Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.

Galgán lékařský

Je to vytrvalá rostlina, z čeledi zázvorovitých. Pochází z jižní Asie, již po staletí se používá v ájurvédské a tradiční čínské medicíně. Rostlina je velmi ceněna pro svou kořenitou chuť a aromatickou vůni. Tradičně se používá při přípravě kari a v podobě esenciálního oleje se přidává do parfémů.

Rostlina plná prospěšných látek

Galgán je bohatý na vitamin C, flavonoidy, antioxidanty, třísloviny, bílkoviny a další látky.

Studie ukazují, že látky obsažené v oddenku dokáží bojovat proti kvasinkám, bakteriím, houbám a parazitům. Dokonce proběhl výzkum, kdy se zkoumaly účinky galgánu na omlazení pleti. Účastníci výzkumu překvapivě hlásili úbytek vrásek, zářivost pleti a celkové zlepšení. Za vše je údajně zodpovědný extrakt galgánu, který pomáhá zvyšovat produkci kyseliny hyaluronové.

Co léčí galgán

  • Chrání před infekcemi.
  • vysoký obsah antioxidantů.
  • Pomáhá bojovat proti zánětu.
  • Pomáhá předcházet nádorům.
  • Je to zdravá náhrada kofeinu.
  • Zlepšuje pokožku, léčí různé kožní nemoci.
  • antiseptické účinky.
  • Působí proti ospalosti a bolestem hlavy.
  • Zvyšuje mužskou plodnost.
  • Pomáhá při bolestech žaludku.
  • Dokonce údajně pomáhá zastavit škytavku.
  • antidiabetické účinky.

Využití v kuchyni

Galgán chutí připomíná zázvor, ale je jemnější. Lze ho používat čerstvý nebo vařený či sušený. Čerstvý oddenek můžete nastrouhat anebo nakrájet na nudličky a orestovat s další zeleninou. Výborný je z něj také ocet, který si lze vyrobit přidáním sušeného prášku či čerstvého oddenku do kvalitního octa. Také se z oddenku získává olej. Výborně se hodí k dochucení zimních polévek.

Zkuste to taky

Jste nachlazení a máte kašel? Zkuste si připravit čaj ze sušeného prášku galgánu a popíjejte jej 3x denně. My na čaj z galgánu nedáme doma dopustit a ihned, jak na nás přijde nějaké to nachlazení, vaříme čaj. Zkuste to taky a dejte nám vědět, jak vám galgán chutnal.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bylinky pro krásu

Každou z nás asi někdy potrápila pleť, začaly nám padat vlasy nebo se lámat nehty. Kromě zdravé a vyvážené stravy si můžeme trochu pomoci tím, že se zaměří...
7
6

Lék nejen na plíce – plicník lékařský

Věděli jste, že tato bylinka léčí nejen plíce, ale i trávicí ústrojí? Na jaře a v létě si můžeme nasbírat zásoby na podzim, kdy nejvíce trpíme na kašel. 
8
10

Znáte muchovník?

Malé černé bobule, ale borůvky to nejsou. Věděli jste, že už indiánské kmeny užívaly muchovník jako lék?
3

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.

Škumpa koželužská – Rhus coriaria

Škumpa neboli sumac asi nebude v každé kuchyni, ale kdo má rád koření, rád si zaexperimentuje a kdo si chce dopřát i nějakou tu zvláštnost, určitě si škump...
11
1

Kardamom – koření i lék

Kardamom je koření s intenzivní, lehce nasládlou chutí, kterou někteří přirovnávají k mátě.