Čerstvé cuketové pesto je rychlý a výborný způsob, jak lahodně spotřebovat přebytky cuket ze zahrádky. Pesto máte hotové dřív, než se vám uvaří špagety!

Ingredience
pro 2 porce
  • 2 hrnky nahrubo strouhané cukety
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/4 hrnku čerstvé bazalky
  • 2 lžíce citronové šťávy (dle chuti)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2-4 lžíce olivového oleje (není nutné)

Jak udělat pesto z cukety

  1. Z nastrouhané cukety vymačkejte šťávu.
  2. Vymačkanou cuketu vložte do mixéru s ostatními ingrediencemi.
  3. Vše rozmixujte na hladké nebo mírně hrudkovité pesto dle toho, jak máte rádi.
  4. Podávejte s těstovinami, uzeným tofu nebo tempehem a přelité olivovým nebo dýňovým olejem.
  5. Zbylé pesto přemístěte do skleničky, zalijte olejem a uchovávejte v lednici.

Obměna

  • Místo dýňových semínek můžete dát piniová nebo slunečnicová. Hodí se také mandle nebo kešu ořechy nebo kombinace semínek a oříšků.
  • Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské „vajíčkové“ soli. Bude mít zase jinou chuť.
  • Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.
  • Cuketu si můžete také přes použitím do pesta ogrilovat nebo opéct v troubě. Pesto tak získá intenzivnější chuť.

Kombinujeme

  • Pesto se nejvíce hodí k těstovinám (i v RAW verzi třeba z naspiralizovaných batátů nebo mrkve), ale využijete ho i na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...
  1. Dělávám různá pesta, ale nikdy jsem nepřidávala lahůdkové droždí. Pesto vždy vydrželo v lednici i několik měsíců, s použitím lah. droždí po 3-4 dnech plesniví. Může to být tím droždím? Děkuji.

    • Jejda, Naďo, tak to nevím. Já jsem ho letos prvně použila právě do pesta, ale zatím je pořád dobré, tak nevím, jestli by to bylo tím droždím. Osobně s ním mám minimální zkušenosti.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOmáčka z cukety, dýně a kopru/medvědího česneku
Další článekZácpa při změně jídelníčku