Základní informace

Proč nevyužít čerstvých vitamínů, které nám příroda právě nabízí? Natrhejte mladé pampeliškové listy a udělejte si jarní salátek. Pampeliška obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, mezi jinými A, B, C a D. Železa obsahuje dvakrát více než špenát. Pampeliška se výborně hodí pro jarní čistící kúry. Čistí krev , odvádí z těla toxické látky, podporuje látkovou výměnu a je močopudná. Mladé pampeliškové listy chutnají podobně jako všechny podobné zelené salátové lístečky, např. polníček.

Ingredience

  • 4 ředkvičky
  • 1 mrkev
  • ½  salátu
  • 4 lžíce kvašené zeleniny
  • mladé pampeliškové listy
  • 1 kysaná sojová smetana (napr. Sojade)

Postup

Ředkvičky a salát nakrájíme na tenké proužky, mrkev nastrouháme nahrubo, listy pampelišky necháme vcelku, jsou –li mladé a maličké. Větší můžeme pokrájet. Vše smícháme, přidáme 4 lžíce kvašené zeleniny a malý kelímek kysané sojové smetany. Kdo chce, může ještě dochutit sojovou omáčkou a posypat gomasiem. Hotový salátek dozdobíme čerstvými bylinkami (řeřicha, bazalka, petrželka nebo libeček.

Praktické

Sbírejte listy pampelišek, které ještě nevykvetly, nebudou totiž hořké. Přednost dejte těm, které vyrostly ve stínu nebo pod kamenem.

Kombinujeme

Ani na jaře nebo v létě by syrový salát neměl tvořit celý oběd, proto salátek využíváme jako osvěžující přílohu k hlavnímu jídlu. Kombinovat ho můžeme bez obav se všemi obilovinami a luštěninami.

Obměna

Na salát můžeme použít i jakoukoli jinou zeleninu, dobrá je například kombinace s bílou ředkví a kedlubnem.  Kvašená zelenina se dá nahradit kysaným zelím nebo z receptu úplně vynechat. Stejně tak na zálivku můžeme použít kteroukoli zálivku z jiných receptů nebo oblíbenou vlastní variaci. Salátek můžeme sypat praženými semínky nebo vmíchat ořechy, získáme tak skutečně lahodný salát.

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKuzu
Další článekVaječný koňak bez vajec