Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Celozrnný pšenično – žitný chléb se semínky

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Pšenično – kváskový chléb, jaký peče Ajka peču poměrně často. Přidávám proto recept.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové mouky
  • 2 hrnky celozrnné žitné mouky
  • 1,5 až 2 hrnky vody
  • cca 2/3 hrnku kvásku
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 lžíčka kmínu
  • 5 lžíc dýňového semínka
  • 5 lžíc slunečnicového semínka
  • 3 lžíce konopného semínka
  • 3 lžíce lněného semínka

Iveta je od 24 let vegetariánkou, či spíše vegankou. Chodila do posilovny 5x týdně. Bez masa a mléka přivedla na svět...

 

Postup

  1. Do mísy dáme vodu, mouku, kvásek, sůl, kmín a olej.
  2. Přidáme semínka do mísy k ostatním ingrediencím.
  3. Vařečkou zpracujeme na těsto. Vody přidáme tolik, aby těsto bylo vláčné.
  4. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Záleží jak vám těsto rychle vykyne. V pekárně, kde je teplo, kyne rychleji než jen na kuchyňské lince. Objem chleba by se měl zvětšit minimálně o třetinu až o polovinu.
  5. Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a posypeme konopným nebo jiným semínkem.
  6. Chléb upečeme v pekárně nebo v troubě.

Pečeme v pekárně

Pokud máte pekárnu s teflonovou formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř. Pak nastavit program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat. Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý. Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.

Pečeme v trouběIMG_9702

Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle. Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete nebo obráceně. Po vykynutí přendáte chleba do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky a trochou kmínu. Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech. Těsto ale často kynutím zřídne, tak raději používám formu na chleba. Jestli ji nemáte, dá se použít varné sklo. Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete samozřejmě péct bochníček přímo na plechu.

 

  1. Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, ideálně nerezovou, nebo skleněnou, která vydrží velké teplo.
  2. Chleba pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
  3. Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
  4. Misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
  5. Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.

Napařovaný a dopečený chléb

Chcete-li chléb zdravější, dá se jednoduše nakombinovat napařování s pečením.

  1. Po vykynutí chleba dejte na namočenou utěrku na pařák, chléb do utěrky vyklopte a zabalte, pod pařák kam nezapomeňte dát dostatečně vody.
  2. Pařte hodinu přiklopené pokličkou a hlídejte si, aby se vám nevypařila voda.
  3. Ke konci paření si předehřejte troubu na 200 °C a chleba v ní dopečte ještě asi 30 minut. Bude mít kůrku a uvnitř bude zároveň bude mokřejší a zdravější.

Tip

Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

Pro malé děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček. Další varianta je chléb podle předchozího receptu připravíme celý v páře. Formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny.

Pokud dítě od malička dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový byť v troubě či pekárně připravený, protože alespoň nebude obsahovat éčka a chemické přísady.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

irena810
22. 1. 2021

Můj první kváskový chleba dopadl dost katastrofálně. Jako že ho nechtěl manžel, to mě vůbec nepřekvapilo, s tím jsem počítala. Ale že ho potom sušený nechtěla ani naše morčata!!! To mě překvapilo dost, to jsem vůbec nečekala. No nic, budu zkoušet dál. V záloze mám ještě sousedovy slepice a ovce… :-D:-D

Povedl se. Můj první kváskový chlebík. Díky.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma