Dýňové špagety s pestem

Vyladěná krémová omáčka z dýně spolu s pestem a špagetami tvoří dokonalou kombinaci. Nalaďte se na podzim díky tomuto receptu :-)
Ingredience
na 4 porce
  • 500 g špaget
  • 400 g pečené dýně
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička mleté chilli papričky
  • 200 ml mandlové smetany
  • 100 ml vody
  • 0,25 lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Pesto

  • 2 hrsti natě z kořenové zeleniny/bylinek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce konopných loupaných semínek
  • sůl

Jak připravit dýňové špagety

  1. Dýni očistíme, zabalíme do pečícího papíru (případně alobalu, ale pozor na hliník) a pečeme vcelku při 180 °C do změknutí.
  2. Upečenou dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka (použijeme do vývaru).
  3. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a vodu slijeme.
  4. Z natí, olivového oleje, česneku, konopných semínek a soli připravíme pomocí mixéru pesto.
  5. V pánvi rozehřejeme zbytek oleje, přidáme chilli a chvíli restujeme.
  6. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a zpěníme.
  7. Vložíme dýni a opět krátce společně orestujeme.
  8. Zalijeme mandlovou smetanou a vodou (můžeme použít vodu z vaření těstovin), mírně povaříme cca 10 minut, až je dýně měkká.
  9. Odstavíme, rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí, trochou citronové šťávy a muškátovým oříškem.
  10. Vmícháme scezené špagety a necháme obalit v omáčce. Podáváme společně s pestem, posypané konopným semínkem. Na talíř přidáme i čerstvý zeleninový salát.

Praktické

  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové aj.).
  • Dýni můžete vyměnit za mrkev nebo batát.
  • Pokud chcete ušetřit čas, použijte kupované pesto (kontrolujte složení, aby neobsahovalo aditiva a sýr) nebo si vyrobte pesto z kopru, petrželky, medvědího česneku, česnekových výhonků.
  • Místo mandlové smetany můžete použít jakoukoliv jinou – domácí kokosovo-ovesnou, kupovanou sójovou, rýžovou, kokosovou aj.

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....
  1. Zdravím,řešíte upečení dýně.je to velmi jednoduché:dýni rozkrojit,vybrat semínka lžící,rozkrojenou stranou položit na pečící papír na plech,péct na 180_200 st. asi 30 min.

  2. Zrovna dnes jsem to měla k obědu. Dobrý! Mám dotaz: mám rada chléb. Chtěla bych ho vypustit z jídelníčku a moc se mi nedaří. Jak?čím ho nahradit nebo jsem bezradná.

    • Mně pomohlo začít jíst celozrnné obiloviny, Chleba jsem pak neměla k čemu a kdy jíst ?

      • My celozrnné obiloviny jíme, ale stejně si to bez pečiva neumím představit. Svačiny opravdu vařit už nemíním a u nás je těch svačin za den opravdu hodně (hlavně u dětí).
        A třeba chleba se zeleninovou pomazánkou si udělá i nejmladší člen bez mý pomoci.

        • To chce samozřejmě vychytat. Když dělám placky k večeři, nadělám jich spoustu a pak mají holky dva dny svačinu taky po ruce. Ze zbytků luštěnin nadělám pomazánku a je to pak časově stejné jako namazat rohlík 😉 A čas strávený v kuchyni se minimaluje tím, že dělám tyhle věci rovnou navíc a ušetřím čas jízdou do města pro čerstvé pečivo. Chce to trošku plánovat nebo prostě všeho dělat hodně, aby bylo co recyklovat 🙂 No a když se nestíhá, tak si taky rádi koupíme něco ve zdravé výživě, když jsme třeba někde na výletě. U nás je to dost dané tím, že široko daleko není nic vhodného jako zdravá výživa a v městě jsou jen malinké obchody se základním zbožím, takže jak můžu, tak vyrobím naše doma.

  3. Za mně mňamka. nenapadlo by mě udělat těstoviny s dýní. Pesto mám svoje z medvědího česneku. Miluji podobná jídla. V Toskánsku mi jednou udělali těstoviny a něco podobného z rozmixovaných fazolí. Dlouhou dobu jsem to nevydýchala a říkala si…no fuj, to byla hrůza, asi na nás šetříli !? Ale to jsem ještě neznala JJ a nikdy nečetla nic o jídle a cpala se vším možným. Dnes už je mi to jasné.
    Italové na vesnicích mají soustu nezpracovaných surovin a hlavně asi také přirozený cit jak a co kombinovat (byli to staří lidé a nikdy nic nestudovali a přece věděli). Pro všechny, co je nenadchlo- za pár let třeba změníte názor. Měníme se a naše chutě také.

    • To je pěkná zkušenost, Marcelo, děkujeme za ní. Je to tak, chutě se mění, zvlášť, kdy je vyčistíme tím, že vyloučíme z jídleníčku uměle přechucené potraviny. To si pak člověk jídlo teprve začne užívat, protože ho skutečně cítí 🙂

  4. Vše dobré až na ten alobal. Je to hliník a je velmi škodlivý, ukládá se do mozku a následek je zapomínání a demence.

  5. Nevím, kde koupit rýžové špagety, rýžové těstoviny,…. Nikde v obchodě jsem je neviděla. Dáša

    • Pokud to nemají ve vašem obchodě, bude potřeba dojít do zdravé výživy, případně objednat v eshopu se zdravou výživou. Pokud vám nevadí lepek, můžete si koupit i pšeničné.

  6. Dobrý den, nelíbí se mi ten alobal kvůli hliníku, myslíte že bych stejného účinku dosáhla třeba kdybych připravila dýni v páře? Jinak děkuji za pěkný recept, určitě vyzkouším.

    • Martino, to bude potřeba vyzkoušet. Určitě to nebude chutnat stejně, protože pečená zelenina je sladší a řekněmě oříškovější než napařená. Mísot alobalu bych dělala v zavřeném pekáčku nebo tak nějak.

  7. Tato omáčka chutná manželovi. Miluje všelijaké pálivé papričky a mně ujela ruka s čili – dávala jsem olej (v oleji naložené sušené čilipapričky), ptotože jsem neměla prášek a špatné jsem odhadla množství. Pesto moc nechutnalo nikomu – to je snad první věc, kterou jsem si nevychutnala ani já (a že už jsem tu toho vyzkoušela).

  8. Bohužel, mého muže nenadchlo a po pravdě ani mě. Omáčka byla bezvýrazná. Špagety jsem použila kukuřičné a celé se to nějak slepilo. Pesto se ale povedlo.

    • Kukuřičné špagety se musí míchat, aby se neslepily, na ty už si dávám taky pozor 🙂 Ochutit je pak potřeba podle preferencí. Když člověk není zvyklý a jí konvenční potraviny, musí dochucovat víc, aby vůbec něco cítil, tak se příště nebojte přidat koření, sůl, sojovku, umeocet apod., aby byl i chlap spokojený, nemá cenu se u jídla trápit tím, že nám nechutná. No tak aspoň, že pesto prošlo 🙂

  9. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.