Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Zapékané cukety

Uvařeno
bez lepku
bez vajec
sezóna léto

Letní recept, do kterého bezvadně zužitkujete větší cukety a náramně si pochutnáte.

Ingredience
  • několik větších cuket
  • 1 l sójového mléka
  • 100 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 25 g oleje
  • muškátový oříšek
  • konopné semínko
  • chilli paprička
  • petrželka
  • sůl
  • trocha rajčatového protlaku

Díky změně stravy se mi podařilo shodit zatím 20 kg a můj dříve vysoký krevní tlak se vrátil na normální hodnotu. A p...

Jak připravit zapečené cukety v bešamelu

  1. Nejdříve si připravte bešamel. Do kastrůlku nalijte sójové mléko, rozmíchejte v něm mouku a olej. Za stálého míchání uveďte k varu. Vařte bešamel několik minut do zhoustnutí. Do hotového bešamelu dejte sůl a nastrouhaný muškátový oříšek. Pořádně smíchejte a nechte stranou.
  2. Nakrájejte na plátky cuketu, osolte a nechte trochu vypotit.
  3. Do vyššího pekáčku vymazaného olejem dejte na dno trošku rajčatového protlaku a bešamelu. Na ně dejte první vrstvu cuket a pokračujte tímto vrstvením dokud pekáček není plný.
  4. Povrch posypte konopným semínkem a dejte zapékat asi na 30 minut na 220°C. Na povrchu se udělá kůrka. Posypte chilli papričkou a petrželkou.

Praktické

  • Bešamel nechte pořádně vychladnout a klidně ho můžete uchovat i v lednici, pokud zbyde.
  • Ideální letní recept na zpracování větších cuket.
  • Sójové mléko na bešamel musí být kvalitní a hlavně v něm nesmí být nic, co tam být nemá. Čtete složení!! Ideální je Provamel.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójového mléka ovesné nebo mandlové.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou mouku.

Děti

  • Bez chilli papričky a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Bylo to moc dobré, já jsem cukety ještě prolozila pár rajčátky a bazalkou. Jemný, lehký opravdu letní recept. Děkuji 🙂

Pokud budeš mít čas, a chuť, dej vědět jestli chutnalo.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...

Duté těstoviny s fazolovým krémem

Pro tento recept jsou velmi vhodné jakékoliv duté těstoviny, naplní se krémem a jsou lahodné. Krém je jemný a krásný kontrast chutí pokrmu dodají pikantní ...

Glazované cukety

Cuketa je geniální zelenina. Je naprosto univerzální a má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví i štíhlou linii. Zkuste ji třeba v této nové netradiční...

Sváteční ravioli s mandlovou ricottou

Na italském stole v období svátků nesmí chybět plněné těstoviny. Proč je nezkusit i u nás? Tento recept opravdu stojí to za to. Je připraven v duchu pravid...

Zelené letní gnocchi

Tyto rychlé gnocchi jsou díky hrášku krásně barvené a díky hrachové mouce mají výraznou chuť. Doporučujeme je servírovat pouze zakápnuté kvalitním olivovým...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...