Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Má cenu připlatit si za olej ve skle?

Je vám líto investovat do dražších olejů ve skle? Má to vůbec cenu? V čem se liší od svých levnějších kolegů v plastu?

Téma tuků a olejů je předmětem mnoha vědeckých studií, které přinášejí nové a nové poznatky. Jedná se o komplikovanou oblast, proto pro vás máme alespoň letmé nakouknutí pod pokličku výroby a základní návod, jak se zorientovat v současné rozmanité nabídce.

Pojďme se nejdřív podívat na zjednodušenou teorii. U olejů je totiž zcela zásadní, jakým způsobem se vyrábí – lisováním za studena nebo rafinací.

Lisování za studena

Panenské oleje se lisují při nízkých teplotách a obsahují řadu nutričně přínosných látek, jako jsou vitamíny, antioxidanty a látky určující jejich žádanou chuť a aroma. Lisování za studena je tradiční způsob získávání olejů a jak to tak bývá, v dnešní době je to ve stínu rafinace spíš luxusní záležitost, protože jeho výtěžnost není tak dramatická.

Takto vyráběné oleje jsou kvalitní, prodávají se často ve skleněných nádobách a informaci o způsobu zpracování se zpravidla dozvíte z etikety. Šetrná výroba se odráží i v šetrnosti k našim organismům.

Pokud svému tělu dopřejete panenský olej, uchovávejte ho na suchém, tmavém a chladnějším místem, které zajistí ochranu před jeho znehodnocením.

Rafinované oleje

Takové oleje se získávají při využití vysokých teplot a pro ještě větší výtěžnost se při výrobě používají také organická rozpouštědla. Následná rafinace má za úkol odstranit vzniklé toxické látky a zbytky rozpouštědel.

Bohužel však vysoké teploty a rafinace odstraňují i výše zmíněné prospěšné složky, což oleji ubírá nejen na výživové hodnotě, ale i na chuti a vůni.

Rafinované oleje se zpravidla balí do průsvitných plastových obalů. Vzhledem k tomu, že mají do přirozeného složení daleko, nemusíme se bát, že se zakalí nebo zkazí.

Můžete se téměř jistě spolehnout na to, že pokud na etiketě neuvidíte informaci o lisování za studena, jedná se právě o rafinovaný olej.

Co vybrat

Z výživového hlediska jsou za studena lisované oleje vždy skvělou volbou. Některé z nich se hodí i pro teplou kuchyni a smažení. Těm rafinovaným se raději vyhýbáme obloukem. Alespoň doma, kde kvalitu použitých surovin včetně oleje určujeme my. Horší je to pochopitelně v jídelnách, restauracích a občerstveních, kde se nejede na kvalitu, ale na kvantitu a co nejnižší náklady – tam se můžete vsadit, že do panenských nikdo neinvestuje a na talíři vám přistane jídlo připravené na rafinovaném oleji.

V Klubu je návod, jakým olejům a tukům dát přednost při zdravém vaření Jak je to s těmi tuky – přítel nebo nepřítel.

Jaký za studena lisovaný olej

Důležitý je záměr, se kterým olej kupujete, a typ úpravy pokrmů, pro kterou ho budete používat. Voňavá zálivka do letního salátu nebo lahodná prohřívací tempura? Podívejte se do našeho článku, který vám pomůže zorientovat se v jednotlivých druzích olejů a věnuje se i jejich vhodnosti pro studenou nebo teplou kuchyni včetně smažení.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

A co lisovaný olej za studena v plechu? Je to v pořádku? Kupuji tak větší množství.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

8

Jak uvolnit betakaroten v miso polévce

Jíte miso polévku z mrkve nebo dýně plné betakarotenu? Ale počkat. Jak si z něj tělo vezme betakaroten, když miso polévka není dělaná na oleji a neobsahuje...

Důležitost omega 3 a 6 mastných kyselin ve stravě

Jsou omega3 kyseliny důležité ve stravě? Kolik by jich mělo být? Jdou získat pouze z rostlinných zdrojů? Vše o těchto důležitých mastných kyselinách najdet...
31
5

Nevyhazujte skořápky od vlašských ořechů – dá se s nimi léčit i zdobit

O pokladu jménem vlašské ořechy už jsme psali. Zázrak je ale nejen vnitřek, tedy chutné jádro, užitečné jsou také slupky, listy a skořápky. Až budete lousk...
12

Jakou čokoládu ve skutečnosti dětem naděluje Mikuláš?

Podívali jste se někdy na složení čokoládových figurek, které se dávají dětem na Mikuláše, které jsou v adventních kalendářích nebo ve vánoční kolekci? Čas...
3
11

Fenomén dnešní doby: nízkosacharidová lowcarb strava

Žádné nebo minimum sacharidů ve stravě. Raději maso a tuky. To je fenomén dnešní doby. Slyšeli jste již o low carb způsobu stravování? Pojďme si ho předsta...
3
5

4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit

Pokud si ještě stále dáváte na jídlo hranolky, je na čase si přečíst, co vše mohou hranolky ve vašem těle napáchat za škody.