Čerstvé cuketové pesto je rychlý a výborný způsob, jak lahodně spotřebovat přebytky cuket ze zahrádky. Pesto máte hotové dřív, než se vám uvaří špagety!

Ingredience
pro 2 porce
  • 2 hrnky nahrubo strouhané cukety
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/4 hrnku čerstvé bazalky
  • 2 lžíce citronové šťávy (dle chuti)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2-4 lžíce olivového oleje (není nutné)

Jak udělat pesto z cukety

  1. Z nastrouhané cukety vymačkejte šťávu.
  2. Vymačkanou cuketu vložte do mixéru s ostatními ingrediencemi.
  3. Vše rozmixujte na hladké nebo mírně hrudkovité pesto dle toho, jak máte rádi.
  4. Podávejte s těstovinami, uzeným tofu nebo tempehem a přelité olivovým nebo dýňovým olejem.
  5. Zbylé pesto přemístěte do skleničky, zalijte olejem a uchovávejte v lednici.

Obměna

  • Místo dýňových semínek můžete dát piniová nebo slunečnicová. Hodí se také mandle nebo kešu ořechy nebo kombinace semínek a oříšků.
  • Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské „vajíčkové“ soli. Bude mít zase jinou chuť.
  • Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.
  • Cuketu si můžete také přes použitím do pesta ogrilovat nebo opéct v troubě. Pesto tak získá intenzivnější chuť.

Kombinujeme

  • Pesto se nejvíce hodí k těstovinám (i v RAW verzi třeba z naspiralizovaných batátů nebo mrkve), ale využijete ho i na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dělávám různá pesta, ale nikdy jsem nepřidávala lahůdkové droždí. Pesto vždy vydrželo v lednici i několik měsíců, s použitím lah. droždí po 3-4 dnech plesniví. Může to být tím droždím? Děkuji.

    • Jejda, Naďo, tak to nevím. Já jsem ho letos prvně použila právě do pesta, ale zatím je pořád dobré, tak nevím, jestli by to bylo tím droždím. Osobně s ním mám minimální zkušenosti.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOmáčka z cukety, dýně a kopru/medvědího česneku
Další článekZácpa při změně jídelníčku