Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto
sezóna podzim

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Ingredience
  • 2 lžíce oleje
  • kus cukety
  • kus dýně hokkaido
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 batát
  • sojová omáčka
  • zeleninový vývar/voda na podlití
  • přírodní tempeh (nebo tofu)
  • oregáno nebo tymián
  • bobkový list
  • sůl

Štěpánka oslavila první rok s Jíme Jinak. Rozhodla se, že se odmění a dopřeje si den plný hříchů a bude celý den jíst...

Jak připravit pochero

  1. Na lžíci oleje orestujeme cibuli a česnek s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev, cuketu, batát a dýni.
  3. Ochutíme sojovou omáčkou a mírně orestujeme dozlatava.
  4. Přidáme rajčatovou pastu, čerstvé nebo sušené koření (tymián/oregáno a bobkový list) a zalijeme vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme na mírném plameni do změknutí zeleniny cca 5-10 minut.
  6. Vedle si mezitím na lžíci oleje osmahneme dozlatova tempeh (tofu) a zastříkáme sojovou omáčkou.
  7. Hotový tempeh vložíme k zelenině a podusíme, aby nasákl chuť omáčky.
  8. Vypneme a dochutíme dle našich preferencí (např. sojová omáčka, případně pokud by byl pokrm málo slaný, tak umeocet, pokud málo kyselý, tak jablečný nebo rýžový ocet).
  9. Podáváme například s těstovinami nebo rýží.

Praktické

  • Klasické Pochero se dělá s masem a plantain banány.
  • Pochero můžete jíst i s knedlíkem nebo třeba plackami či kváskovým pečivem.
  • Pokud by se v průběhu vaření voda vyvařila, přidáme další. Pokud by jí na konci vaření bylo moc, lze ji zahustit škrobem (v trošce studené vody rozmícháme škrob a povaříme v pokrmu).

Obměna

  • V sezóně můžeme přidat i rajčata, která se do klasického Pochero dávají (přidáme ve 4. kroku, nakrájená na čtvrtky).
  • Pokud byste měli chuť na pikantnější jídlo, přidejte ve 3. kroku i trošku chilli nebo kari pasty.
  • Můžete přidat i vařenou cizrnu nebo jinou luštěninu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Pochero mi velmi chutnalo. Určitě se k němu budu často vracet.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

“Boloňské” špagety s čočkou

Rychlá, dobrá a sytá alternativa boloňských špaget. Doporučujeme jako rychlovku na večeři, když nevíte, co vařit a potřebujete nasytit celou rodinu.

Pohankové rizoto s dýní a tofu

Rychle hotové rizoto pro celou rodinu – ideální jídlo pro zimní dny. Pohanka v kombinaci s dýní krásně prohřeje tělo a pohladí trávení.

Vodácká pomazánka

Tahle pomazánka vznikla náhodou – ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.

Restované nudle na tymiánu se zeleninou a fazolemi

Přebytek cuket a dýní krásně zužitkujete v tomto receptu. Hodí se jako rychlovka k večeři a chutná malým i velkým.

Zimní verze salátu tabbouleh s čirokem

Tabbouleh máme rádi, ale v zimě potřebujeme spíše zahřát než osvěžit. Vymysleli jsme proto zimní verzi tohoto salátu s pečenou zeleninou a ještě ho udělali...
2

Čirokové rizoto

Lahodné krémové rizoto je pohlazením pro mlsné jazýčky.