Škumpa neboli sumac asi nebude v každé kuchyni, ale kdo má rád koření, rád si zaexperimentuje a kdo si chce dopřát i nějakou tu zvláštnost, určitě si škumpu oblíbí. Podívejme se na toto koření blíže.

Škumpa koželužská

Rhus coriaria, Sumah, Sumac, Sumach, Sumak. To všechno jsou názvy, pod kterými se dá toto koření najít. Někdo se možná poleká, protože některé druhy škumpy jsou jedovaté a je jich opravdu hodně. Ale nebojte, ta co se prodává jako koření, je škumpa koželužská a určitě si jí oblíbíte. Pěstuje se v chudých a suchých kopcovitých půdách. Keř, charakteristický dlouhými, zpeřenými listy a klasovitými květy, patří do botanické čeledi Anacardiaceae, z níž pocházejí také kešu, pistácie a mango. Plody, sklizené před dosažením zralosti a usušené, po nasekání dávají život koření s kyselou osvěžující chutí, podobnou citrónové šťávě.

Mocný antioxidant

Má krásnou tmavě červenou cihlovou barvu a prodává se hrubě namletá. Na Západě je toto koření téměř neznámé, používá zejména v kuchyni Středního východu. Toto koření se svou antioxidační silou (ORAC) řadí mezi vůbec nejsilnější antixodanty. Její index je 312 400, tedy asi 73x více než jablko, notoricky považované za antioxidační ovoce. Takže nejen, že vám obohatí talíř vynikající chutí, ale i pomůže při různých zdravotních problémech.

Vlastnosti škumpy

Má diuretické, antibakteriální, antipyretické, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. Kromě toho, že chrání kardiovaskulární systém, je schopna očistit krev od toxinů a udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Škumpa je také protirakovinná a je schopna působit proti tvorbě aterosklerotických plátů a snižuje hladinu cholesterolu. Je užitečná proti úplavici, horečce a hemoroidům, lze jí použít i při chudokrevnosti a jako tonikum.

Správné zpracování je klíčové

Škumpa koželužská (Rhus coriaria) je jediný druh škumpy, který lze použít jako potravu, přičemž je třeba dodržovat určitá opatření. Plody všech odrůd jsou ve skutečnosti toxické, když se konzumují čerstvé. K překonání tohoto problému se plody škumpy sklízejí těsně před dozráním a nechají se uschnout, aby ztratily svou toxicitu. Přestože má škumpa řadu zdravotních výhod, stále se doporučuje nepřekračovat její spotřebu, protože ve vysokých dávkách může způsobit poruchy a poškození gastrointestinálního a ledvinového systému. Ale nelekejte se, je to opravdu koření, které opravdu zaslouží mít své místo v kuchyni a kterým určitě obohatíte vaše jídla.

Škumpa v kuchyni

A jak škumpu použijeme? Důležité je mít na paměti, že se přidává vždy na konci vaření, protože pokud bychom ji vařili moc dlouho, uvolnila by příliš hořkou chuť.

Škumpa je také jednou z přísad, které tvoří koření Zaatar, směs, která se na naše stoly dostává ze Středního východu. Zaatar tvoří kromě škumpy i další koření a aromatické bylinky jako fenykl, yzop, oregano, majoránka, kmín a sezam.

V Libanonu a Sýrii je naopak preferováno ochucení druhých chodů, protože může být příjemným zpestřením chutných marinád.

Je také výborná do salátů, do dipů a pomazánek. Další použití škumpy je jako okyselovač: ve skutečnosti je to pro některé pokrmy dokonalá náhrada citrónu a octa. V Turecku se například kombinuje s červenou cibulí k dochucení salátů, jako je známější a tradiční Fattoush, nebo se malé množství používá k dochucení prvních chodů na bázi rýže, fazolí a čočky.

Zkuste ji také

Jak hodně je používána škumpa v Česku nevím, bohužel u nás v Itálii se s odstupem času toto koření s kyselou příchutí přestalo používat, ale díky plodinám v provinciích Trapani a Palerma se ho na stůl snaží vrátit právě sicilská kuchyně. Pravdou je, že toto koření se bohužel používá hodně málo. I proto není jen tak k sehnání a budete se muset asi porozhlédnout po e-shopech specializovaných na koření, v dobře zásobených bylinkářstvích nebo v obchodech s etnickými produkty.

Doufám, že jsem vás se škumpou trochu seznámila, určitě jí najdete i v budoucích receptech, které už pro Jíme Jinak připravuji. Jak víte, koření mám moc ráda a stále mám co objevovat, ochutnávat a učit se něco nového. Pokud jste na tom stejně, věřím, že tohle koření vás nezklame. Vaření by mělo být zábavou, požitkem a spojené s poznáváním a používáním nových ingrediencí a chutí. Tak to vidím já a v kuchyni se opravdu nikdy nenudím.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

V každém kurzu se naučím něco nového (Marcela)

Marcela: Dobrý den všem, kdo se podílí na těchto...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...
  1. Ja som si suma kúpila 07/2022 v Grécku a hneď tam otestovala. Má veľmi veľa dobrých látok – to som vedela ešte z knižky o rastlinách z r.2013, tak mi bolo jasné, že ju chcem 😍 Používam ju hlavne do šalátov a studenej kuchyne, aj na grécky šalát som ju dala. Nabudúce vyskúšam trošku po varí, či sa objaví tá horká chuť. Som zvedavá
    😍👍

  2. Priniesla som si ju toto leto z Turecka ako korenie. Tam ju pridávali do mnohých jedál. Nevedela som celkom ako ju použiť. ďakujem za informácie.

  3. Děkuji za osvětu Viero🙂 …před týdnem jsem byla ve zdravé výživě a viděla ji tam. Ještě jí ukazuji udiveně manželovi,že je zvláštní že se ta jedovatá rostlinka prodává 😀. ještě jednou díky a vyzkouším 👍.

  4. Měla jsem ji před několika lety v ruce, ale info chybely. Moc děkuji, mám ráda změny, teď už si koupím. Šťastné dny přeji

  5. Díky za osvětu. Netušila jsem, že to mám doma, koupila jsem koření jako sumah a již jsem se seznámila s použitím, které jsem nijak nezkoumala, takže jídlo, do kterého jsem ji přidadala, bylo kyselé a trochu nahořklé. Teď už vím, jak na to. Kdybych ji chtěla přidat do smažených obilných placiček, šlo by to nebo by to taky zhořklo?

  6. Tak já jsem ta vyjímka, která sumac/škumpu v kuchyni má. Je opravdu silně nakyslá. Chutná k ozdobení pomazánek a dipů. Já ji dávám na hummus a do zataaru. Dá se přidat tam, kde je třeba trošku posílit aciditu. Ale i tak ji spotřebovávám pomalu.

  7. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPikantní špagetová dýně s mangoldem
Další článekCvičení s profesionální lektorkou