Čerstvé cuketové pesto je rychlý a výborný způsob, jak lahodně spotřebovat přebytky cuket ze zahrádky. Pesto máte hotové dřív, než se vám uvaří špagety!
Ingredience
pro 2 porce
  • 2 hrnky nahrubo strouhané cukety
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/4 hrnku čerstvé bazalky
  • 2 lžíce citronové šťávy (dle chuti)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2-4 lžíce olivového oleje (není nutné)

Jak udělat pesto z cukety

  1. Z nastrouhané cukety vymačkejte šťávu.
  2. Vymačkanou cuketu vložte do mixéru s ostatními ingrediencemi.
  3. Vše rozmixujte na hladké nebo mírně hrudkovité pesto dle toho, jak máte rádi.
  4. Podávejte s těstovinami, uzeným tofu nebo tempehem a přelité olivovým nebo dýňovým olejem.
  5. Zbylé pesto přemístěte do skleničky, zalijte olejem a uchovávejte v lednici.

Obměna

  • Místo dýňových semínek můžete dát piniová nebo slunečnicová. Hodí se také mandle nebo kešu ořechy nebo kombinace semínek a oříšků.
  • Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské “vajíčkové” soli. Bude mít zase jinou chuť.
  • Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.
  • Cuketu si můžete také přes použitím do pesta ogrilovat nebo opéct v troubě. Pesto tak získá intenzivnější chuť.

Kombinujeme

  • Pesto se nejvíce hodí k těstovinám (i v RAW verzi třeba z naspiralizovaných batátů nebo mrkve), ale využijete ho i na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Dělávám různá pesta, ale nikdy jsem nepřidávala lahůdkové droždí. Pesto vždy vydrželo v lednici i několik měsíců, s použitím lah. droždí po 3-4 dnech plesniví. Může to být tím droždím? Děkuji.

    • Jejda, Naďo, tak to nevím. Já jsem ho letos prvně použila právě do pesta, ale zatím je pořád dobré, tak nevím, jestli by to bylo tím droždím. Osobně s ním mám minimální zkušenosti.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOmáčka z cukety, dýně a kopru/medvědího česneku
Další článekZácpa při změně jídelníčku