce Psyllia
  • 2 pol. lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 pol. lžíce oleje
  • 500 ml vlažné vody

Postup

Všechny přísady dobře promícháme. Dáme do vymazané a vysypané formy (nebo vyložené pečícím papírem), přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teple 4 – 6 h, může být až 12 h, když je chladněji. V receptu je uvedeno pečení na 220 st. 40 minut, 60 minut v případě, že chcete mít kůrku křupavější. Já ale peču nejprve 10 minut na 230 st. a pak dopékám 30 minut na 180 st. Do trouby spolu s chlebem dávám i misku s vodou pro lepší nakynutí.

Praktické rady

Bezlepkové mouky lze kombinovat. Tmavší a možná i chuťově více podobný normálnímu chlebu je jáhlovo-pohankový. Jáhlovo-rýžový je světlý a sušší. Nemám vyzkoušeno vmíchat do těsta obilí, ale neměl by s tím být problém :-).

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Ach tak teď jste mi pomohli moc jsem přemýšlela jakou troubu si koupit ale po vaší diskuzi zkusím napařovat Lucie kde jsi prosím sehnala bezlepkový kvásek? a to napařujete na pařáču nebo máme videorecept? děkuji za info

Klub

konečně jsem sebrala odvahu (a sehnala bezlepkový kvásek :-)) a už mi to kyne. Zítra ráno plánuji napařovat, tušíte jak dlouho asi? Děkuji :-)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma