Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto
sezóna podzim

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Ingredience
  • 2 lžíce oleje
  • kus cukety
  • kus dýně hokkaido
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 batát
  • sojová omáčka
  • zeleninový vývar/voda na podlití
  • přírodní tempeh (nebo tofu)
  • oregáno nebo tymián
  • bobkový list
  • sůl

Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...

Jak připravit pochero

  1. Na lžíci oleje orestujeme cibuli a česnek s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev, cuketu, batát a dýni.
  3. Ochutíme sojovou omáčkou a mírně orestujeme dozlatava.
  4. Přidáme rajčatovou pastu, čerstvé nebo sušené koření (tymián/oregáno a bobkový list) a zalijeme vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme na mírném plameni do změknutí zeleniny cca 5-10 minut.
  6. Vedle si mezitím na lžíci oleje osmahneme dozlatova tempeh (tofu) a zastříkáme sojovou omáčkou.
  7. Hotový tempeh vložíme k zelenině a podusíme, aby nasákl chuť omáčky.
  8. Vypneme a dochutíme dle našich preferencí (např. sojová omáčka, případně pokud by byl pokrm málo slaný, tak umeocet, pokud málo kyselý, tak jablečný nebo rýžový ocet).
  9. Podáváme například s těstovinami nebo rýží.

Praktické

  • Klasické Pochero se dělá s masem a plantain banány.
  • Pochero můžete jíst i s knedlíkem nebo třeba plackami či kváskovým pečivem.
  • Pokud by se v průběhu vaření voda vyvařila, přidáme další. Pokud by jí na konci vaření bylo moc, lze ji zahustit škrobem (v trošce studené vody rozmícháme škrob a povaříme v pokrmu).

Obměna

  • V sezóně můžeme přidat i rajčata, která se do klasického Pochero dávají (přidáme ve 4. kroku, nakrájená na čtvrtky).
  • Pokud byste měli chuť na pikantnější jídlo, přidejte ve 3. kroku i trošku chilli nebo kari pasty.
  • Můžete přidat i vařenou cizrnu nebo jinou luštěninu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

toto jídlo jsem si připravovala večer s tím, že ho budu mít následující den v práci k obědu, vůně přitáhla mého manžela do kuchyně a že něco tak voňavého musí hned ochutnat, chutnalo mu moc a mně také😋, nemohla jsem se od večera dočkat oběda následujícího dne:-)) jediné co jsem dala navíc byla žlutá kari pasta (máme rádi pálivé), jídlo je barevné, voňavé a vynikající, doporučuji vyzkoušet

Kateřina
3. 9. 2023

Potřebovala jsem zužitkovat fazole, tak jsem je dala místo tempehu, k tomu oves s jáhlama a lněný semínkem – moc jsem si pochutnala, bylo to výborný!😋

Ukázat další komentáře