Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Zapékané cukety

Uvařeno
bez lepku
bez vajec
sezóna léto

Letní recept, do kterého bezvadně zužitkujete větší cukety a náramně si pochutnáte.

Ingredience
  • několik větších cuket
  • 1 l sójového mléka
  • 100 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 25 g oleje
  • muškátový oříšek
  • konopné semínko
  • chilli paprička
  • petrželka
  • sůl
  • trocha rajčatového protlaku

Na podzim mi byla již potřetí diagnostikována borelióza. Cítila jsem se hrozně, trápily mě záněty dutin, byla jsem úp...

Jak připravit zapečené cukety v bešamelu

  1. Nejdříve si připravte bešamel. Do kastrůlku nalijte sójové mléko, rozmíchejte v něm mouku a olej. Za stálého míchání uveďte k varu. Vařte bešamel několik minut do zhoustnutí. Do hotového bešamelu dejte sůl a nastrouhaný muškátový oříšek. Pořádně smíchejte a nechte stranou.
  2. Nakrájejte na plátky cuketu, osolte a nechte trochu vypotit.
  3. Do vyššího pekáčku vymazaného olejem dejte na dno trošku rajčatového protlaku a bešamelu. Na ně dejte první vrstvu cuket a pokračujte tímto vrstvením dokud pekáček není plný.
  4. Povrch posypte konopným semínkem a dejte zapékat asi na 30 minut na 220°C. Na povrchu se udělá kůrka. Posypte chilli papričkou a petrželkou.

Praktické

  • Bešamel nechte pořádně vychladnout a klidně ho můžete uchovat i v lednici, pokud zbyde.
  • Ideální letní recept na zpracování větších cuket.
  • Sójové mléko na bešamel musí být kvalitní a hlavně v něm nesmí být nic, co tam být nemá. Čtete složení!! Ideální je Provamel.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójového mléka ovesné nebo mandlové.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou mouku.

Děti

  • Bez chilli papričky a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bylo to moc dobré, já jsem cukety ještě prolozila pár rajčátky a bazalkou. Jemný, lehký opravdu letní recept. Děkuji 🙂

Pokud budeš mít čas, a chuť, dej vědět jestli chutnalo.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.