Dýně skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento dýňový perník a dáte nám za pravdu, že mlsat se dá i zdravě.

Ingredience
na 1 pekáč
  • 350 g dýně
  • 100 g rozinek
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • 8 lžic jablečného octa
  • 20 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1/2 hrnku oleje
  • špetka vanilky
  • 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
  • 4 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli
  • olej a mouka na vymazání pekáče

Jak připravit perník bez lepku, bez vajec, bez mléka a bez cukru

  1. Zapneme troubu, omyjeme dýni a připravíme si všechny ingredience.
  2. Ořechy a mandle nasekáme nahrubo, chceme, aby byly v perníku kousky.
  3. Dýni rozmixujeme s vodou, sirupem a se špetkou soli.
  4. Smícháme všechny sypké ingredience v misce.
  5. Přidáme rozinky, rozmixovanou dýni, jablečný ocet a promícháme.
  6. Pekáček vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  7. Vlijeme do formy těsto a pečeme cca 50 minut při 175°C.
  8. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  9. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Praktické

  • Začátečníci zvyklí na konvenční sladkosti by si měli více osladit nebo dát 2x tolik rozinek.
  • Krájejte až po vychlazení.
  • Pokud používáte nepřilnavý pekáček, není třeba vymazávat a vysypávat. Já peču v pekáči Easiglide, na který mají Klubáci 25% slevu, a nevymazávám.
  • Můžete péct i na plechu, ale počítejte s nízkým perníkem, případně zdvojnásobte dávku surovin.
  • Pokud vám nevadí stopy lepku, můžete použít slad, je to zdravější a levnější varianta.
  • Pro bezlepkovou dietu můžete použít i pšeničný sirup, je překvapivě bezlepkový.

Obměna

  • Perník můžete potřít ještě za horka povidly nebo polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mandlovými lupínky.
  • Rozinky můžete zcela vynechat a přidat víc sirupu.
  • Kakao/karob můžete vynechat, perník bude světlejší.

 

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...
  1. Tak včera upečený, a výborný, rozinky jsem spařila a pak s tou vodou rozmixovala s dýní, aby starší syn neprostestoval proti rozinkám…navrch jsem dala polevu na řepové brownie..a všichni se olizovali a čekali komu to nebude chutnat, že by mu pomohli..:)))

  2. Evi, mohla bych se zeptat na kypření těsta? Klasický prášek do pečiva nepoužíváte, protože obsahuje fosfáty, nahrazujete ho bezfosfátovým. Co jedlá soda, je taky nevhodná? Já ji občas do těsta použiju, nemám vždycky doma bezfosfátový prášek…

    • Já už to dělala několikrát a fakt 8 😃 Zkoušela jsem tím nahnat kypřidla, protože ocet tomu pomáhá. A poznat tam vůbec nebyl. Mám teda domácí.

  3. Včera perník poprvé upečen, dýně jsem měla už málo, doplnila jsem mrkví a jablkem. Na oříšky jsem zapomněla, tak jsem jím perník jen posypala na polevu. Moc chutný i když méně sladký. Na to se dá ale pozvolna navyknout.

  4. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVyléčila jsem se sama z vážné hypotyreózy – bez léků! (Ajka, 26)
Další článekJaro je tu: Jak začít jíst zdravě