Dýňové špagety s pestem

Vyladěná krémová omáčka z dýně spolu s pestem a špagetami tvoří dokonalou kombinaci. Nalaďte se na podzim díky tomuto receptu :-)
Ingredience
na 4 porce
  • 500 g špaget
  • 400 g pečené dýně
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička mleté chilli papričky
  • 200 ml mandlové smetany
  • 100 ml vody
  • 0,25 lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Pesto

  • 2 hrsti natě z kořenové zeleniny/bylinek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce konopných loupaných semínek
  • sůl

Jak připravit dýňové špagety

  1. Dýni očistíme, zabalíme do pečícího papíru (případně alobalu, ale pozor na hliník) a pečeme vcelku při 180 °C do změknutí.
  2. Upečenou dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka (použijeme do vývaru).
  3. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a vodu slijeme.
  4. Z natí, olivového oleje, česneku, konopných semínek a soli připravíme pomocí mixéru pesto.
  5. V pánvi rozehřejeme zbytek oleje, přidáme chilli a chvíli restujeme.
  6. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a zpěníme.
  7. Vložíme dýni a opět krátce společně orestujeme.
  8. Zalijeme mandlovou smetanou a vodou (můžeme použít vodu z vaření těstovin), mírně povaříme cca 10 minut, až je dýně měkká.
  9. Odstavíme, rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí, trochou citronové šťávy a muškátovým oříškem.
  10. Vmícháme scezené špagety a necháme obalit v omáčce. Podáváme společně s pestem, posypané konopným semínkem. Na talíř přidáme i čerstvý zeleninový salát.

Praktické

  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové aj.).
  • Dýni můžete vyměnit za mrkev nebo batát.
  • Pokud chcete ušetřit čas, použijte kupované pesto (kontrolujte složení, aby neobsahovalo aditiva a sýr) nebo si vyrobte pesto z kopru, petrželky, medvědího česneku, česnekových výhonků.
  • Místo mandlové smetany můžete použít jakoukoliv jinou – domácí kokosovo-ovesnou, kupovanou sójovou, rýžovou, kokosovou aj.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

15 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Zrovna dnes jsem to měla k obědu. Dobrý! Mám dotaz: mám rada chléb. Chtěla bych ho vypustit z jídelníčku a moc se mi nedaří. Jak?čím ho nahradit nebo jsem bezradná.

    • Mně pomohlo začít jíst celozrnné obiloviny, Chleba jsem pak neměla k čemu a kdy jíst 😉

  2. Za mně mňamka. nenapadlo by mě udělat těstoviny s dýní. Pesto mám svoje z medvědího česneku. Miluji podobná jídla. V Toskánsku mi jednou udělali těstoviny a něco podobného z rozmixovaných fazolí. Dlouhou dobu jsem to nevydýchala a říkala si…no fuj, to byla hrůza, asi na nás šetříli !? Ale to jsem ještě neznala JJ a nikdy nečetla nic o jídle a cpala se vším možným. Dnes už je mi to jasné.
    Italové na vesnicích mají soustu nezpracovaných surovin a hlavně asi také přirozený cit jak a co kombinovat (byli to staří lidé a nikdy nic nestudovali a přece věděli). Pro všechny, co je nenadchlo- za pár let třeba změníte názor. Měníme se a naše chutě také.

    • To je pěkná zkušenost, Marcelo, děkujeme za ní. Je to tak, chutě se mění, zvlášť, kdy je vyčistíme tím, že vyloučíme z jídleníčku uměle přechucené potraviny. To si pak člověk jídlo teprve začne užívat, protože ho skutečně cítí 🙂

  3. Vše dobré až na ten alobal. Je to hliník a je velmi škodlivý, ukládá se do mozku a následek je zapomínání a demence.

  4. Nevím, kde koupit rýžové špagety, rýžové těstoviny,…. Nikde v obchodě jsem je neviděla. Dáša

    • Pokud to nemají ve vašem obchodě, bude potřeba dojít do zdravé výživy, případně objednat v eshopu se zdravou výživou. Pokud vám nevadí lepek, můžete si koupit i pšeničné.

  5. Dobrý den, nelíbí se mi ten alobal kvůli hliníku, myslíte že bych stejného účinku dosáhla třeba kdybych připravila dýni v páře? Jinak děkuji za pěkný recept, určitě vyzkouším.

    • Martino, to bude potřeba vyzkoušet. Určitě to nebude chutnat stejně, protože pečená zelenina je sladší a řekněmě oříškovější než napařená. Mísot alobalu bych dělala v zavřeném pekáčku nebo tak nějak.

  6. Tato omáčka chutná manželovi. Miluje všelijaké pálivé papričky a mně ujela ruka s čili – dávala jsem olej (v oleji naložené sušené čilipapričky), ptotože jsem neměla prášek a špatné jsem odhadla množství. Pesto moc nechutnalo nikomu – to je snad první věc, kterou jsem si nevychutnala ani já (a že už jsem tu toho vyzkoušela).

  7. Bohužel, mého muže nenadchlo a po pravdě ani mě. Omáčka byla bezvýrazná. Špagety jsem použila kukuřičné a celé se to nějak slepilo. Pesto se ale povedlo.

    • Kukuřičné špagety se musí míchat, aby se neslepily, na ty už si dávám taky pozor 🙂 Ochutit je pak potřeba podle preferencí. Když člověk není zvyklý a jí konvenční potraviny, musí dochucovat víc, aby vůbec něco cítil, tak se příště nebojte přidat koření, sůl, sojovku, umeocet apod., aby byl i chlap spokojený, nemá cenu se u jídla trápit tím, že nám nechutná. No tak aspoň, že pesto prošlo 🙂

  8. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.