Dýňové špagety s pestem

Vyladěná krémová omáčka z dýně spolu s pestem a špagetami tvoří dokonalou kombinaci. Nalaďte se na podzim díky tomuto receptu :-)
Ingredience
na 4 porce
  • 500 g špaget
  • 400 g pečené dýně
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička mleté chilli papričky
  • 200 ml mandlové smetany
  • 100 ml vody
  • 0,25 lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Pesto

  • 2 hrsti natě z kořenové zeleniny/bylinek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce konopných loupaných semínek
  • sůl

Jak připravit dýňové špagety

  1. Dýni očistíme, zabalíme do pečícího papíru (případně alobalu, ale pozor na hliník) a pečeme vcelku při 180 °C do změknutí.
  2. Upečenou dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka (použijeme do vývaru).
  3. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a vodu slijeme.
  4. Z natí, olivového oleje, česneku, konopných semínek a soli připravíme pomocí mixéru pesto.
  5. V pánvi rozehřejeme zbytek oleje, přidáme chilli a chvíli restujeme.
  6. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a zpěníme.
  7. Vložíme dýni a opět krátce společně orestujeme.
  8. Zalijeme mandlovou smetanou a vodou (můžeme použít vodu z vaření těstovin), mírně povaříme cca 10 minut, až je dýně měkká.
  9. Odstavíme, rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí, trochou citronové šťávy a muškátovým oříškem.
  10. Vmícháme scezené špagety a necháme obalit v omáčce. Podáváme společně s pestem, posypané konopným semínkem. Na talíř přidáme i čerstvý zeleninový salát.

Praktické

  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové aj.).
  • Dýni můžete vyměnit za mrkev nebo batát.
  • Pokud chcete ušetřit čas, použijte kupované pesto (kontrolujte složení, aby neobsahovalo aditiva a sýr) nebo si vyrobte pesto z kopru, petrželky, medvědího česneku, česnekových výhonků.
  • Místo mandlové smetany můžete použít jakoukoliv jinou – domácí kokosovo-ovesnou, kupovanou sójovou, rýžovou, kokosovou aj.

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...
  1. Já jsem vařila polívku hokajdo-dýně se oloupe,vydlabe, nakrájí na kostičky a uvaří.Přidá se smetana a kukuřice z plechovky,sůl,pepř.Je to moc dobré,ale těším se na tu pečenou dýni.Strašně moc děkuju.

  2. Ahojky, včera jsem dělala tento recept, dýňové špagety. Dýni (hokkaido) mám ráda, ale párkrát se mi stalo, že byť dýně na pohled vypadá skvěle, po upečení má podivnou pachuť. Nevíte náhodou, čím by to mohlo být? Není to třeba tak, že dýně se má dělat na podzim a na jaře už to není ono? Díky moc:)

    • Přesně tím to je. Jak je dýně starší, tak už nepomůže ani pečení. Ba dokonce někdy jsou dýně ještě dobré na polévku, ale při pečení jsou rozblemclé, nahořklé nebo bez chuti. Nezbývá než počkat na nové nebo koupit nějakou dovezenou.

  3. Ahoj všem, jsem tu nová, dva dny. Stranky sleduji par tydnu. Minuly tyden jsem dle jj varila koprovou omacku s polentovymi knedlíky. Byla skvela, knedlíky se musi vychytat ;)
    Chtela jsem vedet vic, tak jsem vstoupila mezi vas. Mam 2 deti, dcerku 3r8m a mesicniho synka. Kojim na požádání, casu mam jak kdy…ale vsechno tak rychle leti, ze neni cas ztracet cas;-)
    Rozkoukávám se, ctu co je treba, prehravam videa. Vsechno samozrejme nezvladam. Jsem v přípravnem tydnu, ceka me nakupovani. Snad sezenu vsechno co budu v jarnim detoxu porebovat.
    Dnes jsem varila dynove spagety s pestem. Improvizovala jsem. Nemela jsem rostl. smetanu, tak jsem dala trochu rostlinneho mleka, bez chilli, jinak vse dle planu. Dyne byla vetsi, obed pro nekolik lidi :-O :-). Pesto se sezamovymi seminky, misto konopnych. Manzelovi chutnalo, me chutnalo, dcerka ochutnala bez pesta, zadna vaznejsi reakce :-)
    Smekam pred vsemi co maji zkusenosti a vysledky s JJ za sebou. Je radost a motivace vase pribehy cist. Mym cilem je zpestrit jidelnicek nasi rodine, naucit se dobre a zdrave varit, uzdravit sve tělo a citit se jeste lip nez doted. Jsem rada, ze je nas tu vic. Hned se bojim míň ;-). Hura do toho. Krasne dny. At se vam dari ;-)

  4. Já nepotřebuji zhubnout, ale očistit tělo snažím se ten jídelníček dodržovat něco jsem zhubla není to až tak strašné cítím se dobře a moc vám děkují, všem známým to doporučují i rodině . jsem nadšená už dlouho jsem po něčím takových recepisech toužila bez cukru , mouky a mléka.

