Základní informace

Proč nevyužít čerstvých vitamínů, které nám příroda právě nabízí? Natrhejte mladé pampeliškové listy a udělejte si jarní salátek. Pampeliška obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, mezi jinými A, B, C a D. Železa obsahuje dvakrát více než špenát. Pampeliška se výborně hodí pro jarní čistící kúry. Čistí krev , odvádí z těla toxické látky, podporuje látkovou výměnu a je močopudná. Mladé pampeliškové listy chutnají podobně jako všechny podobné zelené salátové lístečky, např. polníček.

Ingredience

  • 4 ředkvičky
  • 1 mrkev
  • ½  salátu
  • 4 lžíce kvašené zeleniny
  • mladé pampeliškové listy
  • 1 kysaná sojová smetana (napr. Sojade)

Postup

Ředkvičky a salát nakrájíme na tenké proužky, mrkev nastrouháme nahrubo, listy pampelišky necháme vcelku, jsou –li mladé a maličké. Větší můžeme pokrájet. Vše smícháme, přidáme 4 lžíce kvašené zeleniny a malý kelímek kysané sojové smetany. Kdo chce, může ještě dochutit sojovou omáčkou a posypat gomasiem. Hotový salátek dozdobíme čerstvými bylinkami (řeřicha, bazalka, petrželka nebo libeček.

Praktické

Sbírejte listy pampelišek, které ještě nevykvetly, nebudou totiž hořké. Přednost dejte těm, které vyrostly ve stínu nebo pod kamenem.

Kombinujeme

Ani na jaře nebo v létě by syrový salát neměl tvořit celý oběd, proto salátek využíváme jako osvěžující přílohu k hlavnímu jídlu. Kombinovat ho můžeme bez obav se všemi obilovinami a luštěninami.

Obměna

Na salát můžeme použít i jakoukoli jinou zeleninu, dobrá je například kombinace s bílou ředkví a kedlubnem.  Kvašená zelenina se dá nahradit kysaným zelím nebo z receptu úplně vynechat. Stejně tak na zálivku můžeme použít kteroukoli zálivku z jiných receptů nebo oblíbenou vlastní variaci. Salátek můžeme sypat praženými semínky nebo vmíchat ořechy, získáme tak skutečně lahodný salát.

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKuzu
Další článekVaječný koňak bez vajec