Dýně skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento dýňový perník a dáte nám za pravdu, že mlsat se dá i zdravě.

Ingredience
na 1 pekáč
  • 350 g dýně
  • 100 g rozinek
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • 8 lžic jablečného octa
  • 20 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1/2 hrnku oleje
  • špetka vanilky
  • 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
  • 4 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli
  • olej a mouka na vymazání pekáče

Jak připravit perník bez lepku, bez vajec, bez mléka a bez cukru

  1. Zapneme troubu, omyjeme dýni a připravíme si všechny ingredience.
  2. Ořechy a mandle nasekáme nahrubo, chceme, aby byly v perníku kousky.
  3. Dýni rozmixujeme s vodou, sirupem a se špetkou soli.
  4. Smícháme všechny sypké ingredience v misce.
  5. Přidáme rozinky, rozmixovanou dýni, jablečný ocet a promícháme.
  6. Pekáček vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  7. Vlijeme do formy těsto a pečeme cca 50 minut při 175°C.
  8. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  9. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Praktické

  • Začátečníci zvyklí na konvenční sladkosti by si měli více osladit nebo dát 2x tolik rozinek.
  • Krájejte až po vychlazení.
  • Pokud používáte nepřilnavý pekáček, není třeba vymazávat a vysypávat. Já peču v pekáči Easiglide, na který mají Klubáci 25% slevu, a nevymazávám.
  • Můžete péct i na plechu, ale počítejte s nízkým perníkem, případně zdvojnásobte dávku surovin.
  • Pokud vám nevadí stopy lepku, můžete použít slad, je to zdravější a levnější varianta.
  • Pro bezlepkovou dietu můžete použít i pšeničný sirup, je překvapivě bezlepkový.

Obměna

  • Perník můžete potřít ještě za horka povidly nebo polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mandlovými lupínky.
  • Rozinky můžete zcela vynechat a přidat víc sirupu.
  • Kakao/karob můžete vynechat, perník bude světlejší.

 

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...
  1. Evi, mohla bych se zeptat na kypření těsta? Klasický prášek do pečiva nepoužíváte, protože obsahuje fosfáty, nahrazujete ho bezfosfátovým. Co jedlá soda, je taky nevhodná? Já ji občas do těsta použiju, nemám vždycky doma bezfosfátový prášek…

    • Já už to dělala několikrát a fakt 8 😃 Zkoušela jsem tím nahnat kypřidla, protože ocet tomu pomáhá. A poznat tam vůbec nebyl. Mám teda domácí.

  2. Včera perník poprvé upečen, dýně jsem měla už málo, doplnila jsem mrkví a jablkem. Na oříšky jsem zapomněla, tak jsem jím perník jen posypala na polevu. Moc chutný i když méně sladký. Na to se dá ale pozvolna navyknout.

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVyléčila jsem se sama z vážné hypotyreózy – bez léků! (Ajka, 26)
Další článekJaro je tu: Jak začít jíst zdravě