Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Škumpa koželužská – Rhus coriaria

Škumpa neboli sumac asi nebude v každé kuchyni, ale kdo má rád koření, rád si zaexperimentuje a kdo si chce dopřát i nějakou tu zvláštnost, určitě si škumpu oblíbí. Podívejme se na toto koření blíže.

Škumpa koželužská

Rhus coriaria, Sumah, Sumac, Sumach, Sumak. To všechno jsou názvy, pod kterými se dá toto koření najít. Někdo se možná poleká, protože některé druhy škumpy jsou jedovaté a je jich opravdu hodně. Ale nebojte, ta co se prodává jako koření, je škumpa koželužská a určitě si jí oblíbíte. Pěstuje se v chudých a suchých kopcovitých půdách. Keř, charakteristický dlouhými, zpeřenými listy a klasovitými květy, patří do botanické čeledi Anacardiaceae, z níž pocházejí také kešu, pistácie a mango. Plody, sklizené před dosažením zralosti a usušené, po nasekání dávají život koření s kyselou osvěžující chutí, podobnou citrónové šťávě.

Mocný antioxidant

Má krásnou tmavě červenou cihlovou barvu a prodává se hrubě namletá. Na Západě je toto koření téměř neznámé, používá zejména v kuchyni Středního východu. Toto koření se svou antioxidační silou (ORAC) řadí mezi vůbec nejsilnější antixodanty. Její index je 312 400, tedy asi 73x více než jablko, notoricky považované za antioxidační ovoce. Takže nejen, že vám obohatí talíř vynikající chutí, ale i pomůže při různých zdravotních problémech.

Vlastnosti škumpy

Má diuretické, antibakteriální, antipyretické, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. Kromě toho, že chrání kardiovaskulární systém, je schopna očistit krev od toxinů a udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Škumpa je také protirakovinná a je schopna působit proti tvorbě aterosklerotických plátů a snižuje hladinu cholesterolu. Je užitečná proti úplavici, horečce a hemoroidům, lze jí použít i při chudokrevnosti a jako tonikum.

Správné zpracování je klíčové

Škumpa koželužská (Rhus coriaria) je jediný druh škumpy, který lze použít jako potravu, přičemž je třeba dodržovat určitá opatření. Plody všech odrůd jsou ve skutečnosti toxické, když se konzumují čerstvé. K překonání tohoto problému se plody škumpy sklízejí těsně před dozráním a nechají se uschnout, aby ztratily svou toxicitu. Přestože má škumpa řadu zdravotních výhod, stále se doporučuje nepřekračovat její spotřebu, protože ve vysokých dávkách může způsobit poruchy a poškození gastrointestinálního a ledvinového systému. Ale nelekejte se, je to opravdu koření, které opravdu zaslouží mít své místo v kuchyni a kterým určitě obohatíte vaše jídla.

Škumpa v kuchyni

A jak škumpu použijeme? Důležité je mít na paměti, že se přidává vždy na konci vaření, protože pokud bychom ji vařili moc dlouho, uvolnila by příliš hořkou chuť.

Škumpa je také jednou z přísad, které tvoří koření Zaatar, směs, která se na naše stoly dostává ze Středního východu. Zaatar tvoří kromě škumpy i další koření a aromatické bylinky jako fenykl, yzop, oregano, majoránka, kmín a sezam.

V Libanonu a Sýrii je naopak preferováno ochucení druhých chodů, protože může být příjemným zpestřením chutných marinád.

Je také výborná do salátů, do dipů a pomazánek. Další použití škumpy je jako okyselovač: ve skutečnosti je to pro některé pokrmy dokonalá náhrada citrónu a octa. V Turecku se například kombinuje s červenou cibulí k dochucení salátů, jako je známější a tradiční Fattoush, nebo se malé množství používá k dochucení prvních chodů na bázi rýže, fazolí a čočky.

Zkuste ji také

Jak hodně je používána škumpa v Česku nevím, bohužel u nás v Itálii se s odstupem času toto koření s kyselou příchutí přestalo používat, ale díky plodinám v provinciích Trapani a Palerma se ho na stůl snaží vrátit právě sicilská kuchyně. Pravdou je, že toto koření se bohužel používá hodně málo. I proto není jen tak k sehnání a budete se muset asi porozhlédnout po e-shopech specializovaných na koření, v dobře zásobených bylinkářstvích nebo v obchodech s etnickými produkty.

Doufám, že jsem vás se škumpou trochu seznámila, určitě jí najdete i v budoucích receptech, které už pro Jíme Jinak připravuji. Jak víte, koření mám moc ráda a stále mám co objevovat, ochutnávat a učit se něco nového. Pokud jste na tom stejně, věřím, že tohle koření vás nezklame. Vaření by mělo být zábavou, požitkem a spojené s poznáváním a používáním nových ingrediencí a chutí. Tak to vidím já a v kuchyni se opravdu nikdy nenudím.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

38 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ja som si suma kúpila 07/2022 v Grécku a hneď tam otestovala. Má veľmi veľa dobrých látok – to som vedela ešte z knižky o rastlinách z r.2013, tak mi bolo jasné, že ju chcem 😍 Používam ju hlavne do šalátov a studenej kuchyne, aj na grécky šalát som ju dala. Nabudúce vyskúšam trošku po varí, či sa objaví tá horká chuť. Som zvedavá
😍👍

Priniesla som si ju toto leto z Turecka ako korenie. Tam ju pridávali do mnohých jedál. Nevedela som celkom ako ju použiť. ďakujem za informácie.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9
10

Znáte muchovník?

Malé černé bobule, ale borůvky to nejsou. Věděli jste, že už indiánské kmeny užívaly muchovník jako lék?
12

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl c...
13
1

Kardamom – koření i lék

Kardamom je koření s intenzivní, lehce nasládlou chutí, kterou někteří přirovnávají k mátě.

Pórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť

Pórková polévka, slaný koláč quiche s pórkem… Není divu, že právě pórek patří mezi oblíbenou potravinu Francouzek, které jsou proslulé svou krásou a ...

Úžasný a mocný zázvor

Kdo by neznal zázvorový čaj? Je výborný při nevolnostech, příjemně nás zahřeje, ale věděli jste, že sušený zázvor má příznivé účinky při léčbě demence nebo...
14
6

Lék nejen na plíce – plicník lékařský

Věděli jste, že tato bylinka léčí nejen plíce, ale i trávicí ústrojí? Na jaře a v létě si můžeme nasbírat zásoby na podzim, kdy nejvíce trpíme na kašel.