Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Lék nejen na plíce – plicník lékařský

Věděli jste, že tato bylinka léčí nejen plíce, ale i trávicí ústrojí? Na jaře a v létě si můžeme nasbírat zásoby na podzim, kdy nejvíce trpíme na kašel. 

Plicník lékařský je jarní bylina, která se nachází nejvíc na okrajích lesů. Sbíráme kvetoucí nať. Pochází ze západní Asie a Evropy. Bylina obsahuje alkaloidy, proto je mírně toxická a nesmí se užívat bez přestávek dlouhodobě. Užívá se maximálně 3 týdny, poté následuje pauza. Nejlépe ji kombinujeme s jinými bylinami jako je podběl, meduňka, proskurník, anýz.

Léčivé účinky plicníku

  • Vysoký obsah slizu ulevuje při respiračních onemocněních, jako je bronchitida nebo astma.
  • Díky svým antibiotickým vlastnostem předchází a léčí plicní infekce, jako je například tuberkulóza.
  • Má zklidňující vlastnosti.
  • Je zdrojem antioxidantů.
  • Drobné rány lze léčit nanesením pasty z plicníku na postižené místo.
  • Pomáhá léčit opakované infekce močových cest.
  • Odstraňuje z těla nahromaděné toxiny.
  • Pomáhá zmírnit plynatost, kyselost a poruchy trávení.
  • Působí na lymfatický systém.

Sběr

Kvetoucí nať sbíráme v březnu a dubnu, protože v této době je bylina nejúčinnější. Zpracováváme sušením. Z natě si můžeme vyrobit kloktadlo, inhalaci, koupel, tinkturu a macerát v oleji.
létě sbíráme list.

Čaj při zahlenění

  • V míse smícháme hrst sušené nati plicníku, hrst sušeného jitrocele a hrst sušené nati řepíku.
  • 2 kávové lžičky směsi povaříme 2 minuty v 0,5 l vody.
  • Popíjíme po doušcích.

Pozor! Bylina není vhodná pro těhotné, kojící a děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dominika
9. 5. 2023

Pľúcnik lekársky nie je toxický. Bežne sa jedáva ako zelenina a to aj vo väčších množstvách. Chuťovo je jemný a dobre sa žuje. Výborný v šaláte alebo v zelenom smoothie. Z mojej skúsenosti jedna z najlepších jarných divokých byliniek.

Mě by zajímalo, proč ho nemohou děti.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelní...
11
3

Malý průvodce dobrými čaji

Příroda nabízí pestré možnosti, když se venku ochladí a my dostaneme chuť na čaj. Každý má svá specifika a my vás jimi ve zkratce provedeme, abyste věděli,...
11

Magická bylinka mařinka vonná

Mařinka je léčivá rostlina, která se používá již od středověku. Je to významná magická bylina, která chrání před zlem.
17
3

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.
8

Silenka nadmutá aneb italský salát

Znáte z našich luk silenku nadmutou? A víte, že její zelené lístečky jsou velmi chutné?

Bylinky pro krásu

Každou z nás asi někdy potrápila pleť, začaly nám padat vlasy nebo se lámat nehty. Kromě zdravé a vyvážené stravy si můžeme trochu pomoci tím, že se zaměří...