Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Halušky miš maš

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Mám ráda jídla typu “míchanice”, tady je jedna z mých oblíbených. Pokud si uvaříme oves s předstihem, je jídlo i poměrně rychle hotové.

Ingredience
Na halušky:
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 40 g kaštanové mouky
  • 40 g lupinové mouky
  • voda podle potřeby
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • červená loupaná čočka
  • oves bezpluchý
  • kadeřávek
  • špičaté zelí
  • černé olivy
  • česnek
  • mrkev
  • cibule
  • olej
  • umeocet
  • petrželová nať
  • sůl
  • hořčičné semínko

Po jídle mi bývalo na zvracení. Měla jsem pocit, že mám břicho zevnitř oteklé. Lékaři žádnou alergii nenašli, prý je ...

Jak připravit halušky se zeleninovou směsí

  1. Ingredience na halušky smíchejte dohromady, vodu přidávejte pomalu tak, abyste dosáhli požadované konzistence. Uvařte halušky, poté je propláchněte studenou vodu a nechte stranou.
  2. Uvařte oves a nechte stranou.
  3. Uvařte čočku a nechte stranou.
  4. V pánvi rozpalte olej, přidejte trochu česneku, hořčičné semínko a přidejte nasekaný kadeřávek a zelí. Osolte, zamíchejte, přidejte olivy, pokud chcete, ale není nutné. Podlijte vodou, ochuťte trochou umeocta a duste zeleninu do měkka.
  5. V sekáčku nasekejte cibulku, mrkev a česnek a tuto směs dejte do oleje na pánev. Orestujte, podlijte vodou, osolte a směs několik minut poduste do změknutí mrkve. Pak do ní přidejte uvařený oves a čočku, zamíchejte, přidejte i hotové zelí a halušky. Posypte petrželkou. Pečlivě promíchejte a nechte všechno několik minut prohřát. Servírujte.

Praktické

  • Halušky vařte tak, jak jste zvyklí, záleží na tom, jaký tvar halušek chcete na talíři mít. Můžete použít haluškovač nebo protlačit těsto tlačítkem na brambory, jako jsem to udělala já.  Pro tento postup je ale potřeba udělat těsto hustší.
  • Stačí přidat trochu kvašené zeleniny a máte kompletní talíř.

Obměna

  • Můžete použít i klasické zelí nebo kapustu.
  • Olivy můžete vynechat úplně.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou mouku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Sváteční zapečené nadívané žampiony s čočkou a rýží

I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.