Pšenično - kváskový chléb, jaký peče Ajka peču poměrně často. Přidávám proto recept.

 

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové mouky
  • 2 hrnky celozrnné žitné mouky
  • 1,5 až 2 hrnky vody
  • cca 2/3 hrnku kvásku
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 lžíčka kmínu
  • 5 lžíc dýňového semínka
  • 5 lžíc slunečnicového semínka
  • 3 lžíce konopného semínka
  • 3 lžíce lněného semínka

Postup

  1. Do mísy dáme vodu, mouku, kvásek, sůl, kmín a olej.
  2. Přidáme semínka do mísy k ostatním ingrediencím.
  3. Vařečkou zpracujeme na těsto. Vody přidáme tolik, aby těsto bylo vláčné.
  4. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Záleží jak vám těsto rychle vykyne. V pekárně, kde je teplo, kyne rychleji než jen na kuchyňské lince. Objem chleba by se měl zvětšit minimálně o třetinu až o polovinu.
  5. Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a posypeme konopným nebo jiným semínkem.
  6. Chléb upečeme v pekárně nebo v troubě.

Pečeme v pekárně

Pokud máte pekárnu s teflonovou formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř. Pak nastavit program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat. Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý. Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.

Pečeme v trouběIMG_9702

Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle. Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete nebo obráceně. Po vykynutí přendáte chleba do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky a trochou kmínu. Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech. Těsto ale často kynutím zřídne, tak raději používám formu na chleba. Jestli ji nemáte, dá se použít varné sklo. Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete samozřejmě péct bochníček přímo na plechu.

 

  1. Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, ideálně nerezovou, nebo skleněnou, která vydrží velké teplo.
  2. Chleba pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
  3. Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
  4. Misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
  5. Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.

Napařovaný a dopečený chléb

Chcete-li chléb zdravější, dá se jednoduše nakombinovat napařování s pečením.

  1. Po vykynutí chleba dejte na namočenou utěrku na pařák, chléb do utěrky vyklopte a zabalte, pod pařák kam nezapomeňte dát dostatečně vody.
  2. Pařte hodinu přiklopené pokličkou a hlídejte si, aby se vám nevypařila voda.
  3. Ke konci paření si předehřejte troubu na 200 °C a chleba v ní dopečte ještě asi 30 minut. Bude mít kůrku a uvnitř bude zároveň bude mokřejší a zdravější.

Tip

Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

Pro malé děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček. Další varianta je chléb podle předchozího receptu připravíme celý v páře. Formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny.

Pokud dítě od malička dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový byť v troubě či pekárně připravený, protože alespoň nebude obsahovat éčka a chemické přísady.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...
  1. Ahojky, když peču chléb v pekárně dodržuji určitý postup dávání ingrediencí (nejdřív tekuté, pak mouku a droždí) tady píšete vše nasypat, tak nemusím dodržovat žádný postup s oživeným kváskem?

    • Maruš, když vidím, jak peče chleby můj muž, myslím, že je to jedno :-))) Droždí vůbec nepoužíváme, není zdravé a kvásek je zase jen mouka a voda, jde o to, aby to bylo promíchané, proto se obecně doporučuje dát nejprve tekuté složky, pak sypké. Ale když zaděláme těsto, stejně se to smíchá ;-)

  2. Ahojte, já peču chléb jen z žitné celozrnné mouky a dvoufázově, ale je taky úžasný. Peču ho několikrát týdně, protože ho vždy rychle sníme, ale když náhodou ne, tak v utěrce vydrží 5 – 7 dní. Já dávám 300g kvásku, 300g žitné celozrnné mouky, 400 ml vody. Nechám 4 – 8 hodin kynout (podle teploty v místnosti), pak přidám sůl, koření, semínka (chia, slunečnicová, dýňová, piniová…) a dalších cca 260g žitné celozrnné mouky. Pak dám do vymazané (mažu máslem) formy – používám kameninovou. Po mých zkušenostech se mi osvědčilo dát formu s těstem do studené trouby a nastavit na 180 stupňů. Po cca 50 min. zvýším teplotu na 220 stupňů a dopékám 10 – 15 min. podle toho, jak chci mít tmavou kůrku. Ale asi záleží na typu trouby. Pokud ho vyzkoušíte, tak přeji dobrou chuť.

    • Milá Alexandro, vy mi asi čtete myšlenky, píši o kvásku článek, už je skoro hotový, brzy se objeví v klubu včetně receptu.

  3. A když bych do těsta přidala nabobtnalá chia(takže takový ten gel), nezpůsobilo by to mazlavou konzistenci?

  4. Radku nějak tu nevidím tvoji první odpověď:-)ale děkuju za radu, ten kvásek je živý a je ho 200g, takže zkusím množit aby bylo na víc pečení.

  5. Dobrý den, proč je prosím chleba pro děti nevhodný? Byť je to třeba i kváskový? Děkuji za odpověď. ?

    • Není vhodný pro malé děti. Jelikož chleba obsahuje lepek a navíc pečené v troubě pro děti není vhodná úprava. Chleba bych jim dala nejdřív od 1,5 let spíše od 2 let.

  6. Dnes mi přijde kvásek, ale jelikož vůbec nejsem zdatná v kváskovém pečení, prosím o radu.Z toho kvásku část odeberu a z toho upeču, nebo ho nejdřív namnožím moukou ale nevím v jakém poměru, zkrátka nevím co s ním:-)

    • Ahoj Jani, jak píšeš, z kvásku odebereš, klidně 90% a z toho pečeš. Do těch 10% přidáš žitnou mouku a vodu ve stejné množství (já dávám na první přikrmení cca 30g mouky a 30 g vody, druhé 50g/50g a třetí 90g/90g). Přikrmuješ podle toho jak často pečeš, tj. pokud pečeš 1 týdně, při odebrání poprvé přikrmíš, dva dny nic, pak podruhé a zase den nic a pak třetí, tak aby jsi měla dávku cca 200g kvásku na den kdy pečeš. Hodně zdaru! Stojí to za to, takový chleba těžko kde koupíš :)

    • Ještě jednou ahoj, neuvědomil jsem si, že píšeš, že ti kvásek dojde. Bude sušený nebo už rozběhnutý „živý“? Do chleba potřebuješ jak jsem psal cca 200g kvásku, záleží na velikosti chleba. Pokud ti dojde menší množství musíš „množit“ :)

      • Že by se nám tu objevil chlap, který umí péct chleba? Pekař? Vzácný jev, Radku, toho si vážíme :-)

  7. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený batát s estragonem
Další článekNejvětší radostí „kytkožrouta“ je nákup zeleniny