Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.

Galgán lékařský

Je to vytrvalá rostlina, z čeledi zázvorovitých. Pochází z jižní Asie, již po staletí se používá v ájurvédské a tradiční čínské medicíně. Rostlina je velmi ceněna pro svou kořenitou chuť a aromatickou vůni. Tradičně se používá při přípravě kari a v podobě esenciálního oleje se přidává do parfémů.

Rostlina plná prospěšných látek

Galgán je bohatý na vitamin C, flavonoidy, antioxidanty, třísloviny, bílkoviny a další látky.

Studie ukazují, že látky obsažené v oddenku dokáží bojovat proti kvasinkám, bakteriím, houbám a parazitům. Dokonce proběhl výzkum, kdy se zkoumaly účinky galgánu na omlazení pleti. Účastníci výzkumu překvapivě hlásili úbytek vrásek, zářivost pleti a celkové zlepšení. Za vše je údajně zodpovědný extrakt galgánu, který pomáhá zvyšovat produkci kyseliny hyaluronové.

Co léčí galgán

  • Chrání před infekcemi.
  • vysoký obsah antioxidantů.
  • Pomáhá bojovat proti zánětu.
  • Pomáhá předcházet nádorům.
  • Je to zdravá náhrada kofeinu.
  • Zlepšuje pokožku, léčí různé kožní nemoci.
  • antiseptické účinky.
  • Působí proti ospalosti a bolestem hlavy.
  • Zvyšuje mužskou plodnost.
  • Pomáhá při bolestech žaludku.
  • Dokonce údajně pomáhá zastavit škytavku.
  • antidiabetické účinky.

Využití v kuchyni

Galgán chutí připomíná zázvor, ale je jemnější. Lze ho používat čerstvý nebo vařený či sušený. Čerstvý oddenek můžete nastrouhat anebo nakrájet na nudličky a orestovat s další zeleninou. Výborný je z něj také ocet, který si lze vyrobit přidáním sušeného prášku či čerstvého oddenku do kvalitního octa. Také se z oddenku získává olej. Výborně se hodí k dochucení zimních polévek.

Zkuste to taky

Jste nachlazení a máte kašel? Zkuste si připravit čaj ze sušeného prášku galgánu a popíjejte jej 3x denně. My na čaj z galgánu nedáme doma dopustit a ihned, jak na nás přijde nějaké to nachlazení, vaříme čaj. Zkuste to taky a dejte nám vědět, jak vám galgán chutnal.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Úžasný a mocný zázvor

Kdo by neznal zázvorový čaj? Je výborný při nevolnostech, příjemně nás zahřeje, ale věděli jste, že sušený zázvor má příznivé účinky při léčbě demence nebo...

Je v naší stravě dostatek antioxidantů?

Určitě jste o nich už slyšeli, ale víte, jak pro nás vlastně pracují a s čím pomáhají? A jde vůbec jednoduše a přirozeně získat dostatek antioxidantů pro s...

Ginkgo biloba – strom dobré paměti

Strom, který možná znáte také pod názvem jinan dvoulaločný, je doslova živoucí fosilií. Tento strom dokázal přežít i velké události, které vedly k vyhynutí...

S kdoulí proti nemocem

Kdoule obecná je využívaná nejen jako potrava pro člověka a zvířata, ale i jako bezpečnější fytomedicína. Běžně ji k léčbě mnoha onemocnění používala čínsk...
1

Chlorofyl aneb proč jíst zelené potraviny

Stále nerozumíte tomu, proč jsou zelené potraviny tak vyzdvihované? Odpovědí je zázrak jménem chlorofyl. Čistí tělo, pomůže s akné a dodá energii – a...

Šípkový olejíček – tajemství zářivé pokožky

Cítíte, že vaše pleť je po zimě mdlá, zašedlá a chybí jí “glow”? Zkuste šípkový olejíček, mezi dermatology známý superhero. Proč na něj Kate Middleton, Mir...