    • To jsme rádi, že vám s námi chutná a že doporučujete známým, toho si vážíme, děkujeme 👍

  5. Pesto: příště nebudu dávat mrkvové řapíky, jen mrkvové lupení. Mixovat tyčákem mi musel pomoct manžel, dolévali jsme olej, ale stejně je to pořád moc tuhá hmota. A zbyly toho ještě dvě malé skleničky. Zkusím pesto zamrazit?

  6. Zdravím,řešíte upečení dýně.je to velmi jednoduché:dýni rozkrojit,vybrat semínka lžící,rozkrojenou stranou položit na pečící papír na plech,péct na 180_200 st. asi 30 min.

  7. Zrovna dnes jsem to měla k obědu. Dobrý! Mám dotaz: mám rada chléb. Chtěla bych ho vypustit z jídelníčku a moc se mi nedaří. Jak?čím ho nahradit nebo jsem bezradná.

    • Mně pomohlo začít jíst celozrnné obiloviny, Chleba jsem pak neměla k čemu a kdy jíst ?

      • My celozrnné obiloviny jíme, ale stejně si to bez pečiva neumím představit. Svačiny opravdu vařit už nemíním a u nás je těch svačin za den opravdu hodně (hlavně u dětí).
        A třeba chleba se zeleninovou pomazánkou si udělá i nejmladší člen bez mý pomoci.

        • To chce samozřejmě vychytat. Když dělám placky k večeři, nadělám jich spoustu a pak mají holky dva dny svačinu taky po ruce. Ze zbytků luštěnin nadělám pomazánku a je to pak časově stejné jako namazat rohlík ;-) A čas strávený v kuchyni se minimaluje tím, že dělám tyhle věci rovnou navíc a ušetřím čas jízdou do města pro čerstvé pečivo. Chce to trošku plánovat nebo prostě všeho dělat hodně, aby bylo co recyklovat :-) No a když se nestíhá, tak si taky rádi koupíme něco ve zdravé výživě, když jsme třeba někde na výletě. U nás je to dost dané tím, že široko daleko není nic vhodného jako zdravá výživa a v městě jsou jen malinké obchody se základním zbožím, takže jak můžu, tak vyrobím naše doma.

  8. Za mně mňamka. nenapadlo by mě udělat těstoviny s dýní. Pesto mám svoje z medvědího česneku. Miluji podobná jídla. V Toskánsku mi jednou udělali těstoviny a něco podobného z rozmixovaných fazolí. Dlouhou dobu jsem to nevydýchala a říkala si…no fuj, to byla hrůza, asi na nás šetříli !? Ale to jsem ještě neznala JJ a nikdy nečetla nic o jídle a cpala se vším možným. Dnes už je mi to jasné.
    Italové na vesnicích mají soustu nezpracovaných surovin a hlavně asi také přirozený cit jak a co kombinovat (byli to staří lidé a nikdy nic nestudovali a přece věděli). Pro všechny, co je nenadchlo- za pár let třeba změníte názor. Měníme se a naše chutě také.

    • To je pěkná zkušenost, Marcelo, děkujeme za ní. Je to tak, chutě se mění, zvlášť, kdy je vyčistíme tím, že vyloučíme z jídleníčku uměle přechucené potraviny. To si pak člověk jídlo teprve začne užívat, protože ho skutečně cítí :-)

  9. Vše dobré až na ten alobal. Je to hliník a je velmi škodlivý, ukládá se do mozku a následek je zapomínání a demence.

  10. Nevím, kde koupit rýžové špagety, rýžové těstoviny,…. Nikde v obchodě jsem je neviděla. Dáša

    • Pokud to nemají ve vašem obchodě, bude potřeba dojít do zdravé výživy, případně objednat v eshopu se zdravou výživou. Pokud vám nevadí lepek, můžete si koupit i pšeničné.

  11. Dobrý den, nelíbí se mi ten alobal kvůli hliníku, myslíte že bych stejného účinku dosáhla třeba kdybych připravila dýni v páře? Jinak děkuji za pěkný recept, určitě vyzkouším.

    • Martino, to bude potřeba vyzkoušet. Určitě to nebude chutnat stejně, protože pečená zelenina je sladší a řekněmě oříškovější než napařená. Mísot alobalu bych dělala v zavřeném pekáčku nebo tak nějak.

  12. Tato omáčka chutná manželovi. Miluje všelijaké pálivé papričky a mně ujela ruka s čili – dávala jsem olej (v oleji naložené sušené čilipapričky), ptotože jsem neměla prášek a špatné jsem odhadla množství. Pesto moc nechutnalo nikomu – to je snad první věc, kterou jsem si nevychutnala ani já (a že už jsem tu toho vyzkoušela).

  13. Bohužel, mého muže nenadchlo a po pravdě ani mě. Omáčka byla bezvýrazná. Špagety jsem použila kukuřičné a celé se to nějak slepilo. Pesto se ale povedlo.

    • Kukuřičné špagety se musí míchat, aby se neslepily, na ty už si dávám taky pozor :-) Ochutit je pak potřeba podle preferencí. Když člověk není zvyklý a jí konvenční potraviny, musí dochucovat víc, aby vůbec něco cítil, tak se příště nebojte přidat koření, sůl, sojovku, umeocet apod., aby byl i chlap spokojený, nemá cenu se u jídla trápit tím, že nám nechutná. No tak aspoň, že pesto prošlo :-)

  14. Zobrazit všech 38 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.