Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

RAW cuketové pesto

Uvařeno
bez sóji

Čerstvé cuketové pesto je rychlý a výborný způsob, jak lahodně spotřebovat přebytky cuket ze zahrádky. Pesto máte hotové dřív, než se vám uvaří špagety!

Ingredience
pro 2 porce
  • 2 hrnky nahrubo strouhané cukety
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/4 hrnku čerstvé bazalky
  • 2 lžíce citronové šťávy (dle chuti)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2-4 lžíce olivového oleje (není nutné)

Každý večer mi bylo zle, cítila jsem oblast jater a žlučníku, byla jsem téměř pořád na kapkách na trávení. Po přechod...

Jak udělat pesto z cukety
  1. Z nastrouhané cukety vymačkejte šťávu.
  2. Vymačkanou cuketu vložte do mixéru s ostatními ingrediencemi.
  3. Vše rozmixujte na hladké nebo mírně hrudkovité pesto dle toho, jak máte rádi.
  4. Podávejte s těstovinami, uzeným tofu nebo tempehem a přelité olivovým nebo dýňovým olejem.
  5. Zbylé pesto přemístěte do skleničky, zalijte olejem a uchovávejte v lednici.

Obměna

  • Místo dýňových semínek můžete dát piniová nebo slunečnicová. Hodí se také mandle nebo kešu ořechy nebo kombinace semínek a oříšků.
  • Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské “vajíčkové” soli. Bude mít zase jinou chuť.
  • Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.
  • Cuketu si můžete také přes použitím do pesta ogrilovat nebo opéct v troubě. Pesto tak získá intenzivnější chuť.

Kombinujeme

  • Pesto se nejvíce hodí k těstovinám (i v RAW verzi třeba z naspiralizovaných batátů nebo mrkve), ale využijete ho i na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jak dlouho prosím pesto vydrží?

Dělávám různá pesta, ale nikdy jsem nepřidávala lahůdkové droždí. Pesto vždy vydrželo v lednici i několik měsíců, s použitím lah. droždí po 3-4 dnech plesniví. Může to být tím droždím? Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

14
31

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...