Kořeny bylin sbíraných na podzim mají velkou sílu. Využijme ji a připravme si z nich léčivé tinktury, čaje, masti a vína. Příroda je bohatá. Nezapomeňme, že si z ní máme odnést vždy, jen to co skutečně využijeme.

A jaké jsou další rostliny, jejichž kořeny v sobě skrývají léčivou moc?

1Andělika lékařská

Kořen má velmi hořkou kořenitou chuť. Sbírá se spolu s oddenkem. Tlumí menstruační bolesti, chrání sliznice dýchacích cest, příznivě působí na trávicí ústrojí. Tlumí nadýmání. Stimuluje činnost srdce. Je vhodná ke koupelím, má nezanedbatelný účinek na revmatické potíže. Užíváme ve formě prášku, tinktury, vína nebo nálevu. Při předávkování hrozí vedlejší účinky.

2Třapatka nachová

Účinně hojí rány, posiluje imunitní systém. antibiotické a antivirové účinky. Osvědčila se při léčbě hemeroidů, žilních onemocněních a bércových vředech a také při ekzémech, popáleninách a oparech. Nejúčinnější využití kořene je tinktura. Kořen se používá z 3 až 4-letých rostlin.

3Hořec žlutý

Kořen se sbírá 5. rokem, obsahuje hořčiny, terpeny, alkaloidy, pektiny, inulin a další látky. Využívá se při poruchách žlučníku, slinivky a jater. Podporuje krvetvorbu, posiluje funkci nervové soustavy, ve formě obkladů je kořen účinný na nehojící se rány a revma.
Vhodnou formou je tinktura, prášek, který užíváme na špičku nože, homeopatický čaj anebo bylinný balzám či hořcové víno.

4Křen selský

Křen je nejlepší čerstvý. Abychom k němu měli přístup a zachovali jej v dobré kondici, je dobré ho uchovat přes zimu v písku. Čerstvý křen se využívá nejen k jídlu, ale i k velmi léčivým obkladům. Povzbuzuje celý organismus, působí močopudně, zlepšuje střevní mikroflóru, zvyšuje vylučování trávicích enzymů, má vysoký obsah vitaminu C. Zevně se používá ve formě křenové placky, kterou nikdy nepřikládáme na holou kůži, ale na látku. Působí na tkáně, zlepšuje jejich prokrvení, urychluje hojení a působí regeneračně. Více o křenu si přečtěte zde.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVáclavky ve sladko-kyselém nálevu
Další článekSchiacciata plněná řepou