- starší tvrdší domácí chléb
- rajčata
- červená cibule
- olivový olej
- ocet
- čerstvá bazalka
- pepř
- sůl
Jak připravit pokrm italská Panzanella
- Do hlubokého talíře dejte na vyšší plátky nakrájený chléb a polijte ho vodou. Nechte máčet asi 30 minut.
- Rozpulte rajčata a dejte do misky. Přidejte cibuli a bazalku.
- V ruce vymačkejte vodu z chleba a roztrhejte ho na menší kousky. Přidejte do mísy se zeleninou.
- Vše osolte, opepřete, přidejte olivový olej a ocet. Promíchejte a nechte asi hodinku v lednici.
Praktické
- Můžete připravit pár hodin předem, aby se prolnuly všechny chutě a vůně.
- Neskladujte v lednici do druhého dne.
- Rajčata jíme pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme
Obměna
- Do receptu můžete přidat okurku, pro římskou verzi tohoto receptu.
Pro zajímavost
-
Původ jména je nejistý. Existují dvě verze: jedna interpretuje název panzanella jako spojení chléb – pane+zanella – mísa na polévku, druhá jako evoluce slova panzana, které bylo použito k definování něčeho měkkého a kašovitého. Stejně obtížné je zjistit, jak panzanella vznikla. Je to jistě důsledek potřeby nejchudších rolnických rodin neplýtvat absolutně ničím, dokonce ani chlebem starým pár dní. Máte li takový chléb po ruce, dejte mu poslední šanci.
-
Dá se tomu říkat panzanella s křupavým chlebem? Na Sicílii jsou rozšířené různé variace na téma panzanella, sicilská panzanella se vyznačuje velmi odlišnou úpravou chleba. V tomto případě se ve skutečnosti starý chléb nakrájí na kostičky a opeče, aby se zvýšila jeho křupavost, kterou pak změknou především rajčata. Nic vám nebrání zkusit i tuto verzi, jen opravdová Panzanella je připravená s máčeným chlebem.
- Typicky letní recept, neexistuje zimní verze. Rajčata a bazalka je letní zelenina.
Děti
- Pokud budete připravovat tento pokrm pro děti, uberete olej, sůl a pepř.
Komentáře
Tu v Andaluzii sa stary chlieb dava do gazpacha. Namoci sa do vody, prida uhorka, rajciny, trosicka cesnaku a taktiez sol, ocot a olivak a rozmixovat aaaaaa sup do chladnicky. Uzasny osviezujuci napoj v letnych horucavach 😊
Děkuji za recept, ráda vyzkouším.