Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Zapékané cukety

Uvařeno
bez lepku
bez vajec
sezóna léto

Letní recept, do kterého bezvadně zužitkujete větší cukety a náramně si pochutnáte.

Ingredience
  • několik větších cuket
  • 1 l sójového mléka
  • 100 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 25 g oleje
  • muškátový oříšek
  • konopné semínko
  • chilli paprička
  • petrželka
  • sůl
  • trocha rajčatového protlaku

Mojí mamince před časem diagnostikovali rakovinu vaječníků. Díky Jíme Jinak prošla chemoterapií bez potíží, nepřišlo ...

Jak připravit zapečené cukety v bešamelu

  1. Nejdříve si připravte bešamel. Do kastrůlku nalijte sójové mléko, rozmíchejte v něm mouku a olej. Za stálého míchání uveďte k varu. Vařte bešamel několik minut do zhoustnutí. Do hotového bešamelu dejte sůl a nastrouhaný muškátový oříšek. Pořádně smíchejte a nechte stranou.
  2. Nakrájejte na plátky cuketu, osolte a nechte trochu vypotit.
  3. Do vyššího pekáčku vymazaného olejem dejte na dno trošku rajčatového protlaku a bešamelu. Na ně dejte první vrstvu cuket a pokračujte tímto vrstvením dokud pekáček není plný.
  4. Povrch posypte konopným semínkem a dejte zapékat asi na 30 minut na 220°C. Na povrchu se udělá kůrka. Posypte chilli papričkou a petrželkou.

Praktické

  • Bešamel nechte pořádně vychladnout a klidně ho můžete uchovat i v lednici, pokud zbyde.
  • Ideální letní recept na zpracování větších cuket.
  • Sójové mléko na bešamel musí být kvalitní a hlavně v něm nesmí být nic, co tam být nemá. Čtete složení!! Ideální je Provamel.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójového mléka ovesné nebo mandlové.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou mouku.

Děti

  • Bez chilli papričky a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bylo to moc dobré, já jsem cukety ještě prolozila pár rajčátky a bazalkou. Jemný, lehký opravdu letní recept. Děkuji 🙂

Pokud budeš mít čas, a chuť, dej vědět jestli chutnalo.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové nudle v pikantní omáčce

Jednoduchý a pikantní recept z přerostlé cukety, která se na tento účel hodí perfektně.

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Čínské nudle se zeleninou

Lahodná a velmi variabilní rychlovka pro milovníky asijské kuchyně. Lehký oběd nebo večeře bez masa, lepku i sóji.

Kopule z kuskusu se zeleninou

Barevné kopečky z kuskusu a zeleniny. I když to na první pohled vypadá komplikovaně a pracně, nelekejte se. Je to jednoduché a osvěžující jídlo, které bude...